Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 36 911
  • 844
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, бебето ми става на 6 месеца и започвам захранване. С атопичен дерматит е и доколкото ми е известно храните се въвеждат бавно и постепенно. Въпросът ми е:
1.Ако започна примерно с пюре от картоф(или каквото ми препоръча педиатъра) нали започвам с по 1 лъжичка и постепенно увеличавам дозата. Какво количество пюре на ден трябва да се достигне да кажем след 10 или 14 дни от началото на захранването?
2.Когато въведа нов зеленчук, добавям по 1 лъжичка от него към вече познатото пюре и достигнатото количество, което бебето изяжда(примерно на 100 гр картофено пюре добавям лъжичка тиква) или давам само лъжичка тиква и само нея и увеличавам количеството всеки ден, без да я смесвам с вече познатото пюре...?
Атопичният дерматит не е алергично заболяване в повечето случаи.Следователно, не е нужно да правите нещо по-особено.
Пюре морков/картоф, и ако детето има интерес, може за 5-6 дена да стигнете количества 60-80гр. Почвате с лъжичка, после 2-3 после 5-6 и така.
НЕ даваме тикви до 11-12м възраст.
Новият зеленчук въвеждате за 1-2 дена в комбинация с нещо вече давано. Например,, червено цвекло с морковче. И в следващите дни, просто увеличавате съотношението на новият зеленчук в сместа... ако детето не реагира до 1-2 дена, се счита че новият зеленчук е въведен.
За нужното количество храна се ориентирате по юмручето на детето- количество съизмеримо с него е достатъчно. Плюс, разбира се, и добро наддаване.

# 91
Как така не даваме тиква до 11м. За първи път чувам. И за цвекло червено не се ли дава след 7ми месец. Спанак и грах кога давате.

# 92
Как така не даваме тиква до 11м. За първи път чувам. И за цвекло червено не се ли дава след 7ми месец. Спанак и грах кога давате.
Спанак въведох на 7+++, грах и зелен боб мисля на 8++.

# 93
  • София/Севлиево
На мен пък педиатърката ми е написала в схемата за захранване червено цвекло след годината?Тиквата защо също след година?Днес младежът доволно изяде 40 гр пюре от моркови,още два-три дни ще го давам и мислех с тиква да продължа,явно ще я пропусна и ще минем на картоф.А след тях какво?Знам че зеле и домати също са след годината...И каква е разликата между обикновен и сладък картоф?

# 94
На мен пък педиатърката ми е написала в схемата за захранване червено цвекло след годината?Тиквата защо също след година?Днес младежът доволно изяде 40 гр пюре от моркови,още два-три дни ще го давам и мислех с тиква да продължа,явно ще я пропусна и ще минем на картоф.А след тях какво?Знам че зеле и домати също са след годината...И каква е разликата между обикновен и сладък картоф?
Аз захраних с тиква. За първи път чувам, че не се се дава. Сладък картоф дадох последен от първите зеленчуци.

# 95
Аз също захраних с тиква, както и я слагам в почти всяко пюре, отива на всякакви комбинации и действа разхлабващо на коремчето. Не съм чувала някой да я дава чак около годинката, нито какви са доводите за това Flushed

# 96
Тиква=фибри=газове=неспокойствие=рефлукс (възможно, не задължително)=проблем със съня= общо неспокойствие, нервност, плач. Не важи за всички деца, но за повечето е така. Освен това, тиквата съдържа кукурбитацин. Който е токсичен, по принцип. Е, не се захранва с тиква.
Разбира се че тиквата е чудесна храна!! Но, по-късно. НЕ на бебета до 11-12м възраст.
Червеното цвекло е изключително полезна храна, богата на фолиева киселина, желязо, манган.
И абсолютно не алергична храна.
Освен това, е и сладко, натурално сладко, и много се харесва.
Освен това, с червено цвекло може да коригирате всякакъв блудкав зеленчуков вкус.

