Майчинството счетоводно - 92

• 38 982
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • Пловдив
Здравейте, моето питане е следното - в 45 дневен болничен съм преди раждане от 07.04.2022 г. до 21.05.2022 г., според вас кога ще преведат обезщетението? Периодът е по-дълъг от месец и за това се чудя.  Благодаря предварително за информацията!

# 736
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моето питане е следното - в 45 дневен болничен съм преди раждане от 07.04.2022 г. до 21.05.2022 г., според вас кога ще преведат обезщетението? Периодът е по-дълъг от месец и за това се чудя.  Благодаря предварително за информацията!

В срок от 10 работни дни след представянето му от работодателя в НОИ. Срокът за представяне беше 10.05.2022.

# 737
  • Пловдив

В срок от 10 работни дни след представянето му от работодателя в НОИ. Срокът за представяне беше 10.05.2022.

Благодаря много за бързия отговор и информацията, и аз така предполагах, но ме смути периода на листа.

# 738
Частта за май ще се плати след изтичане на срока на БЛ.

# 739
Ако съм в майчинство за гледане на дете втората година и взема болничен 45 дена преди термин, то се очаква да получа болничен плюс 50% от обезщетението за гледане на дете втора година ?

# 740
Ако съм в майчинство за гледане на дете втората година и взема болничен 45 дена преди термин, то се очаква да получа болничен плюс 50% от обезщетението за гледане на дете втора година ?

Да, след подаване на нужните документи/декларации.

# 741
Здравейте! Няколко поста по-назад попаднах на интересен отговор по повод породени деца. А именно - при ползване на болничен за общо заболяване до раждане на второ дете, жената трябва да се върне за няколко дена обратно в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. за да може да взима същото обезщетение като за първото дете. Получих отговор от адвокат по въпроса, който се занимава с такива дела.

"В общия случай жените във вашата ситуация след 410-тия ден се връщат на работа и вземат болнични до раждането на второто дете. Така осигурителният им доход пада, което предизвиква НОИ да им определи по-ниско дневно обезщетение за второто дете. В този момент се намесвам аз – правя възражение и обикновено НОИ извършва корекция. Във времето това се случваше първо след съдебни дела, после започнаха след месец – два, а в последните месеци извършват корекцията 2 часа след като съм им депозирал възражението. Предполагам, че е донякъде въпрос на късмет."

Въпросът ми е - ако законът казва, че трябва да си в отпуск за отглеждане на дете, за да взимаш същото обезщетение, на какво основание би могло да не се спазва този закон и пак да се обжалва и да се взима същото обезщетение? Да разбирам ли че е все тая дали си болничен до края или си в отпуск за дете до 2 г. по отношение на изчисляването на първата година за второто дете?

# 742
  • Шумен
Здравейте,имам следния казус. След като ТД ми беше прекратен в изпитателен срок по време на майчинство, сега съм бременна с второ. Започвам фиктивно работа от Понеделник за около 5 дни. Като после бих искала да си продължа да си взимам майчинството за първата година,което е до Септември месец и да изляза в 45 дни болничен след това (болничния ми за 45дни птеди термин и края на първата година ми се застъпват). От НОИ ми казаха че мога да излезна от майчинство и после пак да се върна ако имам до взимам,но дали ще ми се промени майчинството след това? Дали ще падне? Какво е редно да направя,за да си взимам майчинството за първата година на второто дете и да не се промени? Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 08:38 от kalinamalina89

# 743
Здравейте,втора година по майчинство съм.Бях назначена фиктивно на работа и затова аз си плащам здравните осугуровки.Първата година плащах по 31.20/32лв нещо такава на месец ,на минималната заплата съм назначена.Сега искам да си платя и 2рата година ,но счетоводителката ми казва ,че дължа 8%на 710лв ,което е 56,8 лв до колкото го смятам.Обяснява ми ,че минималната заплата се е вдигнала и затова е толкова,но вярно ли е това?Щом на 650 ми взима 32 лв ,на 710 да ми иска 56.8лв ,нещо има сбъркано.Мислех си освен,втората година майчинство да е по голям процента освен?Моля за разяснение,благодаря предварително

# 744
  • София-Младост
Скрит текст:
Здравейте! Няколко поста по-назад попаднах на интересен отговор по повод породени деца. А именно - при ползване на болничен за общо заболяване до раждане на второ дете, жената трябва да се върне за няколко дена обратно в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. за да може да взима същото обезщетение като за първото дете. Получих отговор от адвокат по въпроса, който се занимава с такива дела.

"В общия случай жените във вашата ситуация след 410-тия ден се връщат на работа и вземат болнични до раждането на второто дете. Така осигурителният им доход пада, което предизвиква НОИ да им определи по-ниско дневно обезщетение за второто дете. В този момент се намесвам аз – правя възражение и обикновено НОИ извършва корекция. Във времето това се случваше първо след съдебни дела, после започнаха след месец – два, а в последните месеци извършват корекцията 2 часа след като съм им депозирал възражението. Предполагам, че е донякъде въпрос на късмет."

