Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 725
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Мъфин, въпросът е, че питащия сега купува апартамента и може да ги скубне тези пари от бюджета за имота, защото са "спестени" , но вече живеещите на този и горния етаж нямат тази нагласа и вероятно нямат такива готови заделени пари. Не казвам, че съм против имота в случая, а че е много лоша идея да разчитат, че ще го купят без, но скоро ще имат асансьор.

# 346
О, за одобряването роман мога да напиша. Във връзка със санирането всички с изключение на двама бяхме съгласни. Документи готови....всичко. И то безплатно саниране. Тези двамата отдавна не живеят в кооперацията, но тогава закучиха нещата ей така на пук/е хайде с някакви глупави доводи/.

# 347
Е от ако са само двама.. нали решенията се вземат с мнозинство на ЕС? Как да успяли тогава да ви възпрепятстват?

# 348
Е, преди 6-7 години помня ли.  Но това за мнозинството със сигурност не важеше за саниране.

# 349
За саниране, промяна на общи части - изисква се 100% съгласие на всички собственици. Не е като да се гласува колко пъти седмично ще се чисти входът. За "безплатното" саниране се учредява асоциация на собствениците, в която всички са солидарно отговорни. Това със солидарната отговорност си има подводни камъни.
Има си тема за етажната собственост, да не навлизаме в излишни разправии тук.
И наличната шахта не е сигурно, че е предвидена за асансьор. За сградите до 5 етажа не е имало нормативно изискване за асансьор, съответно така са проектирани. Наличната шахта може да е предвидена за боклук - пускаш си боклука по голяма тръба, а той се събира в кофи в мазето и се извозва оттам. Дори в ЕПК-тата, в стаичките за чистачките на всеки етаж има такива шахти за боклук.
Наличието на шахта, т.е. дупка в плочите, не означава, че може да се използва за асансьор. За асансьорните шахти си има със сигурно специални изисквания при проектиране.

По повод на дискусията 4-5 етаж без асансьор - днес минах пеша в района между 5-те кьошета и МА - там е пълно с кооперации на 4-5 етажа без асансьор. Но локацията е такава, че ако човек е млад и енергичен, липсата на асансьор се преживява. Просто локацията е чудесна, кооперациите - също.

# 350
Родителите ми живеят на четвърти етаж в блок без асансьор. Те са вече около 60-годишни и започна да не им е супер качването, а през годините е било трудно пренасянето на нов хладилник, да речем. Но пък сградата е на хубаво тихо място, близо до центъра на града и мисля, че това уравновесява нещата. Аз сега търся имот и това с асансьора даже не съм се сетила да го описвам като изискване, защото не ми е проблем, но пък всеки етаж над пети ми се вижда твърде висок и не ми се живее толкова високо.

# 351
Аз затова смятам, че възрастта има значение, когато се мисли за жилище С или БЕЗ асансьор. Преди много-много години бях брокер за няколко месеца, семейство енергични по принцип пенсионери си търсеха малко жилище точно на партер, защото тяхното - на 2 или 3 етаж (без асансьор) вече им беше станало неудобно.

Да, партерите и последните етажи СС без асансьор (панелките последен етаж са обикновено с асансьор, но там е друга причината да не се търсят толкова) по принцип са по-малко търсени и с по-ниски цени от същия апартамент, но на "среден" етаж.

Но всеки вариант е приемлив, зависи от жизнените обстоятелства.

# 352
Мъфин, то не е само до парите. Слагането трябва да е одобри от по-голямата част от съседите, дори и те да не дават пари. А хора има всякакви, току виж не одобрили.
Възможно е някой да се опъне, но надали. Все пак всички ще го ползват, а няма да дадат никакви пари. Отделно ще се вдигне цената на всички апартаменти в сградата. Въобще за съседите ще си е чист бонус.

