Студенти в Нидерландия - 12

• 73 926
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Здравейте, има ли майки на студенти в Айндховен, да ми  помогнат с инфо как да търсим квартира за есента

# 91
При кандидатстването в ТУ Айндховен каква роля играят есетата? При приема не се ли гледа само резултатът от изпитите?

# 92
Здравейте, някой беше писал в предни теми за въстановяване на разходи от посещение при доктор с ЕЗОК, като беше споменато, че разходите се възстановяват от Zilveren Kruis и те после си ги търсят от НЗОК. От ZK ми казаха, че това не било така и трябва да си ги търся от НЗОК. Някой може ли да ме светне как става това?

# 93
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Здравейте, има ли майки на студенти в Айндховен, да ми  помогнат с инфо как да търсим квартира за есента
Здравейте, в кой университет и сега ли ще стартира?
Фонтис съдействат на първокурсниците за квартира чрез 2-3 агенции, ако се попълни съответния формуляр към тях. След първи курс, трябва да си търсят- фейсбук групи, Pirarius, комбинация с други студенти... не е лесна задача.
За ТУ Айндховен знам, че има общежитие, но не съм запозната с подробности.

# 94
Здравейте , търсенето е трудно ,но не невъзможно.Препоръчвам ви да  започнете поне 2-3 месеца по рано ,дори да платите 2 наема отгоре но да сте сигурни ,че детето има квартира,ако чакате септември ще е късно и заето всичко. Аз съм споделяла и напред  в темата ,ще кажа и сега от опит.Детето ми търси много основно на място бях пратила и линкове на агенции- Вестиде , Френдли хаузинг имат в центъра офиси,отивате на място и лично говорите с тях,Ако ви хареса нещо не се колебайте подписвайте веднага договор,чакащи и търсещи има много.Дано съм помогнала.
Аз искам да попитам някой който е пращал даначна декларация,как става и до кога е срока?Може ли да се справи сам студента или трябва да търсим счетоводител?Много моля за съдействие ако някой е пращал!!!!
!

# 95
  • Бургас
Благодаря за отговорите, синът ми е приет във Фонтис, прочетох каква мъка е намирането на квартира, проблемът е, че те са 3-4 приятелчета, които искат да са заедно, синът ми  даже ги изчакваше една година, за да тръгнат заедно за Холандия, той завърши 2021г., а другите сега ще завършват...  изобщо ще бъде ли възможно това, гледам навсякъде се говори само за отделни стаи, каква е процедурата за съдействие от университета и кога трябва да я стартираме, аз съм склонна и още април да отидем за няколко дни до Айндховен и да обикаляме или да плащаме на агенции, но кой е най-разумният вариант - кой месец е най-добре да отидем и как точно да търсим,  не се ли освобождават най-много квартири през лятото, направо съм в паника, освен това е задължително квартирата да е прилична, синът ми по-скоро ще откаже да учи, отколкото да се навре в някоя дупка, често казано финансовият въпрос също ме тревожи

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 09:21 от bur02

# 96

Започнете да търсите още от началото на лятото, повечето квартири им изтичат договорите през юли, август и септември. На първа страница има "Намиране на квартира в Нидерландия – наръчник за начинаещи бг-мами" , който има много полезна информация благодарение на biborana.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1350259.msg43099796&utm_sour … tlink#msg43099796

Нашият опит е с агенция Friendly Housing.Те се занимават и със студентско настаняване. Ние много късно започнахме да търсим квартира заради първата вълна на ковида, /отложени изпити за IELC и т.н/. В средата на август бяхме отчаяни и готови да тръгнем и да търсим на място. Тогава по съвет на дама от форума се свързахме с Friendly Housing, и за наш късмет имаха стая, която ни предложиха без да е нужен оглед /само по снимки/. Нямаше време за мислене, и в рамките на деня  бяхме разменили подписаните договори и преведени депозит, наем и комисионната на агенцията.
За това съветвам по-ранно търсене впредвид задълбочаващият недостиг  на квартири  дори и да платите наем два повече.

# 97
Моят младеж май си е загубил личната карта, днес тръгвайки за изпит не е успял да си я намери. Не е проблем за изпита, като се прибере ще продължи да търси, но може би ще му се наложи да се разходи до посолството.

# 98
Таксите са високи и срока дълъг. Ако си намери изгодни билети може да излезе по-евтино да си извади тук с експресна поръчка. Разбира се ако има паспорт с който да се прибере…

# 99
  • София
Задължително вадете на децата паспорти. Това все забравям да го напиша в първия пост.
Всичко се случва, а разправиите, чакането и ходенето по посолства е ад.
Моят син паспорта не го е и ползвал. Седи му някъде по чекмеджетата. Пътува си с личната карта насам.
Паспортът го изкара точно за такъв случай. Дано не му потрябва де...

# 100
Ами аз горното от опит го казвам, добре че имаше паспорт.
Иначе срока за лк е май 45 дни след подаване, ако иска по бързо, май 30 - плаща за дхл доставка, мисля към 40 евро. Отделно консулски такси, глоба за неопазване на документа, ходенето два пъти до посолството(което ако е от друг град не е също за подценяване). Има телефон на консулската служба който за такива въпроси работи нещо като по 1-2 часа 1-2 пъти седмично .. и никой не го вдига, а трябва да си запазиш час предварително-току тъй не можеш да се изсипеш там.. абе въобще- да не се случва!

# 101
Някой да помогне за даначната декларация?Знам , че е задължителна и срока е от 1.03.22 за предходната година.Дали са извлечение от работата на синът ми ,влиза
 тук и попълва тъка ли?Има ли някаква особенност???Ще успее ли да се справи сам или да търсим счетоводител?https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/content/inloggen-mijn-belastingdienst

# 102
Здравейте! ПСР тестовете в Маастрихт са по 69-76 евро. Да знаете къде може да се направи маааалко на по-приемлива цена? Мерси!

# 103
Здравейте! ПСР тестовете в Маастрихт са по 69-76 евро. Да знаете къде може да се направи маааалко на по-приемлива цена? Мерси!

Толкова са за съжаление, дъщеря ми прави във вторник.

# 104
Отвратителна ситуация!!!! Защо да не могат да се тестват на летището в България? Защо трябва да се тестват 72 часа след кацане? Тези и други въпроси зададох в МЗ писмено, имам и входящ номер ... НО отговор няма!
Да знаете случайно през какъв период разгле да цветовете на държавите? Кога се очаква да ги преразгледат?

Общи условия

Активация на акаунт