Раждане в АГ болница ''Свети Лазар''- тема 2

• 43 265
  • 547
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте!
Опитах се да изчета почти всичко от тази тема (включително старите теми), но не успях да мина толкова много страници подробно и никъде не видях информация за въпросите, които искам да задам, затова ги пиша в нов коментар и се извинявам, ако вече някъде назад е бил даден отговор на тях.
С жена ми ходихме на консултация при д-р Паликов след много позитивна обратна връзка за него и екипа на La Vita Nova от наши близки приятели, раждали с тях. Първите ни впечатления от доктора бяха много положителни, изглеждаше спокоен, симпатичен, добронамерен и компетентен, което е важно за допълнителното спокойствие на пациентите му.
Жена ми беше проучвала различните пакети за следене на бременност в болницата и искаше да се възползваме от най-пълния пакет за следене от доктор. Когато попитахме д-р Паликов за това, той каза, че са пробвали много варианти през годините и според тях най-добрият вариант е акушерският пакет за проследяване на бременност, тъй като така няма да дадем една торба пари отгоре, а нещата в голяма степен се припокривали.
Това ни направи добро впечатление, защото показа, че целта му не е просто да ни източи парите за болницата, а иска да ни даде съвет, който той вярва, че е правилен за нас.
От друга страна възникна едно притеснение, тъй като акушерският пакет не включва следене всеки месец с ехограф, както и доста от другите високотехнологични изследвания, които се включват в пълния пакет. Не сме сигурни как докторът смята, че няма проблем бременността да се следи без преглед от лекар всеки месец и без ехограф (а и има едно допълнително вълнение на това да си видиш бебчето всеки път, когато ти дойде датата за преглед, и да знаеш, че се развива добре).
В момента на консултацията бяхме малко притеснени и не съобразихме да зададем допълнителни въпроси по темата, но сме записали час за първа фетална морфология в 12та седмица с д-р Паликов и Олга Дукат, когато възнамеряваме да повдигнем отново темата и да я обсъдим по-обстойно.
Целта ми да пиша тук беше, за да попитам други жени, които не само са раждали с този екип, а и са си проследявали бременността там, от кой пакет са се възползвали и имат ли повече наблюдения по темата?

Моят съвет е да не се следите там. Страхотни са за раждане, но за ФМ и проследяване не бих се доверила. Казвам го като човек раждал с доктора нормално след 2 секцио. Ако имате финансова възможност, следете се при д-р Чучумишев в клиника д-р Калчев. От три деца, там беше най-адекватното проследяване и отношение, което съм получавала.

# 511
Здравейте!
Опитах се да изчета почти всичко от тази тема (включително старите теми), но не успях да мина толкова много страници подробно и никъде не видях информация за въпросите, които искам да задам, затова ги пиша в нов коментар и се извинявам, ако вече някъде назад е бил даден отговор на тях.
С жена ми ходихме на консултация при д-р Паликов след много позитивна обратна връзка за него и екипа на La Vita Nova от наши близки приятели, раждали с тях. Първите ни впечатления от доктора бяха много положителни, изглеждаше спокоен, симпатичен, добронамерен и компетентен, което е важно за допълнителното спокойствие на пациентите му.
Жена ми беше проучвала различните пакети за следене на бременност в болницата и искаше да се възползваме от най-пълния пакет за следене от доктор. Когато попитахме д-р Паликов за това, той каза, че са пробвали много варианти през годините и според тях най-добрият вариант е акушерският пакет за проследяване на бременност, тъй като така няма да дадем една торба пари отгоре, а нещата в голяма степен се припокривали.
Това ни направи добро впечатление, защото показа, че целта му не е просто да ни източи парите за болницата, а иска да ни даде съвет, който той вярва, че е правилен за нас.
От друга страна възникна едно притеснение, тъй като акушерският пакет не включва следене всеки месец с ехограф, както и доста от другите високотехнологични изследвания, които се включват в пълния пакет. Не сме сигурни как докторът смята, че няма проблем бременността да се следи без преглед от лекар всеки месец и без ехограф (а и има едно допълнително вълнение на това да си видиш бебчето всеки път, когато ти дойде датата за преглед, и да знаеш, че се развива добре).
В момента на консултацията бяхме малко притеснени и не съобразихме да зададем допълнителни въпроси по темата, но сме записали час за първа фетална морфология в 12та седмица с д-р Паликов и Олга Дукат, когато възнамеряваме да повдигнем отново темата и да я обсъдим по-обстойно.
Целта ми да пиша тук беше, за да попитам други жени, които не само са раждали с този екип, а и са си проследявали бременността там, от кой пакет са се възползвали и имат ли повече наблюдения по темата?

Моят съвет е да не се следите там. Страхотни са за раждане, но за ФМ и проследяване не бих се доверила. Казвам го като човек раждал с доктора нормално след 2 секцио. Ако имате финансова възможност, следете се при д-р Чучумишев в клиника д-р Калчев. От три деца, там беше най-адекватното проследяване и отношение, което съм получавала.

Следя втора бременност в Свети Лазар при д-р Николова и феталната морфология се прави с някакъв супер нов ехограф, усещането е почти като за кино. Какъв е бил проблема при вас с Паликов?

