Банята - тема 40

• 46 983
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • Mediterraneo
А, такава на крака- да.

# 481
  • София
Здравейте, бих искала да си сверя часовника за цените на майсторите.. Предполагам има една цена, ако майстора дойде само да лепи плочките и не се занимава с нищо друго и друга цена, ако се включва и друго...
Всъщност, цена от 100-110 лева на квадрат, която е за труд и включва мазилка/хастар (на тухла е банята), хидрозиолация на пода, хидроизолационни ленти и лепене на плочките - стандартна ли е? Как бихте я определили?

# 482
Здравейте, бих искала да си сверя часовника за цените на майсторите.. Предполагам има една цена, ако майстора дойде само да лепи плочките и не се занимава с нищо друго и друга цена, ако се включва и друго...
Всъщност, цена от 100-110 лева на квадрат, която е за труд и включва мазилка/хастар (на тухла е банята), хидрозиолация на пода, хидроизолационни ленти и лепене на плочките - стандартна ли е? Как бихте я определили?
[/quote
Определям е като ужас.

# 483
Тази цена ми е интересно как е формирана или Вие взехте офертата и разделихте крайната сума на квадратурата както ми изглежда?

Майсторът ако е майстор ще си измаже сам банята, защото от това как е измазана зависи как ще му вървят плочките. Или трябва да са бригада и да работят заедно. Иначе лепене на стандартни плочки върви около 40-45 лв в момента, а някои майстори взимат и повече...

# 484
  • София
нямам цялостна оферта, ако някой има майстор, който би препоръчал.. моля да ми препоръча на лични.

# 485
  • София
Здравейте отново, моля за предложения за визия на тоалетна 200/125. Мислех си да е дървесен гранитогрес на пода, който да се качва на структурата (над нея има процорец), но се чудя по стените какво да е; ще има и душ, Т.е. Стените също трябва да са с плочки. Нещо ефектно, но бюджетно? Темата дървесно с хексагони ми харесва, но е доста популярна, а няма и много бюджетни хексагонни плочки (не видях под 70лева квадрата) разположението е подобно (няма да е с толкова голяма мивка и душа ще е някъде на същата стена с мивката.

# 486
Дървесно и мраморен десен е също популярна комбинация. Мраморни има и по-евтини плочки, почти всички производители предлагат.
Сифонът с това разположение би трябвало да е стандартен, на пресечната точка на диагоналите, т.е. по средата на банята. Така ще се пада на практика пред душа, което е добре. Дълги дървесни плочки ще е трудно да се използват, защото трябва да се направят 4 наклона във всички посоки към сифона. Добре е да обсъдите този въпрос с майстора-плочкаджия и ВиК.
Мивка 85 см. и душ на дългата страна, с тоалетна на тясната страна, няма да се събере, ще трябва да сложиш по-малка мивка. Ако си склонна на по-малка мивка, можете да се опитате да съберете тоалетна и малка мивка на тясната страна, а душът на дългата.

# 487
Вратата на банята не може ли да се отваря навън или да е "плъзгаща"? Хем вътре ще се отворят повече възможности, хем от гледна точка на безопасност ще е по-добре.

# 488
  • София
Сифонът е планиран да е линеен под тоалетната, а мивката ще е по-малка, мислех да е 60см, трябва ли да е още по-малка, за да остане където е? Иначе душа ще е само слушалка (предполагам ще се ползва много рядко), мислех смесители да е без чучур дори, тъй като ще има и хигиенен душ до ВЦ. За вратата не мисля, че има опция да се смени отварянето, а и аз не мога да измисля друго разположение Simple Smile иначе ВЦ трябва да е отсреща заради разни тръби, които ще се крият с гипсокартон.

# 489
И аз съм мислила за плъзгаща се врата на баня, но се отказах. Ако е само с горни водачи, отдолу има процеп, което не е добре за мокро помещение. Ако е с горен и долен водач (улей), в долния улей неминуемо ще влиза и вода и прах/мърсотия. Освен това мисля, че плъзгането е по-шумно при отваряне/затваряне и не шумоизолира достатъчно от звуците в банята/тоалетната. Та затова и се отказах от него. При мен няма начин да се отваря навън, защото коридорчето няма да е достатъчно (или ще се заема цялото по ширина) от отворената врата (няма и ход зад нея на ширина за отваряне).

Само още 1-2 мисЪли Laughing  от мен, пък вие и майсторът го решавайте:

1) Мивката в този вариант като на схемата не е удобно. Ако някой е застанал ПРЕД мивката да се мие и друг тръгне да отваря вратата, ще стане кофти. Ако сте малко семейство и сте стриктни, няма да е проблем - но ако има деца и/или възрастни хора, които трудно се дисциплинират, може да е проблем. Вариант е винаги, ама абсолютно винаги, да се заключвате отвътре, дори ако сте влезли само да си измиете зъбите, например.

2) В сегашния вариант можете да сложите душ-слушалка в малката ниша до тоалетната, щом ще се използва рядко. Но тогава би било добре да има статичен параван към тоалетната, за да не се мокри, както и към мивката, за да не се мокри и тя. И става едно доста сгъчкано и труднодостъпно в тази ниша.

И отново моят съвет е да говорите с майстора ВиК и плочки, ние откъм естетика и евентуално удобство си говорим разни неща, но не всички неща (макар и не много) могат да се направят чисто технически.

# 490
Процепът отдолу не само е ОК, ами е препоръчителен за мокро помещение, а ако го няма трябва да се сложи вентилационна решетка (1 см процеп спестява нуждата от решетка). Ако ги няма и двете вентилацията няма да работи.

# 491
Ние никога не затваряме плътно вратата на банята, освен когато се къпем. / тоал.е в отделно помещение/.
В такъв случай решетка не трябва? Или...

# 492
Ние никога не затваряме плътно вратата на банята, освен когато се къпем. / тоал.е в отделно помещение/.
В такъв случай решетка не трябва? Или...

Ми виж колко просвет има под вратата. Ако е малък докато се къпете няма много ефект от вентилатора. Ма той един нормален вентилатор за баня все едно не успява да се справи даже и с решетка, та ако после работи на отворена врата пак ще е ОК.

# 493
Вентилаторът нали работи и след къпането, на отворена врата..така не е ли ок, исках да попитам?

Знам, че така излиза и влагата навън, ама това е положетието...

# 494
Вентилаторът нали работи и след къпането, на отворена врата..така не е ли ок, исках да попитам?

Знам, че така излиза и влагата навън, ама това е положетието...

Излиза минимално, защото нали все пак си пуснала вентилатора и течението е навътре, а парата се носи с течението. Ако имаш решетка ще е оптимално, сега е с малко отклонение от оптималното, ама пак става. Въпросът е каква цел имаш. Аз нямам решетка, но имам 1 см ърълък под вратата и съм ОК.  С решетка по време на къпане пак ще има конденз и пара, но няма да те лъхнеоб;лак пара ако отвориш вратата. Без решетка кондензът ще е съшият, но в началния момент ще има някакъв малък облак пара навън при отваряне. Но ако принципно имаш проблеми с влагата в апартамента тази малка разлика с оптималното може да е камъчето, което обръща колата.

Общи условия

Активация на акаунт