Майчинството счетоводно - 92

• 39 136
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте,
Не съм работила от 2017. Детето ми става скоро на една година. Не получавам майчинство за първата година. Има ли възможност да кандидатствам за майчинство за втората година, при положение ,че минималното е обвързано с минималната работна заплата?
Благодаря

Ако сте осигурено лице и имате изискуемия осигурителен стаж от 12 месеца.

Имам много повече, но за времето до 2017 година

# 541
  • София-Младост
Няма значение кога и къде е придобит този стаж...важното е към момента в къйто ползвате този отпуск по КТ да сте в трудово-правни отношения.

# 542
Няма значение кога и къде е придобит този стаж...важното е към момента в къйто ползвате този отпуск по КТ да сте в трудово-правни отношения.
Възможно ли е да започна, да се самоосигурявам за да използвам този отпуск по КТ или само чрез договор за работа ще  придобия това право?

# 543
  • София-Младост
Възможно ли е да започна, да се самоосигурявам за да използвам този отпуск по КТ или само чрез договор за работа ще  придобия това право?
Възможно е, но ви трябва фирма, дейност...посто така внасяне безцелно на осиг. вноски не е идея.

# 544
Възможно е, но ви трябва фирма, дейност...посто така внасяне безцелно на осиг. вноски не е идея.
Ако намеря някой да ме назначи, обварзан ли е с плащане на някаква част от майчинството?

# 545
  • София-Младост
По време на този период се плаща единствено здравно осигурителна вноска.
И при сключване на ТД е добре да има поне 1 ден отработен, за да влезе в сила и след това да се ползват отпуски  и болнични. За него също ще има осиг. вноски иданък.

# 546
Здравейте! Имам издаден болничен след преждевременно раждане за 42 дни. И въпроса ми е мога ли да пътувам до Румъния  ?

# 547
  • София-Младост
Здравейте! Имам издаден болничен след преждевременно раждане за 42 дни. И въпроса ми е мога ли да пътувам до Румъния  ?
В болничния пише режим.
Иначе, не знам пък някой да си е чел режима в болничния и да е мислил може или не може да отиде да пие кафе в Румъния.

# 548
В болничния пише режим.
Иначе, не знам пък някой да си е чел режима в болничния и да е мислил може или не може да отиде да пие кафе в Румъния.
Режима е Свободен с право да напуска населеното място в границите на РБ и това ме притеснява . Нали правят проверки на документи и да не си създам излишни проблеми .

# 549
Здравейте, според информацията на сайта на НОИ:

Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят.

Правилно ли разбирам,че ако имам болничен от 10 март до 10 април, сумата за април ще бъде изплатена в първите 5 работни дни на май месец?

# 550
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, според информацията на сайта на НОИ:

Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят.

Правилно ли разбирам,че ако имам болничен от 10 март до 10 април, сумата за април ще бъде изплатена в първите 5 работни дни на май месец?

Зависи първо кога е подаден този болничен от работодателя в НОИ.

# 551
Здравейте, за издаване на болничен от АГ трябва ли амбулаторната карта, която ще му занеса да е заверена от новия ми личен лекар? Наскоро си смених личния лекар, а картата е заверена само от стария. Благодаря предварително!

# 552
Здравейте, за издаване на болничен от АГ трябва ли амбулаторната карта, която ще му занеса да е заверена от новия ми личен лекар? Наскоро си смених личния лекар, а картата е заверена само от стария. Благодаря предварително!

Моята не е и не е имало проблем.

# 553
Здравейте,

Имам затруднения с разбирането за изплащането на 45 дневния болничен и моля за помощ.
Болничния е от 5 Април до 19 Май.
Да предположим, че най-късно до 15 Април работодателя го е представил в НОИ (лесна проверка с ПИК номер през системата).

В графика за изплащане на майчинство на НОИ пише, че болничните се изплащат до 10 работни дни след представяне на болничния.
Също така обаче пише, че ако е за повече от месец, се изплаща в следващия месец.

Тъй като, нормално, тези 45 дена са пръснати в 2 месеца ( а при някои мами може и да са три) как се случва изплащането?
Ще ми бъде ли изплатен целия болничен 45 дни до 10 дни след предаване от работодател в НОИ (т.е. приблизително до края на месеца, ако е подаден до 15-ти Април)?
Ще ми бъде ли плащането разцепено на две вноски, една от 5 Април до 30 Април и една от 1 Май до 19 Май? В такъв случай кога са плащанията?
По последната точка от НОИ виждам и трети вариант, в който чак Юни се изплаща целия болничен, тъй като е по-дълъг от месец.

Това са трите варианта, които установих след доста ровене по темата, но не успях да разбера кой от тях е вероятния да се случи.
Може би има скорошни мами с подобен опит?

Благодаря ви предварително!

# 554
Здравейте!
При застъпване на майчинство трябва ли да направя нещо друго, освен да уведомя работодателя? И кога трябва да го уведомя?

Общи условия

Активация на акаунт