С какво ви дразнят свекървите? – 135

• 40 137
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • Далечният изток
Обидна е, когато ти налагат и те принуждават по един или друг начин. Когато сам/а решиш да уважиш роднина, е различно.

# 571
  • София
Обидно е, защото разделя дядовците/бабите на по-важни и по-маловажни. За мен това е обидно.

# 572
Името на първородният ми син има предисловие. Когато забременях с него, имахме разговор с ММ, в който решихме, че ако е момче ще носи буквата на родителите му/и на двамата имената започват с Г/, а ако е момиче- ще е на самият ММ. Пак щеше да е само буквата. Разбрахме се да е така и аз имах условие, че буквите ще са тези, но аз ще избера имената. Правя си първият биохимичен скрининг и първата фетална морфология и ми излиза голям процент за дете със синдром на Даун. След разговор със следящия ме гинеколог и по негова препоръка отивам в София при д- р Виолета Стратиева за амниоцентеза. За незапознатите- тя е една от светилата в тази сфера. Та лежа аз на кушетката, сълзите ми се стичат, а тя оглежда бебето преди да вземе материал за самата амниоцентеза. Казва ми, че ще е момче. И в този момент ми минава една мисъл, че ако всичко с бебчо е наред и се роди жив и здрав, той ще носи името Георги. За да е винаги Победоносец! Така се и казва. Ще стане на 9 години другият месец.

Бебчо носи буквата на майка ми.

Така съм го почувствала, така съм го направила.

# 573
  • някъде в орбита...
Традициите не са глупави. Има нещо много хубаво в тях - продължаването на рода. Естествено не трябва да е насила, но и тези модерни имена са пак напук и като дърво без корен.
Какво общо има личното име с продължаването на рода? Нали за такива имаме фамилно име? Ай ся дърво без корен, щото детето не е кръстено на някой роднина, нищо че презиме и фамилия все произход на родата указват Rolling Eyes

# 574
Обидно е, защото разделя дядовците/бабите на по-важни и по-маловажни. За мен това е обидно.

И как точно ги разделя?
Едната ми баба е имала четири сестри, всичките пет са кръстили дете на баща си/прадядо ми.

# 575
  • София
Давам пример:
Имаме син. Ако свекърът ми беше настоял да го кръстим на него, за мен това щеше да е обидно спрямо баща ми.

# 576
  • Далечният изток
Ако предпочетат да кръстят детето на другата баба вместо на мен, да се обиждам и сърдя ли, че не съм важна?!
На мен лично ми наложиха име за детето ми, което не желаех и не харесвах, и никога докато съм жива нито ще го направя, нито ще позволя на някой да се намеси.

# 577
  • София

Разделя?
Е, на дъщеря ми бабата и дядото не са разделени, думичка не са казали за желания. Аааа, всъщност баща ми каза - "Ако го кръстиш като мен ще те удуша" Simple Smile
Че дори в 1978г като съм се раждала не е имало кръщаване на баба/дядо не съм усетила да са разделяни бабите и дядовците ми.  

# 578
  • София
Аида, ти си знаеш дали за теб е обидно. Аз казвам, че за мен такова деление е обидно.

# 579
Аз наруших дъълга дълга традиция за кръщаване, с едно точно определено име.
Не на пук или пък да е по-модерно, избрахме хубаво българско име.
Точно поради причината, която казва Миленака. Защото няма да имам 4 деца.
Ако кръстя детето ми на свекъра, защо да не се казва като татко ми? Ами като мама, ами като свекървата? Все чудесни хора, всички се разбираме и обичаме
На кого да кръстя и кого да пренебрегна??
Няма други братя и сестри да кръщават. Няма повече деца (примерно). Защо да е на свекъра и на чия рода традицията да спазя? Как е правилно:))))
Ние решихме - на никого.

# 580
Да се включа и аз, още преди повече от 5 години заявих, че с мен тази тяхна традиция с трите еднакви имена ОТПАДА!! Въобще не ме интересува кой обиден, кой крив.
Живот и здраве някой ден детето ми ще е кръстено както аз и таткото решим. От там нататък всеки е свободен ако иска да се радва, ако иска за се сърди, ама грам не ми дреме.
Племенницата ми е кръстена на майка ми, това си е лично избор на брат ми и снаха ми. Никой не ги е притискал и не си е натяквал мнението.
Моето име и това на ММ са не толкова често срещани, за това смятаме и детето ни да бъде с такова име Simple Smile

# 581
Давам пример:
Имаме син. Ако свекърът ми беше настоял да го кръстим на него, за мен това щеше да е обидно спрямо баща ми.

То сега като имаме по едно дете е обидно, на кого по напред...
За мен такива надцаквания са супер смешни.

# 582
  • София
За мен са излишни. По-добре е да няма делене. Двамата дядовци са еднакво дядовци, двете баби са еднакво баби.

# 583
Тези надцаквания са особено нелепи, когато баби и дядовци имат очаквания и претенции и дори ги заявяват и настояват. А никой, ама никой на този свят, не може да има очаквания и претенции за името на едно дете, освен собствените му родители.

# 584
За съжаление обаче има хора настояват. За приятелско семейство - дъщеря им роди и прецениха да изберат името и на никого да не кръщават детето. Ех, как се разлюти дядото, не си говориха доста време и много им охладняха отношенията. Но на човека наистина му е мъка, веднъж като им бях на гости и не помня по какъв повод останахме сами и той си изля мъката. Много ми стана жал. По принцип съм на мнение, че правилно са постъпили с името, но не му казах нищо, само го изслушах. Много тежко го беше приел. Тогава се замислих - Заслужава ли си наистина, ако причиняваш такава мъка на близък човек? Беше едно от стандартните български имена, нямаше да е ретро или екзотично.

Общи условия

Активация на акаунт