Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

 • 43 521
 • 1 571
 •   1
Отговори

Анкета

Какво цените най- много на текущото си работно място?

Опции:

# 1 470
 • Мнения: 583
Здравейте, бих искала да ви помоля за съвет.
Имам устна уговорка с шефовете ми..........начина на комуникация е ...почти приятелски .....
Боже, пази ме от приятели, както се казва, от неприятелите знам как да се пазя...

# 1 471
 • София
 • Мнения: 737
Устното обещание нищо не значи, само това ще кажа.
А уговорките за по- висока заплата след изпитателен срок следва да са разписани.
Не разбрах, какво точно искате да кажете. Те просто са възнамерявали да я повишат. Това не е уговорка, за това ми е въпроса. Дали и как да припомня за това, което са ми казали.

FB680797BGM, моля без излишни коментари по въпроса ми! Те не помагат на никого.

# 1 472
 • София
 • Мнения: 14 959
Имам устна уговорка с шефовете ми, че щях да получа корекция на заплатата още на 3-тия месец от започването ми.
Е как да не е уговорка, това сте написала. И след като е при започване, следва да бъде разписано в анекс, че след изпитателния срок- еди- какво си. Ако искате да се спази, иначе си остават голи думи, които са метнати на служителя, за да го прилъжат да работи на по- ниска заплата.
Надявам се изпитателният срок да е 3 месеца, защото иначе устното обещание за вдигане на заплата след 3 месеца при 6- месечен изпитателен срок звучи още по- странно.

# 1 473
 • София
 • Мнения: 737
Да, устна уговорка, но не подплатена от договора. Според договора има някакво увеличение след направена една година, но това е било винаги.
И все пак, не това питам.
Такива разговори се започват трудно и реално не знам как да подходя.
За това подчертах, че тонът там е приятелски, а не строго конфиденциален.

# 1 474
 • София
 • Мнения: 1 330
На мен такава ситуация не ми се е случвала, но имам познати, които подсещаха за уговорката, дадоха толеранс от няколко месеца, и след този толеранс си намериха друга работа на желаната заплата.

# 1 475
 • Мнения: 128
Може да го изиграеш като искане на обратна връзка. Щом тонът е приятелски, подхвани ги и ти по приятелски: “Понеже съм вече 7 месеца тук, според вас как се развиват нещата? Има ли нещо, което мога да подобря? Имам опасения, че може би не сте на 100% доволни как се справям понеже *шок, бомба* когато започвах бяхме говорили за корекция на заплатата, а това така и не се случи…в тази връзка може би има нещо, което да променя, защото на мен ми харесва работата тук и …”

# 1 476
 • Мнения: 6 579
Щом има такава уговорка, писмена или не, аз бих подвигнала въпроса. Човекът, на когото му е важно това увеличение си ти, явно на мениджърите ти не им е приоритет и ако ти не повдигаш темата - добре дошло. В една работа винаги има проблеми за решаване, по тази логика може да откараш още 3 години, защото не е удобният момент.

# 1 477
 • Мнения: 4 215
Как се смятат дните при непълно отработено предизвестие? Например, сега през април има много почивни дни. Има ли значение дали  последният ден от предизвестието е петък или неделя? Пропорционално на работен или на календарен ден се прави  калкулацията? Ако в месеца на предизвестието е имало повече почивни дни това има ли значение?

# 1 478
 • София
 • Мнения: 22 206
Ако си подадеш молбата на 10 примерно, предизвестието започва да тече от 11 и е до 10 на следващия месец. На 11 вече не си на работа. Без значение броя на работните дни.

# 1 479
 • Мнения: 4 215
Друго питам - ако предизвестието ми изтича примерно на 06.05, а аз не отработя 03.05, 04.05, 05.05, на каква база ще ми се определи брутното възнаграждение, което трябва да върна на работодателя, само за три дни (работните) ли ще се смята или върху календарни (ако са календарни как се определят)? Понеже април е с по-малко работни дни това ще има ли значение? Също има ли значение дали последния ден от предизвестието е 05.05.(петък), или 07.05 (неделя).

# 1 480
 • Мнения: 8 320
Заплатата, разделена на работните дни в месеца, умножена по дните, които няма да отработиш. В общи линии дължиш това, което работодателят ти би ти платил, ако отработиш тези дни.

# 1 481
 • Мнения: 514
При започване на работа, чиито условия не ви удовлетворяват напълно и е компромисно решение, колко време мислите, че е етично да останете, преди да подновите търсенето?

# 1 482
 • София
 • Мнения: 1 330
Един познат висококвалифициран кадър, и на втория-третия месец е напускал, нали е изпитателен срок и за двете страни. Въпросът е как изглежда за наемащата фирма тази бърза смяна. Защото аз също на втория месец съм ходила на интервю, и ме изгледаха несериозно. Неетичното според мен не е самото бързо сменяне, а започването с ясното съзнание, че ще се сменя. Аз се пуснах на пазара толкова скоро, защото не си изпълниха обещание за по-малко късни смени, което нямаше как да бъде документирано. Също съм преговаряла за временна работа, докато аз намеря постоянна и докато е най-спешна нуждата от хора. Но съм била открита в намеренията си.

# 1 483
 • Мнения: 514
На втория месец не бих тръгнала да напускам, по-скоро се чудех за 5-8 месеца.

Въпросът е, че доста се проточи търсенето на работа при мен, а процентът на обаждания е малък. Заплатата е ниска, но работното време ме устройва, тъй като имам разни лични неща за вършене и ми трябва гъвкавост за известно време. Работата ще е по-различна от досегашния ми опит, което малко ще разнообрази св-то ми (надявам се това да е плюс), макар да не е това, към което се стремя.

Изпитателният срок аз изобщо не го броя за такъв от гледна точка на възможността за напускане, тъй като винаги работодателите го правят в тяхна полза и дължиш предизвестие.

Zabraven profil, даваш добра идея за в бъдеще да се договарям за временна работа при подобни ситуации. Изобщо не ми е хрумвал подобен вариант.

# 1 484
 • София
 • Мнения: 22 206
Не мисля, че е проблем да напуснеш и на първия месец. Просто обясняваш, че очакванията са се разминали с действителността. Не е чудо невиждано...
Аз дори съжалявам, че не напуснах веднага предишната ми работа, тъй като още на първата седмица бях наясно, че не е моето място, фирмата е кофти и колективът не ми допада, обаче от мотане и чудене, откарах там две години...

Общи условия

Активация на акаунт