Цитат
Добре, да кажем, че за седмица се достигне количество 60-80 гр на ден, за две седмици след началото на захранването може ли да станат 100 гр, съответно 1 месец след началото - 140 гр? И може ли да се дава пюрето на части през деня преди храненето с АМ или трябва да се настоява наведнъж да се изяде количеството пюре и примерно да се замести едно от храненията с АМ?
Може да стигнете 100 грама до 6-7-8 ден от началото.
Пюрето се дава като единно хранене, с него замествате обедното му хранене досега било с АМ.
В първите 1, 1.5м, може след хранене да давате АМ, вид "добавка" (ако детето иска). И това е много по-добро от това, да давате "водички".
Не се "настоява" на нищо- ако детето изяжда определено количество? ...то му се предлага, и детето спира там, където повече не иска.
Целта на захранването до 12м възраст е да замените две общо хранения АМ с външна храна.
Вие когато обядвате, не хапвате "на порции", нали? изяждате си обяда. Така е и с бебетата.
Твърдата храна се дава ВИНАГИ преди АМ- целта на захранването е да заместите АМ в този час с външна храна.

Не се дават "закуски" преди 12м възраст.
До 11.5- 12м възраст, не се дават "попари", белтък яйце, прясно мляко, козе продукти, тестени, фиде, кус-кус, макарони, екзотики, мъфини и подобно. Бебешките каши са с АМ от производителя, и дори и да съдържат следи пълноценни млечни протеини, не са проблемни за бебета, които нямат реална АБКМ (а не фантазирана, и "изсмукана от пръстите"- масов феномен в Бг географски ширини).

АД при бебета се лекува лесно. Стига да знаят как точно, и съответно правилно да пишат нужното.
Обикновено, и ако не е много обострен, се овладява за седмица.
99% от това, което се ползва и прави в Бг, и относно АД при бебета, е безрезултатно.
99% от козметиката, която препоръчват в Бг за бебета с АД- не работи, за съжаление.

Цитат
Днес младежът доволно изяде 40 гр пюре от моркови,още два-три дни ще го давам и мислех с тиква да продължа,явно ще я пропусна и ще минем на картоф.А след тях какво?Знам че зеле и домати също са след годината...И каква е разликата между обикновен и сладък картоф?

картоф >> тиквичка >> спанак >>червено цвекло >> пюре леща/ боб, внимателно пасирани, без люспи >> жълтък >> месо << пилешко, обикновено. "Пуешкото" в готовите пюрета е толкова "пуешко" колкото жирафът е крокодил.

Сладкият картоф си е "сладък картоф"... и много харесван.
Зеле при бебета подтиска щитовидната жлеза... така се твърди официално, въпреки че аз не съм наблюдавал подобно нещо. Но тук зеле не дават на бебета, така че, тази тема не ме много вълнува. Домати може да давате от 8-9м възраст.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 19:20 от Birdie

# 97
Здравейте, бебето ми става на 6 месеца и започвам захранване. С атопичен дерматит е и доколкото ми е известно храните се въвеждат бавно и постепенно. Въпросът ми е:
1.Ако започна примерно с пюре от картоф(или каквото ми препоръча педиатъра) нали започвам с по 1 лъжичка и постепенно увеличавам дозата. Какво количество пюре на ден трябва да се достигне да кажем след 10 или 14 дни от началото на захранването?
2.Когато въведа нов зеленчук, добавям по 1 лъжичка от него към вече познатото пюре и достигнатото количество, което бебето изяжда(примерно на 100 гр картофено пюре добавям лъжичка тиква) или давам само лъжичка тиква и само нея и увеличавам количеството всеки ден, без да я смесвам с вече познатото пюре...?
Атопичният дерматит не е алергично заболяване в повечето случаи.Следователно, не е нужно да правите нещо по-особено.
Пюре морков/картоф, и ако детето има интерес, може за 5-6 дена да стигнете количества 60-80гр. Почвате с лъжичка, после 2-3 после 5-6 и така.
НЕ даваме тикви до 11-12м възраст.
Новият зеленчук въвеждате за 1-2 дена в комбинация с нещо вече давано. Например,, червено цвекло с морковче. И в следващите дни, просто увеличавате съотношението на новият зеленчук в сместа... ако детето не реагира до 1-2 дена, се счита че новият зеленчук е въведен.
За нужното количество храна се ориентирате по юмручето на детето- количество съизмеримо с него е достатъчно. Плюс, разбира се, и добро наддаване.
Добре, да кажем, че за седмица се достигне количество 60-80 гр на ден, за две седмици след началото на захранването може ли да станат 100 гр, съответно 1 месец след началото - 140 гр? И може ли да се дава пюрето на части през деня преди храненето с АМ или трябва да се настоява наведнъж да се изяде количеството пюре и примерно да се замести едно от храненията с АМ?

