Банята - тема 40

• 46 875
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Големите душ пити удобнили са...имам чувствата че водата ще пада навсякъде, само не ивърху мен:)

Божее, върхът са. Няма такова удоволствие. Наскоро бях в много приятен 5* хотел, ама с онова дребно душче направо ми беше досадно да се къпя, след като съм свикнала с моя и отново оцених какво съкровище е питата. Разбира се, трябва да се подсигуриш да не си купила някой екологичен икономичен модел батерия, защото няма да има дебита за големия кеф. Но ако купиш комплект няма проблем (аз съм с Грое).

Е, не пестиш вода, ама кеф цена няма Wink

# 76
Само да попитам (защото съм чела в амазоните негативни мнения за много големите пити - за липса на силна струя) - за пити до около 20-ина см. ли става дума, че са ОК или за по-големи? Идеята е, че все пак дебитът към питата е един и същ, но ако се "разпределя" към пита от 20 см. е едно (по-силна струя), а към 30 см. - е друго (тип дъждец).
Примерно 22-24 см. пита си е доста голяма (педя горе-долу), а има и по около 36 см. (това вече е огромна, бих казала).

# 77
Мисля, че моята е около двадесет и нещо. А иначе дебитът зависи от диаметрите на тръбите и на джаджите вътре в батерията и може и повече да е, ама вече става хептен неикономично. Но я сравнявам с класическите от миналото от по десетина сантима.

# 78
  • Sofia
Моята е 31см, но още не съм стигнал до ремонта на банята. Гледам, че имат дебит 15-25 л/мин, което изисква прилично налягане на вода.

В сегашния апартамент го мерих дебита - 12л/мин максимум, което е леко слабо и не както на "тец". На новото място се надявам да постигна поне въпросните минимум 15л, ще е хубаво да има добро налягане и за 20л.

Какъв е дебита при вас? (мери се лесно - кофа и таймер на телефона)?

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 12:03 от julian

# 79
Сега мерих - моята пита е квадратна, страната и е 24 см, но нетния размер (ако мога така да се изразя), тоест от крайна дюза до крайна дюза е 19 см. Според мен обаче по-важен е броят на дюзите, а не само размерът. При мен са 236 дюзи. И дюзите на Грое определено са много по-добри от дюзите на предишния ми изгъзен италиански модел, който си беше истинско хабене на пари.  Та не е само до размер, но определено когато за пръв път влязох под новата пита изпитах направо... да не казвам какво Wink

# 80
  • Sofia
ЧС, какъв е дебита в л/мин при теб? Ако не бърам потербителя - ти беше на нисък етаж? Т.е. там е по-добро налягането спрямо последните.

# 81
ЧС, какъв е дебита в л/мин при теб? Ако не бърам потербителя - ти беше на нисък етаж? Т.е. там е по-добро налягането спрямо последните.

Де да знам, никога не ме е интересувало. Но имам добро налягане - важно е налягането, а не дебитът. Дебитът може да си го докарате ако има налягане с различна арматура.

# 82
Не съм мерила, нямам оплаквания от налягането. Сменени са вертикалните щрангове.
Имах предвид, че има някакви норми за налягане на водата в жилищата, като се сметне спрямо диаметъра на тръбите (половин цол ли са вътрешните в апартамента???) и трябва да може да се изчисли (не знам формулата Disappointed) максималната пропускателна способност (дебит му казвам) като литри в минута/час. За апартаментните водомери намерих това - номинален разход Qn: 5 m3/h.

Иначе от опит знам, че налягането зависи от това дали вертикалните щрангове са сменени или не. В друго жилище, преди доста години, като смених тръбите и погледнах в старите поцинковани вътре - ами светлина се виждаше само като една точка/звездичка в края, всичко останало беше шуплясало от ръжда. И с новите тръби душ-слушалката почти излетя от стойката.

# 83
  • Sofia
Стария апартамент е ...стар.. на 7-8 години и е на 3ти етаж. Честно казано не знам какъв му е проблема. За топлата - проблема е с бойлера, но за студената не знам каква грешка са направили.

# 84
При мен е много срабо налягането. Мъка голяма си е.
На ворето щеше да ми отнесе скалпа струята на душа, и ми натърти тялото, образно казано.
При мен е проблем, не знам на какво се дължи, но е мъка къпането.

# 85
  • София-в сърцата на моите деца
И понеже пишем за осветление в баня, някой да покаже или предложи лампи за таван , от които е доволен?

# 86
Чисто луда, явно не разбра - в Орион могат да се намерят качествени осветителни тела, затова и цитирах марки, за разлика от Ел Б…, където лъха на евтин Китай.
Всичко разбрах!
Вие сте си купила чистокръвни испански ламБи от Орион, а мен в ЕлБългария са ме излъгали с австрийски и италиански каталози с полъх от Китай😂
Марки няма нужда да цитирам, пише си ги в сайта.
Предлагам да не спамим темата повече, кой какво си купил не е особено важно. Въпросът беше, че много магазини, дали за плочки или за лампи, предлагат голям асортимент, а имат малка наличност😉

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 14:01 от Чисто луда

# 87
  • Пловдив
Благодаря за отговорите. Ако може имам още един въпрос. Какво е мнението ви за структурите на Viega и сравнение с Grohe ако може.

# 88
Въпросът беше, че много магазини, дали за плочки или за лампи, предлагат голям асортимент, а имат малка наличност😉
Въпросът, на който отговорих, беше друг, но ти пак не разбра.
Темата приключи.

# 89
  • Sofia
Благодаря за отговорите. Ако може имам още един въпрос. Какво е мнението ви за структурите на Viega и сравнение с Grohe ако може.
Viega са качествена марка, но ти препоръчвам да попиташ майстора си, който е по-важен от нашето мнение.
Моя майстор препоръчва Grohe и Geberit, тъй като има най-голям опит и не е имал проблеми с тях.
Ако твоя майстор няма опит с Viega и омаже нещо, обективно ти ще си виновна.

Общи условия

Активация на акаунт