Обсъждане на имотни обяви-27

• 52 852
  • 749
  •   1
Отговори
# 495
На мен ми допада без да съм гледала в подробности ремонт и обзавеждане. Чисто, направено, влизаш и живееш. Цената ми се вижда висока, но за мен от няколко месеца цените са ненормално високи. Попадама съм на гараж за 58 хиляди лева, така че…

# 496
И на мен ми харесва. Скъп е за панел, но е готов за живеене, на хубаво място, етаж.

# 497
  • Пловдив
Панелите за изриване в моя краен гетоизиран квартал вървят в мом[url]ента около и над  1400/1500 евро/кв. На фона на предлагането, за мен този апартамент се откроява с локацията, състоянието си, а и е на среден етаж. Това не значи, че не преминава психологическата ми граница за панел, но аз явно съм невъзможен купувач Simple Smile
Точно тези параметри ми изтъкват и на мен, не съм аз купувачът. Но дилемата е струва ли си да се купи това жилище заради тях вместо ново строителство на не толкова привлекателно място. Локацията е много добра, дограмата е хубава, разпределението ги устройва, стаите са просторни. Изложението не включва юг, но няма и север. Със сигурност ще е светло през целия ден. Апартаментът е вътрешен. С повече късмет има и места за паркиране. Озеленено е наоколо, има големи отстояния между сградите. Паркът е на съседната улица, което за малки деца е чудесно.  Мебелите не ги коментирам, настилките могат да се сменят, но все пак е апартамент на 40 години, а хората са млади. Това ме притеснява.

# 498
В нашия случай търсим за живеене и ще ползваме кредит. Специално за панела, не мисля, че след 30 години, за колкото бихме теглили кредит, жилището ще е в състояние да го оставя на децата си или да го продам, тъй като тогава предлагането ще е огромно.  От тази гледна точка, логиката при определяне на цената, която бих дала е следната- премия за това, че няма да се разправям с хазяи-40-  50к евро под формата на първоначална вноска и такси. От там нататък, вноската и разходите за ремонт не трябва да ми надвишават месечния наем на ремонтирано и обзаведено жилище в същия район. Явно логиката ми е грешна, защото това изключва за мен абсолютно всички панели на пазара. Simple Smile

# 499
Ако единственият минус е панелното строителство, аз не бих се поколебала (със сегашния ми акъл, на база жизнен опит). Докато намерят читаво НС, докато го построят, докато го отремонтират, докато оправят инфраструктурата наоколо, то децата ще са абитуриенти.
Дори аз, с моето консервативни нагласи от времето на соц-а, установих, че няма такова нещо като жилище за цял живот, съответно въпросът какво ще оставиш на децата е нонсенс.
Важното е жилището да отговаря на най-важните критерии за момента и един хоризонт от до около 10 години. След това, а и дори преди това, при добро стечение на жизнената ситуация, може да има промяна към по-добро и смяна на жилището. Може, не е задължително, разбира се. Децата като пораснат, 3-стайният апартамент вече може да е голям за родителите и да се преместят в по-малко жилище.
Така нашироко обсъжданите пенсионери, дето населявали панелките и не искали да ремонтират и поддържат - ами до след 10 години сегашните 65-70 годишни пенсионери колко от тях ще са още живи? Или пък техните наследници вече ще са се нанесли или пък ще са продали на млади купувачи?
Локацията не се променя, обаче. Явно по описания е чудесна, жилището е на среден етаж, самото то е средно, значи няма големи загуби на топлина. С добро изложение. С добро разпределение.
За цената - не знам някои как определят цените, но аз влязох в имот-бе-ге-то и установих, че панел/ЕПК тотал щета в Люлин-7/9/10, т.е. най-близките и уредени части на Люлин, са 1200-1300 Е на квадрат, най-ниската цена. Има инфраструктура, има и парк наблизо, значи аналогично на коментирания в Стрелбище.
А локацията определя базовата цена на квадрат.

# 500
Как хоризонтът ви да е 10 години, ако кредитът е 30????

# 501
  • Германия
Панелът си е панел, но НС с такива размери на стаите никога няма да намерите. А изложение изток запад е в пъти по-добре от юг. Разпределението също е много добро.

В крайна сметка всеки се разпростира според чергата си и прави с нещо компромис.

# 502
Какви предложения има за НС за тази цена и квадратура. Ако е нещо на зелено в краен квартал с компромисна инфраструктура, аз бих избрала панела до Южния парк.

# 503
Именно, когато апартаментът е за живеене всеки си прави собствената сметка на база много лични фактори. Иначе апартаментът е хубав. Simple Smile

# 504
  • Пловдив
Как хоризонтът ви да е 10 години, ако кредитът е 30????
Прочетох предното ви мнение и съм абсолютно съгласна с него. Всеки преценява според собствения си случай. Но тук не говорим за кредит, нито пък за 30 години. И аз също назад във времето така си представях нещата, но животът поднася големи предизвикателства и изненади и никой не може да е сигурен какво ще стане след 30 години. Но съм абсолютно съгласна, че с голям и дългосрочен кредит трябва да се купи бързоликвидно жилище и да се разсъждава точно как ще са нещата много дългосрочно.