# 512
Понеже ми беше полезно да чета тук докато бях бременна, идвам да оставя и своят принос.
Родих в болницата, наложи се спешно секцио за съжаление и нямах възможността за естествено раждане, както се надявах.
Раждането се случи вечерта на уикенд ден, за спешната операция се сформира екип в рамките на 30мин,  до 1ч вече бях в операционната. За целият ми престой усетих напрежение само от анестезиолога преди операцията, но и той в последствие беше по-внимателен. Грижите и отношението бяха чудесни, мерките взети за бебето - също. Това го изкоментираха и независими лекари/акушерки в последствие, четейки епикризата (която впрочем си отговаря на случилото се и няма разминавания, както съм чувала за други болници).
Може би нещото, което ме спечели най-много е, че се чувствах супер подкрепена за кърменето и всички казваха “давай, не се отказвай” въпреки, че примерно влизаха в стаята ми и виждаха как бебчето още не може да засуче и се борим и двамата, той плаче и т.н. Това много подкрепи психиката ми в първите дни и дни по-късно бебето си мина успешно екслузивно на кърма.
Като заключение бих казала, че съм доста доволна от преживяното и отговарям положително на въпроса бих ли избрала болницата отново.

# 513
Привет, скъпи майки. Искам да избера болница за раждане на второто си дете като Свети Лазар влиза в сметки за раждане с Олга Дукат. Има две неща, които ме притесняват неонатологията на болницата, има ли причина да го мисля или лекарите са достатъчно добри?
Олга няма да има няколко дена преди термина ми, другите доктори отворени ли са към естествено раждане без да ме пришпорват по някакъв начин и да ми слагат системи?

# 514
Привет, скъпи майки. Искам да избера болница за раждане на второто си дете като Свети Лазар влиза в сметки за раждане с Олга Дукат. Има две неща, които ме притесняват неонатологията на болницата, има ли причина да го мисля или лекарите са достатъчно добри?
Олга няма да има няколко дена преди термина ми, другите доктори отворени ли са към естествено раждане без да ме пришпорват по някакъв начин и да ми слагат системи?

Нямате основания да се притеснявате. В болницата има неонатологично отделение и неонатолози, които са готови да се справят със спешни ситуации. Отделението е оборудвано с всички необходими консумативи и апаратура за преждеврменно родено бебе.
Така че, по-скоро мислете позитивно и се подгответе за раждането със спокойна мисъл. Ако ще бъдете по-спокойна ви препоръчвам да посетите болницата лично- видях, че на 10 юли имат отворени врати, ще можете да разгледате базата от пръв поглед и да се убедите.

# 515

Нямате основания да се притеснявате. В болницата има неонатологично отделение и неонатолози, които са готови да се справят със спешни ситуации. Отделението е оборудвано с всички необходими консумативи и апаратура за преждеврменно родено бебе.
Така че, по-скоро мислете позитивно и се подгответе за раждането със спокойна мисъл. Ако ще бъдете по-спокойна ви препоръчвам да посетите болницата лично- видях, че на 10 юли имат отворени врати, ще можете да разгледате базата от пръв поглед и да се убедите.

Аз ходих на консултация с Олга и тя тогава ни показа двете родилни зали и стаите  само неонатологията не я видяхме. Другото, което ме притеснява, че ако недей си боже трябват повече неатологични грижи се доплаща всичко. Имам още време да мисля, че видим. Благодаря за бързия отговор.

# 516

Аз ходих на консултация с Олга и тя тогава ни показа двете родилни зали и стаите  само неонатологията не я видяхме. Другото, което ме притеснява, че ако недей си боже трябват повече неатологични грижи се доплаща всичко. Имам още време да мисля, че видим. Благодаря за бързия отговор.

За нищо. Simple Smile Но ви съветвам да отидете и на Ден на отворени врати- отделя се повече време за обиколки и разяснения, задават се много въпроси от присъстващите. Неонатологията ще ви я покажат със сигурност. Относно неонатологичните грижи във всички частни болници са плаща за това, ако въобще се стигне до тези услуги, защото всички влизаме с мисълта, че ще родим здраво бебе. Все пак, ако решите да сте в частна болница, наличието на неонатология е важен момент в избора и носи доза сигурност.

# 517
Моето бебе беше в кувьоз два дни за кислород, не са ми искали нещо допълнително. Отделно, ако те не могат да се справят ще ви насочат към друга болница. Аз лично влизах при бебето, таткото също, докато беше при тях и ми го даваха да го гушна. Силно се надявам сега да избегнем тази част.

# 518
Понеже ми беше полезно да чета тук докато бях бременна, идвам да оставя и своят принос.
Родих в болницата, наложи се спешно секцио за съжаление и нямах възможността за естествено раждане, както се надявах.
Раждането се случи вечерта на уикенд ден, за спешната операция се сформира екип в рамките на 30мин,  до 1ч вече бях в операционната. За целият ми престой усетих напрежение само от анестезиолога преди операцията, но и той в последствие беше по-внимателен. Грижите и отношението бяха чудесни, мерките взети за бебето - също. Това го изкоментираха и независими лекари/акушерки в последствие, четейки епикризата (която впрочем си отговаря на случилото се и няма разминавания, както съм чувала за други болници).
Може би нещото, което ме спечели най-много е, че се чувствах супер подкрепена за кърменето и всички казваха “давай, не се отказвай” въпреки, че примерно влизаха в стаята ми и виждаха как бебчето още не може да засуче и се борим и двамата, той плаче и т.н. Това много подкрепи психиката ми в първите дни и дни по-късно бебето си мина успешно екслузивно на кърма.
Като заключение бих казала, че съм доста доволна от преживяното и отговарям положително на въпроса бих ли избрала болницата отново.

При мен обстоятелствата се стекоха по подобен начин, като изключим, че беше петък и анестезиоложката д-р Хубенова беше невероятно мила и внимателна. Всъщност всички в болницата бяха страшно мили и внимателни и се грижиха чудесно за мен и детето, което два дена беше в кувьоз и на кислород. Много се радвам, че избрах да родя там, въпреки че не се случиха по естествен път нещата.

# 519
Раждането се случи вечерта на уикенд ден, за спешната операция се сформира екип в рамките на 30мин,  до 1ч вече бях в операционната. За целият ми престой усетих напрежение само от анестезиолога преди операцията, но и той в последствие беше по-внимателен. Грижите и отношението бяха чудесни, мерките взети за бебето - също. Това го изкоментираха и независими лекари/акушерки в последствие, четейки епикризата (която впрочем си отговаря на случилото се и няма разминавания, както съм чувала за други болници).

При мен обстоятелствата се стекоха по подобен начин, като изключим, че беше петък и анестезиоложката д-р Хубенова беше невероятно мила и внимателна. Всъщност всички в болницата бяха страшно мили и внимателни и се грижиха чудесно за мен и детето, което два дена беше в кувьоз и на кислород. Много се радвам, че избрах да родя там, въпреки че не се случиха по естествен път нещата.

И моето преживяване е подобно, аз бях с непланирано секцио. Хората действаха стиковани като часовник и всичко със сина ми е наред! И мен не ме оставиха да падна духом в опитите за кърмене. Бях сигурна, че ако се реша на второ дете някой ден, бих се ориентирала отново към тях. И сега съм при Николова.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 10:43 от Jean Markova

# 520
  • София
Момичета, пазете се от МЦ "Свети Лазар" – лична история с неизпълнен пакет и отказ за възстановяване на пари!

Здравейте, мами,
Пиша ви с надеждата да предпазя някоя от вас да не попадне в ситуацията, в която аз изпаднах. Преди няколко месеца реших да проследявам бременността си в Медицински център „Свети Лазар“. Закупих пакет за проследяване – 2150 лв.! Без договор, без Общи условия, само една разпечатка от сайта им какво „ще включва“ пакетът.

Отидох на общо две посещения и получих няколко преглед на ехограф, напътствия какво да правя и лабораторно изследване.

След тези два прегледа реших, че не се чувствам спокойна и сигурна да продължа с тях, тъй като нямаха дори хематолог в клиниката 🤯 Просто не ми вдъхнаха доверие и исках по-адекватна грижа, затова преминах към друга болница.
Изпратих им писмено отказ от пакета, и съвсем коректно поисках да ми върнат остатъка от сумата. НО – отговориха ми, че това било „предплатен пакет“, нищо не можело да се възстанови и най-добре било да си ходя едновременно и при тях, и при новата клиника. 🤯

Да не говорим, че от всичките прегледи и изследвания, изброени на сайта им за тези 2150 лв., аз реално получих 10%... Ако не и по-малко! Не са правили нито цитонамазка, нито колпоскопия, нито морфология, нито консултации с други специалисти... нищо!

Чувствам се подведена и измамена. Платих огромна сума, доверих се, а в крайна сметка – останах и разочарована, и с усещането, че съм излъгана. Когато се свързах с тях, бяха абсолютно безучастни. Дори не опитаха да ми предложат компромис или да възстановят част от сумата.

Писах жалба и към институциите, и към медиите. Надявам се да има резултат.

Споделям всичко това, за да предпазя и други бъдещи майки. Моля ви, четете внимателно какво подписвате (ако изобщо ви дадат нещо за подпис!), и не се притеснявайте да търсите правата си.

Ако някой е имал подобен случай – моля, споделете!
Ще се радвам и на съвети какво още мога да направя...

Никъде няма да ви върнат пари така особено при положение, че сама сте решила да не ползвате услугата за която сте заплатили...

# 521
Здравейте,

Реших да споделя и аз моята история с болницата, тъй като следих темата от преди да забременея и ми бяхте много полезни. Тъй като поста ми става невероятно дълъг го разделям на няколко секции. Предварително се извинявам за всякакви правописни, пунктуационни и всевъзможни грешки - с бебе на 2 месеца нямам време за добра редакция Smiley

Следене с Ла Вита Нова
Скрит текст:
За следене се спрях на Олга и д-р Паликов, тъй като много държах на естественото раждане и знаех че мога да бъда сметната за високо рискова в друга болница - установена тромбофилия, инсулинова резистентност, семейни показатели предвещаващи едро бебе, трудно забременяване, макар и естествено.

Посетих болницата за първа консултация с Олга в 12та седмица (преди това посещавах моя си АГ и направих първата фетална другаде). След разговора ни вече бях убедена че искам там да се случват нещата и си закупих пакета за следене от Олга (не включва ултразвукови прегледи и фетални). Хареса ми в него че се включваха изследвания на кръвта нужни за раждането и не съм обикаляла по лаборатории за това.

В 36та седмица обсъдихме как може да протече раждането, какво искаме и не искаме с таткото, бяхме информирани кога трябва да пишем, кога се обаждаме и кога е спешно и директно трябва да сме в болницата. След тази дългичка консултация (над 1 час) с Олга получих доста увереност че знаем какво правим и всичко ще бъде наред. Наясно бях че болницата няма анестезиолог на място и при нужда се вика такъв. Не съм посещавала ден на отворени врати и не бях виждала на живо родилната зала - само от клипчета и снимки в социалните мрежи, но сметнах че на мен това ми стига.

През цялата бременност бебето вървеше "напред" както му викат някой лекари или едричко както му казвам аз.
д-р Паликов също не вярваше в смяната на термина само защото бебето е едро, но според размерите термина ми трябваше да се измести с над 2 седмици.
И така си останахме с оригиналния термин 7ми май, който си мина и замина като дата и моя господин си живееше прекрасно вътре в коремчето. От 36та до 40та седмица тоновете ги следяхме веднъж в седмицата и след това преминахме на през ден. 2 дни след термина направихме ултразвуков преглед на който се видя че бебето е проекто 4.4кг и има намалени околоплодни води. Това доведе до разговора че не можем да чакаме 2 седмици след  термина както е стандартно за тяхната практика, и е добре до края на следващата седмица да имаме раждане по един или друг начин (което за мен беше 10тина дни след термина). Все пак ни оставаше опцията ние да кажем кога и как искаме да се случват нещата и бяхме изпратени вкъщи да помислим и да се видим след 2 дни с план.
Тези намалени околоплотни води доведоха до много голяма криза в мен и станах убедена че ще трябва да родя секцио, което не е оптимално нито за мен нито за бебето, и след няколко часа сълзи и десетки увещания от приятели и роднини че нещата ще се наредят изградих следния план в главата си:
Ако до вторник има наченки да е тръгнало естественото раждане - стимулираме с всичко по силите ни, ако ли не, планираме секцио за четвъртък. Това разбира се стига да имаме добри тонове всеки ден. Деня на съставяне на плана беше петък. Последваха два дни изпълнени с разходки, молене, реване и всичко нужно за да подтикна това дете да излиза вече. В неделя на тоновете отново всичко беше наред и дори се забелязваха вече малки контракцийки. Споделихме плана с Олга и д-р Паликов и беше одобрен.
Неделя срещу понеделник контракциите бяха по-силни, но все още не достатъчно чести. Продължиха разходките в понеделник, тоновете отново бяха добре и очаквахме нещата да се развият . Нощта между понеделник и вторник беше много тежка, контракциите бяха на 10 минути продължаващи около минута и желаех все повече да се зачестяват че да се роди момчето естествено. Във вторник сутринта отидохме на преглед и установихме 6см разкритие но все още не достатъчно регулярни контракции. Олга предложи да ме приемат и да сложим окситоцин за да подпомогнем контракциите. Това и направихме. Вече беше ясно, че ще се ражда бебето днес.

Раждане
Скрит текст:
Настаниха ни в родилната стая със таткото, сложиха ми абокат и система, дадоха ми свобода да се движа и да седя където пожелая в нея, да си пуснем музика и да продължим да засичаме контракциите. Останахме сами за час, час и нещо някъде, към обяд Олга направи нов преглед за разкритие, беше 7см и водите се спукаха, бяха чисти. След 3 часа обаче нещата се бяха закучили, мен ме болеше много и се молех да съм готова за напъване вече, но разкритието си беше все така 7см. Предложиха ми упойка за да мога да си почина и да помогнем сега да се постигне пълно разкритие. Съгласихме се, все пак не бях спала последните 48 часа и щеше да ми дойде добре.
Анестезиоложката беше д-р Хубенова, справи се чудесно, беше много мила и отговорна. След като постави първата доза ме провери след 15 мин и постави още една. За съжаление и 2рата и 3тата доза не издържаха дълго, но 4тата успя да е достатъчна вече да не усещам контракциите и да заспя. По думи на мъжа ми съм спала около час и половина, но се събудих от отпускането на упойката. Олга дойде за преглед и вече имах 10см разкритие. Беше време за напъване. Заради упойката трябваше да остана и да напъвам наа леглото, като му сложиха дръжки за ръцете и поставки за краката за да ми е по-удобно.
Започнах да напъвам с контракциите, като Олга следеше дали се справям добре и ме окуражаваше. След няколко напъна мина да ни види и д-р Хубенова, като Олга и каза че се справям добре и няма да се налага секцио – нещо в което аз тотално не вярвах в този момент, тъй като това раждане ми се струваше цяла вечност. След 45 мин напъни нашето прекрасно момче се появи – по груби сметки точно 48 часа от първата силна контракция която усетих.
Бебето бе поставено върху мен, изчакахме минута-две, но тъй като плачеше слабо бащата сряза пъпната връв и го взеха да го аспирират. Дойде неонатолога и го взе да го прегледат по-подробно. Плацентата се изхлузи след бебето и след това ми сложиха 5 шева. Оставиха ни в родилната зала още около час, след което ме заведоха с количка в стаята ми – на долния етаж в близост до неонатологията. Тъй като бебока ни имаше инфекция започна антибиотик и остана първата нощ в кувьоз за да подиша кислород, но ни дадоха и на мен и на таткото да отидем да го видим.

Болничен престой
Скрит текст:
След преместването в стаята ми получих вечерята – за съжаление беше съставена от 3 неща които не ям, но за щастие часовете за визитации са чак до 22 и брат ми успя да ми донесе домашна мусака! Минаха да ме видят как съм както Олга и д-р Паликов така и друга лекарка отговаряща за родилките. Общо в болницата останахме 4 нощувки заради антибиотика на бебето, като не сме заплащали нищо за допълнителната нощувка. На сутринта след раждането ми докараха бебето и си седя при мен (по мое желание) през цялото време с изключение на – поставянето на антибиотика в 6 и 18, визитацията на неонатоложката между 9 и 10 и къпането, което обикновенно правеха с антибиотика в 18.
За мен имаше прегледи от сестра сутрин и вечер – мерене на температура и кръвно и питане дали съм добре, имам ли оплаквания, както и посещения веднъж в деня от Олга и д-р Паликов. В деня преди изписването също така прегледахме с ултразвук матката и шевовете дали са добре.
Закуската бе еднотипна, но вкусна, за обяд и вечеря получавах меню от което да си избера – салата, основно и десерт, като порциите бяха много големи и вкусни! За мен избора на храна беше много хубава екстра тъй като не ям значително много ключови неща в българската кухня (например ориз) и щеше да трябва да ми се носи храна всеки ден.
Мъжа ми идваше да ни види всеки ден по няколко пъти на ден, като се възползвахме и от това че могат да посещават и други близки (брат/сестра). Тъй като исках бебето да си е при мен през цялото време използвах визитите за да се изкъпя и да си почина.
В стаята беше топло и чисто (чистеше се всеки ден преди обяд), има телевизор и достатъчно място колкото и багаж да си е замъкнал човек.
Нещото от което съм със смесени чувства е помощта за кърменето и по конкретно за додаването на адаптирано мляко. Колкото човека влезнаха в моята стая да дават акъл, толкова + 10 бяха мненията за това как да застана, как да държа бебето, защо не иска да суче и реве и да давам ли бутилка и кога.
С моето едро бебе вътрешното ми усещане казваше че него го гони голям глад и трябва да бъде залъгано първо с малко бутилка и след това да го сложа да суче и когато отново се изнерви – да върна бутилката. Мляко нямах като реки в първите дни, коластрата тръгна трудно, но все пак тръгваше. Една конкретна сестра от неонатологията много държеше да не се дава бутилка на това дете и тя лично за 12 часа да ми изкара млякото – нещо което в стресовата ситуация на болницата нямаше как да се случи. Откарах си една нощ реване заради нея, но го преживях. Борих се с нея да ми даде бутилка за детето защото мляко няма, а то трябва да яде. Според лекарката от неонатологията бебето така или иначе е едро и трябва да му се додава. Мога спокойно да кажа че сега вече сме си само на кърма и млякото тръгна в първия ден вкъщи – когато спря да има 1001 души на главата ми и аз и бебето започнахме да се усещаме един друг.
С изключение на тази сестра всичкият друг персонал бе много мил и отзивчив, но аз и не съм претенциозна пациентка. Единственото което съм искала в болницата е да ми носят бутилки АМ за бебето.
Изписаха ни благополучно в събота, като за изписването си бяхме само аз и таткото, направихме си снимки с Олга и д-р Паликов и си заминахме щастливи към вкъщи където имаше „посрещане“ – цялата рода бе инструктирана да ни чака и да приготвя подаръци и софри вкъщи, не да идва да ме срами в болницата Smiley
2 седмици след раждането имахме профилактични прегледи за мен и бебе – на моя направихме ултразвук и погледна д-р Паликов шевовете. За бебето бе с педиатърката на болницата – тъй като ние си имаме педиатър беше само за да го премерим и за наше спокойствие че наддава и изглежда добре. Педиатърката ми се стори страхотна макар и от краткия разговор и определено бих записала детето ми там ако се наложи да сменим нашата някога.
Обобщение
Скрит текст:
Раждането беше далеч от мечтаното – от раждане във вода с всичко естествено и никакви намеси – до раждане на легло с окситоцин и упойка, но постигнахме възможно най-доброто и най-важното за мен – да бъде естествено раждане, като не се рискува нито за миг моето или на бебето здравето. Престоя в болницата макар и емоционален бе повече позитивен. Грижите за бебето бяха отлични, помогнаха му да пребори инфекцията доста бързо и да започне да наддава. Аз бих и ще избера отново този екип и тази болница за следващи бременности и раждания.

# 522
Момичета, пазете се от МЦ "Свети Лазар" – лична история с неизпълнен пакет и отказ за възстановяване на пари!

Здравейте, мами,
Пиша ви с надеждата да предпазя някоя от вас да не попадне в ситуацията, в която аз изпаднах. Преди няколко месеца реших да проследявам бременността си в Медицински център „Свети Лазар“. Закупих пакет за проследяване – 2150 лв.! Без договор, без Общи условия, само една разпечатка от сайта им какво „ще включва“ пакетът.

Отидох на общо две посещения и получих няколко преглед на ехограф, напътствия какво да правя и лабораторно изследване.

След тези два прегледа реших, че не се чувствам спокойна и сигурна да продължа с тях, тъй като нямаха дори хематолог в клиниката 🤯 Просто не ми вдъхнаха доверие и исках по-адекватна грижа, затова преминах към друга болница.
Изпратих им писмено отказ от пакета, и съвсем коректно поисках да ми върнат остатъка от сумата. НО – отговориха ми, че това било „предплатен пакет“, нищо не можело да се възстанови и най-добре било да си ходя едновременно и при тях, и при новата клиника. 🤯

Да не говорим, че от всичките прегледи и изследвания, изброени на сайта им за тези 2150 лв., аз реално получих 10%... Ако не и по-малко! Не са правили нито цитонамазка, нито колпоскопия, нито морфология, нито консултации с други специалисти... нищо!

Чувствам се подведена и измамена. Платих огромна сума, доверих се, а в крайна сметка – останах и разочарована, и с усещането, че съм излъгана. Когато се свързах с тях, бяха абсолютно безучастни. Дори не опитаха да ми предложат компромис или да възстановят част от сумата.

Писах жалба и към институциите, и към медиите. Надявам се да има резултат.

Споделям всичко това, за да предпазя и други бъдещи майки. Моля ви, четете внимателно какво подписвате (ако изобщо ви дадат нещо за подпис!), и не се притеснявайте да търсите правата си.

Ако някой е имал подобен случай – моля, споделете!
Ще се радвам и на съвети какво още мога да направя...

Никъде няма да ви върнат пари така особено при положение, че сама сте решила да не ползвате услугата за която сте заплатили...

Уви, да, това е малко като да носиш дреха една седмица и изведнъж да решиш, че вече не я искаш. Много внимателно трябва да се информира човек преди да плаща за една услуга, какви са му правата, какво ползва, има ли опция за връщане на средства. Това е болница, не в супермаркет - не се учудвам, че са отказали.

# 523
Ще разкажа за моето второ раждане отпреди 4 месеца с екипа на Олга Дукат La vita nova. Първото ми раждане беше в държавна болница и беше според мен излишно форсирано и медикализирано. Предизвикано с отлепване на мехура от шийката в 38+5, последвали слаби неефективни контракции, след това лавинообразна поредица от интервенции поради ненапредващо раждане, накрая букет от стандартните система окситоцин, мануално пукане на мехура, епизиотомия, Кристелер, липсващ контакт с бебето след раждането, бебето на кислород, , бебето на фототерапия, дадоха ми го след 16 часа, после на всеки 3 часа по 15 мин с нощна пауза от 6 часа...

Исках второто ми раждане да не е толкова емоционално травмиращо и избрах Олга.

Отидох в София в 38 седмица и ходех на тонове всяка седмица. Терминът ми мина и замина, и аз се притеснявах, но екипа остана спокоен, направихме ехограф и продължихме с тонове през ден и всичко беше наред и в норми. Раждането започна спонтанно в 41+0. Имах слаби контракции два дни и на втория в 15:00 ми се спукаха водите. Уплаших се, защото не бяха бистри. Веднага звъннах на Олга и след 10 Мин бях в болницата, където тя и доктор Паликов ми направиха пълен преглед и установиха , че всичко е наред . Измериха бебето на ехографа, видяха че има още води. Олга ми направи най-безболезнения и нежен преглед за разкритие и установи 4 см. (През цялата бременност не давах никой да ми прави този преглед тъй като с първото бебе тези безумно болезнени прегледи започнаха от 36 г.с. и имах над 10 в деня на раждането. ) Олга изпрати мен и мъжа ми в стаята ни и останахме там да чакаме напредък. Измериха тоновете, бяха добри. Бяхме самички, слушахме музика, донесоха ни топъл компрес, топка, показаха ни масаж на кръста, сложиха ми абокат и направихме клизма (и двете с мое съгласие). След два часа Олга искаше да провери дали имаме достатъчно напредък, за да влизаме в басейна. Установи 6-7 см и ни покани в родилна зала. Напълнихме басейна и влязох вътре, водата първоначално облекчи много от напрежението в кръста. След това вече нищо не ми помагаше. В крайна сметка родих на леглото. Имах веднага контакт кожа до кожа с бебето, отложено клампиране на пъпната връв. По принцип не исках бебето да бъде къпано в деня на раждането но поради преносването, нямаше верникс и беше изцапано със зелени води, затова го изкъпаха по моя молба. В плана ми за раждане бях написала , че искам да взема плацентата, но в суматохата забравихме за тази подробност. Все пак Олга си спомняше за другото ми изискване за минимум вагинални прегледи и винаги ме питаше дали съм съгласна. Родих за общо 4 часа. Казаха, че нямам нужда от шевове. Бебето беше 3900. След по малко от час сама се качих на количката и ме превозиха до стаята с бебето. Хемоглобина ми беше отличен и се чувствах добре. Бебето си беше при мен през цялото време. Изкъпах се още първата вечер и си вечерях. Чувствах се доста добре особено в сравнение с първото ми раждане където бях парцал три дни и се наложи кръвопреливане.