# 98

АД при бебета се лекува лесно. Стига да знаят как точно, и съответно правилно да пишат нужното.
Обикновено, и ако не е много обострен, се овладява за седмица.
99% от това, което се ползва и прави в Бг, и относно АД при бебета, е безрезултатно.
99% от козметиката, която препоръчват в Бг за бебета с АД- не работи, за съжаление.

Бихте ли споделили, ако не е тайна, разбира се, в България как лесно да излекуваме АД?

# 99
Ад какво е. Имате интересна гледна точка. От къде черпите знания. Тъй като масово, изброените в последователност храни се дават в по-натам в захранвването.

# 100
Ад какво е. Имате интересна гледна точка. От къде черпите знания. Тъй като масово, изброените в последователност храни се дават в по-натам в захранвването.
АД= атопичен дерматит.
АД се лекува с овлажняващо сапунче, приготвен кортикостероиден крем ( ако има нужда от него) и овлажняващ крем. И децата си се оправят бързо. Не мога по-конкретно да напиша, понеже приложението на тези неща е строго индивидуално, и ми е нужно да погледна първо обривите, и да поразпитам за ред други неща. Особено често в Бг тези атопични екземи са жестоко инфектирани от безразборно приложена козметика. В тези случаи, е нужно първо / или успоредно, да се лекува инфекцията върху екземата. Която, и понякога, е и гъбичкова. А в Бг за детски гъбичкови инфекции? има много препарати, и в действителност- нищо от тях РЕАЛНО и бързо работещо.

"Черпя" от 28 г опит и от всекидневната си практика. И от пряка работа с бебета и деца.
Нищо особено няма в редът храни... ако те се дават "по-нататък в захранването", много ми е любопитно, кое се дава "по-напред"?

Цитат
Интересно ми е. Как бихте ги разделили храните и в кои месеци.
Почвам винаги с плод- круша, обикновено нея я предпочитат най-лесно. Или круша/ябълка комбинация.
Храненето в 16-17-18. Там просто сменяте едно АМ с плодове.
Аргументът- "яде плод няма да яде зеленчук" е безсмислен- същото може да стане ако след зеленчук въведете плод- и да ви откаже пак зеленчука... така че.... . Започва се с плод защото с него е лесно да приучите към лъжичката- вкусът ви помага. Почвате с лъжичка плод, като до седмица може да дадете /стигнете 50-60 гр. В първите 2-3 седмици, предлагате после и АМ- колкото иска.
След около 2-3 седмици само с плод, въвеждате и второто външно хранене- зеленчук на обяд. Също АМ после ако иска.
Цитат
Бих следвала вашите принципи на захранване. Червена чушка, граха и боба казахте още в началото. Кога да идва месото.
Не давам червени чушки до 9-10 м- редица бебета почват рефлукси от чушки.
Боб давам от 7.5-8м. Боб и леща, готвите традиционно, без подправки и без брашно. Първо пасирате през сито за да няма люспи- после пасирате по финно.
Боб и леща първо се пасират през сито, за да няма люспи- люспите предизвикват проблемите. Тоест, пасира се без люспите- а не с тях!
Грах може от 8-8.5м но много деца не го понасят... опитайте- грах, пюре. Приблизителен ред?
картоф/морков >> тиквичка >> червено цвекло >> спанак >> артишок >> боб/леща, пасирани, може със зехтин и капки лимонов сок >>сладък картоф >> пилешко, бяло >> жълтък >> свинско, мека част >> заешко, ако имате >> телешко (9-10м и ли по-късно)> броколи, брюкселско зеле, карфиол (някои деца са алергични към него)... приблизителен ред.
След 7.5-8м, може да слагате по лъжичка зехтин + лимонов сок, капки. Може да слагате също кристалчета сол.

Цитат
Какво е отношението към плодовете пюрета. Кога се дават в деня, слагат ли се в кашата. Кашата с вода или мляко да се прави?
Няма "отношение" - плодът е следобед, зеленчуците на обяд. Това са си самостойни и отделни неща. НЕ се разместват местата им! ... нито се играе със "смени".
Каши не е добре да давате на бебета- пълнее се от тях. НО, може в плод, да слагате за разнообразие от всякакъв вид каши, алтернативно. По лъжичка, и не повече. "Каши"= Нестле, Хумана, вероятно "Топфлер. "Бурканчета" = Гербер/ Нестле и българските.

Цитат
Слага ли се мазнина в зеленчуковите пюрета и каква да е тя, ако не трябва да съдържа белтъка на млякото.
Да, зехтин до 10-11м. В зеленчуково-месната каша за обяд. В зехтина няма белтъчни протеини. След тази възраст? ако имате добро слънчогледово или царевично олио? също може.