Въпросът ми е - ако законът казва, че трябва да си в отпуск за отглеждане на дете, за да взимаш същото обезщетение, на какво основание би могло да не се спазва този закон и пак да се обжалва и да се взима същото обезщетение? Да разбирам ли че е все тая дали си болничен до края или си в отпуск за дете до 2 г. по отношение на изчисляването на първата година за второто дете?
Не, не е все тая дали си в отпуск за отгл. на дете до 2 години или не си, ако търсиш застъпване. КСО ясно казва, че за да получаваш обезщетение в същия размер, трябва да има застъпване на двата отпуска.
Идея си нямам какво ще обжалва адвоката, ако не е спазено това, но...може и да бъркам. Нали бяхте казали, че "Затова повече няма да направя грешката да питам за важни неща в бг мама. "

poison 91
ЗЗО, чл.40,...
за лицата във временна
неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на
малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда и отпуск при осиновяване на
дете до 5-годишна възраст по реда на чл. 164б, ал. 1 и 5 от Кодекса на труда –
минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на
работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската

МОД за самосиг. се е 710 лв., вноската за сметка наработодателя е 4,8 %.
До сега  е била 31,20 лв., от 01.04 трябва да е 34,08 лв., ако правилно смятам.

kalinamalina89
Малко дати кажете, термин, първото дете на колко е, за да ви се отговори точно. ЗА първото ли искате да ползвате майчинство....това е т.нар. втора година, обезщетението е фиксирано. ДА падне кое...

# 745
  • Шумен
[
kalinamalina89
Малко дати кажете, термин, първото дете на колко е, за да ви се отговори точно. ЗА първото ли искате да ползвате майчинство....това е т.нар. втора година, обезщетението е фиксирано. ДА падне кое...
[/quote]

От 15.08.2021 съм е отпуск по майчинство за първо дете,родих 20.09.2021. Второто майчинство ми започва на 16.09.2022. Смятам да отработя няколко дни сега през май при нов работодател и да се върна отново в същото майчинство до Септември,когато ще ми застъпи с второто.
Колко ще ми се промени майчинството като излезна от едното и отново влезна в него и колко като ми се застъпят? Благодаря много! ❤

# 746
  • София-Младост
Би следвало сега като се върнете отново в отпуск за бременост и раждане (този, който сте прекъснали за първото дете), частта която е до 410 ден, обезщетението да е същото каквото ви  е било в началото. Т.е. веднъж изчислено, то не се променя.
Ще имате застъпване на отпуска за бременост и раждане за второ дете и същия отпуск за първото, затова ще имате право на обезщетение в размера като за предходното дете.

КСО чл.49, ал.2
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 747
Здравейте, имам следното питане.
В 45 дневен болничен съм преди раждане от дата 14.04.2022. Самият болничен ми е подаден от счетоводството на 28.04, но до момента все още няма никакъв превод от НОИ. Дали е нормално да има такова голямо забавяне? От счетоводството даже ми изпратиха и справка, че болничният е приет и няма никакви възражения от НОИ. Банковата ми сметка и всички данни са проверени и следва всичко да е наред.

Има ли къде да се обадя и да проверя всичко наред ли е?
Предварително ви благодаря за съдействието.

# 748
Здравейте, имам следното питане.
В 45 дневен болничен съм преди раждане от дата 14.04.2022. Самият болничен ми е подаден от счетоводството на 28.04, но до момента все още няма никакъв превод от НОИ. Дали е нормално да има такова голямо забавяне? От счетоводството даже ми изпратиха и справка, че болничният е приет и няма никакви възражения от НОИ. Банковата ми сметка и всички данни са проверени и следва всичко да е наред.

Има ли къде да се обадя и да проверя всичко наред ли е?
Предварително ви благодаря за съдействието.
Плащане ще имате до 10 работни дни за дните от април. Реално имаше доста НЕработни дни и 10 дни са били до петък. Плащане по болничните има вторник и четвъртък. Следете си с ПИК в сайта на НОИ. Вероятно вторник ще имате плащане.
За месец май ще Ви се плати през юни.

# 749
Скрит текст:

Не, не е все тая дали си в отпуск за отгл. на дете до 2 години или не си, ако търсиш застъпване. КСО ясно казва, че за да получаваш обезщетение в същия размер, трябва да има застъпване на двата отпуска.
Идея си нямам какво ще обжалва адвоката, ако не е спазено това, но...може и да бъркам. Нали бяхте казали, че "Затова повече няма да направя грешката да питам за важни неща в бг мама. "

poison 91
ЗЗО, чл.40,...
за лицата във временна
неработоспособност поради болест, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на
малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда и отпуск при осиновяване на
дете до 5-годишна възраст по реда на чл. 164б, ал. 1 и 5 от Кодекса на труда –
минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица; вноските са за сметка на
работодателя и са равни на дължимата от него част от вноската

МОД за самосиг. се е 710 лв., вноската за сметка наработодателя е 4,8 %.
До сега  е била 31,20 лв., от 01.04 трябва да е 34,08 лв., ако правилно смятам.

kalinamalina89
Стана ми интересно, когато прочетох коментара за това че трябва да се върна поне за няколко дена в майчинство. Затова реших да споделя коментара на адвоката. Той спомена, че редовно обжалвал в такива ситуации. Тоест въпросните жени са ползвали болничен до края и пак са взели като за първото бебе. Та се чудех някой знае ли на какво основание е обжалвано. Направо ще го питам. Аз се замислих да не би да е защото по този чл.49 пише, че майката трябва да получава обезщетение за майчинство. Реално дори с болничен (върнала се на работа) пак се получава 50% от майчинството. Но нз дали е това логиката.

Общи условия

Активация на акаунт