Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 867
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Аз съм змия, а баща им - паяк, черната вдовица.
 🤣
(Четем енциклопедия за опасните животни).

# 136
  • София
Викам го аз и питам що тъй ся с тоя пушек, а той ми отговаря: " Ми щото дървото е зелено и има трева, а коминчетата пушат когато има сняг." Не подозирах, че знае песничката, но явно са я учили, знам ли каква асоциация му е минала през главата. И така си остана без пушек тая къща. За друго  не помня, не ми е било важно какво и колко учат в детската градина, но с тия коминчета много се смяхме.

Но точно това е от значение, как детето ще обясни решението на задачата. Помня, че като бях на отворените врати на СС, 2020г. (тогава започнах да се интересувам от възможностите за ЧУ) ми направи впечатление отговорът на зам. Директорката на въпроса на родител - дали им дават достатъчно време за да се справят с задачата, беше отговорено, че дават достатъчно, дори ако е решено грешно, питат детето защо е решило задачата по този начин и ако то се обоснове добре, я приемат за правилно решена.

Вашето коминче с дим е като липсата на уши на рисунката на моето дете. Като я питах защо не е нарисувала ми отговори, че те са там, просто не ги виждам, защото косата е дълга и те се скриват. Като правеха началната диагностика - в началото на тази година - преглеждам заключението и виждам, че учителката й (беше нова за 3-та група и не я познаваше отпреди) пише, че не познава поредността на сезоните. Връщам се да видя работата на детето - при сезоните е започнала да редува от есента. Питам я защо така, а тя ми отговаря. “Мамо, аз съм родена есента - за мен годината започва тогава”.
Та така е - децата са по-умни от стандартите. Възприятията им са различни и е необходимо учителите да задават повече въпроси за да разберат мисленето на детето.

# 137
Ахаха, добре че не бях змия, че драмата щеше да е още по-голяма. Този лъв и сега го споменава 😆

# 138
  • София
Силвияна, това не го казвайте на училищния психолог. Simple Smile А сега сериозно - гледа се дали животните и кои животни са от едно и също семейство, примерно детето е зайче и мама е зайче. И кой до кого стои, как са групирани в пространството, дали детето слага себе си на рисунката.

# 139
  • София
Ахаха, добре че не бях змия, че драмата щеше да е още по-голяма. Този лъв и сега го споменава 😆
Сега я питах малката как би ни нарисувала като животни и отговорът й ме учуди. Grinning
Аз съм била коте, бяща й лъв, а тя гепард. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 140
  • Blondeville
Предложих на децата да ни нарисуват като животни. Отговорът:

Баткото, 5г. “Ъъъъъъ, като животни ли?!?!!Това не го мога” Аз му казвам да си представи поне, и той “Ами Ема (сестра му) е коте, ти сииии….ох, мамо, откъде да знам”

Ема, 3г. - “О, това е лесно, аз съм коте, бате е лисица, ти си вълк, тате е мечка” Grinning

Психолозите да казват какво да си сипвам, нещо по-твърдо, или? Joy

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 21:47 от blondie_anna

# 141
  • в страната на чудесата
Не, прочете за онто и филогенетичното развитие. Естествено е в ранните фази на развитие да се минава през различни животински примери и напълно неестествено голямо дете да определи вас на животни.
И защо си тормозите децата?
Вместо да повдигате духа, ги сваляте в някакви анималности...

# 142
  • София
Поне сте животни всички. Щеше да бъде по-интересно, ако имаше неживотни, примерно растения, предмети.

Не е естествено да са животни, детето може да нарисува всичко, в каквото реши, че феята е омагьосала семейството. Също и кои ще са членовете на семейството. Срещала съм всякакви вариации, интересно е, но не правя някакви кой знае какви заключения, поне не сериозни. На мен идеята ми е съвсем друга като го давам това, не да правя психологически или семейни анализи.