Цитат
Спанак, цвекло, морков, сладък и обикновен  картоф, броколи и карфиол добре ли е за основни зеленчуци и има ли още нещо за първоначално вкарване в менюто.
Да, вижте по-горе. Просто ви препоръчвам, карфиол/броколи по-късничко- да кажем, 8-8.5м.

Не давам, и не препоръчвам кисело мляко до около 10.5-11м. Почти всички деца изявяват някакви симптоми от к/мляко.
Тиква не давам, и не ползвам до 12м възраст- освен че тук не я ядат, тук тиква се смята за храна за животни... и тук родител би я дал след 12м само от любопитство. Следователно? не мога да препоръчам. След 12м ? може да я давате ако искате разбира се. Чудесна храна си е... .
Забранено е даването на бебета и деца на козе краве мляко.
Козе млечни продукти? може умерено след 15-17-19м възраст.
Добре е да почнете въвеждането на глутен някъде от 11.5-12м с мокри, пълнозърнести, качествени сухарчета. После с фиде, после с пълнозърнест хляб, най-накрая с бял.
Ориз може щом сте въвели успешно сухарчетата... .
Логиката на тази последователност е че, в тези храни, глутенът е високо термично обработен.

Даването на "попарки" на бебета до 12м е крайно нежелателно, и откровенно го пиша - абсурдно.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 21:26 от Birdie

# 101
Интересно ми е. Как бихте ги разделили храните и в кои месеци. Бих следвала вашите принципи на захранване. Червена чушка, граха и боба казахте още в началото. Кога да идва месото. Какво е отношеноето към плодовете пюрета. Кога се дават в деня, слагат ли се в кашата. Кашата с вода или мляко да се прави? Слага ли се мазнина в зеленчуковите пюрета и каква да е тя, ако не трябва да съдържа белтъка на млякото. Спанак, цвекло, морков, сладък и обикновен  картоф, брокили и карфиол добре ли е за основни зеленчуци и има ли още нещо за първоначално вкарване в менюто.

# 102
Аз захраних с тиква, много се хареса и подейства много добре на стомахчето. Като цяло тиквата е изключително нежна храна и за първи път чувам, че се дава след годинката. Боб и грах създават много повече газове от тиквата.
Birdie, за стотен път сигурно, с най-добри чувства питам в коя страна практикувате и тази схема на захранване от къде е? Умишлено не отговаряте на този въпрос, когато Ви попитаме, а на всички ни е интересно. Чак такава огромна тайна ли? Благодаря.
Иначе с някои неща съм съгласна, с други - не.

# 103
Интересно ми е. Как бихте ги разделили храните и в кои месеци. Бих следвала вашите принципи на захранване. Червена чушка, граха и боба казахте още в началото. Кога да идва месото. Какво е отношеноето към плодовете пюрета. Кога се дават в деня, слагат ли се в кашата. Кашата с вода или мляко да се прави? Слага ли се мазнина в зеленчуковите пюрета и каква да е тя, ако не трябва да съдържа белтъка на млякото. Спанак, цвекло, морков, сладък и обикновен  картоф, брокили и карфиол добре ли е за основни зеленчуци и има ли още нещо за първоначално вкарване в менюто.
Плодовете се дават пресни- за никакви "пари" и реч не може да става.
Вкусово, двете външни хранения са рязко обособени- обяд и плодове следобед. НЕ се разместват местата им.
Даването на сладки храни сутрин, и преди обедното хранене:
* или децата не ядат обедното
* или ядат двойно
Не се дават "десерти" след обедното- не че не може, но теглото може да скочи бързо.
9.000 гр-9.900гр е едно бебе на годинка. Не дете на 7-8м.
Не се слагат повече от две външни хранения преди 12м възраст.
Не се дават каши на прах на бебета като самостоятелно хранене- много, И БЪРЗО, се пълнее от тях.

Цитат
Иначе с някои неща съм съгласна, с други - не.
Ваше право. Мое право е да споделя моят богат опит.
Който ме послуша- само ще спечели.

# 104
Самият факт, че отказвате да споделите за коя държава иде реч и от къде е тази схема, която така натъртващо и напоително споделяте, говори много.
Иначе съм съгласна за това, че българските майки много бързат да заместят всички хранения, а млякото е основна храна до годинката.
Лека вечер.

Общи условия

Активация на акаунт