Как спестявате в ежедневието?

• 66 407
  • 1 486
  •   2
Отговори
# 1 440
  • Между гори и планини
Ястреба го е хванал докато му напада кокошките. Дълга история.  Както казах, капаните за лисици са им в дворовете, не в гората. Мисля, че в определени места в България дори плащат на убита лисица, вълк или чакал. Толкова са много, че слизат в града. Това са животни които освен всичко разнасят и бяс.
Аз съм виждала лисицата вечер как минава покрай оградата ми. Никакъв страх, ако ѝ подвикна като на куче, дори се обръща и ме гледа учудено.

# 1 441
Нашите винаги са затворени, скъсала беше мрежата. На сутринта картинката беше ужасна. Само една липсваше всички бяха с прегризани гърла из двора. А нея година бяхме взели от човек в съседни село който ги люпеше имаше гащати, качулати със всички гребени описани в учебниците по биология. Та от тогава минаха 7-8 години и всеки следващ е с укрепени стени. В селото където родителите ми имат градина лисичетата играят в двора им без да се притесняват.

# 1 442
  • Между гори и планини
Ужас! Моите нощем са затворени. В плевнята ни има кокошарник, тавана е с дъски и двойна мрежа, срещу бялки, прозорчето също е с двойна мрежа. Моите кокошки спят там, имат и полози да си снасят, лято на поне една ѝ идва музата и да излюпи нещо.
Имам една мн луда кокошка. Гледах я от прозореца на кухнята и в краката ѝ врабче. Гледам по- внимателно, не било врабче, а пиленце! Нашата отишла зад плевнята, където има къпинаци, а от другата страна е кучето ( хич не е глупава), направила гнездо и 21 дена е мътила тайно. А вечер е нощувала вън. Та излюпи пиленцата и я преместихм в плевнята. Докато стигна до нея рязах храсталаци, а тя ръмжеше.

# 1 443
Доня Дафина  разбирам ви гледната точка, но не съм сигурна дали имате право и на какво. Като гледам не сте и проверили.
В същност и аз не бих се замислила преди.
Сега знам , че мога да си подрежа храсти и дървета до каря на февруари и след това в определени отрязъци преди окт. само лека прическа. Иначе се отразява доста зле. Също знам, че не мога да убия осите , заселили се в кухината за външни щори и влизащи ми в къщата. Знам, че нямам право да правя нищо на някой сънливец, дори и да ми обърне покрива на нищо. и т.н. 
Има 3г. затвор и големи глоби ако разваля гнездо на птица и причиня смъртта на потомството и и т.н. Затова ми направиха впечатление неща като капани и препариране на ястреби.
Пти нас се обаждаш на някоя служба и те се заемат с животното , а застраховката поема щетите. Но саморазпраа не е позволена. Може би в случай , че ти е застрашен живота от вълка може да стреляш, но пак се провежда разследване.

Както и а е. Вие си знаете какво правите. Аз написах защо ми направи впечатление .

Ясно ми стана , че ако имам кокошки ще трябва да са непр. затворени и то добре.

# 1 444
  • Между гори и планини
Къде е това при вас?
Историята с ястреб е над 20 годишна.
Ние сме имали сънливци ( съсели) на тавана.  Котките ми се заеха с тях, да ги съдят 😂
За подрязване на храсти и дървета аз знам кога се режат. Върби, асмта и рози си режа аз. За овошките викам специалист, но моите големи дървета са доста стари и няма много смисъл.

# 1 445
  • Mediterraneo
Много се отдалечихте от темата, не мислите ли.

# 1 446
bella-ciao ако всичко това се спазва тук половината ми съседи трябва да са ...
Септември е като на война да си пазят гроздето от птиците. Аз преди година писах тук в темите как спасявах паднали врабчета, за ужас на съседа.

# 1 447
J_M_M от асмата около цялата къща не можем да изядем и 1 грозде. Косовете го приключват зазряващо. Можем да сложим мрежи за защита , но не можем да препарираме кос. T.e. по темата за пестене преценяваш дали да загубиш гроздето е по-скъпо или по-евтино от купуване , инсталиране и поддръжка на защитна мрежа Simple Smile
Както и да е .
Доня Дафина никой няма да те съди. Просто ми направи впечатление и го написах. А иначе това тук е в Германия. И аз си режа розите Simple Smile
Айде за да не се отдалечаваме от темата дайте нещо пестеливо Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 19:50 от bella-ciao

# 1 448
Споделете за вашите Пестеливи хобита....

# 1 449
  • Между гори и планини
Карам колело, разхождам се, снимам, тренирам ( ако се води хоби). Имам и други, но са свързани с малко или много пари.

# 1 450
Доня Дафина, много готин канал имате, абонирах се и ще изгледам видеата! Purple Heart

Пестеливите ми хобита в последно време се свеждат до бюджетни ремонтни дейности. В офиса, в който работя (помещението е мое) има тоалетна, която не е пипната от 20+ години и реших да преобразя. Купих един моноблок, малка мивка и батерия. Цялата баня боадисах с тебеширена боя, след което запечатах с лак. Смяната на плочките с материали и труд щеше да ми стъпи на няколко хиляди лева, а с боята, която използвах ми излезе около 120-130 лева.

# 1 451
  • София
Доня Дафина  разбирам ви гледната точка, но не съм сигурна дали имате право и на какво.

Както и а е. Вие си знаете какво правите. Аз написах защо ми направи впечатление.

Не бъркай хубавия ни живот в Бг. с тъпотиите на германските еколози и съседи-доносници.
Дай да се заразяват хората и да мрат за да може да се размножават ненужните животни-хищници.
Аман от сбъркана, нечовешка герм. политика.

# 1 452
От началото на годината съм решила да се отърва от нещата, които вкъщи не използваме, а само стоят ей така с години. Попадна ми едно видео на жена, която следвам в социалните мрежи, която говори за фази на луната и т.н. Беше казала в едно от видеата си в началото на годината, че е период, в който е хубаво да се освободим от неща, които не използваме и не са ни потребни вече. Да се замислим за неща, които не сме използвали последната година и ако има такива, явно няма да ги използваме.
Така че се позамислих и установих, че вкъщи е претъпкано с вещи, които никой не използва не от година, а от годинИ. Миналата седмица продадох неща, които не използам и припечелих 200 лева. Всяка седмица вадя по някои неща, които не използвам, снимам и пускам по групи за продажба на различен тип вещи. Така хем освобождавам място, хем изкарвам някой лев.

# 1 453
  • Между гори и планини
Аз си обръщам къщата с хастара навън два пъти годишно - пролет и есен. Тогава всичко което не се използва отива в мазата. Ако след година ме ми е потрябвало - подарявам или хвърлям.
Малкият ми син обаче е като катеричка ( това го е взел от баща ми), тъй като все поправя нещо, от малък не даваше дори частите на счупени играчки да се хвърлят, защото може да му потрябват. Тях вече сме ги хвърлили. Сега са болтове, гайки, кабеляци и части от компютри, радиа, часовници... Оня ден направи стара, ретро радиоточка с блутут 🙄 Ако случайно хвърля нещо, то пък след време ще вземе да му потрябва. Иначе всичко е подредено, но стаята му е като хралупа на катетица. Ако зависеше от мен, колко неща бих хвърлила.....

# 1 454
Доня Дафина  разбирам ви гледната точка, но не съм сигурна дали имате право и на какво.

Както и а е. Вие си знаете какво правите. Аз написах защо ми направи впечатление.

Не бъркай хубавия ни живот в Бг. с тъпотиите на германските еколози и съседи-доносници.
Дай да се заразяват хората и да мрат за да може да се размножават ненужните животни-хищници.
Аман от сбъркана, нечовешка герм. политика.
Ти виждала ли си сокол и знаеш ли нещо за тази птица? А за нещата , които си готова да убиеш , за да си спестиш пари и да не купиш защитна мрежа ? И т.н.
Ако темата е за такова спестяване в ежедневието не ми е по вкуса .

Общи условия

Активация на акаунт