# 353
Аз съм шокирана къде на центъра има тристаини за 150хил. 😳 Ние търсим на центъра, четиристаен или тристаен с възможност за преустройство, и цените са х2 и то за жилища, които трябва да се изринат и да се направи кардинален, генерален или наречете го както искате ремонт.
Миналата седмица гледахме точно такъв, 280хил. обаче общите части и фасадата бяха трагични 🤨 като ще се изсипват толкова пари, искам фасадата да е обновена и общите части в добро състояние… иначе чуден имот, пасва на всичките ни останали изисквания, но нейсе…
Понеже по центъра, където търсим, са масово без асансьор, максимумът ни е 4-ти. С малко дете сме. Един ден може да станат 2. До 4-ти етаж ми звучи ок. Нагоре няма да се навия. И все пак, 150хил. къде бе??? 😅

# 354
Как къде, някъде около централна гара вероятно 😄 И на това му викали център. Наскоро гледах една такава обява, пише "център, с гледка към Ал. Невски". Отварям картата, то от долната страна, ама след като пресечеш Сливница чак 😄. Може и да се вижда половин кубе на Невски, де, не знам!
А да ви питам (не знам дали тук е подходящата тема), какво мислите за затворените комплекси, интересува ме най-вече дали наистина се поддържат добре във времето или след нула време след въвеждане в експлоатация стават леш. Разходите и подръжката на градинки и фонтанчета (примерно) по закона за етажна собственост ли се управляват или не?

# 355
  • София /Абсурдистан
За тези цени и без асансьор, определено не. Как се мъкнат торби от пазар даже и на трети етаж, какво остава за по- нагоре.

# 356
Родителите ми живеят в 5-етажен блок без асансьор. Беше пълно с бабички, живеещи на 3-4-5 етаж (вече повечето се споминха). Ние сме на първия и никога не съм се замисляла как бабите всеки ден изкачват етажите. Една от 5-етаж редовно цепеше дърва в мазето (въпреки предупрежденията, че пречи) и ги качваше до горе. Всеки ден в зимен сезон. Всички млади семейства си отгледаха децата, внуците с количките и играчките. Никой не си е продал апартамента за 30 години, заради липсата на асансьор. Аз лично като живяла винаги на първи етаж, не бих си взела апартамент без асансьор. Не ме притесняват покупките, а как се мъкне количка с бебе и евентуално някоя чанта с бебешки принадлежности. Въпреки, че децата порастват, това си е изживяване да го правиш всеки ден първите 1-2 години. После като проходи и може само да се движи по стълбите е по-лесно. Но тогава си е мъка.

# 357
  • Wonderland
Аз също не се бях замисляла, че да живея на пети етаж без асансьор е проблем, докато не започнах да чета темата Simple Smile
Качвам си торбите с покупките без проблем, мебели не се купуват толкова често, така че се преживява, а има много тесни асансьори, които така или иначе са неизползваеми, ако искаш да качиш хладилник или диван например.
Живея на последен етаж вече десет години и това ми беше основно изискване, с което нямаше да направя компромис. Няма шанс да ми тропат на главата, това ми абсолютен повод за отказ от покупка.
Живяла съм 14 години на 4 етаж без асансьор. Проблем е и то голям. Вече казах, че е трудно мъкнене, качване, сваляне на багажи и покупки. Добре че си купих друго жилище и този е под наем. Съвет към пиращата - имаш парите и си порърси нещо друго, не си създавай това неудобство.
А да не отварям думата, че комшията от пети етаж си счупи крака и беше арестант, защото слизането е невъзможно.

# 358
  • София
В центъра масово са без асансьор. Тогава трябва да се смени локацията.
Преди година ходех на йога в сграда до НДК, на седми етаж и без асансьор. Голямо предизвикателство беше! Но пък хората си живееха в другите апартаменти. Докато не пробваш, е трудно да прецениш.

# 359
  • гр. Варна
Живяла съм 14 години на 4 етаж без асансьор. Проблем е и то голям. Вече казах, че е трудно мъкнене, качване, сваляне на багажи и покупки.
А да не отварям думата, че комшията от пети етаж си счупи крака и беше арестант, защото слизането е невъзможно.
Над 55 години живея на 4+1(партер) без асансьор(1-во при родителите ми, а после в семейно наше). Никакъв проблем не сме усещали в семейството относно мъкнене на покупки. Изкачването/ слизането  по стълби е здравословно.
Със счупен крак, ако се ползва правилото " Нагоре се тръгва със здравия крак, а надолу с патерица и гипсиран крак" няма проблем.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт