Майчинството счетоводно - 92

• 39 211
  • 751
  •   1
Отговори
# 420
  • София-Младост
Тогава има грешка в болничния от болницата. Той се издава от датата на раждане...родила си на 11.02, защо болничния започва от 10-ти? Иначе ако се преброят дните в издадения от ЛЛ са си точно 42. Тя се води от предходния. Грешката за мен е в този от болницата.

# 421
Здравейте,

Водя се в майчинство от 19.02, но все още не съм много наясно с необходимите болнични и декларации. Дала съм болничен на работодателя, който е за 45 дни, бебето обаче подрани и се роди на 26.02, сега предполагам ще трябва да им дам още един болничен считан от датата на термина.
Също се чудя кога се изплаща въпросното майчинство, на термина или вече е трябвало да бъде изплатено и нещо не съм направила правилно.
Моля някой, който знае да подскаже.

# 422
  • над кукувичето гнездо
Ще ви издадат изравнителен болничен и след това болничен до 1 година. След това, ако искате, дават друг болничен до втората година. ЛЛ на детето ги издава. А парите се превеждат (или поне преди 2 години беше така) на конкретна дата, но не помня вече коя.

# 423
Ще ви издадат изравнителен болничен и след това болничен до 1 година. След това, ако искате, дават друг болничен до втората година. ЛЛ на детето ги издава. А парите се превеждат (или поне преди 2 години беше така) на конкретна дата, но не помня вече коя.
Нищо подобно!
Не подвеждайте по този начин!
Има 45-дневен болничен, болничен от болницата за раждане и изравнителен болничен от ЛЛ на детето. След това се подават нужните документи към работодател за получаване на обезщетение до 410дни. За втората година отново се подават документи чрез работодател!
Сроковете са същите, като при всеки един болничен!
Обезщетението след болничните се изплаща до 5-то число на месеца за предходния месец.

# 424
Тогава има грешка в болничния от болницата. Той се издава от датата на раждане...родила си на 11.02, защо болничния започва от 10-ти? Иначе ако се преброят дните в издадения от ЛЛ са си точно 42. Тя се води от предходния. Грешката за мен е в този от болницата.
Грешка ,за която от НОИ не върнаха билничнив и  е изплатена сумата за Февруари.
Може ли лекарката на детето да коригира издадения изравнителен за да бъдат 135 дни?

# 425
  • София-Младост
Не знам, попитайте я.

# 426
Здравейте, мами счетоводителки!
Имам един въпрос, на който вие сигурно имате отговора. Simple Smile
Във старата система на НАП (новата още не ми е ясно защо съществува) за подаване на ГДД до сега фигурирах като физическо лице. От тази година виждам ЕГН-то си във два профила - юридически и физически + някакъв номер на ЮЛ, който са ми дали в профил юридическо лице. Какви са и защо са тези промени? Имало е период в който съм била свободна професия, но тогава си декларирах като физическо. Като вляза в който и да е от двата юридически профила виждам за подаване по чл. 55 ал. 1 от ЗДДФЛ. Защо са ми добавили въпросните юридически профили?

# 427
  • София-Младост
Не бих го нарекла юридически профил...на Вид задължено лице какво пише...Явно е защото имате регистрация като свободна професия.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 15:17 от Ала-Бала

# 428
Мами, ако някоя е наясно да помага, че се обърках и грам не съм наясно с нещата. Казусът е следния: искам майка ми да вземе втората година майчинство и да гледа малката, но понеже още не е ясно дали ще стане на 100%, искам да й пусна документи и за класиране за ясла. Та въпросът ми е - ако я приемат в ясла, но аз не я запиша, ще може майка ми да вземе майчинството, нали? И ако са я приели, но не я запиша предполагам си губи мястото и догодина трябва да кандидатстваме пак? Има ли вариант да е записана на ясла и бабата да вземе втората година майчинство?

# 429
Не бих го нарекла юридически профил...на Вид задължено лице какво пише...Явно е защото имате регистрация като свободна професия.
Ето това виждам, Ала-Бала:

Преди имаше само Физическо лице - ЕГН - Името. Сега имам и ЕГН като ЮЛ и отделно номер на ЮЛ. Аз си подавам като физическо лице, ама искам да знам другите два профила за какво са. От там в какви случаи трябва да подавам?

# 430
  • Пловдив
Здравейте. Не съм много наясно, но ще кажа за последния въпрос.
Конкретно за земеделските производители, до сега в документите, които им издавахме (държавно учреждение) им фигурираше ЕГН-то, но имаше някаква промяна относно това, че това са лични данни и не трябва да се виждат от всички, от Министерството на земеделието започнаха да им дават някакви номера, които са посочени и в съответен регистър. Предполагам, че затова ви излиза този номер, освен ЕГН.

# 431
Някой наясно ли е с актуализиране на заплатите по време на майчинство? Ако на всички са актуализирани заплатите по време на майчинство на деден служител той трябва ли да се завърне 10 дена, за да се актуализира заплатата или не е нужно, щом е в майчинство.

# 432
Привет! Може ли един съвет.
Самоосигуряващо се лице съм - свободна професия. Сама по електронен път подавам болничните към НОИ.
В 45-дневния болничен съм от 13.03. Термин:27.04. Предполагам до няколко дни ще ми изплатят сумата за дните през март, а остатъка за дните през април - началото на май.
Какво се случва обаче ако родя преди термин. Тогава ми издават болничен от датата на раждането(например 15.04).
Та, в тази хипотеза има ли особеност при подаване на болничния от деня на раждането - като отбелязвам работните дни, които обхваща болничният, за да не стане, че хем с първия болничен ми плащат до 27.04, хем с този от 15.04 ми плащат за същите дни?
Или го подавам като си отбелязвам работните дни както в останалите болничните и НОИ служебно си съобразяват изплащането на сумата, когато двата болнични реално се застъпват?

# 433
  • София-Младост
НОИ си съобразяват:) служебно.
Ако има застъпване, няма да ви платят два пъти тези дни.

# 434
Ето това виждам, Ала-Бала:

Преди имаше само Физическо лице - ЕГН - Името. Сега имам и ЕГН като ЮЛ и отделно номер на ЮЛ. Аз си подавам като физическо лице, ама искам да знам другите два профила за какво са. От там в какви случаи трябва да подавам?
Имаше промяна в Закона за регистър БУЛСТАТ. ЕГН се замени с нов 10 код. Ако сте се регистрирали като самоосигуряващо се лице преди време, Булстат ви които бешеефнто сега е този код. виждате и стария и новия пеофил

Общи условия

Активация на акаунт