Студенти в Нидерландия - 12

• 74 006
  • 765
  •   1
Отговори
# 375
Писали сме доста, но да,на първо място е общината - запишете си час в зависимост от датата на полета директно онлайн в сайта на съответната община (иначе няма да ви приемат). Без да имате бсн номер няма как да си извадите никакви други документи. Носете многоезичен акт за раждане и копие от договора. Като си получи детето номера, сметката в банката с карта може да се направи онлайн, не е необходимо да се ходи. Ако ще се вади DigiD - електронен подпис (което препоръчвам) - също онлайн.

Здравейте! Дали е необходим апостил на многоезичен акт за раждане?

На официалния сайт на ЕС изрично се казва, че не е необходимо.
Ето тук пише черно на бяло: https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/getting-publ … pted/index_bg.htm
Можете да го превключите на всеки един от официалните езици на Съюза, горе от квадратчето и да го наврете в носа на тъпия холандец или алчния Интегралец и да спре да Ви бърка в Джоба.
При това става дума за оригиналния, на български акт за раждане.... За да го улесните, тук срещу 10 лв му се издава и преведен, на четабилния за всеки един европеец английски.

Но, ако е голям зор, заверявайте.... Но официално признато и написано - не е нужно.

# 376
Апостил - само за някои унита. Проверете при вас конкретно.

Здравейте! Многоезичният акт за раждане, доколкото разбирам е необходим за регистрация в общината. Като такъв издаден на няколко езика, необходимо ли е да се легализира с апостил? Отделно в самите университети изискват ли да се представя акт за раждане? Става въпрос за Radboud University.

# 377
Както са ви писали и какво писах на ЛС - апостил съгласно спогодбите не се изисква за акт за раждане. Многоезичният акт за раждане съдържа цялата информация на няколко езика просто и е печат и подпис от общината. За преведена диплома отново не се изисква апостил - само заклет преводач.

# 378
  • София
Къде се подава искане на многоезичен акт - на ул. Московска ли?
За превод на дипломата от заклет преводач - трябва ли преди това да й се направи копие, което да се завери от нотариус и то да се даде за превод в агенцията?

# 379
Многоезичният акт се вади от Есграон в общината по месторождение, напр. Люлин, Оборище (за София) и др, за другите градове - респективно. Има три вида поръчки - пуска си нормална, струва мисля 5лв и след 10 дни детето отива и си го получава.
За дипломата - или на място или по мейл пускате копие, което си принтират и прикачат към превода. Копието мисля заверявах при нотариус, но не помня вече. Някой по-скорошен да припомни.

# 380
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.

# 381
Здравейте отново! Ако има и други майки на деца, които ще учат в Radboud University, ще се радвам да се запознаем. Синът ми ще бъде 1ви курс computing science.

# 382
  Годишната му такса е със заем.
В какъв размер е годишната такса?

# 383
  • гр. София
Здравейте!
Отправям въпроса си към chervenokoska_2:
Та питането ми е - в общината по месторождение или по местожителство се подава поръчката за ЕСГРАОН?

# 384
 Годишната му такса е със заем.
В какъв размер е годишната такса?

Стандартно таксите се определят от правителството всяка година с % на индексация. За 2022/2023 таксата за страни от ЕС ще е 2209 евро, като за всички първокурсници е намалена с 50%. За сравнение за 2021-2022 беше 2168 евро, като заради коронавируса абсолютно всички такси бяха намалени с 50%, за първокурсниците бяха в размер на 1/4 от целия размер. Таксата е за бакалавър за всички университети и за магистър от изследователските.
Това не важи за някои специалности и университети, но е изрично упоменато ако се различават.

Здравейте!
Та питането ми е - в общината по месторождение или по местожителство се подава поръчката за ЕСГРАОН?
Аз зная за месторождение, тъй като при мен няма разлика. Ако обаче живеете на различно място - опитайте по адрес.

# 385
Здравейте!
В общината оригинален издател на акта за раждане, т.е. по месторождение. Не по постоянен адрес, не по настоящ адрес. Аз издадох с бърза поръчка - отидох, подадох искане, пих едно кафе и го получих. Може да се издаде (да се поиска и да се получи) на всеки, вписан в акта за раждане - майка, баща, дете.

# 386
  • гр. София
Аз пък да споделя, че бих искала да се свържа с майка, чиято дъщеря е приета да учи в Хага, Нидерландия.

# 387
Така е, порових из разните общини и трябва да е по месторождение. Трябва да се провери дали не може и по електронен път с електронен подпис. Но малко деца на 18-19 години имат такъв.
Което ме подсеща - за всеки случай нека децата ви направят пълномощно за всякакъв вид институции да действате вместо тях - нап, нои, банки, поща и всякакви други. Може и да не ви се наложи да го използвате, но е по-добре да го имате.

# 388
За банката отделно пълномощно (често по техен си образец), генералното рядко минава....

# 389
Ще трябва за НАП пълномощно при представяне на удостоверение, че е студент, за  да не плащате здравни осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт