Родени през м. Февруари 2022 - тема 1

• 28 025
  • 743
  •   1
Отговори
# 420
Аз да ви попитам сега на какви помощи имаме право и за кои къде се ходи и какви документи се подават? Сега ще ходи таткото да вземе акта за раждане и доколкото знам направо може да подаде декларация за еднократна помощ от общината или е от държавата, не съм сигурна дори в това. После за детски в социалните ли се ходи? За майчинство работодателя ли прави всичко? И при родители с висше образование има ли разлика при някоя от помощите?
Имаме право на 2 вида помощи едната е от общината, може да отиде да вземе декларацията и да я попълните вкъщи иска се и копие от акта на детето, лични карти и копия от дипломите ви плюс декларацията поне при мен е така, мисля, че срока е 3 месеца след раждането или се бъркам. От социалните аз лично подадох онлайн, там се изискват данните ти и ЕГН на детето. От началото на февруари я подадох, още няма превод. Мисля, че някой ми каза след 15ти март ще имало превод.

# 421
  • sofia
Нина, за Столична община ли става въпрос за първата помощ? Къде се подават документите - в кой отдел?

# 422
Нина, за Столична община ли става въпрос за първата помощ? Къде се подават документите - в кой отдел?
А не, аз съм в централна България, за това казах, че поне при мен беше такъв реда и такива документи. Предполагам в интернет някъде ще пише какво изискват при вас.

# 423
  • sofia
А не, аз съм в централна България, за това казах, че поне при мен беше такъв реда и такива документи. Предполагам в интернет някъде ще пише какво изискват при вас.
https://www.sofia.bg/documents/20182/4386291/Проект-програма-финансова+помощ+за+насърчаване+на+раждаемостта.pdf/cc4826cc-b1e3-4f7f-9ce2-4e3ed2b613ad

Намерих това

# 424
Ние ги брояхме 40те дни от деня след раждането. Наш познат свещеник ни каза, че е правилно и по двата начина - някои си го включват и самия ден на раждане, други броят от следващия.
Ние избрахме втория вариант, защото ни хареса,  че съвпада с рождения ден на сестрите ѝ.
Занесохме домашна питка с мед, траеше 10тина мин. Не ни искаха парички, но оставихме 20лв.

Всяка църква и свещенник са различни. Уж са една обща православна църква, с еднакви канони, но от опит зная, че всеки си шета на акъла. При нас молитвата струва 40 лв. и се носи питка и олио. За това като си харесате място трябва да се говори със свещенника там.
За помощите при раждане. От социалните (т.е. от държавата) се полагат на всички. Но не всяка община дава помощи при раждане на дете.

# 425
  • sofia
Аз не знаех, че са 2 помощи. Тази, за която знам, е това, което lyuba84 сподели. Коя е другата?

# 426
Аз да ви попитам сега на какви помощи имаме право и за кои къде се ходи и какви документи се подават? Сега ще ходи таткото да вземе акта за раждане и доколкото знам направо може да подаде декларация за еднократна помощ от общината или е от държавата, не съм сигурна дори в това. После за детски в социалните ли се ходи? За майчинство работодателя ли прави всичко? И при родители с висше образование има ли разлика при някоя от помощите?
Имаме право на 2 вида помощи едната е от общината, може да отиде да вземе декларацията и да я попълните вкъщи иска се и копие от акта на детето, лични карти и копия от дипломите ви плюс декларацията поне при мен е така, мисля, че срока е 3 месеца след раждането или се бъркам. От социалните аз лично подадох онлайн, там се изискват данните ти и ЕГН на детето. От началото на февруари я подадох, още няма превод. Мисля, че някой ми каза след 15ти март ще имало превод.
Може ли линк за подаване онлайн пред социалните?

# 427
Привет от мен и Виктор,който днес стана на 1м . Качил е 890 гр и е пораснал с 4см.
Отпуска се еднократна помощ за раждане на дете -сумата е 250 лв за първо дете. Подава се декларация към Социално подпомагане на общината по местоживеене и след 15-то число на следващият месец трябва да си получиш парите.
За други помощи и детски  не знам нищо,чувала съм че някои общини отпускат суми ,за да стимулитчрат раждаемостта ,а за детските надбавки  помня ,че зависят от дохода май-на член от семейството и  не трябваше да надвишава някаква сума/трябва да го проверя/.
За документи знам ,че с третият болничен се подава и декларация към работодател.
Аз се реших на хибридна раница ,не можем да се разберем със слинга.
https://static.roshavo.com/image/cache/catalog/ERGOBABY/embrace_ … min-1000x1000.jpg
Owly, за юздичката ми дадоха две имена-д-р Кюлев или д-р Георгиева , УНГ специалисти от Токуда/консултант по кърмене  ги препоръча/.
Не знам дали правят онлайн консултации.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 14:47 от Sun and shine

# 428
Може ли линк за подаване онлайн пред социалните?
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742
 Но трябва от компютър да се попълни.

# 429
Sun and shine много благодаря!

За майките от София - Столична община не предлага допълнителна помощ. Още по време на бременността си логнах въпрос в портала им и получих официален отговор. Имаше списък в интернет някъде по градове кои общини предлагат такава - запомнила съм например, че в Бургас има Simple Smile

# 430
[quote author=Sun and shine link=topic=1409587.msg44433103#msg444
Owly, за юздичката ми дадоха две имена-д-р Кюлев или д-р Георгиева , УНГ специалисти от Токуда/консултант по кърмене  ги препоръча/.
Не знам дали правят онлайн консултации.
[/quote]

Това щях да пиша и аз. Не зная имена във вашия район, но подходящи специалисти са УНГ или, ако има комбинация от проблеми, детски лицево-челюстен хирург. Не стоматолог. Консултантите по кърмене с опит също могат разпознаят, ако има проблем
Те са наясно в по-голяма степен как/дали ще се отрази на дишане/хранене/говор след манипулацията.

# 431
Здравейте момичета, аз искам да ви попитам дали е възможно бебче на седмица да има вече колики. Кари плаче от два дни привечер и я виждам как си превива коремчето и си вдига крачетата нагоре, също така акото тази сутрин и беше зелено. На АМ, защото нямам кърма. Всички ми казват че е още рано да има колики, но според мен са си колики.
И с какво успявате да се оправяте с коликите какъв вид капки или чайчета?

# 432
За помощите по общини сте го разяснили. Има такива само в някои. Обикновено по-малките. Трябва да се заинтересувате. Но поне в нашата срока за подаване е до 2 месеца.
За коликите неонатолозите казаха една глупост, че първите дни имали бебчетата подготвителни колики. Така или иначе се лекуват като нормалните.

# 433
Каквото и да вземеш, ще го смениш с друго и после пак...всички правим това колкото и да не искаме. За жалост е ужасно да си гледаш бебчето как се мъчи, но спасение според мен няма...

# 434
Именно, и защото ни е първо бебче постоянно се чудим ние ли не правим нещо както трябва или просто всеки преминава през този период.

Общи условия

Активация на акаунт