Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 135
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 210
Чета ви от известно време, и дискусията относно Violet, ме заинтригува. Тази дупка все пак е четири години, повечето ми приятелки с две деца имат по минимум пет. Не всички са били на постоянен договор преди детето, та си е дупка, та дупка. Всъщност каква точно е разликата, дали си гледал дете( в случай, когато няма фирма, в която да се върнеш) или болен близък? Не живея в България, та ми е интересно. Тук нямат право да ме питат имам ли нямам ли деца, планирам ли и т.н. И какво се случва, ако съм имала пари и четири години съм обикаляла по света, връщам се и решавам, че ми е време да работя?
Иначе и тук, където съм не се гледа с много добро око на такива дупки, но съвсем спокойно в резюмето мога да напиша, че последните четири години, съм се била отдала на духовно осъвършенстване в Индия, примерно.

# 211
Относно мненията по-горе за това как идват студенти от топ универстети и как тука ги пускали само на джуниър позиция. Ами на каква друга да я пуснат? Ето ви един пресен пример в екипа, в който съм:

Работя във фирма, в която може да си кандидатствал за по-ниско ниво, но знанията, които покажеш да са повече та съответно да те пуснат на по-висока позиция. Та идва човекът Х - на интервюто блестящ, няма равен. Човек със знания и малък опит решават, че ще го сложат директно senior/имаме много нива в йерархията, та тук senior не е кой знае какво, но skip-ваш да кажем 3-4 позиции/. Ами ето 4 месеца по-късно се разбира колко никакви компютърни и логически умения няма - човек учил в 2 чужбински университета, със сертификати и прочие и сега на реалната работа какво се оказва - той е абсолютен зубар и нито приема, нито предава.

Та и аз съм на мнение - от какъвто и универстет да идваш, ако ще и от Луната да идва - ако нямаш опит в чужбина поне 2-3 години тогава няма смисъл от позиция по-висока от джуниър. Същото става с още един колега, който е учил пък в Холандия - Финанси и да пак на senior позиция и никакво логическо мислене Simple Smile

# 212
Стига с тези дупки. Всеки живее живота си както намери за добре. Важното е после да се стегне и да търси. Тъпо и упорито, дето се казва.
Може да се следят неанонимни обяви и ако профилът не отговаря на търсения (поне в 80 процента от случаите), да се изпращат уж спонтанни кандидатури. В които лаконично и делово, без локуми, да се опише нашият профил и какъв би бил приносът ни за фирмата. Пък може и да изскочи заек. На мен ми се е случвало.

# 213
За съжаление реалността е, че в последните години, от спонтанни CV-та няма смисъл. По-скоро да рови сайтове, кариерни секции и да кандидатства за конкретни позиции. Минаха тези времена със спонтанните CV-та. Сега компаниите са два типа. Едни, които почти не наемат и изобщо не пазят такива CV-та, защото я имат подходяща позиция, а не. И други, които наемат масово и при тях потокът от CV-та и обяви е толкова обемен, че изобщо не се занимават със странично получени кандидатури, които не са по конкретна обява.

# 214
Чета ви от известно време, и дискусията относно Violet, ме заинтригува. Тази дупка все пак е четири години, повечето ми приятелки с две деца имат по минимум пет. Не всички са били на постоянен договор преди детето, та си е дупка, та дупка. Всъщност каква точно е разликата, дали си гледал дете( в случай, когато няма фирма, в която да се върнеш) или болен близък? Не живея в България, та ми е интересно. Тук нямат право да ме питат имам ли нямам ли деца, планирам ли и т.н. И какво се случва, ако съм имала пари и четири години съм обикаляла по света, връщам се и решавам, че ми е време да работя?
Иначе и тук, където съм не се гледа с много добро око на такива дупки, но съвсем спокойно в резюмето мога да напиша, че последните четири години, съм се била отдала на духовно осъвършенстване в Индия, примерно.

Именно. Ако имам пари (от "страничен" доход напр.), мога да си позволя да не работя - ако желая, ще се отдам на хобита или пътешествия за изв. време и това бих отчела като плюс, бил той и личностен. Всичко това обогатява (стига хобито да не е вреден навик, напр. алкохолизъм;-))). Както и - о, чудо - гледането на деца (същото би трябвало да е и с гледането на болен - който си мисли, че е лесно и "нищо"... аз, ако трябва да оценявам такъв кандидат, ще взема предвид този факт, както и качествата, които са нужни при тази дейност, които кандидатът е имал и/или развил по време на упражняването й). Много се дразня, както казах, на клишета. Затъпявало се от гледането на деца, деквалифицирали сме се майките... Сякаш да балансираш с гледане - и отглеждане - на две деца е проста работа и въобще не е работа. Колко те учат теб децата по време на това гледане, а, ако се интересуваш и допълнително от психология и т.н., тоест четеш по време на майчинството - това "загубено" време ли е от професионална гледна точка? Ми не се чувствам така. Още повече при повишаване на квалификацията със самоподготовка или онлайн курсове например. Старателното и осъзнато майчинство за мен е вид обучение, школовка.

