Банята - тема 40

• 46 971
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
Нямам проблем с влагата, а с акълите, направили баня без прозорец Bowtie

# 496
Нямам проблем с влагата, а с акълите, направили баня без прозорец Bowtie

Това не е въпрос на акъл, а на оптимизация. И у нас, и в чужбина, баните заемат вътрешните пространства, за да останат светли помещения за обитаване.

# 497
За чужбина не съм съгласна.
У нас е така, да, всички знаем защо.

# 498
За чужбина не съм съгласна.
У нас е така, да, всички знаем защо.

По стечение на обстоятелствата помагах със съвети за избор на апартамент в Лондонското Сити - гледах десетина и повече апартаменти, все в топ модерни сгради, скъпи апартаменти, луксозно завършени - всички бяха с вътрешни бани без прозорец. Вече ако си в отделна къща е друго. Или някой бутиков апартамент само за теб на целия етаж.

# 499
  • Sofia
Вентилаторите имат една неприятна особеност, че когато могат да създадат голямо налягане тогава имат малък дебит, а когато могат да направят голям дебит не трябва да има никакво съпротивление.

Така, че при купуване на вентилатор с голям дебит за да работи трябва да има свободен приток на въздух дали отвън или покрай тръбите (ако има отвор между плочите).

Вентилаторите които създават добро налягане (и могат да дръпат въздух дори от канализацията) имат нисък дебит и не могат да обменят достатъчно количество въздух.

За съжаление производителите рядко посочват кривата на работа на вентилатора и е безопасно да се предположи, че в реалния живот вентилатора почти нищо не издърпва когато е затворена плътно вратата и е нужно да се осигури или разстояние под прага (примерно 1см) или решетка, обаче след това трябва да се осигури свободен приток на въздух до коридора пред банята иначе не се прави нищо. Колкото повече помещения и врати има по пътя на вентилатора толкова по-малко въздух може да се издърпа.

# 500
обаче след това трябва да се осигури свободен приток на въздух до коридора пред банята иначе не се прави нищо. Колкото повече помещения и врати има по пътя на вентилатора толкова по-малко въздух може да се издърпа.

Това важи 100% за кухненските аспиратори, защото са с дебит от стотици кубици в час. Вентилаторите за баня обаче са доста по-слаби и успяват да поемат въздух от неидеалното уплътняване на апартамента - под и около входната врата, ревизионни отвори, лоши уплътнения... Иначе принципно си прав.

# 501
Четох с интерес какво си говорите за вентилаторите. Все съм си мислела, че са крайно неефективни. Трябват ни два. Реших да избера в единия случай по красота, защото помещението има прозорец. Поръчах някакъв Cata. Без да се обяснявам с мъжа ми. А за това без прозорец - Pax Norte. Представям си като ги монтират живот и здраве и ако се окаже, че никаква работа не вършат... Даже няма да има на кого да мрънкам. Но какво значи да имаш решетка?

# 502
Но какво значи да имаш решетка?

Примерно това:

# 503
Както са сте разговорили за вентилаторите, то направо човек да се замисли защо трябва да дава пари за тях. Не е ли по-добре просто да отваря вратата. А може и въобще без врата, да се проветрява през прозорците на съседните помещения.

# 504
  • София
В къщи имам алуминиева врата без решетка.Вентилатора постоянно работи.Нямам проблем с влагата.

# 505
Както са сте разговорили за вентилаторите, то направо човек да се замисли защо трябва да дава пари за тях. Не е ли по-добре просто да отваря вратата. А може и въобще без врата, да се проветрява през прозорците на съседните помещения.
То и аз това си помислих докато четях. Но явно идеята е да се подсигури достатъчно приток, въздушен поток така щото да има откъде да се завихри към вентилатора.

Не знаех аз за тези решетки. Много ми е нехубаво на външен вид. Пък и неприложимо, защото заради един плот над пералня стандартна врата няма да може да се затваря. И в момента съм в търсене на нестандартно отварящи се врати.

Случайно някой да има такъв тип врата? Някъде, дори да не е за баня.
Скрит текст:

# 506
Тези дни ми излезе една реклама на подобна врата: https://floor-decor.bg/shop/promo/interiorni-vrati-promotsia/int … i-erkado-folding/

Споделете, ако сложите подобна.

# 507
И аз попаднах точно на същото от Флор Декор. Ако ще е за тези пари ще си я направя поръчка при дърводелеца, който ни е правил кухнята и разни други шкафове. Видимо поне изглежда сходно (това на показаната от мен снимка е изработената от него врата)

Но и аз попаднах на много споделени мнения, че повечето нестандартни врати не шумоизолират добре. Ама ще го преживея.

# 508
Аз имам такава на гардероба в спалнята. По поръчка е правен..вадачите са ми горе, ролкови някакви, долу няма...
Проверрявай лесно ли се затваря, ако намериш мостра...в двете посоки да е лесно движението.

Да се дfпълня малко, от компютъра вече - тази на първата снимка бялата, ми изглежда като моята, ако е такъв механизма - лесно се издърпва при мен, дръпваш дръжката, обратното движение обаче е по-тегаво, поне при мен, само с натискане на дръжката в обратна посока не става, трябва да хвана крайната плоскост и леко да я дръпна в страни, все едно я затварям. Не знам стана ли ясно.
За това е добре да се види мостра на живо и да се тества движението и в двете посоки. Simple Smile

И друго се сещам сега - те са за килери обикновено, не знам от вътре дали има опция да се отваря, според мен - няма по-скоро.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 09:27 от teta75

# 509
За влагата и врата може да се отвори, да, но ако милото прекали с парфюмерията, или е с WC се случват разни аромати, които вентилаторът изтегля моменталически.

Решетка е повече необходима за голяма баня и много мощен вентилатор дето ще ти засуши банята за минути, за малък стандартен и хора с търпение няма нужда. Някога е било стандарт да има решетка, сега не, все пак вратата не е херметическа.

Сгъваема врата имам на кухнята, дръжките са две от всяка страна, много леко се дърпа, плъзгачите са само горе, за шум изолира говор и тропане, не е херметик естествено, но не мисля че има кой знае каква разлика с цяла врата.

Общи условия

Активация на акаунт