Като сговорна дружина дочакахме през ЯНУАРИ подаръка за новата година! - ТЕМА 1

• 14 918
  • 400
  •   1
Отговори
# 255
Събира още гурлички на едното око, в началото беше на двете. Всички, даже и лекаря казваха кърма да капя. Не съм капала, едното мина около втория месец, другото капя чак сега от седмица без ефект. Иначе почиствам няколко пъти дневно с физиологичен разтвор и тампонче.
Диди, от какво са гурелчетата? Ади прихвана от брат си някакъв вирус с кашлица и имаше една седмица много секрети от очичките. Бяха й слепени няколко сутрини. Педиатърът ми препоръча капки Лакримила. Скъпи са, но съставът им е добър.
Аз не смея да капя кърма. Четох, че ако има бактерия, ще се обостри. Някъде четох и че някои майки капят сребърна вода, но също не посмях. Очите са деликатен орган.

И аз мисля скоро да мина на летен кош в пълно легнало положение. Зимният ми е много тежък, иначе тя тъкмо свикна да спи в него. Беше трудно първите месеци, не й харесваше в количката и я носех повече в слингове най-различни.

# 256
Здравейте и от мен!
Бебка е вече на 4 месеца и половина. Преди 3 седмици си дойдохме в България, тя се представи много добре по време на полета и като цяло през цялото пътуване, след седмица ни чака път на обратно. Всички баби, дядовци и братовчеди много й се радват и тя мисля, че вече свикна и да има хора около нея. Иначе първите месеци гледаше само моята физиономия по 24 часа Simple Smile Досега не съм я оставяла и за минута с някой друг освен мен, но сега се наложи вече няколко пъти да я оставя с баща й за по час-два, за да ида на зъболекар. Бебка стои с него, но той е нервак общо взето и трудно издържа да я гледа, та аз все тичам после да се върна бързо. Иначе я разхождам с мен по всички институции да вършим работа и си кротува.
Тя определено не иска да стои в легналия кош на количката и вече си излизаме само с колчето за кола, което се монтира на базата на количката. Голяма клюкарка е, върти се и зяпа хората наоколо. Слагам я подпряна на възглавници да седи под наклон, нещо като в люлка. Играе си със шумолящи и дрънкащи животинчета и книжки, като ги мачка, размахва и разбира се, си ги пъха в устата.
Много се смее и говори, като от няколко дни започна да се смее с глас когато я гъделичкам или целувам и направо ми разтопява сърцето ❤️
Аз се цедя все още, но започнах по час - 4 пъти на ден през 5 часа. Да чукна на дърво, не съм имала повече запушвания от както съм на този график. А тя яде през 3 часа някъде, съответно давам на някои хранения АМ на Хип. Започнах да давам и водичка в жегите след ядене и пие, преди отказваше.
Вечер заспива обикновено към 8, сутрин до към 5-6. Но има изключения де, зависи на какъв кеф е. Приспивам я с бял шум на ръце за 5минути.
Ние като си дойдохме се нанесохме в нова къща и е някаква лудница с майстори, кашони с багаж навсякъде и малко бебе. Но пък се чувстваме добре и вече хич не ми се тръгва обратно към мрачна Англия. Обаче като вляза в българските магазини да видя цените на памперсите, млякото и т.н. и направо ми се доплаква - в пъти по-високи от тези на които съм свикнала там...
Целувки на всички бебоци и хубав ден на мамите! 💐

# 257
Момичета, какви чувалчета за сън ползвате? Искам да взема някакъв летен 0,3 или 0,5  tog, че вкъщи е доста топличко. Съвети?

# 258
Аз не разбирам какво е тог, но вземах от пепко. Имат летен чувал и с едно боди с къс ръкав за сега е добре. То горкото винаги му е топло. Краката му са постоянно влажни, а излизаме и той е само по боди с къс ръкав. В количката от главичката му става мокро петно.
Аз още през 3 месец сложих летния кош, но той има подложка за новородени.
За първи път ми се случва детето ми да не ходи 2дни и не зная какво да правя. Някоя знае ли нещо различно от клизма, защото малко ме е страх?

# 259
Бубенце, на АМ или на кърма е детето? Ако е на кърма, може и по-дълго да не ходи, не е проблем. От АМ не разбирам, но бих се консултирала с педиатър преди да правя клизма.

# 260
Изцяло на кърма е. До преди няколко дни хранех на 3 часа. Сега налагам нов режим на 3:30ч и се притеснявам данеби нещо от него да се случва, но тази вечер се вижда, че иска, а не може да се изходи. Ревеше и не искаше да се храни както друг път.

# 261
_di_di_ баткото като беше по-малък имаше нещо на очето (вече нямам спомен какво и кога честно казано), но тогава помня педиатърката ми беше казала с черен чай с тампонче да почиствам очето.
Ние иначе сме с летния кош от много време насам, но тя се роди края на декември. Изправям я от известно време. В началото на 20 градуса, но от месец някъде си я слагам да седи. Започнах по малко всеки ден и вече си е доста "устойчива" Захранвам лека полека стс зеленчуци и се надявам до 2 седмици да заместя изцяло обяда....Вечер спи от 8, сутрин до към 7-8 (тя си е така от 2рия месец някъде). Нямам идея на кого се е метнала такава поспалива, нито аз, нито татко и, нито батко и спим по толкова. Вкъщи в 7 най-късно живота кипи вече. Едната сутрин незнам какво беше станало, събуди се в 10:05, след като беше легнала в 8 предната вечер. Влизах сутринта, мерих температури, чудеса...нищо, просто спи. Отдавам го на спането в самостоятелна стая. Така бях и с баткото. Вярно, имала съм периоди в които съм тичала на 10 мин да давам бибка, но ми е закон, не приспивам и не спи в нашата стая. Спя единствено аз в нейната стая, когато слагаме ваксини (и то не всеки път). Да чукна на дърво на този етап нямаме проблеми със съня...ще видим като започнат зъбите. :/
Батко и (5год) много се занимава с нея. Лежи с нея по пода, търкалят се.. Дори на моменти го хванах че и той е започнал да гука хахахах Незнам да се радвам ли...да плача ли...

