Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 174
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 240
  • Mars Hotel
Така е, само че аз също имам контакти в бранша. На настоящата ми работа съм седем години и за това време много от колегите ми са сменили фирмата, но са останали в бранша. Ако реша и аз да търся нова работа, най-нормалното нещо е да питам бивши колеги за новите им компании и условията. Аз се интересувам от работодателите, те се интересуват от нови служители - за мен е повече от нормално да се иска информация двупосочно. Ако сте съвестни и с читава работна етика, няма какво да ви притесни, че някой си бил питал за вас. Вече ако има какво да криете, може би е по-специфично, но то верояно ще излезе на бял свят така или иначе.

# 241
  • София
Starrydream, по принцип се определя съгласно Наредбата за заплатите на служителите в ДА на база опит, ако имаш предишен ранг и т.н. Моите наблюдения са, че обикновено като е написана минималната заплата за длъжността, в действителност не ти определят много повече. Прави ми впечатление, че тези които предлагат по-големи суми ги посочват.
На практика обаче, моят опит показва, че в стандартната ситуация всяко звено си има някакви определени суми за длъжността и просто дават тях на всички. Така че според мен нямай големи очаквания, но нищо не губиш да опитам, за да знаеш как е в действителност, поне в РИОСВ в случая.
тя не е достъпна или? Аз стажа го знам колко ми е - т.е. ако видя ще се ориентирам - в РИОСВ гледах че има конкурси започващи от същата мин. заплата 720 мисля.

# 242
Светлица, ако някой е решил да те очерни, ще го направи, ако ще да си бил най-примерния служител. И, не, защото нещо си сбъркал, просто да ти е гадно.

Като в бившата ми работа - за всеки напуснал, независимо от причината, се говореше само гадости.

# 243
Starrydream, по принцип се определя съгласно Наредбата за заплатите на служителите в ДА на база опит, ако имаш предишен ранг и т.н. Моите наблюдения са, че обикновено като е написана минималната заплата за длъжността, в действителност не ти определят много повече. Прави ми впечатление, че тези които предлагат по-големи суми ги посочват.
На практика обаче, моят опит показва, че в стандартната ситуация всяко звено си има някакви определени суми за длъжността и просто дават тях на всички. Така че според мен нямай големи очаквания, но нищо не губиш да опитам, за да знаеш как е в действителност, поне в РИОСВ в случая.
тя не е достъпна или? Аз стажа го знам колко ми е - т.е. ако видя ще се ориентирам - в РИОСВ гледах че има конкурси започващи от същата мин. заплата 720 мисля.
Наредбата ли имаш предвид? Ето я https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135799916
Ето и тази за класификатора на длъжностите https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135799915

# 244
  • Mars Hotel
И каква полза би имал някой бивш твой колега да те очерни пред потенциален бъдещ твой работодател? Какво печели той от цялата работа? Да не говорим, че хората, обменящи информация обикновено са познати и извън работата, защо биха рискували отношенията си с такива клевети? Съжалявам, не казвам, че такива случаи не са възможни, но не мога да приема, че това е масов случай. И аз съм разпитвала за хора, и мен са ме питали - никой никога не е подхождал злонамерено. Да не говорим, че има случаи, в които недостатъците на един човек на определена работа биха били от полза на друга позиция. Не са черно-бели нещата.

# 245
  • sofia
От скромния ми опит - добре е  да се спомене заплащането, но трябва да се каже и какво друго се търси на новото място. Хубаво е предварително да си подготвите отговорите на въпроси като защо търсите нова работа, какво не ви харесва/устройва в настоящата/предишната, може да споменете и какво ви харесва.
Аз задавам въпроси за организацията на работните процеси, как протичат, как се контролират, съответно вмъквам информация как е било на предишното място, какво ми е харесвало, какво не ми е. Какво правя добре и считам, че ми се отдава. Питам за разни детайли за длъжността, как протича въвеждането на новия служител. И се получава добър разговор и двете страни извличат полезна информация.
Неизменният въпрос: Разкажете за себе си.... и за това съм помислила предварително какво ще говоря. То зорът е да започнеш и да се отпуснеш да говориш.
Но!!! това се случва с опитни HR-и и адекватни управители/мениджъри.

