Студенти в Нидерландия - 12

• 73 784
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
[video][/video]
Така е,  но детето си идва за седмица и да е под карантина е абсурдно

# 76
[video][/video]
Така е,  но детето си идва за седмица и да е под карантина е абсурдно
Aко тук б БГ имате личен лекър може да го помолите за направление за ПСР- и ще платите само 7 лв. за манипулацията.Аз направих така  след като се върна синът ми  .Вече никъде нищо не изпращате на РЗИ-автоматично резултата отива при тях.За тях , няма значение дали е платен или с направление,но за вас има .На кой в тези времена са му излишни 120 лв?
 Да споделя -може да е полезно на някоя мама , за отлитането му тази нощ от Румъния .Благодаря на всички които откликнаха ,а на онези които им предстои пътуване от Румъния. -нищичко не искат.Не са му проверили нито ваксина , нито бърз тест,който направихме в последния момент ,не за друго просто за мое спокойствие.Единственно са взели проба от компютъра му...явно им се е сторил подозрителен /,тинейджър с една раница, 2 долнища и компютър/😉Тъмен Балкански субект🤣В Хонландия никъде никой не го е спрял за проверки.

# 77
Доколкото знам направление за пср се дава само при симптоми.

# 78
Да споделя опит от неделя. Полет Варна - Айндховен, пътуват наши близки. В Айндховен и на двамата проверяват сертификат за ваксинация!
Питах три пъти, да не бъркат нещо, защото са хора на възраст, а и нас не са ни проверявали нито тестове, нито сертификати в Нидерландия. В България - да, но там не. Синът ми пътува преди две седмици и също не са го проверявали.
Но такива са фактите - проверяват от време на време. Кой, кога и защо не е ясно, но не е добре да твърдим толкова категорично, че не проверяват.
Явно, че рядко се случва, но е най-добре да е спазен редът за влизане.

# 79
Дали защото са възрастни хора? По презумпция са рискова група. Нито веднъж за тази   тегава  зелена  година синът ми   , или девойката му не са проверявани на летището в Айндховен.
Чета, че от 25,02 - всипко пада в Нидерландия. Синът ми е  получил мейл от работодател при който стажува, с поздравления за края на две годишните ограничения. Всичко пада според сина ми - маски, изискване за зелен сеертификат. Остават само маските в транспорта - въздушен и наземен. Дали му се видя края, как мислите.

# 80
  • София
Добре де, синът има две дози и сега когато му бяха пратили покана за бустерна доза януари- доказан с ПСР ковид там. Дали това не се зачита за бустер? Искаше да си дойде за 4 дни другата седмица...

# 81
Може и да е заради възрастта, но може да е на случаен принцип. По-добре е човек да е изряден.
А, че всичко отпада... Не ми се говори по темата, че съм набрал малко. Седмица след като обявиха облекчения и няколко дни след като синът ми потвърди пред тях селекцията на място, съответно премина онлайн в училище, а и след като вече бях платил за месец в Airbnb и от Делфт обявиха, че във връзка с корона ситуацията, on campus дните стават онлайн. Селекцията се премества за март и засега on campus остава само teamwork assignment на 4/5-ти март. Голяма каша. Така че, с този ковид, "очаквай неочакваното".
Предполагам, че PCR-а ще измести бустера с 3 месеца. Съмнявам се да го замести. Просто сега попада при "преболедувал" и е хубаво, че е доказан с PCR, за да има европейски сертификат.

# 82
  • София
Да, тогава излиза,че ще трябва да прави PCR  за влизане тук. преди или след. Иначе и  сертификата за ваксина
 си му е валиден още, та..има си два валидни сертифата, без особен смисъл Simple Smile Щ е пробвам да звънна в РЗИ, все пак

# 83
Утре се очаква голяма буря в Холандия и спират влаковете след 14.00 часа Предопредете децата .да ограничът излизанията.Току що ми звънна приятелка живееща там и са алармирали по новините.https://nos.nl/artikel/2417805-morgen-vanaf-14-00-uur-geen-trein … wege-storm-eunice

# 84
Бурята- силен вятър, е била през нощта и днес   до обяд, даваха и в бг новините.
Синът ми се прибра днес, но снощи с влак до Дортмунд-преди бурята, днес полетът закъсня с час. Всички полети от Нидерландия и Германия бяха със закъснение. Но поне няма да има карантина, като идва от Германия. Бурята там е отминала, чакаме я нощес при нас.

# 85
Здравейте , аз съм родителка на единадесетокласник и имам , няколко въпроса  за  кандидатствалите  в Холандия в ТУ,  за специалности с приемен изпит. От къде сте взели материали за подготовката за теста и как протича?
Доколкото се ориентирам процедурата е : подаване на документи -с данни за диплома, мот. писмо и тест. Не видях да има портфолио. Другото ми питане е дали кандидатствате сами или с агенция ?
Интересувам се за ТУ Делфт, ТУ Грьонинген, ТУ Айндховен за компютърни науки. Бих искала да споделите, дали децата ви са доволни от преподаването. Моето момче иска да се занимава с гейм програмиране, което е приложно, докато аз искам да му покажа възможностите на ТУ за по-общо образование. А пък той каквото си избере. Ще се радвам да споделите вашите впечатления  за начина на преподаване, самоподготовка, дали има избираеми модули свързани с интересите на съответния студент, лабораторни и да излезем малко от темата ковид.

# 86
В Бреда днес от 14,00 часа спира транспорта. Всички са предупредени да си седят по домовете. Според сина ми - предупредени са за адска буря. Каквото и да значи това.

# 87
Със сина ми се чухме преди малко и в Амстердам са спрели градския транспорт. Поне за трамваите каза.

Редактирам с питане:
Моят син в петък е получил от общината писмо, че са сбъркали и му отнемат субсидията за наем и искат да върне и парите, които до сега са му изплащали.
Имали някой с подобен казус?
И ако не е трябвало да му дават субсидия той какво в виновен, че да трябва и да връща?!

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 17:29 от CvetetoV

# 88
  • София
Със сина ми се чухме преди малко и в Амстердам са спрели градския транспорт. Поне за трамваите каза.

Редактирам с питане:
Моят син в петък е получил от общината писмо, че са сбъркали и му отнемат субсидията за наем и искат да върне и парите, които до сега са му изплащали.
И ако не е трябвало да му дават субсидия той какво в виновен, че да трябва и да връща?!
Моят син имаше подобен казус тези дни. В крайна сметка негов приятел с добър нидерландски се обади да се уточнят какъв е проблема точно. Оказа се, че когато е въвеждал доходите си за миналата година е написал 526.04 евро, за да е безкрайно точен. Обаче хората са възприели точката като знак за хиляди и са решили, че дохода му е 526 000 евро. Нека синът ви да прегледа какво точно е попълнил в графата приходи. Беше се притеснил моят, Близо 2400 евро трябваше да връща. Много се е смяла дамата по телефона, казала му - Гледам аз 526000, и се чудя за какво е кандидатствал за субсидия изобщо тоя младеж... Дано да съм помогнала.

# 89
...
Редактирам с питане:
Детето имаше проблем, но със заема за таксата. Обади се в DUO, наложи се да чака почти час, докато се освободи оператор от отдел вързка с клиенти. Обясни ситуацията, проверката показа, че е софтуерен проблем. Помолиха я да се обади на другия отдел. Повтори накратко проблема и къде е грешката, според колегите им. И  5 минути по-късно всичко в системата беше оправено. След 3 дена получи и спряната сума.
Ако е сигурен, че има право - трябва да действа.

Общи условия

Активация на акаунт