Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 56 179
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 255
Така е, само че аз също имам контакти в бранша. На настоящата ми работа съм седем години и за това време много от колегите ми са сменили фирмата, но са останали в бранша. Ако реша и аз да търся нова работа, най-нормалното нещо е да питам бивши колеги за новите им компании и условията. Аз се интересувам от работодателите, те се интересуват от нови служители - за мен е повече от нормално да се иска информация двупосочно. Ако сте съвестни и с читава работна етика, няма какво да ви притесни, че някой си бил питал за вас. Вече ако има какво да криете, може би е по-специфично, но то верояно ще излезе на бял свят така или иначе.

Значи - на първо място "крия", че търся нова работа. Защо - всеки може да се досети. Редки са случаите, в които работодателят знае за това и няма нищо лошо (да го сполети служителя) от този факт. Никак не е ок работодателят да научи по този начин, че търся.
Второ, да, субективно е мнението, нерядко и умишлено изкривено. Сегашният ми работодател допусна да "изпусне" твърде много и твърде ценни кадри, свидетел съм на отвратително държание с тях, представям си какво би казал за всеки от тези иначе страхотни хора и професионалисти на бъдещите им/настоящи работодатели.
Та, и в двата случаи - доста кофти последствия от такъв подход.

# 256
  • София
Ама защо ако се води разговор различен от работната заплата и ако за определени професии не е това водещото, се смята, че действителността се отрича 😂 толкова е смешно това твърдение!

Ясно е, че всеки работи за заплата - като говълнува тоя въпрос - има начин да ппита, ако нещо не ми е ясно на кандидата, да му бъде отговорено и:
- в случай, че кандидата е Ок с отговорите - продължаваме натам с разговорите за условия, работна етика, възможности, задачи и т.н.
- в случай, че кандидата не е ОК - казва, че не е удовлетворен и не си губим повече времето.
Аз в момента съм в такава ситуация, че и три пъти повече пари да ми предложат, няма как да сменя работата си - никой друг не би ми предложил гъвкавото работно време, което имам, хоум офиса и разни други бонуси като контакти и обучения. И това ще е поне още две години. Имам бебе, ако се чудите защо съм толкова убедена.

# 257
Ама защо ако се води разговор различен от работната заплата и ако за определени професии не е това водещото, се смята, че действителността се отрича 😂 толкова е смешно това твърдение!

Дискусията се води по повод изказването, че за хората, за които било основно заплатата, директно отпадат от листа....(казано по спомен), т.е. ти трябва да демонстрираш, че си много дзен и си омаян от възможността за работиш за съответната фирма и само споменаването на името ѝ те води до удовлетворение, а заплатата или други придобивки не са ти от значение......Grin

# 258
То и аз ценя гъвкавото р.време, но не достига само то. На мен ми е важен балансът като цяло - между р. време, заплата и отношение. Ако някое от тези трите излиза от приемливите за мен граници, си тръгвам. Може би това е типично за хора на определена възраст (заради семейни отговорности, но и не само, наистина се променят приоритетите и, ако като по-млад въпросът на първо място е да се докажеш, след това може би наистина е балансът).

# 259
Аз още на първите разговори с рекрутерите искам да дадат ориентир за рейндж на заплатата. Няма да си сменя работа за 100 лв отгоре. Когато уговорим с тях какво е предвиденото финансово възнаграждение, се съгласявам за интервю.
За мен е важно да се покаже интерес към позицията, не само към заплатата. То всички работим за пари, ясно, ама има неща като фирмена политика, екип и тн.

За мен е важно да се чувствам добре и удовлетворена на работното си място, а не просто да работя там нещо, колкото да взимам заплата. Предполагам, че и мениджърите не искат хора, които смятат, че само заплатата е важна.

# 260
  • София

Дискусията се води по повод изказването, че за хората, за които било основно заплатата, директно отпадат от листа....(казано по спомен), т.е. ти трябва да демонстрираш, че си много дзен и си омаян от възможността за работиш за съответната фирма и само споменаването на името ѝ те води до удовлетворение, а заплатата или други придобивки не са ти от значение......Grin

Аз не помня такова изказване. Казаното преди няколко страници беше, че си личи кои гора работят само за заплата - и да, личи си. Вече зависи от колектива и бюджетите дали човекът е подходящ, защото ако не може да му се предложи това, което той ще изиска след 6-12-18 месеца като възнаграждение, е ясно че за този човек е по-добре да не инвестира време на това работно място.

Все пак да си припомним, че тук говорим много общо и няма как да обобщим всички случаи.

# 261
И как си личи кой работи само за заплата при, да кажем, хора на 35годишна възраст, с натрупан трудов стаж по специалността, в който няма какво особено ново да се научава?
Семейни отговорности за момента нямам, но това не значи, че ще приема да ми се нарушава границата между работно и свободно време и дейности.

# 262
  • София
Не знам на колко години си Нарциса, но ако си на 35 и смяташ, че на тази възраст няма какво ново да се случва и научава, си в дълбока грешка. Независимо от специалността. Предполагам че все пак за дейности, изискващи специализация говорим.

А на другия ти въпрос няма как да отговоря, нито пък някой може да даде конкретен отговор. Просто като се случи да проведеш 10 събеседвания, ще разбереш.

# 263
Определено приоритетите се променят с възрастта. За мен спокойствието все по-често заема централно място пред кариерно развитие и т.н. Ако, като млада фенси позиции са ме привличали, сега ми е все
тая какво пише пред името ми стига заплатата да е такава, каквато искам и да не си губя съня заради работа. Сама си слагам граници да не работя след работно време освен по изключение.

# 264
Скрит текст:

Аз не помня такова изказване. Казаното преди няколко страници беше, че си личи кои гора работят само за заплата - и да, личи си.

Какво ще рече "само за заплата"? Да, има по-инициативни хора, има и по-свити. Ако не вършее по коридорите и да "гори" за фирмата, значи работи само за заплатата ли и не заслужава нищо?!?! Ако си върши добре работата, какво повече?

В бившата ми работа имаше изискване да се седи поне до 20-21 часа всеки ден, а на другия пак от 8 да си на мястото си. Иначе не мислиш за фирмата.....Брех! Като ми се направи забележка, че си тръгвам в края на работния ден и така не се работело, щото не съм мислела за фирмата, рекох им - "Да, не мисля, щото фирмата не е моя." Значи ли това, че работя само за заплатата?!?! Не съм длъжна, нито имам желание да изкарвам по 12-15 часа в офиса при това без заплащане за извънреден труд (разбира се, нали мислим за фирмата), за да се доказвам на арменския поп! Пък, ако това значи, че не ставам за този колектив, чудесно - всеки ще си търси мястото...
Само дето, като тръгнах да напускам поради горепосоченото и разни други причини, се почна - Олеле, ами сега, кой ще работи, то няма хора, то не знам какво си.....
Да спомена и, че текучеството беше огромно. Имаше хора, които се задържаха по месец едва.

Съжалявам, аз лично не съм опиянена от великата възможност да работя за някоя фирма. Ако фирмата ми предлага наистина добри условия, да, разбира се, че ще искам да почна там. Ама да ми развиват колко са велики и как трябва "да грабна възможността", ама за примерно 800 лв., само мога да им се изсмея. Те да не ме вземат заради сините ми очи случайно?!?! И тяхната цел е да им докарам възможно най-много пари, а да им струвам възможно най-малко.

# 265
  • София
Ох… ама какви съчинения можете да направите по две изречения, не е истина 😂😂😂

Свитите хора също си личат, и арогантните, и въздуха под налягане, и всички останали типове хора, които могат да ви хрумнат… . Както кандидатите “надушват нещо гнило”, така и интервюиращите.

# 266
Кое е съчинения?

Нямам против да "надушвате нещо гнило", но ми е интересно как определяш от един разговор - "този работи само за заплата" и какво точно ще рече това?

# 267
Разбирам идеята, че някой работел само за заплата, но моля да ми кажете за какво друго да се работи. Всичко друго може да се постигне и извън работата. Работата в краен случай е нужна, за да се изкарат пари да се плати за другото.

# 268
Разбирам идеята, че някой работел само за заплата, но моля да ми кажете за какво друго да се работи. Всичко друго може да се постигне и извън работата. Работата в краен случай е нужна, за да се изкарат пари да се плати за другото.
-усъвършенстване
-добиване на нови умения и професионални контакти
-растеж в кариерата
-чувство на удовлетвореност от работата
-допълнителни обучения, които фирмата предлага

Честно казано ако продавам зеленчуци на пазара и изкарвам ако ще 5 к на месец, пак няма да се чувствам добре. Защото няма как да ме удовлетворява да правя това конкретно нещо.

# 269
  • София
Кое е съчинения?

Нямам против да "надушвате нещо гнило", но ми е интересно как определяш от един разговор - "този работи само за заплата" и какво точно ще рече това?

За всеки индивид ще рече нещо различно.
И кои сме “ние”?

Останалото да се обяснява за стотен път е излишно, защото както напсах вече е ясно, че се работи за заплата. Само дето заплатата не е сама по себе си, когато става дума за мястото, което прекарваме 8 часа от будното си време (или иначе казано повче от 50% от будното ни време).

Общи условия

Активация на акаунт