Студенти в Нидерландия - 12

• 74 041
  • 765
  •   1
Отговори
# 315
А има ли вайбър група Нидерландия - Бреда Wink
Направете си Wink ама ако в Бреда се учи инженерство  (не знам), заповядайте при нас ... имженерите Simple Smile
Доста от децата, които са за Бреда и търсят квартира си направиха общ чат в фб.
Няма да е зле и мамите да си направим.
Ние се разминахме с огледа, защото получих имейл, че вече  е наето жилището.
Продължаваме да търсим, да кликаме и да се надяваме на чудо.

# 316
CvetetoV, синът ми е в Амстердам и работи, но за БГ ИТ фирма. Имаше две предложения и от холандски ИТ фирми, но бяха за определени проекти  и реши, че е по-добре да си остане където е.
И двете предложения ги получи със сдействието на колеги от групата в университета, та си мисля, че синът ти може да поразпита в групата, особено холандците.

# 317
Цвете, нещо съвсем прозаично, но при моя син свърши отлична работа - разнос на храна по домовете. Той работеше към Убър.
Каси, впечатленията ми са от форума. Тук се писа за промяна на програми в движение. Софтуерен инженер завършил във Фонтис не е точно софтуерен инженер завършил във факултета по математика и информатика в СУ.   Примерно. Имам наблюдения върху тази точно специалност ( автомобилно инженерство), писах вече, синът ми я проучваше много старателно, защото възможноста да учи в Нидерландия лично нас, а и него би ни облекчила имайки предвид че брат му учи там. От него знам, че автомобилостроене в Арнем имат шефство със Скания и много практики . Същата специалност в ТУ Айндховен ( добър университет , определено) се изучава на академично ниво и програмата й е много близка на тази изучавана в същата специалност в Германия.  Не зная какви са възможностите за работа след завършване в Нидерландия (все пак там имат Скания), имайки предвид че в БГ автомобилен инженер ( какъвто съм и аз) общо взето освен в автомобилно представителство, няма къде другаде да си чеше крастата. Има десетки фабрики произвеждащи компоненти за автомобили, но там и чисто инженерство върши работа. Поне един асемблиращ завод да имахме, да знае човек че има къде да работи по специалността си и да се развива чисто технически.

# 318
По отношение на Кеймбридж сертификата, знам, че за разлика от IELTS е безсрочен,  но дали самото уни поставя изискване за време, в което да се вземе? Например: до 2 години преди кандидатстването или само си вкарвам допълнителни притеснения?
Важно ми е, защото ако сега, в 10 клас го вземе, на практика едното от препятствията е преодоляно и се набляга вече само на физика и математика - било успех в училище, било матура, било AP или Boswell beta ... или изпит за нумерус фиксус в Делфт например.
Благодаря!

# 319
От сайта на British Council:
Валидност на IELTS резултатите
Организациите обикновено признават резултати от IELTS, издадени преди не повече от две години, освен ако не предоставите доказателства, че активно поддържате и подобрявате нивото на владеене на английски език след полагане на изпита. Ние не могжем да потвърдим валидността на изпитни резултати, които са по-стари от две години.

Препоръчвам да се вземе между 11 и 12 клас. Същото важи и Кеймбридж сертификата. Иначе може да се вкарате в допълнителни премеждия. По спомен детето казваше, че не се гледа с добро око на по-стар сертификат, бил той и Кеймбридж, независимо от нивото. Не че няма да ви го приемат. Но няма как да прогнозираме след две години какво ще искат и дали специално за нумерус фиксус няма да са по-взискателни.

# 320
Това за IELTS e ясно. Въпросът е за Кеймбридж... какво значи "Не се гледа с добро око ... "
Дали някой е бил приет със сертификат на повече от 2 години?

# 321
Идея нямам дали не е само слух, разпространяван вътрешно или се базира на реалността. Thinking
Не зная как е за Делфт (вероятно може да се провери), ето как е при дъщеря ми изискването за сертификати за английски:
https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language
Да, пише, че Кеймбридж не е обвързан със срок, но не е ясно отделните факултети дали нямат допълнителни условия. Може пък и някъде да се е случило да поискат нещо допълнително назад във времето и българските консултанти да се презастраховат.

# 322
Това за IELTS e ясно. Въпросът е за Кеймбридж... какво значи "Не се гледа с добро око ... "
Дали някой е бил приет със сертификат на повече от 2 години?
Дъщеря ми  я приеха право и то в 3 унита в НЛ - Маастрихт, Тилбърг и последното мисля, че беше Грьонинген.
Уточнявам: C1 (CAE) в 9 клас, С2 (CPE) в 10-ти клас с резултати близо до максимума (оценка А)  и 1 година учител по английски (последното не знам дали го е писала при кандидатсването).

