Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 6

• 29 520
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
  • Далечният изток
Еми човек, който мисли, че Луната е планета.... какво да му се обяснява повече...

# 46
  • Пловдив
Включвам се веднъж във викторината в предаването "Тик-так" на Хелия Чавдарова по националното радио. Задава ми въпрос "Кои планети от Слънчевата система наричаме "вътрешни"? И аз отговарям - "Луната". Тя - "Грешка". Вътрешни планети били тези най-близо до Слънцето! Егати логиката. Ами тези планети,които се въртят около големите планети? Като Луната или Йо около Юпитер. Те не били планети. А защо тогава правим планове да заселим Луната. Laughing
Тоест има много логики,не е само една. Същото е и със самбо-то. Може различно да се тълкува.
Не, не съм астроном 🤣, но Луната категорично не е планета, а сателит на планета.
И да, има много логики, но някои са неверни и грешни. Може логически да стигнете до извода, че сме земноводни, защото можем да се придвижваме и да строим жилища във вода и по суша, но всъщност няма да е вярно. 😉

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 11:07 от Наирянка

# 47
Е защо планетите, които се въртят около други да са вътрешни, не е ли по-логично да са външни Laughing

# 48
Скрит текст:
Включвам се веднъж във викторината в предаването "Тик-так" на Хелия Чавдарова по националното радио. Задава ми въпрос "Кои планети от Слънчевата система наричаме "вътрешни"? И аз отговарям - "Луната". Тя - "Грешка". Вътрешни планети били тези най-близо до Слънцето! Егати логиката. Ами тези планети,които се въртят около големите планети? Като Луната или Йо около Юпитер. Те не били планети. А защо тогава правим планове да заселим Луната. Laughing
Тоест има много логики,не е само една. Същото е и със самбо-то. Може различно да се тълкува.
Вътрешни са планетите, които са изградени от скали - Меркурий, Венера, Земя, Марс. Следва Астероидният пояс (разделителната линия между двете групи) и след него са планетите газови гиганти - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Телата, които гравитират около планетите, са спътници (в т. ч. и Луната). Така е прието. И Плутон е планета джудже, защото не отговаря на критериите за планета. Тук няма Ваша и моя логика, просто фактите са такива. Не разбирам какво общо има заселването на Луната.

# 49
Те са вътрешни не защото са от скали, а защото са във вътрешната част на Слънчевата система - относително близо до Слънцето. Тези след Астероидния пояс са от външната част на Слънчевата система, намират се много далеч от Слънцето и затова са външни.

# 50
  • Велико Търново
Е защо планетите, които се въртят около други да са вътрешни, не е ли по-логично да са външни Laughing
Около кои планети се въртят вътрешните Меркурий, Венера, Земя и Марс?

А що се отнася до САМБО - въпросът си беше зададен абсалютно точно. Това, че нечия грешна логика го отчита за невярно, съвсем не означава, че е така.

# 51
Въпросът ми за планетите беше към логиката на deaf.

# 52
  • Mediterraneo
Логика и deaf е оксиморон, нейсе.

В онлайн играта забелязах грешка. Падна ми се въпрос за епидемията на холера в Сохо. Бях сигурна, че отговорът е водна помпа, така чета и в материалите, на които попаднах след това. Защо тогава ми даде верен отговор публичен дом?!

# 53
Андреа Цветанова, брокерката
Скрит текст:

Много явни подсказки:
Билалов: -Кое от тези 4 и виждала, дори на снимка?
Участничката: -"Пертанонът" не съм виждала.
Билалов: -Не са ти известни Партенон и Пуерта Дел Сол? Какво може да означава Пуерте дел Сол и къде може да се намира?
Участничката: -жокер
Б.:-да помислим малко за Арката, ти си я виждала, Партенонът къде е? Не-е, не е Германия, не звучи немско, на какво звучи? Ти кога я видя, Арката?
Участничката: - Помощ от публиката, 75% и т.н.

Скрит текст:
Всъщност, от кога "ВСВ" е съкращение за Втората световна война? В Бг мама научих  много такива подобни съкращения.

Участничка: "Експресионизмът не го свързвам с архитектурен стил, а го свързвам с изкуство, картини."

Този въпрос беше писан специално за нея, нещо за сгради, но уви, не е запозната.

Участничка: "Оцелях до тук" (въпрос 3000 лв )
Влезе с голямо самочувтсвие, с големи усмивки, даже по женски фамилиарничеше с водещия, но към  края постепенно загуби, и ума, и дума. Това предаване сваля маски. Всъщност тя осъзна колко е зле.

# 54
И на мен ми се стори че в онлайн играта имаше грешка, не помня какво.
ВСВ съм го чувала по форуми от доста време, интернетът много ни промени речника Smile  Верно ли има хора дето на които Партенонът им звучи на немски?

# 55
Стригано, не косено. Simple Smile
Тоест, мога спокойно да си казвам „преценя“ и „пазаря“, защото е придобило гражданственост? До-о-о-бре.
Никой не ти пречи да си използваш арТ деко, въпреки че правилното е ар деко. Може и на ампир да казваш империя. Само не тропай с крак, моля. Simple Smile

# 56
Аз нещо не получавам известия за тази тема - следя я, но нищо не излиза. Като отворя виждам десет нови поста, а стари изчезнали... Сигурно непрекъснатите корекции объркват камбанката.

# 57
Има някакъв проблем с форума и известията, да! И модериране, защото излизаме от темата.

Скрит текст:
Не разбирам защо изведнъж стана такъв проблем с тези "прецЕня" и "пазарЯ", при положение, че близо 1/3 от страната открай време си ги използва.
И да, ако се наложат в обращение, и ние ще започнем. Всеки език е жив и променящ се организъм и чак такива пуристи няма нужда да бъдем.

# 58
  • Пловдив
То и речникът на БАН от хора се пише. Същите, обявили "социализЪма"за правилно произношение 😉

Пак ще ни изтрият 😀, но в един език е правилно това, което е придобило гражданственост. А гражданственост обикновено придобива по-благозвучното и разбираемото.
Речникът на БАН е кодификаторът на Българския език. Без значение кой го пише, той е езиковият закон, както са законите в съда. Всеки правописен и правоговорен речник отразява моментното състояние на езиковата норма и ако в него нещо не е описано като допустима дублетна форма, то неописаното е грешно. Неописаното може да е добило гражданственост и да се ползва масово в медиите, но това просто се нарича "масова грешка" от гледна точка на книжовния език.

# 59
Има ли смисъл да се спори за правилното изписване на думите, когато има речници?

Интересно ми е някой пт тук явявал ли се е на кастинг? Чудех се дали да не се пробвам…

Общи условия

Активация на акаунт