А относно мнението на man_darin_ka , точно това е моето колебание. Дали да се заложи на сегашния комфорт откъм добра локация, просторни стаи и не на последно място - регистрацията за детска градина, но стар апартамент и панел.  Или да се търси вариант за ново строителство в нов квартал с недобра все още инфраструктура и с неясни перспективи за подобряването й, когато вече няма да има значение, защото децата растат. И аз отдавна не разсъждавам дългосрочно, защото опитът ми показва, че нещата много бързо се променят.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 10:50 от Rosima

# 505
Моля за мнение за тази обява. Струва ли си, според вас, заради мястото и площта, за се купи панел? И каква е разумната цена на това жилище предвид ситуацията в момента? Покупката не е за инвестиция, а за живеене. Много ще ми е полезно всяко мнение и благодаря предварително. https://m.imot.bg/details/1c164916857857503
В началото на миналата година купих апартамент на 1 етаж в ЕПК блок в същия квартал и то в близост до парка и Хайдушка гора. Цената беше 1600 евро на квадратен метър, но апартаментът е и по-малък, а уж при по-големите квадратът следва да е по-евтин. Състоянието му беше малко по-лошо от апартамента, който гледате, но с около 5000 лв. закрепихме положението, с уговорката, че има още какво да се прави. Конкретно за този апартамент - местоположението му е хубаво, в квартала няма циганизирани елементи, вижте блокът да не е директно около Ред Джим или автомивката, което значи повече шум. И още нещо - малко вероятно да сте чист изток или запад, с оглед начина на строителство на панелките в квартала - или сте североизток, югозапад, или югоизток, северозапад. Цената е доста висока, буквално с 30% над цената за квадрат в началото на 2021 г., но все пак етажът е среден и е направен нелош ремонт и обзавеждане. В момента в Стрелбище трудно излиза нещо под 2000 евро квадрата, а дори и да е по-ниско, то жилището е тотал щета. Това че е панелка, лично мен изобщо не ме притеснява, живяла съм в такава и нито е студено, нито шумно, освен ако съседите не местят мебели в 2 през нощта  Така че, ако сумата е поносима за вас, замислете се, жилището има своите плюсове.

# 506
Скрит текст:
Моля за мнение за тази обява. Струва ли си, според вас, заради мястото и площта, за се купи панел? И каква е разумната цена на това жилище предвид ситуацията в момента? Покупката не е за инвестиция, а за живеене. Много ще ми е полезно всяко мнение и благодаря предварително. https://m.imot.bg/details/1c164916857857503
В началото на миналата година купих апартамент на 1 етаж в ЕПК блок в същия квартал и то в близост до парка и Хайдушка гора. Цената беше 1600 евро на квадратен метър, но апартаментът е и по-малък, а уж при по-големите квадратът следва да е по-евтин. Състоянието му беше малко по-лошо от апартамента, който гледате, но с около 5000 лв. закрепихме положението, с уговорката, че има още какво да се прави. Конкретно за този апартамент - местоположението му е хубаво, в квартала няма циганизирани елементи, вижте блокът да не е директно около Ред Джим или автомивката, което значи повече шум. И още нещо - малко вероятно да сте чист изток или запад, с оглед начина на строителство на панелките в квартала - или сте североизток, югозапад, или югоизток, северозапад.
Цената е доста висока, буквално с 30% над цената за квадрат в началото на 2021 г.,
Скрит текст:
но все пак етажът е среден и е направен нелош ремонт и обзавеждане. В момента в Стрелбище трудно излиза нещо под 2000 евро квадрата, а дори и да е по-ниско, то жилището е тотал щета. Това че е панелка, лично мен изобщо не ме притеснява, живяла съм в такава и нито е студено, нито шумно, освен ако съседите не местят мебели в 2 през нощта  Така че, ако сумата е поносима за вас, замислете се, жилището има своите плюсове.

По стечение на обстоятелствата (наематели, които искат да купят) правих, т.е. плащах за оценка на един имот през юни 2021 г. и март 2022 г., разликата в оценката при мен е малко над този процент.

# 507
При налична подобна сума, бих се замислила, но на база лични предпочитания и достъп до образование вероятно бих купила нещо за тотал ремонт в по- централните райони. В Яворов и Оборище за около 220 к. в момента също има обяви за ремонт, но не съм ги разглеждала задълбочено. И понеже бих живяла дългосрочно там, в малките кооперации ми се струва, че ще е и по- лесно един ден, ако се наложи конструктивно обновяване на сградите, предвид промяната на жителите в този район. Но не разбирам от строителство и това е просто предположение.

# 508
На мен ми скъпее и толкова пари за имот не знам дали бих дала. Паркът е голям плюс и бързо и лесно ще се продаде след време, ако решите да се преместите на друго място. Ние купихме панел 2019 за основен ремонт. Краен квартал, но ние сме изключително доволни за момента. Много по тихо е в блока, отколкото в новото строителство, от което идваме. Винаги намираме паркомясто, за разлика от преди, където се налагаше често да паркирам на 10 минути от нас, като преди това съм въртяла 10 минути около блока, за да намеря място. Минус са липсата на нови общи части, защото колкото и да е поддържан един панел, то старото си остава старо.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 15:48 от Барбалена

# 509
  • София
Цената е нормална към днешна дата за състояние и местоположение. Вижте от коя година е строителството 1960 е едно, 80те друго, а 90те трето. Мисля, че районът е с по-старо строителство.
Ремонтът е много приличен, но обзавеждането не ми е по вкуса с изключение на кухнята ( която почти не ползвам и ми е най-маловажното помещение )  и ако плащам 2200 Е, бих искал да е. Тоест необзаведен за 2000 Е бих го харесал повече. Но това е субективно. Ако на вас ви харесва, то минуси няма.

Общи условия

Активация на акаунт