Всички бяха много мили, все пак отчитам като минус, че през един час минава някой да пита нещо и родилката не може да спи и почива през деня. Аз платих за двойна стая, но бях сама през целия престой. Стаята е доста разнебитена, в банята всичко е ръждясало, етажерката наклонена, всичко пада, няма сапунерка и такива елементарни удобства. Чаршафите не ги смениха, въпреки че по договор трябва да се сменят. Хавлиите ги смениха веднъж, защото бяха изцапани след раждането. Телевизор с антена който хваща 2-3 канала. Климатика доста стар. От стаята най хубавото бяха моето легло което се повдигаше и нагласяше и леглото на бебето, което лесно се пъхаше в моето за да ми е удобно да го взимам. Храната беше потресаващо гадна. След коментарите които бях чела за разкошната храна от ресторант , това беше пълно разочарование за мен . Пържени шницели с пържени картофи, пълна мазнотия - това беше обяда два дни подред!!! Спагети... Основно тесто се ядеше, което за родилка не е ОК, и няма как да се изходиш лесно след раждането. Храната еднообразна, тестяна, без зеленчуци и плодове, и не беше вкусна. Не е вярно че дават меню. Мен никой не ме е питал за храната.

Акушерките бяха много мили и питаха за всичко което ще правят на бебето. Аз помолих за ПКК понеже се притеснявах от зелените води, но не одобриха молбата ми. Ани беше невероятна с присъствието си и съветите за кърмене. Олга и д-р Паликов идваха да ме видят всеки ден. Преди изписването имаше ехограф на матката. Не ме прегледаха вагинално, а на третия ден вече много ме болеше. Попитах Олга за каква грижа мога да положа за тези болки и тя каза, че няма нужда от цикатридина и да ползвам смрадлика и лайка. 6 дни след раждането вдигнах висока температура и понеже не живеем в София и нямаше как да се възползвам от следродилните прегледи които са включени в цената, отидох при моя АГ. След преглед се установи , че всъщност имам разкъсвания, които не са зашити, и затова ме боли. А температурата според моя АГ е от гърдите. Кръвните изследвания обаче показаха наличие на инфекция и пих антибиотик една седмица. За възстановяване на раните си правех бани със смрадлика, но е трябвало да бъде само изплакване със смрадлика и всъщност цикатридина най много ми облекчаваше болката от разкъсванията.  Самата идеология на Олга е максимално естествено раждане и разбирам и се съгласявам, че приемат леките разкъсвания като такива, които не се нуждаят от шевове. Тук бих дала препоръка да се обяснява подробно на родилката че има разкъсвания и как да се грижи за тях вкъщи. Моят АГ установи и разкъсвания на шийката, което означава че са ме карали да напъвам преди да е станало пълно разкритие.

Доволна съм от раждането, защото беше много по-хубаво от първото ми раждане, не съм травмирана емоционално и психически, не се чувствам насилена физически, и съм готова да мисля за бъдещи раждания и още деца. Това беше недопустимо след първото ми раждане, което си спомнях с ужас месеци наред. Бащата беше с мен през цялото раждане, а в следващите дни можех да имам посетители по цял ден.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 13:43 от ***Стела***

# 524
Ще разкажа за моето второ раждане отпреди 4 месеца с екипа на Олга Дукат La vita nova. Първото ми раждане беше в държавна болница и беше според мен излишно форсирано и медикализирано. Предизвикано с отлепване на мехура от шийката в 38+5, последвали слаби неефективни контракции, след това лавинообразна поредица от интервенции поради ненапредващо раждане, накрая букет от стандартните система окситоцин, мануално пукане на мехура, епизиотомия, Кристелер, липсващ контакт с бебето след раждането, бебето на кислород, , бебето на фототерапия, дадоха ми го след 16 часа, после на всеки 3 часа по 15 мин с нощна пауза от 6 часа...

Отидох в София в 38 седмица и ходех на тонове всяка седмица. Терминът ми мина и замина, и аз се притеснявах, но екипа остана спокоен, направихме ехограф и продължихме с тонове през ден и всичко беше наред и в норми. Раждането започна спонтанно в 41+0. Имах слаби контракции два дни и на втория в 15:00 ми се спукаха водите. Уплаших се, защото не бяха бистри. Веднага звъннах на Олга и след 10 Мин бях в болницата, където тя и доктор Паликов ми направиха пълен преглед и установиха , че всичко е наред . Измериха бебето на ехографа, видяха че има още води. Олга ми направи най-безболезнения и нежен преглед за разкритие и установи 4 см. (През цялата бременност не давах никой да ми прави този преглед тъй като с първото бебе тези безумно болезнени прегледи започнаха от 36 г.с. и имах над 10 в деня на раждането. ) Олга изпрати мен и мъжа ми в стаята ни и останахме там да чакаме напредък. Измериха тоновете, бяха добри. Бяхме самички, слушахме музика, донесоха ни топъл компрес, топка, показаха ни масаж на кръста, сложиха ми абокат и направихме клизма (и двете с мое съгласие). След два часа Олга искаше да провери дали имаме достатъчно напредък, за да влизаме в басейна. Установи 6-7 см и ни покани в родилна зала. Напълнихме басейна и влязох вътре, водата първоначално облекчи много от напрежението в кръста. След това вече нищо не ми помагаше. В крайна сметка родих на леглото. Имах веднага контакт кожа до кожа с бебето, отложено клампиране на пъпната връв. По принцип не исках бебето да бъде къпано в деня на раждането но поради преносването, нямаше верникс и беше изцапано със зелени води, затова го изкъпаха по моя молба. В плана ми за раждане бях написала , че искам да взема плацентата, но в суматохата забравихме за тази подробност. Все пак Олга си спомняше за другото ми изискване за минимум вагинални прегледи и винаги ме питаше дали съм съгласна. Родих за общо 4 часа. Казаха, че нямам нужда от шевове. Бебето беше 3900. След по малко от час сама се качих на количката и ме превозиха до стаята с бебето. Хемоглобина ми беше отличен и се чувствах добре. Бебето си беше при мен през цялото време. Изкъпах се още първата вечер и си вечерях. Чувствах се доста добре особено в сравнение с първото ми раждане където бях парцал три дни и се наложи кръвопреливане.

