Захранване - въпроси и отговори - тема 12

• 37 032
  • 844
  •   1
Отговори
# 210
Да, Вивка, точно вие направихте опит за линч и бяхте доста крайна, пък и си казахте мнението около 3-4 пъти, та бях принудена учтиво да Ви помоля да спрете да пишете по моя въпрос и да назидавате, защото "проблемът" беше решен. Simple Smile Дано е от хормоните на бременността, разбирам и не се сърдя. Simple SmileТук перфектни майки няма, а ако някоя се мисли за такава, дълбоко се е объркала, но така или иначе не ме засяга чуждото заблуждение. Темата е за съвети и взаимопомощ, не за четене на морал. Можехте да си изкажете мнението и доста по-меко като други дами и щях да съм напълно ок. За 3-4 дни, ако е на АМ, добре, но кой може да гарантира за какъв период иде реч? И след като така или иначе не упражнява дъвченето в този период, какво значение има за проговарянето дали ще е на мляко или храна от шише? За железен дефицит чували ли сте? И че за 8-9-10-месечно само кърма или мляко не е достатъчно, за да запълни запасите? Всяка майка търси варианти да нахрани детето си и няма нужда някой да я кара да се чувства провалила се заради такова нещо. А ето, че дамата по-горе сподели, че и голямото си дете така е хранила и нищо му няма, живо и здраво, сигурно е проговорило и прояло с лъжица. Но друга потребителка писа, че чак й било жал за бебетата... Добре, че не виждаме вие как гледате децата си, сигурно ще имаме какво да отбележим и няма да сме очаровани от всичките ви методи. Аман от имитиране на превъзходство, перфектност и мерене на мускули, честно. Повече в такава дискусия няма да влизам и в тези тежки времена изобщо нямам намерение да се натоварвам повече с тази или която и да е тема, в която има подобно напрежение. Най-лошите майки на света явно дават храна за няколко пъти от шише, вместо от паница. Най-големият грях. Simple Smile
И само за протокола - лекарката каза, че няма проблем да хапва пюре/каша и от чашка, и от шише, ако така иска детето за някакъв период, важното е да е нахранено. (За щастие при нас този период беше за много кратко.) Сигурно знаете повече и от педиатъра? Риторичен въпрос. Естествено, че знаете повече от всеки лекар. Със здраве!

Много лично приемате нещата, това че съм си изказала мнението и не съвпада с вашето не е линч. След като споделяте тук и търсите помощ за вашия случай, трябва да приемете различните мнения, в случая не е ок да се дава пюре от шише, биберон, чаша и т.н. В момента детето се учи и е важно да му покажете правилния начин, това е захранване, тоест запознаване с новата храна и различни консистенции от млякото. Всичко това казвам с най-добри намерения и като съвет, защото покрай мен по-често виждам проблеми с това, че деца на по 2 години, че дори и над 2 още пият от биберон, не могат да дъвчат и се задавят от всичко що не е гладко пюре…
Да, сега може да е отминало за 2-3 дни това състояние при вас, но имайте в предвид, че децата се променят много и такива които си хапват с апетит всичко, изведнъж отказват храна и започват с претенции.
До една годинка основната храна е кърма/ам и в тази връзка ако се поинтересувате едно пюре от тиква или морков, изобщо няма да помогне на детето да запълни железния дефицит, ако има анемия.
В повечето случаи на децата се изписват капки желязо.
Това, че на Пенка детето се е хранило така и нищо му няма, изобщо не е фактор.
И не, не назидавам, просто за мен това е абсурдно и дори не би ми дошло на ум да го правя, затова не съм съгласна и смятам, че не е ок да се дават такива съвети тук.
И не, далеч не съм перфектна майка, няма и да бъда, защото такива майки няма, може би сме перфектни единствено в очите на децата ни.
Гледайте си и си хранете детето както сметнете за добре, не съм целяла mom shaming, но щом вие го приемате така, си е ваш проблем Wink
А дали знам повече от педиатъра ви, едва ли, но знам че този съвет даден от него е абсурден и аз бих го сменила Wink
И по-малко драма, не съм приела вашия проблем лично, заради това че съм си изказала мнението, мисля че имам право на това.

