Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 067
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 135
Виолет не е изпускала никакъв влак. София нито е Манхатън, нито “корпоративната” среда в София е Уол Стрийт, че да пускат само юпита от Харвард 😂
София си е мизерен град като всички в България, напълно възможно е да се намери много евтина квартира в непривлекателен квартал. И да, колцентровете наемат абсолютно всеки, стига да знае език и да има някаква трудова дисциплина. Тук въпросът е по-скоро за психическото състояние на Виолет - има нужда да се успокои и да вкара живота си в релси, да си намери някаква временна работа, за да си стъпи на краката финансово, за да може после спокойно да се премести по-перспективен град.

И с цялото ми уважение, но няма голямо значение кой университет си завършил. В България всички, с малки изключения като Американския, са един дол дренки. Завършват ги още куп неориентирани неграмотници, някои от тях направо си купуват диплома. За много добри позиции отдавна се търсят хора с образование от чужбина.

# 136

Виждала съм хора и на 50+ да почват в корпорации. Най-често на по-ниска позиция, на която цъкат тикети по цял ден в съпорта, но пак е нещо.

И като започнеш на 50+ с цъкане на тикети в спорта как изглежда кариерния път? Докъде стигат?
Никой не казва, че хората на над определена възраст не могат да работят. Просто от една възраст натам да започнеш тепърва да градиш кариера в корпоративния свят е нереалистично. Ако започнат собствен бизнес е друго. Но на 50+ ако тепърва навлезеш в корпорация, вероятността 10-15 години по-късно да се пенсионираш като директор, не е особено голяма.
И аз не съм видяла някой да казва на Виолет, че е изпуснала влака. Просто ѝ се дадоха съвети къде греши. Тя е млада. Нищо не е изпуснала.

# 137
И с цялото ми уважение, но няма голямо значение кой университет си завършил. В България всички, с малки изключения като Американския, са един дол дренки. Завършват ги още куп неориентирани неграмотници, някои от тях направо си купуват диплома. За много добри позиции отдавна се търсят хора с образование от чужбина.

Не, че няма доза истина в думите ти, но все пак яко пресоли манджата Wink Има все още специалности в и СУ, и ТУ и МУ, (може и други да има), които се котират добре. Знам човек, завършил СУ, който работи в Лондонското сити във фирма, в която 99% от кандидатите, завършили топ университети по света, не успяват да се доредят за интервю... И за която е огромен + в CV-то да си била приета на стаж само.  Та до човек си е и ако някой иска да научи ще научи.
Иначе е вярно, че добрият чужд университет отваря врати...

# 138
Или не точно. Друго тълкуване: Щом е завършил, да речем, в УК или УСА и се е прибрал в БГ - значи там за никакъв не е ставал и се е прибрал само с големите претенции.

# 139
  • Наблизо
Духи,аз първа лансирах това мнение,но вече не е вярно.Или поне не винаги.Има немалко деца,които завършват и се връщат.В България има (все още) възможност да почнеш на добра позиция и то бързо.Да,това генерира недоразумения от типа на българисти да станат подбор персонал и т.н,но около мен не малко приятели българи ее върнаха с чужда диплома,кадърни и умни,и почнаха в чуждите комании в София на много по-висока позиция от която щяха да почнат в чужбина и печелят доста добре за България.На доста стандарта им е по-висок от моя в абсолютна стойност,защото ние имаме и перото жилище.
Гообализацията на света играе много голяма роля.Има и такива вече работещи за чужди компании и живеещи в България.

# 140
Или не точно. Друго тълкуване: Щом е завършил, да речем, в УК или УСА и се е прибрал в БГ - значи там за никакъв не е ставал и се е прибрал само с големите претенции.

Първо, казах ДОБЪР чужд университет, а не просто университет от УК или УСА. Който е завършил МИТ например няма проблеми да си намери работа. Впрочем в добрите университети тройкаджии няма, не ги държат просто и се чистят от такива, за разлика от у нас. Та затова за един випускник на МИТ проблеми с намиране на работа в САЩ няма, определено го твърдя. Но някои все пак се връщат (и след МИТ, и след Харвард, и след Оксбридж), защото не издържат психически на чужбината. Не всяка психика може да издържи на чужди нрави и среда, липса на роднини и Родина...  Да не мислиш, че е много лесно сам човек да живее в апартамент за 2500 лири насред Сити-то в Лондон (доста мрачно място, между другото) и да не изпада в депресии от време на време?

Има ги обаче и такива, които идват с претенции, но установяват, че тук ученото там не е толкова полезно, колкото са си мислели, даже и претенциите им да са с покритие. просто други маниери и нрави. Има пък и такива, които усещат, че тук ако се хванат в политиката може да постигнат много повече, отколкото в чужбина с катерене по кариерната стълбица (юпитата на Симеон например). Има и хора, работещи дистанционно от тук, създаващи клонове на фирмите си от чужбина (или независими фирми, работещи за тях). Тези последните са най на далавера, защото живеят тук на евтино, получават доходи като за там и накрая плащат данък 10%.... А във въпросното Сити ще плащат близо 50%...

Та светът е шарен и примери има даже и за изключенията, но аз писах все пак за масовия случай.

# 141
  • Бургас
И да, колцентровете наемат абсолютно всеки, стига да знае език и да има някаква трудова дисциплина.

Ами не точно всеки. Не вземат хора с говорни дефекти или такива, които си изпускат нервите на клиентите, колкото и да им е добър езика. Гледат също и да не им е толкова силен акцента, че да не им се разбира какво говорят.