Важно е 2 години от кога - мисля, че за UK е било от началото на учебната година и 10 клас не ставаше. Ако е от подаване на документи - си е ОК.

kassii, минала съм по този път и аз се бях филмирала за тези 2 години. Дори имах малоумната идея да не се яви с групата си след края на курса, а следващата година (датите за С2 са малко). Но по-разбиращите от мен ми обясниха, че Кембридж е доживотен - децата се явяват, когато са най-подготвени (след курса). Винаги се гледа с добро око, когато сертификатът е взет по-рано. Ако избраното Уни все пак държи на нещо "прясно" - за IELTS има повече дати и е по-лесен. Ще го изкарат със затворени очи - за 1-1,5 г няма да забравят английския.

Ако сте се насочили към определени унита - вижте как е сега. Хората си държат на правилата - ако няма ограничение кога е взет сертификатът, няма как след това да го въведат.
След 2 години -  ако го въведат - IELTS.

Квартири по наем: Има го в първия пост (той е като енциклопедия<3), но да припомня, миналата година събрах много информация в този пост - Наръчник за намиране на квартира в Нидерландия  https://www.bg-mamma.com/?topic=1350259.msg43099796&utm_sour … tlink#msg43099796
Няма време - вече се появиха обяви "свободно от 1 юли", значи голямото предлагане започна. До 30 май трябва да успеете да наемете. След 15 юни - става мисия (почти) невъзможна. Евтините се наемат за минути, а скъпите за няколко часа.

# 323
Благодаря, biborana! В сайта на Делфт пише, че:

# 324
Ето затова е хубаво да се търси за конкретен университет. Въпреки, че е безсрочен, Делфт си искат дори Кеймбридж да е положен в рамките на две години. Ако наистина държите изпита да е сега, може да се измъкнете от ситуацията като детето положи изпита края на август или началото на септември преди 11 клас. Така при подаване на документите ще сте в двегодишния срок.

# 325
  • София
kassii, кандидатът не учеше ли в АК? За какво изобщо правите сметки за изпита по английски? IELTS  ще вземете без никаква подготовка, просто трябва да се яви. Няма смисъл да треперите ще го признаят ли или ще трябва да се явява пак. Гответе се за другите неща, а това е само формалност.

А за квартирите: Как започнахте търсене, като резултатите излизат на 15.04? А и доколкото разбрах, общежитията от университетите се предлагат след като потвърдят записването, нали? Предполагам, че от унито ще им обяснят как да кандидатстват за тях. Опитах да го регистрирам във Vestide, но и там поискаха някакъв номер от университета. Той предпочита в общежитие първата година поне, та явно ще чакаме още малко.

# 326
chervenokoska_2, точно това ше направим: началото на октомври има дата за С1 Wink
aunt Ogg, да, от АК е, но ... как да кажа  ... бе ми е спокойно откъм езика ... познавайки кака му и  нейното ниво, малкият е много назад в сравнение с нея. Идеята ни е точно това: да вземе Кеймбридж (Защото все пак е безсрочен и ще му е нужен не само за Делфт, предполагам, ако нещо не се промени) и в 11 и 12 кл. Да се съсредоточи върху математиката и физиката.
Иначе, това с безсрочните сертификати е малко нелогично. Сядаш, напъваш се малко и взимаш сертификата,  а после изобщо не ползваш езика и след 5 години вадиш една хартия от шкафа, а нищо не знаеш ... малко ми е по-логично да имат давност тези сертификати. Ама то е така и с дипломите де ... така че ...

# 327
Сертификата е само една хартия. Важно е да знае езика. Много деца отпаднаха от випуска на сина ми още първите месеци, точно защото имат сертификат, но езика им не е на ниво и не се справяха. Дори унито обмисляше допълнителен изпит по езика за българи, но дойде пандемията и всичко се промени.
Пиша RUG, Groningen. Доколкото си спомням, след като изтече срока на сертификата, отново държа изпит, макар че учеше на АЕ и ползваше езика активно.

# 328
За IELTS  ли става въпрос? За какво е било необходимо повторното полагане - изискване от университета ли? И за каква специалност става въпрос, че е имало толкова много българи със специално отношение?

# 329
Да за IELTS става въпрос. Изискването си беше от университета, a дали за всички или само за факултета по изкуства, не мога да кажа. Това беше отдавна, преди пандемията както писах и в предишния пост. В неговата специалност имаше много отпаднали чужденци още преди края на първия семестър. Най- много бяха българи. Става въпрос за факултета по изкуства.

Общи условия

Активация на акаунт