# 211
  • Пловдив
Всъщност тук някъде имаше цяла тема от мама, която беше хранила само от шише пюретата и имаше голям проблем след това детето да се научи да яде от лъжица и изобщо да дъвче. А и за този тип хранене от форума разбрах, звучи ми доста странен, но всичко е по преценка на майката.
В допълнение мисля, че до годинката основната храна на бебето е кърма / ам и дори да пропусне няколко дни без твърда храна ( особено пък 5 месечно) не е особен казус.

# 212
Здравейте дадох на бебо картоф, тиква, морков, днес броколи но не го хареса и хапна съвсем малко, може ли да ми предложите какво да взема?

# 213
Eli Queen Може да продължите с пащърнак,също и тиквичка,след като съберете асортимент от предложени зеленчуци,може да добавите малко количество броколи в комбинация с др зеленчуци и така може и да ги хареса. Моята госпожица е на Детска кухня и там й приготвят много вкусна супа с броколи и авокадо.

# 214
  • Пловдив
Пащърнак с тиква може да направите и да дадете, комбинацията е сладка и се харесва обикновено.
Виждам, че сте въвели тиква, тоест спокойно може да предложите смесено пюре тиква с пащърнак.
Другият вариант е да дадете сладък картоф, той също се харесва от най- малките.

# 215
Пащърнак с тиква може да направите и да дадете, комбинацията е сладка и се харесва обикновено.
Виждам, че сте въвели тиква, тоест спокойно може да предложите смесено пюре тиква с пащърнак.
Другият вариант е да дадете сладък картоф, той също се харесва от най- малките.
Ами проблем ли ще е ако не съм давала отделно пащърнак?

# 216
  • Пловдив
Не е проблем. Няма нужда всичко отделно да давате. Вече като имате вкарани няколко неща отделно в началото, може да комбинирате ново с нещо вече въведено.
То идеята е да следите да няма реакция , а след като вече не е имал реакция към тиква , ако евентуално има реакция, ще знаете , че е към новия продукт .
Може дори тиква, картоф и пащърнак да смесите, след като само пащърнака ще е нов продукт Simple Smile

# 217
Днес ще дам бял морков. Различен ли е от обикновения? И може ли след него да дам плод?

# 218
  • Пловдив
Изобщо не знам какво е бял морков 😄 нито съм го яла, нито съм предлагала на детето.
Не знам на колко е детето ви, всеки си преценя за плодовете. Някои ги въвеждат след кашите, някои преди кашите, въпрос на преценка.
Нека има няколко дни разлика между даването на нови неща, за да видите ако направи реакция и да знаете от какво е.

# 219
Тъй като го им самл на хип това пюре от бял морков, дадох и аз. До свга съм давала само 2 бурканчета. Избягвам го, тъй като май не е за нашите ширини.
Запичат ли се бебетата ви от кашите? Някои минал през ден само на плодово примерно вместо каша?

# 220
Изобщо не знам какво е бял морков 😄 нито съм го яла, нито съм предлагала на детето.
Не знам на колко е детето ви, всеки си преценя за плодовете. Някои ги въвеждат след кашите, някои преди кашите, въпрос на преценка.
Нека има няколко дни разлика между даването на нови неща, за да видите ако направи реакция и да знаете от какво е.
Белия морков го има само на хип
 Във други пюрета го няма.
Аз купувах пюре на хип бял морков и така го въведох.

# 221
Прилича ли на алергична реакция или както се казва? Има още 2,3

# 222
Откъде мога да закупя онлайн хубави еднокомпонентни пюрета, подходящи за начало на захранването? Да няма добавено сухо мляко, захар и т. Н.

# 223
  • София/Севлиево
От вчера малкия на обяд яде само пюре-по 1/2 от 190 гр. и после не иска мляко,а чак за следващото хранене.Не е ли твърде рано за това?Захранен е от 20 дни,на 5 месеца и 10 дни е...

# 224
Здравейте,
Моята бебка хапва по мъничко пюре вече 2 седмици... Не бързам, бавно и предлагам зеленчукови пюрета.
Въпросът ми е след ваксина колко дни не трябва да сменям пюрето, което давам или може само с вече въведени?
Още един въпрос - чак като започне да яде по 100 гр ли мога да предложа каши и плодови?

Общи условия

Активация на акаунт