С какво ви дразнят свекървите? – 135

• 40 139
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Не съм  и помисляла за име. Дядото щеше, но го няма отдавна. Снахата беше подготвена от колежки ,че тук знам ,не влиза да пише, не сте виновни казвам,  и тя повдигна въпроса, бях изненадана дори.
 Каза ,че не може все на нас ,бащино ,фамилно ,че и лично име. А и като гаджета, дълго време бяха ,си е казвала с коя буква ще  е. Не знаех ,че баща и е с тази буква, но и фамилията и . Та се бе наострила без да става дума.
 Нямам думата по този въпрос и не съм си правила устата и помислите.
Чудно ми е ,наистина ,какъв голям въпрос става в днешно време с имена.

# 511
  • France
  Тя затова ще го кръсти на нейните родители, да покаже кой кара влака , все пак. Бащата няма право да му е унизително и оскърбително.  Родовата демагогия от всяка страна е отвратителна.
Бащата дава фамилията и бащиното име. Какво повече може да иска?! И да се радват мъжете в България, че в чужбина трендът е да се дават или двете фамилии, или по избор.

# 512
  • София
Съгласна съм.

# 513
  • Наблизо
  Тя затова ще го кръсти на нейните родители, да покаже кой кара влака , все пак. Бащата няма право да му е унизително и оскърбително.  Родовата демагогия от всяка страна е отвратителна.
Бащата дава фамилията и бащиното име. Какво повече може да иска?! И да се радват мъжете в България, че в чужбина трендът е да се дават или двете фамилии, или по избор.
Вчера точно имахме случая на оженен мъж,който си е сменил фамилията с тази на жена си.Че и стана административен проблем.

# 514
  • София
Ами жената може да роди без баща и тогава нейното име ще е презиме на детето, щом е такова чудо голямо. Обаче не виждам такива ентусиастки.
Изобщо няма двоен аршин, ама хич.

# 515
  • при късмета
Тя жената, ако трябва да го коментира и решава само с бащата, то тогава вероятно и да има несъгласие, ще се намери компромис. Проблем става, като се намесят свекъра и свекървата, които на практика нямат никакво право на глас за детето.

# 516
Работата е като войната в Украйна - мъжът и жената представляват свекърите и тъстовете и турнирът е кой-кого. Конфликтът е прокси. Кой е  по-значим родител, по-грижовен, някъде кръщаването на  търг го превръщат. Ако си решават кротко и независимо родителите, нямаше да е толкова вълнуващо.Laughing
  По принцип някой , ако иска да е толкова независим - ражда си, кръщава си, гледа си. Сега поне е лесно изпълнимо , особено за жената . Защо ще си образува нерви - то мъж, свекъри, абеее ужас.

# 517
  • при късмета
Сравнението е нелепо. Защо трябва младите да са представители на родителите си, а да нямат собствено мнение? Ето и в последния конкретен казус, родителите са обсъждали помежду си въпроса и мъжа, след като участва в това обсъждане, значи, че участва и в решението. Със собственото си мнение обаче. Именно "собственото му" мнение се променя след намесата на свекървата. Обаче жената продължава да е на собственото си мнение, не защото нейните родители са настоявали. В този случай даже са я карали да се съобрази с другата рода, та мнението си е изцяло нейно, собствено

# 518
Хора , случаи разни, но в брака всеки влиза с някакви разбирания , оформени от родителите му, възпитанието в семейството. И по някаква не съвсем понятна за мен причина, новото семейство се превръща в арена на амбиции, опити за надмощие ,показност, мерене на инати. Определено смятам, че жените в ролята си на снахи и свекърви изкарват най-лошото от себе си - никакъв компромис не съществува , съперничество до дупка. Рядко се намират две интелигентни фигури, които да търсят допирни точки и разбирателство. Съгласна съм по принцип за имената , но не с прелюдията, че моят татко е по-заслужил, пък бащиното, пък фамилията. Това си е демагогия.Като искаш независима фамилия , майчино име , откажи се от фигурата на бащата и живей волна и доволна. Но да тормозиш и натякваш и за всяко нещо контра , спести мъките на някой по-добре. Донорски банки има .

# 519
  • при късмета
Така мислиш, защото смяташ свекървата за фактор в брак. А тя не е нито фигура, участваща в този брак, от там нито фактор. Събираш се с мъж, а не с родата му и допирни точки ти трябват с него, не със свекървата. Защото, ако и жената се тръшне, че мъжа ѝ трябва да има допирни точки и с баща ѝ и с него да се съобразява, то тогава даже свекървата ще писне, че не е редно, не само той

# 520
  • София
Фамилията на жената не е независима, а е фамилията на единия родител. То и бащата, ако иска независимо име/фамилия, да си осинови някое 6-месечно и да се го гледа.

# 521
  • France
Вчера точно имахме случая на оженен мъж,който си е сменил фамилията с тази на жена си.Че и стана административен проблем.
Ако фамилията му е Pett, ще я смени и ще черпи Joy Истински случай.
Ананас, твоите възгледи и идеи ангажират само и единствено теб.

# 522
Разбира се , че мен ангажират.
 Всъщност е извън темата , но е интересно, че точно мъжкият ген ( Y -хромозомата ) води до халпогрупата т.до началото, коляното  на рода . Нямам представа наистина как древните хора са знаели това , за да дават мъжкото фамилно име на децата и родословното дърво да се изгражда по мъжките наследници.
  Нямам лошо да се дава и фамилното име на майката, изобщо всеки да прави каквото чувства за редно, стига да не го ползва за противопоставяне ,надмощие и манипулация.
При руснаците има интересен обичай. Ако някой се ожени за жена със сестри и няма кой да продължи името, а неговата фамилия е продължена чрез брат , тогава семейството му и децата могат да вземат майчината фамилия, за да продължат тяхното име. И това съществува от стари времена. Познавам руско семейство по този обичай. Отделен въпрос , че познатите , колегите на мъжа се отнасяха снизходително към това негово решение.
  И в България всъщност отдавна може да се вземе женското фамилно име за семейно. Поне по соц. време можеше.

# 523
  • France
И това не е вярно на 100%. Най-лесно се проследява митохондриалната днк. А за фамилното име е според зависи културата. И днес съществуват матриалхални общества, а в миналото са били много повече.

# 524
  • Пловдив
 И в България всъщност отдавна може да се вземе женското фамилно име за семейно. Поне по соц. време можеше.
И сега си може. Когато се подават документи за граждански брак има няколко опции и зачертаваш ненужното. Може да не си променяте и двамата фамилиите. Може и мъжът, и жената да добавят фамилията на другия с тире, и може и мъжът и жената да сменят фамилията.

Общи условия

Активация на акаунт