Всички бяха много мили, все пак отчитам като минус, че през един час минава някой да пита нещо и родилката не може да спи и почива през деня. Аз платих за двойна стая, но бях сама през целия престой. Стаята е доста разнебитена, в банята всичко е ръждясало, етажерката наклонена, всичко пада, няма сапунерка и такива елементарни удобства. Чаршафите не ги смениха, въпреки че по договор трябва да се сменят. Хавлиите ги смениха веднъж, защото бяха изцапани след раждането. Телевизор с антена който хваща 2-3 канала. Климатика доста стар. От стаята най хубавото бяха моето легло което се повдигаше и нагласяше и леглото на бебето, което лесно се пъхаше в моето за да ми е удобно да го взимам. Храната беше потресаващо гадна. След коментарите които бях чела за разкошната храна от ресторант , това беше пълно разочарование за мен . Пържени шницели с пържени картофи, пълна мазнотия - това беше обяда два дни подред!!! Спагети... Основно тесто се ядеше, което за родилка не е ОК, и няма как да се изходиш лесно след раждането. Храната еднообразна, тестяна, без зеленчуци и плодове, и не беше вкусна. Не е вярно че дават меню. Мен никой не ме е питал за храната.

Акушерките бяха много мили и питаха за всичко което ще правят на бебето. Аз помолих за ПКК понеже се притеснявах от зелените води, но не одобриха молбата ми. Ани беше невероятна с присъствието си и съветите за кърмене. Олга и д-р Паликов идваха да ме видят всеки ден. Преди изписването имаше ехограф на матката. Не ме прегледаха вагинално, а на третия ден вече много ме болеше. Попитах Олга за каква грижа мога да положа за тези болки и тя каза, че няма нужда от цикатридина и да ползвам смрадлика и лайка. 6 дни след раждането вдигнах висока температура и понеже не живеем в София и нямаше как да се възползвам от следродилните прегледи които са включени в цената, отидох при моя АГ. След преглед се установи , че всъщност имам разкъсвания, които не са зашити, и затова ме боли. А температурата според моя АГ е от гърдите. Кръвните изследвания обаче показаха наличие на инфекция и пих антибиотик една седмица. За възстановяване на раните си правех бани със смрадлика, но е трябвало да бъде само изплакване със смрадлика и всъщност цикатридина най много ми облекчаваше болката от разкъсванията.  Самата идеология на Олга е максимално естествено раждане и разбирам и се съгласявам, че приемат леките разкъсвания като такива, които не се нуждаят от шевове. Тук бих дала препоръка да се обяснява подробно на родилката че има разкъсвания и как да се грижи за тях вкъщи. Моят АГ установи и разкъсвания на шийката, което означава че са ме карали да напъвам преди да е станало пълно разкритие.

Доволна съм от раждането, защото беше много по-хубаво от първото ми раждане, не съм травмирана емоционално и психически, не се чувствам насилена физически, и съм готова да мисля за бъдещи раждания и още деца. Това беше недопустимо след първото ми раждане, което си спомнях с ужас месеци наред. Бащата беше с мен през цялото раждане, а в следващите дни можех да имам посетители по цял ден.

Акушерките бяха много мили и питаха за всичко което ще правят на бебето. Аз помолих за ПКК понеже се притеснявах от зелените води, но не одобриха молбата ми. Ани беше невероятна с присъствието си и съветите за кърмене. Олга и д-р Паликов идваха да ме видят всеки ден. Преди изписването имаше ехограф на матката. Не ме прегледаха вагинално, а на третия ден вече много ме болеше. Попитах Олга за каква грижа мога да положа за тези болки и тя каза, че няма нужда от цикатридина и да ползвам смрадлика и лайка. 6 дни след раждането вдигнах висока температура и понеже не живеем в София и нямаше как да се възползвам от следродилните прегледи които са включени в цената, отидох при моя АГ. След преглед се установи , че всъщност имам разкъсвания, които не са зашити, и затова ме боли. А температурата според моя АГ е от гърдите. Кръвните изследвания обаче показаха наличие на инфекция и пих антибиотик една седмица. За възстановяване на раните си правех бани със смрадлика, но е трябвало да бъде само изплакване със смрадлика и всъщност цикатридина най много ми облекчаваше болката от разкъсванията.  Самата идеология на Олга е максимално естествено раждане и разбирам и се съгласявам, че приемат леките разкъсвания като такива, които не се нуждаят от шевове. Тук бих дала препоръка да се обяснява подробно на родилката че има разкъсвания и как да се грижи за тях вкъщи. Моят АГ установи и разкъсвания на шийката, което означава че са ме карали да напъвам преди да е станало пълно разкритие.

Важното е, че ще запомните този момент с изцяло положителни чувства. Относно условията в двойна стая вероятно са малко по-различни от апартамент, не са ми направили впечатление, чувствах се добре емоционално и в кондиция като цяло.
На мен храната доста ми хареса, както и възможността, че можеш да си избереш. Но хората сме различни, вкусове всякакви.Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт