Препоръки за бойлер за баня

• 57 878
  • 295
  •   1
Отговори
# 285
Ние сме с посочения Cata. Когато го купувахме и на нас така ни обясняваха в Интерсервиз Узунов, че 80-ката си е реални 80 литра. Но честно казано кой ще седне да замерва така ли е наистина и то въобще има ли как да се замери? Единствено виждам, че е по-дебел действително въпреки, че пак е с такава посплескана форма. Водата ни стига, да. Май беше с два водосъдържателя ако не бъркам.

Има как да се измери, много е просто дори. Затваряш двата крана под бойлер който е в експлоатация и развиваш студената тръба за да го източиш в някакъв разграфен съд. Какъв е смисъла от измерването е друг въпрос.

Моя бойлер е 100 литров с 1.8kW нагревател, но само аз знам, че е толкова малък понеже когато има достатъчен обем, топлата вода не се е случвало да свърши. Дали са реални 100 литра не ме интересува понеже и 80 щяха да са достатъчни но нарочно взех 100 понеже няма загуба от повече, много лесно мога да регулирам обема на водата като вместо да загрявам 80 литра до 60 градуса загрявам 100 до 50, лятото до 43 даже.

# 286
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали бойлер 50 литра, хоризонтален,  който ще се ползва само при профилактика на Топлофикация? Казаха ми за магазин Светльо Шишков, по-скъпи са там, струва ли си?

# 287
За профилактиката сложихме проточен и понеже сме с един щранг, захранва душа и мивките в банята и кухнята. Имам гореща вода веднага и в количество, колкото ми е необходимо. Препоръчвам вместо стандартен бойлер.

# 288
И ние обмисляхме проточен за кухнята и едната баня, защото още не сме вързани към теца, но при нас не беше подходящо решение заради някакви мощности(ни обясни майсотрът). Също ни бяха препоръчали Светльо Шишков, но ние взехме Елдом, тъй като купувахме всички уреди от едно място и ни дойде с отстъпка.

# 289
  • В небето
Напротив, на място е. Не пишете марка, модел, мощност и пр. на проточния бойлер.
Да не говорим, че и най-мощните монофазните проточни бойлери не могат да доставят повече от 4 л./минута топла вода (вж., например този Bosch: https://vimax.bg/boileri/protochni/protochen-boiler-bosch-tr4000 … =ASC&limit=12), т.е. достатъчно количество за миене на ръце, но не и за къпане. Отделно от горното, при 7.2kW номинална мощност се изисква усилена електрическа система и бушон 32A.
Ако иде реч за мощен трифазен бойлер, това вече е въпрос за друга бира....

# 290
  • София
Само добри отзиви мога да дам за Светьо Шишков, нашият е на ~22 г. хоризонтален 100 л.
За това време веднъж е сменен нагревателя(преди ~2 г.), но се ползва ежедневно, нямаме ТЕЦ.
За това време на друг район на България няколко сменихме, но там и водата е друга.

# 291
Напротив, на място е. Не пишете марка, модел, мощност и пр. на проточния бойлер.
Да не говорим, че и най-мощните монофазните проточни бойлери не могат да доставят повече от 4 л./минута топла вода (вж., например този Bosch: https://vimax.bg/boileri/protochni/protochen-boiler-bosch-tr4000 … rder=ASC&limit=12), т.е. достатъчно количество за миене на ръце, но не и за къпане. Отделно от горното, при 7.2kW номинална мощност се изисква усилена електрическа система и бушон 32A.
Тъй като и друг път съм го публикувала в темата, не качих снимки, но отново ще го направя. Водата идва гореща, а за душа, където съм с термоглава на смесителя, струята е неразличима от ТЕЦ. RELAX-P е проточния бойлер.

# 292
  • Велики Преслав
Тетка, явно при вас, водата постъпва доста по-топла от тази при нас. Аз съм с трифазен бойлер. Лятото работи на 12 кW зимата на 18-24

# 293
  • В небето
Да не говорим, че и най-мощните монофазните проточни бойлери не могат да доставят повече от 4 л./минута топла вода (вж., например този Bosch: https://vimax.bg/boileri/protochni/protochen-boiler-bosch-tr4000 … rder=ASC&limit=12), т.е. достатъчно количество за миене на ръце, но не и за къпане. Отделно от горното, при 7.2kW номинална мощност се изисква усилена електрическа система и бушон 32A.
Тъй като и друг път съм го публикувала в темата, не качих снимки, но отново ще го направя. Водата идва гореща, а за душа, където съм с термоглава на смесителя, струята е неразличима от ТЕЦ. RELAX-P е проточния бойлер.

Нека не си приказваме приказки от хиляда и една нощ, тъй като целта на форума е да си бъдем полезни един на друг.
Ако приемем, че постъпващата студена вода във водопроводната инсталация през лятото е с температура 17 градуса, това означава, че за затопляне до 40 градуса, посоченият от Вас бойлер трябва да затопля още 23 градуса. Съгласно спецификациите на производителя, при мощност 7 Kw, изходящият дебит е около 5-7 л/минута. Което може да е комфортен хладен летен душ за мъж, но е крайно недостатъчно за нормално къпане на жена с дълга коса, която извършва под душа и козметични процедури.
Съгласен съм, че подобен проточен бойлер върши до някаква степен работа при аварийни ситуации, но не може да замести монофазен обемен бойлер от 80 л., нито трифазни проточни бойлери, където мощността е съвсем различна и варира в зависимост от температурата на входящата студена вода, както е удачно посочил Васил Василев.
П.С. Да се говори, че силата на струята на монофазния проточен бойлер е неразличима от тази на ТЕЦ, означава, че имате проблем с водопроводната инсталация. Дори модерната система на GROHE - Water Saving отдава минимум 7,3 л/минута, което е двойно количество на 3,6 л/минута. А при 3,6 л/минута входящ дебит (за да постигне 43 градуса температура), от душ питата ще капе, което ще направи къпането трудно или невъзможно.

# 294
В София съм, в ново строителство блок. Да, ММ сложи по-силен предпазител - 63А. ММ се къпе със стандартното 38 градуса на термоглавата, а аз обичам малко по-топла вода. И съм с дълга коса Simple Smile Точно за процедурите и моткането под душа с този бойлер не се притеснявам, че имам ограничено количество топла вода. В кухнята се налага да разхлаждам също. Така че не съм Шехеразада да ви говоря празни приказки. До 13 септември го ползвахме отново. Питането беше за бойлер при профилактика на топлофикация. Снимките ми са в момента на публикуване. Какъв е смисъла да препоръчвам нещо, ако от него не съм доволна и да ви лъжа? Обидно е.

# 295
  • Велики Преслав
В сайта на Relax има таблица с дадените стойности относно Dt° на всички бойлери от серията. Говорим за 7 kW

При DT 20° бойлера може да осигури дебит от 5,7 литра в минута. За да стане към 36-38° водата от водопровода, трябва да постъпва във водонагревателя около 16-18°

Това и лятото дори е трудна работа.
Зимно време (хайде за да не са празни приказки, ще кажа, че се отнася за нашия район) водата постъпва около 10°-12°
За да осигури 38° вода трябва DT да е грубо 25°
Тогава бойлера дава дебит 4,3 литра в минута.

Масовите душ слушалки имат дебит около 9-13 литра в минута. Тип еко слушалки имат 7-8°

Ето една 8 литра в минута.
https://mr-bricolage.bg/dush-slushalka-idealrain-s-mm-is/p/1029722

Та за да работи оптимално ако този бойлер даде 8 литра в минута при вход 12° водата на изхода му ще е 27° защото dt° тогава му е 15°

Има и още един тип душ слушалки, които са с предназначение точно за такива проточни водонагреватели, които имат дебит 4-6 литра в минута. Там обаче комфортно къпане (още повече на дълги коси) е несъвместимо.

Толкова по темата.
Кое какво било, кой как ги вижда и мисли нещата, не би могло да е меродавно, защото в крайна сметка, производителя си го е написал. А и да не го беше написал, то си се смята.

Още един тънък момент. Дадените данни са при Un 220-230 волта. При включване на такъв монофазен консуматор пада на напрежението е сравнително голям. Дадените 7 кW са при това наплежение. Понеже това е чисто активен товар, с активно съпротивление което е константа, номиналната мощност пада, което пък от своя страна компрометира още повече, функционалността на бойлера.

Общи условия

Активация на акаунт