Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 139
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Точно най-омайните са най под въпрос по интервюта, но няма как да го разбере човек, ако не е бил интервюиращ. Всичко си личи. Не всички интервюиращи за работа са добри професионалисти и с достатъчен опит, за да доловят негативните сигнали, но това не значи, че ги няма.

В случая с търговията съсвем нормално да наемат хора с такива качества. Нали идеята е да купиш стока все пак Simple Smile

# 226
  • София
Някой има ли идея как се изчислява заплатата на държ. служител - с определен ранг в ДХ, посочен е и широк диапазон в конкурса ? Искам да се ориентирам /мотивирам/ преди подготовката за изпита. Още чакам решение дали съм допуснат.

При единствения ми опит си спомням че ми показаха едни таблици, но беше в ЧР отдела им.
 В момента работя иначе - но няколко години нямаме осезаемо актуализиране на заплатите въпреки инфлацията... при вас не знам как е.

PS: Ако ще сменям сегашната - мисля да пробвам и на други места...
За ИАОС знам че е тегаво, но за РИОСВ как са нещата?
Старши експерт
Специализирана администрация / Дирекция "Контролна и превантивна дейност" / Отдел "Превантивна дейност"
Регионална инспекция по околна среда и водите - София
 https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/compe … 44s7bM55ot34cBQ9Q
2.
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/compe … tUmk5p5Ep4UBxvswE

# 227
  • София
Точно най-омайните са най под въпрос по интервюта, но няма как да го разбере човек, ако не е бил интервюиращ. Всичко си личи. Не всички интервюиращи за работа са добри професионалисти и с достатъчен опит, за да доловят негативните сигнали, но това не значи, че ги няма.

В случая с търговията съсвем нормално да наемат хора с такива качества. Нали идеята е да купиш стока все пак Simple Smile

Много точно! Когато си в ролята на интервюиращ, много интересни неща се виждат, но докато не влезеш в тези обувки няма как да го видиш.
Хората, които се нагаждат и дават заучени и неискрени отговори си личат от километри, както и тези, за които основната ценност е заплатата и нищо покрай нея.

# 228
Starrydream, по принцип се определя съгласно Наредбата за заплатите на служителите в ДА на база опит, ако имаш предишен ранг и т.н. Моите наблюдения са, че обикновено като е написана минималната заплата за длъжността, в действителност не ти определят много повече. Прави ми впечатление, че тези които предлагат по-големи суми ги посочват.
На практика обаче, моят опит показва, че в стандартната ситуация всяко звено си има някакви определени суми за длъжността и просто дават тях на всички. Така че според мен нямай големи очаквания, но нищо не губиш да опитам, за да знаеш как е в действителност, поне в РИОСВ в случая.

# 229
Хората, които се нагаждат и дават заучени и неискрени отговори си личат от километри, както и тези, за които основната ценност е заплатата и нищо покрай нея.

Много сте ми интересни.....
Вие не работите ли за заплата?!?! Или само за чест, или щото "работата е много интригуваща, голямо предизвикателство"....!??! Всеки, абсолютно всеки, работи за пари или други предимства на работното място, като например свобода на работното време, по-малко натоварване, натрупване на опит и др., в зависимост от личните си предпочитания.
Да, когато съм на работа, ще я работя качествено, но накрая ми е важно да си взема заплатата, щото "интересната" работа няма да ми сложи ядене на масата или да ми плати тока.... И, да, това ми е главна водеща сила и, ако фирмата започне да забавя заплатите, ще започна да се оглеждам за друга работа.
Това, разбира се, няма да го кажа на интервю, както и много други хора няма да го кажат, но това не значи, че нещата не са точно такива.

# 230
  • София
Хареса ми нещо, което вероятно не е ново, но ми стана смешно като го прочетох:
HR: Ок ли сте, ако звъннем на предходен ваш работодател и поискаме обратна връзка за Вас?
Кандидат: А вие ок ли сте, ако аз се свържа с бивши Ваши служители и поискам обратна връзка за Вас като работодател?
Процесът е двустранен и не ми казвайте какво се вижда от самолета, возила съм се, знам и сама. 😂

# 231
  • Mars Hotel
Че вие не търсите ли мнения от служители на фирмата, в която кандидатствате? Това си е нормална част от проучването на фирмата преди да си пусна CV-то. Нищо странно няма.

# 232
Всеки работи за заплата. И за да си взема заплатата, и тя да расте, и да има и бонуси този човек работи добре, спазва трудовата дисциплина, лоялен е и прочее. Но това са средства за постигане на целта, а не самата цел.