# 215
Не мисля, че това е загубено време. Дали отглеждаш детето си с цялата любов, на която си способен или се опитваш да удължиш с 1 ден живота на някой, който ти е толкова скъп ... това не са загубе каузи. Всичко, в което влагаме грижа и внимание си струва. И без значение 'какво ще кажат хората', ти знаеш, че днес си бил добър човек. Че е имало смисъл да те има. Че присъствието ти е дало сила на някой. Убедена съм, че накрая само тези неща ще имат смисъл. Винаги ще се намери време за работа, време за чиниите, време за кариера, време за удоволствия. За Любовта за щастие, няма вселенско време. Когато и да я дадеш, винаги е навреме.
Възхищам се на всички майки, които отглеждат децата си, учат ги на морал, честност и  правят добри хора с примера си. Едва ли в офиса можеш да се научиш на търпение, както ако си родител. Едва ли в някой престижен холдинг се изучава вяра.
Вяра и кураж, които култувираш в себе си в моменти на крайно отчаяние.
Едва ли има по-добър учител от самият живот.
Има един израз на стоиците, научих го от Ницше - „Amor fati“ .
Латинска фраза, която в превод означава „Любов към съдбата“ или „Обичай съдбата (си)“. Тя се ползва, за да изрази позитивното отношение на човека към всичко, което се случва в живота му, включително страданието и неуспеха.
Накрая ще осъзнаем, че всичко е имало смисъл - и доброто, и лошото.

Именно. Ако имам пари (от "страничен" доход напр.), мога да си позволя да не работя - ако желая, ще се отдам на хобита или пътешествия за изв. време и това бих отчела като плюс, бил той и личностен. Всичко това обогатява (стига хобито да не е вреден навик, напр. алкохолизъм;-))). Както и - о, чудо - гледането на деца (същото би трябвало да е и с гледането на болен - който си мисли, че е лесно и "нищо"... аз, ако трябва да оценявам такъв кандидат, ще взема предвид този факт, както и качествата, които са нужни при тази дейност, които кандидатът е имал и/или развил по време на упражняването й). Много се дразня, както казах, на клишета. Затъпявало се от гледането на деца, деквалифицирали сме се майките... Сякаш да балансираш с гледане - и отглеждане - на две деца е проста работа и въобще не е работа. Колко те учат теб децата по време на това гледане, а, ако се интересуваш и допълнително от психология и т.н., тоест четеш по време на майчинството - това "загубено" време ли е от професионална гледна точка? Ми не се чувствам така. Още повече при повишаване на квалификацията със самоподготовка или онлайн курсове например. Старателното и осъзнато майчинство за мен е вид обучение, школовка.

# 216
Малко се измества темата с майчинството. Не споря с вас, ясно, че децата са най-важното, но и мои приятелки са ми признавали, че след две години отсъствие, уменията ръждясват.
Сигурно зависи каква е работата, зависи дали по време на майчинството си тренираш мозъка…
Но примерно език, който не ползваш, губиш умението да комуникираш с лекота говоримо, например. Естествено, че може да се припомни… ама все пак.

Относно темата “ако имам допълнителен доход и не работя известно време, какво като имам дупка в си ви-то”…
ЧР се стараят да намерят човек за дадена позиция, който да е съгласен на тези условия и да бъде ок с дадената заплата. Тоест аз ако спечеля от тотото дали ще съм толкова мотивирана да се върна да работя като касиерка в магазин, примерно?

Но дупка в си ви-то винаги може да се замаже, въпросът е да не губиш трейнинга за интервюта, работа, въобще трудови навици.

Аз бях решила преди време да сменям сфера. Смених. Ама не ми хареса. Реших да се връщам към това, което работех преди това. Имам доста опит. Напуснах от днес за утре.
Махнах последното, което бях работила, защото не беше релевантно за позициите, които кандидатствах.
Когато ми се обаждаха за интервюта не съм крила, че не работя, казах, че съм почнала нещо ново, което не ми се е получило и съм решила да се върна към това, което правя най-добре.
Не беше никакъв проблем “забежката ми по това да гоня дивото”, даже се радваха, че мога да започна възможно най-скоро.

# 217
Точно това имах предвид - относително е. Ако съм била в "gap year" понеже съм имала възможност, може тази възможност да се е изчерпала и от Филипините, да речем, да "кацна" успешно на касата в Лидл Wink Освен ако някой HR несправедливо ме оцени като неблагонадежден кандидат  заради Филипините.

# 218
  • Бургас
Те ако тръгнат да разсъждават като спечели кандидата от тотото какво ще направи, не могат да си намерят работник въобще. Всичко се случва в тоя живот. Никой за нищо не е застрахован.

# 219
  • София
Хайде сега да проведем спора за дългото майчинство. 😅
Ръждясва се, разбира се, наместват се приоритети. Някакви служебни тривиални неща започват да се правят по-бавно. Не отричам, че като дойде тоя спор, идват едни успешни и удивително жени, които грам не са променили трудоспособността си, но то пред хората и по форумите всички сме перфектни 😁

А защо сравнихте майчинството с гледаме на болни възрастни хора съвсем не ми е ясно. Даже леко ме ужасява, че на някой може да му хрумне подобна аналогия, нищо че и в двата случая се сменят памперси и се бършат дупета.

На Виолет темата ѝ даде много добри идеи и се надявам да има полза. Понеже аз писах за терапията - има варианти за онлайн безплатно консултиране - направи един сърч в нета.

# 220
Хайде сега да проведем спора за дългото майчинство. 😅
Ръждясва се, разбира се, наместват се приоритети. Някакви служебни тривиални неща започват да се правят по-бавно. Не отричам, че като дойде тоя спор, идват едни успешни и удивително жени, които грам не са променили трудоспособността си, но то пред хората и по форумите всички сме перфектни 😁

А защо сравнихте майчинството с гледаме на болни възрастни хора съвсем не ми е ясно. Даже леко ме ужасява, че на някой може да му хрумне подобна аналогия, нищо че и в двата случая се сменят памперси и се бършат дупета.

На Виолет темата ѝ даде много добри идеи и се надявам да има полза. Понеже аз писах за терапията - има варианти за онлайн безплатно консултиране - направи един сърч в нета.
Защото и от двете могат да се изведат плюсове за кандидата. Да проведем и спора за успешно (до/пре)квалифициращите се майки по време на майчинство, някои цели висшета завършват? Успех на всички в темата! Просто исках да покажа съществуването на не само една гледна точка.

# 221
Най-често съм чувала по време на интервютата, че се връщат, защото по време на ковид-локдауните са осъзнали, че тук са корените им и близките им хора много им липсват.
То щото всичко на интервюто е 100% истина и кандидатите въобще не си подготвят отговорите предварително за да са това, което искаш да чуеш Satisfied

# 222
  • София
Най-често съм чувала по време на интервютата, че се връщат, защото по време на ковид-локдауните са осъзнали, че тук са корените им и близките им хора много им липсват.
То щото всичко на интервюто е 100% истина и кандидатите въобще не си подготвят отговорите предварително за да са това, което искаш да чуеш Satisfied

Да, заученото се вижда и личи. Искреното - също.
Много често се дават социално приемливи отговори. Но аз не съм сама, а с психолог, който също слуша.

Професионализмът се разпознава лесно. Ако сбъркам - има и пробен срок.
Мога да кажа, че досега 2 човека са си тръгнали от мен в последните 3 години. Гоним 60.

# 223
Е, много ясно, че така ще кажат. Какво очаквате? Със сигурност не се връщат заради чудния живот и високите заплати в България.
Като не искате заучени отговори, не задавайте банални въпроси. Какво значение има защо са се върнали за вашата фирма?

# 224
  • Бургас
Да, заученото се вижда и личи. Искреното - също.
Много често се дават социално приемливи отговори. Но аз не съм сама, а с психолог, който също слуша.

Професионализмът се разпознава лесно. Ако сбъркам - има и пробен срок.
Мога да кажа, че досега 2 човека са си тръгнали от мен в последните 3 години. Гоним 60.

Познавам двама-трима много омайни лъжци, които звучат много искрено. Излишно е да казвам, че работят в търговията и винаги си намират работа. Много са омайващи. За непознаващите ги изглеждат професионалисти, да.

Общи условия

Активация на акаунт