# 143
  • Blondeville
В духа на последната дискусия реших да пробвам 😁 Притесних се, че с комините съм изтървала и реших да видя тук какво ще излезе 😁

Не, прочете за онто и филогенетичното развитие. Естествено е в ранните фази на развитие да се минава през различни животински примери и напълно неестествено голямо дете да определи вас на животни.
И защо си тормозите децата?
Вместо да повдигате духа, ги сваляте в някакви анималности...

# 144
Нотарис, ако е удобно, може ли да споделиш какво каза психологът по въпроса с непризнаването на авторитети?
С голямото ми дете видяха този "проблем" в България. Говореше на малки имена (иначе в учтива форма и без простащини), спореше, дори и по преподавания материал, и беше много чувствително на тема "честно-нечестно".

Нищо, защото никой не го слуша, след като започна да пита за отношенията в семейството и разни такива простотии. При психоаналитика пък беше още по-голям смях.
Моето беше рядко проклето като малко, не смеехме на един ресторант да го заведем.

Това с борбата за справедливост минава в гимназията😀, ако има адекватни учители.
В АК рязко спря да има претенции.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 20:57 от Notaris

# 145
Здравейте! Интересувам се от ЧПСУ "Св. Наум". Върнах се теми назад, но  не успях да намеря актуална информация и мнения за училището.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже повече за нивото на обучение и отношението към децата.

# 146
Аз съм майка вълчица Simple Smile Ще припадна Simple Smile Явно теста е за деца до 7 години!

# 147
От моя опит до тук с изпити в училище за предучилищна и за 1 клас ми се струва, че никой не се интересува чак в такъв детайл от точки и пушеци. Гледат общата картина, как се държи детето, изпълнява ли команди, в нашия случай разбира ли въпроси, зададени от чужденец, може ли да отговори и специално за 1 клас препитваха и родителите “защо искате детето да е в това училище?”. Интересува ги родителите да са ангажирани. Според мен завъртяните задачи са за заблуда на родителите. Ако някой много се заяде защо не е прието детето му, да имат аргумент “ами ето вижте тук липсва едно листо/ 2 дъски на нарисуваната ограда”. А и както други писаха по- горе изпитът няма за цел да разкрие потенциала на детето. Целта е да отсее подготвени от неподготвени деца (вече в различните училища различен тип подготовка се търси), но основното е деца, чиито родители са положили усилия. Познавам интелигентни деца, които на подобен изпит са се стресирали и не са се представили, но училищата това изобщо не ги интересува, те искат да си запълнят бройките с относително безпроблемни деца. С малки изключения частните училища са търговски дружества, на финала всичко опира до една такса.

Интересно ми е какво ще стане сега след като вдигнат заплатите на учителите в държавните училища. Говори се за увеличение до 2000 бруто, имат бонуси, допълнителни зипове и т.н. Ако догонят заплатите в частния сектор дали ще се появи недостиг на учители в частните?

# 148
Аз съм била коте, бяща й лъв, а тя гепард. Stuck Out Tongue Winking Eye

Само заради гепарда утре ще направя и аз този тест. Не знам кой го е научил, но за моето гепардът се казва вампир и не може да го убедиш в друго.

Андариел, това може да ти е интересно на теб. Особено като невярваща в съществуването на свободна игра.
Имам за домашно да отидем в парка, да скрия в някое борче 5 неща обаче така да ги скрия, че да са под снега. И не може да са лесни неща като играчки. По-трудни трябва да са като конче, сладки. И след като ги намери петте детето трябва да си избере да се превърне в някое горско животно и да се играе на криеница . И като го намериш той трябва да се превърне на друго животно и пак така да го играе това животно и да не ти казва кое е -пак да го познаваш. Ей това наричат свободна игра някои.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 22:55 от Елфичка

# 149
  • в страната на чудесата
Ще им вдигнат заплатите и таксите ни. Какво друго да направят. Плюс това не винаги парите са най-сериозният фактор Wink
За едно и същи пари (а те няма да бъдат) е по-добре да работиш с възпитани и мотивирани деца и родители.

Общи условия

Активация на акаунт