# 262
  • Варна
Бубенце, опитай леко масажче на коремчето в посока часовниковата стрелка, като при коликите. На моят син това му помага, и също в блога на Хедра пишеше да се дават няколко лъжички затоплена вода с лъжичка след хранене. Тук в Германия има свещички за изхождане вместо клизма, предполагам в България има също.
Малки душички са още милите. И аз се притеснявам сега със захранването да не се стигне до проблеми с изхождането докато свикнат коремчетата. Но трябва да си извървят този път. Планирам да започна бавно тази седмица да захранвам. Мисля да дам първо морков, картоф, тиква, пъщарнак и после незнам… Да видим първо това дали ще се хареса.

# 263
Ето ме и мен. Не знам какво да очаквам от захранването. от 5 дни давам по малко- 3-4 л. Н есъм увеличила количествата. Има интерес към храната, но сякаш не знае какво да я прави.
Мислех да пробвам ЗББ, но още е на 5+ и няма как.
става вечер да яде в 12 и в 4. чудя се дали не е много. Какво количества изяждат вашите деца? Моето момче има 6 хранения и 720-750мл на денонощие.

# 264
  • Варна
tinki моят син има 6 хранения по 150 мл кърма общо 900 мл. Но мисля, че това пак е индивидуално за всяко дете и на 5 месеца е 7,5 кг горе долу според домашният кантар. Май имаше една формула за изчисление на количеството мляко за деня и тя беше:
150 мл умножено по килограмите на детето и това го разделяш на храненията за деня.
Например ако е 5 кг . 150 = 750 ml за деня. Или 6 хранения по 125 мл.
Но моят син яде по малко от тази формула. Всъщност той яде по 150 мл поне от 2 месеца и не иска повече. Сега със захранването количеството мляко за деня пак ще намалее.

# 265
моето момче вече е само на АМ от около 10 дни и е на Лактана. Според кутията трябва да пие 4-5 пъти по 200. Той от 150 повръща. Пробвах няколко пъти и не доведе до отказ от нощно хранене.
7.4 беше на 5месеца точно.

# 266
Здравейте и от мен! Ние тъкмо навършихне 5 месеца и тежи 7,100 кг. Яде 5 пъти на ден по 150 мл, в редки случаи по 180.
И аз мисля да почвам захранването от другата седмица с морков. Дано да не се върнат кколиките, че си ги влачихме до третия месец.

# 267
Тинки, а ти защо реши да харханваш на 5+ щом се обмисляла ЗВБ?
Кати в събота прави пет месеца, но чак след две седмици сме на консултация. Няма да сме я мерили от 4-5 седмици до тогава. На мен и без това ужасно ми писна от мерки и теглилки по едно време.
Аз в момента кърмя по десет пъти на ден заради жегите, понеже още не давам вода. Един път суче три минути, друг път 23 минути, както тя си реши.

# 268
И аз предлагам по-често мляко заради жегите, но предлагам и вода откакто стана жега (пил е веднъж- два пъти само, не иска). Нямам идея по колко яде, но се водя по бузите и гривните по ръцете и краката Simple Smile личи му че си хапва. Има една седмица до 5м, но теглих днес у нас, че пак ще пътуваме утре. 6800 някъде е. Утре преди пътуването е на ваксина, малко ми е притеснено, но се успокоявам, че е последната...
И се надявам нещо да не се прецака за морето ни другата седмица. След това може да почна и аз да захранвам.
Да ви разкажа, вече на три пъти за една бройка да хапне по нещо. Първият път, гонех големия с лъжица (по принцип не го правя, но тогава не знам какво ми стана) и те един до друг, аз говоря с баща им и бутам лъжицата ( пълна с макарони на фурна). Малкият не отваря уста, аз бутам и се усетих като големия попита - Мамо, какво правиш???
Втория път - аз ям, държа бебето в скута си, и бръкна с ръка в таратора ми. Едва забърсах преди да лапне ръката. А третия- баткото му сложи хапка хляб в ръката и съответно малкия я пъхна в устата. Извадих я с истерични писъци... Иначе гледа с интерес как ядем и му потичат лигите. Почти не лежи по гръб, все повече е на една страна- или ляво, или дясно, много се върти, но никога не се е завъртал по корем ( според мен може, бо не иска). И вече се изправя до седнало сам, не когато лежи, а когато е легнал на наклонена повърхност, не знам не е ли рано да седи така, ама много се изнервя като не му давам, а като седне така започва да се смее.

# 269
Welt основната причина да искам да захраня е , че спрях да кърмя, също така откакто е роден пиши гладен и без АМ е карал броени пъти само.
Също така има признаци на готовност. АМ яде 6 пъти в денонощието и наистина ми се иска едното да отпадне. Ще му правим скоро изследване на желязото и ще видим. Изглежда захранването ще е доста баво при него.
Обмислям все още ЗББ, но ми липсва кураж засега, както и достатъчно идеи. Аз самата съм вегетарианка над 18 години и ям основно плодове и зеленчуци, А ММ скара, така че ще се уча кой е и как е най- добре за детето. Не ми липсват кулинарни познания, а явно повече смелост и инфо по темата. Някой който да гледам в началото докато изградя собствена преценка и се водя по детето.

Общи условия

Активация на акаунт