# 142

Виждала съм хора и на 50+ да почват в корпорации. Най-често на по-ниска позиция, на която цъкат тикети по цял ден в съпорта, но пак е нещо.

И като започнеш на 50+ с цъкане на тикети в спорта как изглежда кариерния път? Докъде стигат?
Никой не казва, че хората на над определена възраст не могат да работят. Просто от една възраст натам да започнеш тепърва да градиш кариера в корпоративния свят е нереалистично. Ако започнат собствен бизнес е друго. Но на 50+ ако тепърва навлезеш в корпорация, вероятността 10-15 години по-късно да се пенсионираш като директор, не е особено голяма.
И аз не съм видяла някой да казва на Виолет, че е изпуснала влака. Просто ѝ се дадоха съвети къде греши. Тя е млада. Нищо не е изпуснала.
Напротив, някой нагоре каза, че виолет е изпуснала влака, но съм от телефона и не ми се връща да копирам цитата. Нищо не е изпуснала.
Разбира се, че на 50 не градиш кариера, а намираш някаква работа и си седиш на нея (в конкретния случай с корпорацията). Ама да казва някой на виолет, че няма шанс да почне.. не съм съгласна.

Затова дадох примера.

Факт е, че София не е Ню Йорк. Ще си намери работа.

# 143

Аз пък си мисля, че баш в Ню Йорк има работа за всеки, за разлика от София Wink

# 144
Това за оксфордците, които са се върнали за по-лесно и евтино тук, мерси съм за такива дипломи, ако съм работодател.
А тия, които дават една шапка пари, за да ги завършат тия университети, точно целта им е била да се върнат, нали.
Щом "с наистина добро образование" не можеш да се в пишеш в същата чужбина, не съм особено сигурна, че ще успеят и тук да си намерят мястото.
Ако не се получава със средата се вижда още 1-2 курс... Или си натискат парцали те, щото без диплома за пред родната не могат да се върнат?
Точно за изключения пишеш на връщащи се, с Топ Уни образование и реализирали се на БГ пазара на уникалната позиция.

# 145
Това за оксфордците, които са се върнали за по-лесно и евтино тук, мерси съм за такива дипломи, ако съм работодател.
А тия, които дават една шапка пари, за да ги завършат тия университети, точно целта им е била да се върнат, нали.
Щом "с наистина добро образование" не можеш да се в пишеш в същата чужбина, не съм особено сигурна, че ще успеят и тук да си намерят мястото.

Точно оксфордците със сигурност не се връщат за да работят за български работодател. Както вече писах, не си пасват с тукашните изисквания и манталитет. Те се връщат или да работят за себе си, или за чужда фирма, или за политика.
Знам хора поработили малко там, спечелили доверие, и идват тук да се занимават със софтуер за фирмата майка с местен екип. Имат си пазар/поръчки и са пей сърце.

Със сигурност който отива в топ университет в чужбина не отива с план да се връща, абсолютно съгласна. Но плановете са едно, а животът често решава друго - човек предполага, Господ разполага Wink

Вписването не е въпрос на образование, а на психика. Ако не и издържаш на чужбината образованието и квалификацията нищо не помагат. И не е вярно, че си личи от 1-2 курс, защото университетската среда е нещо като оазис - имаш компания и сродни души, но после сам става друго.

Тук има неразбиране - естествено, че върналите се с топ образование са изключение, никога не съм казвала друго. Общият случай, за който писах аз обаче са тези, които с топ образование навън си намират лесно работа пак там. Ето това мое писание, с което почнах, имах предвид:
Цитат
Който е завършил МИТ например няма проблеми да си намери работа

# 146
Ем и аз писах за масовия случай, ти ме контрира с топ университетите, че така било масовия случай - виж си 1вото мнение. Сега били частен случай.
Както и да е, повече ми се вписва някой объркан като девойката, която не знае накъде да поеме. Отколкото топ-уни объркан завърнал се..

# 147
Да - в масовия случай който завърши топ университет си остава там и няма проблем да си намери работа. Кратко и ясно, това е, останалото бяха други разсъждения.

# 148

Аз пък си мисля, че баш в Ню Йорк има работа за всеки, за разлика от София Wink

Вероятно работа има, въпросът е какво ще си позволиш с доходът, който получаваш. Ама няма сега да сравняваме САЩ с БГ, защото са несравними и защото бягаме от темата.

Не знам в кой град си, но работа тук има. Не, че София е голямото чудо, но работа наистина има.

# 149
Виолет не е изпускала никакъв влак. София нито е Манхатън, нито “корпоративната” среда в София е Уол Стрийт, че да пускат само юпита от Харвард 😂
София си е мизерен град като всички в България, напълно възможно е да се намери много евтина квартира в непривлекателен квартал. И да, колцентровете наемат абсолютно всеки, стига да знае език и да има някаква трудова дисциплина. Тук въпросът е по-скоро за психическото състояние на Виолет - има нужда да се успокои и да вкара живота си в релси, да си намери някаква временна работа, за да си стъпи на краката финансово, за да може после спокойно да се премести по-перспективен град.

Съгласна съм с абсолютно всичко, но спокойно можеш да добавиш и АУБГ.
Мен в такива ситуации ме избива на смях, че едва ли не е срамота, че не козирувам с респект пред определени образователни окончания. България е малък пазар, където доста от компаниите са с чуждестранен мениджмънт, който е пропуснал, че трябва да се захласва по еди-кой-си университет.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 11:09 от lion_queen__

Общи условия

Активация на акаунт