Ако някой потърси обратна връзка, ще кажа че ще дам координати на конкретни лица, с които да се свържат. Крайно непрофесионално е да звъниш и да питаш "Х е работила във вашата фирма, как се справяше?" Лицето отсреща може изобщо да не зацепи кой е Х, после пък като се присети и ще се чуди какво да каже.
Подходът и начинът на търсене на информация говори много за бъдещия работодател.

# 246
Не че съм конфликтна личност, не че правя глупости, но бих приела въпроса "ако попитаме бивш работодател" с радост. Ами питайте, нищо необикновено няма да научите, дори би ми доставило удоволствие.
Оставете хората спокойни, да работят в естествена среда, за това са изпитателните срокове.
Разни дежурни въпроси са омръзнали до смърт. Да да, психологическият ефект. Реакцията при стрес.
Оставете хората спокойни. Не са подходящи, ами следващият.

# 247
И каква полза би имал някой бивш твой колега да те очерни пред потенциален бъдещ твой работодател? Какво печели той от цялата работа? Да не говорим, че хората, обменящи информация обикновено са познати и извън работата, защо биха рискували отношенията си с такива клевети?

Ако ти като търсещ работа даваш контактите за връзка, да, информацията би била положителна, но пък тогава ще дадеш връзка с твои приятели и колеги с  добри отзиви, но на ЧР каква работа ще му свършат хвалебствията.

От друга страна, ако зъннеш на бившия работодател просто за информация, има хиляди причини, поради които може да очерни човека. И повечето може дори да не са свързани с работата изобщо.

С ушите си съм чувала за човек, който познавам и знам какъв е, такива думи, че се чудиш дали се говори за същия.... И тя беше супер коректна дори и като напускаше, т.е. нямаше причина за тези приказки.

# 248
  • Mars Hotel
Не знам, не разбирам наистина защо да се очерня човек... Нито пък е казано, че ще вземеш казаното за чиста монета. Както и да е, явно това е стандартна практика само в нашата индустрия и другаде хората реагират с резерви. При нас текучеството на хора между фирми със сходна дейност е много интензивно, както и назначаването след препоръка на настоящи служители, и малко или повече всеки очаква да бъде "проучен".

# 249
Не знам, не разбирам наистина защо да се очерня човек...

Най-често защото напускащият е бил ценен кадър, вършил е много работа и сега се отваря дупка, която поставя шефа в трудно положение да намери адекватен заместник.

# 250
Не знам, не разбирам наистина защо да се очерня човек...

Най-често защото напускащият е бил ценен кадър, вършил е много работа и сега се отваря дупка, която поставя шефа в трудно положение да намери адекватен заместник.

Точно!

# 251
Това, че всички работят за пари директно го използвам в интервютата и ги питам отвъд това дали обявата ги е привлякла с нещо специфично или са чули нещо, което им е привлякло интереса, или смятат, че това е една подходяща следваща стъпка за тях.

Една форма, която аз предпочитам на така обичаното "Вие как се виждате след 5 години" е "искате ли да развиете някакво специфично умение в себе си/ да  започнете нов програмен език/ да навлезете още повече във вече започнатите?"
Това, според мене, е коректен подход.
Въпреки че аз не гоня умения, а това, което придобиването им ще ми донесе, и което е....по-високо заплащане. На мене всъщност целта ми не е заплащането, а това, което мога аз да платя после с него. Ама едва ли на някого му е интересно, че след 5 години се виждам да обикалям Азия през отпуската.

# 252
  • Бургас
На мене всъщност целта ми не е заплащането, а това, което мога аз да платя после с него.

Колкото и овъртяно да го кажете пак си е за пари.

# 253
  • sofia
Аз си казвам, че мотива за смяна на работата ми е заплащането, но обяснявам, че фирмата е малка, не съм натоварена на максимум и просто няма накъде да се расте реално.... което е самата истина. Т.е. търся нови предизвикателства, имам капацитет и пр. Joy
Идеята не е да се каже завъртяно, а да не звучи грубо.

# 254
На мене всъщност целта ми не е заплащането, а това, което мога аз да платя после с него.

Колкото и овъртяно да го кажете пак си е за пари.
Не съм твърдяла нещо различно.

Общи условия

Активация на акаунт