# 233
Че вие не търсите ли мнения от служители на фирмата, в която кандидатствате? Това си е нормална част от проучването на фирмата преди да си пусна CV-то. Нищо странно няма.
Аз най-безсрамно си им пишех и им гледах профилите в ЛИ. Сега, вярно е, че няма да кажат "компанията е абсолютен ад, в сравнение Испанската Инквизиция е направо работодател на годината", но отделно завързваш контакти.

Това, че всички работят за пари директно го използвам в интервютата и ги питам отвъд това дали обявата ги е привлякла с нещо специфично или са чули нещо, което им е привлякло интереса, или смятат, че това е една подходяща следваща стъпка за тях.

Една форма, която аз предпочитам на така обичаното "Вие как се виждате след 5 години" е "искате ли да развиете някакво специфично умение в себе си/ да  започнете нов програмен език/ да навлезете още повече във вече започнатите?"

# 234
  • Бургас
Много сте ми интересни.....
Вие не работите ли за заплата?!?! Или само за чест, или щото "работата е много интригуваща, голямо предизвикателство"....!??! Всеки, абсолютно всеки, работи за пари или други предимства на работното място, като например свобода на работното време, по-малко натоварване, натрупване на опит и др., в зависимост от личните си предпочитания.
Да, когато съм на работа, ще я работя качествено, но накрая ми е важно да си взема заплатата, щото "интересната" работа няма да ми сложи ядене на масата или да ми плати тока.... И, да, това ми е главна водеща сила и, ако фирмата започне да забавя заплатите, ще започна да се оглеждам за друга работа.
Това, разбира се, няма да го кажа на интервю, както и много други хора няма да го кажат, но това не значи, че нещата не са точно такива.

И на мен това отричане на действителността винаги ми е било интересно. Да хубаво е ако работата ти е интересна и вдъхновяваща, но нека не се лъжем. Всички работим за пари. Все едно някоя касиерка в Била да каже, че работи за предизвикателството и приключението. Айде моля ви се. Уж никой не работи за пари, а всички питате в темата за заплати.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 11:18 от Irene Adler

# 235

Една форма, която аз предпочитам на така обичаното "Вие как се виждате след 5 години" е "искате ли да развиете някакво специфично умение в себе си/ да  започнете нов програмен език/ да навлезете още повече във вече започнатите?"

Добре де, знаем, че искреността е рядко срещана на интервю. И от двете страни. Защо да се задават подобни въпроси, когато отговорът е предизвестен. Това ненавиждам, надута и стресираща за кандидата ситуация, той е там за job-а, търсил е, чупил е нерви, трябва му "хранителна" работа, а насреща му се надуват и субективно решават ще работи или не.
Има хора спокойни, cool, не се впечатляват, но много хора на интервю им се обръща стомаха и се представят далеч не такива, каквито са в действителност.

# 236
А какво точно се постига с обратната връзка с бивш работодател? Голяма е вероятността на кой точно човек ще попаднеш, дали са се разделили по живо по здраво или някой му е имал зъб, а ако този на който се обадят е от по- скоро във фирмата и няма инфо за конкретното лице, а се води от клюките в офиса .....

# 237
Има хора спокойни, cool, не се впечатляват, но много хора на интервю им се обръща стомаха и се представят далеч не такива, каквито са в действителност.

Може това да е целта, понеже после и в работата ще има стрес и ако той не може да мисли и действа под стрес това си е основание за отхвърляне.

# 238
А какво точно се постига с обратната връзка с бивш работодател? Голяма е вероятността на кой точно човек ще попаднеш, дали са се разделили по живо по здраво или някой му е имал зъб, а ако този на който се обадят е от по- скоро във фирмата и няма инфо за конкретното лице, а се води от клюките в офиса .....
]

Още по-голяма мизерия е да работиш още за тоя работодател и зад гърба ти да му се обадят, 'щото се познават в бранша (уж големи, уж професионалисти...). Много професионално, няма що.

# 239
Всеки си гледа интереса,на работодателя хич не му пука в какво положение те поставя.И наистина по браншове се познават,събират си се периодично на хапване,пийване и си правят разбор и договорки на заплати,условия и др.И по телефона си дават информация за работници ,,Еди кой си от твойте дойде при мене,ко ши кажиш?Бива ли го?"А какви епитети лепят на служителите си,ако не бях чула с ушите си,нямаше да повярвам.Затова и не се впрягам много за чуждата работа.

Общи условия

Активация на акаунт