Как спестявате в ежедневието?

  • 66 523
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 230
  • Мнения: 13 490
Всички манатарки, които се продават в магазините и в ресторантите в България, Италия и пр. са диворастящи и набрани от някого. Това е гъба, която не се култивира и отглежда индустриално. Така че ядеш горски гъби и ти, просто не си даваш сметка.

Но да, отравянето с гъби си е кофти. Аз обаче съм изяла тонове диви гъби, докато дядовците ми бяха живи. За жалост, нито те, нито баща ми (той е живял на село до 14 г. и 2-3 вида най-основни умее) успяха да ме научат да ги разпознавам добре, въпреки че като дете съм ходила с тях много пъти.

# 1 231
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 780
Да де, ама са брани от познавачи. И магазина няма да продава отровни. Аз купувам горски гъби от Кауфланд в бурканчета.

# 1 232
  • Мнения: 14 471
Гъбите челадинки е невъзможно да се сбъркат...

# 1 233
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 209
Аз съм ходила за гъби, живея до гората. Но началото на лятото когато има манатарки и пачи крак , дивите свине имат малки. Та, влизам в гората и като видя определени следи и се врътвам и си обирам крушите. Хубавото е, че берачите на гъби си знаят кой купува и идват и ми предлагат директно. Купувам с кошници. Много обичаме пачи крак на салата, сина ми яде почти всеки ден тогава. И панирани манатарки. Което не ядем - нарязано и във фризера. Оня ден правих омлет с манатарки. При нас продават сушени, матиновани... Есента по поляните има пърхутки, които стават уникални като пържоли и нямат двойник. И сърнели, те имат, но лесно се разпознават. Имат вкус на печени лешници. В двора ми растат печурки и рижавки, миналата есен имаше промишлени количества. Около нас е пълно и с билки и горски ягоди, имам две огради с огромни къпини. Всички билкови чайове си правя сама, излизам по изгрев на Еньовден и бера.
Това са част от радостите да живея извън града


# 1 234
  • Мнения: 27

Моите гъбки.
По темата за спестяване,на мен не ми се получава за съжаление...

# 1 235
  • Мнения: 813

Моите гъбки.
По темата за спестяване,на мен не ми се получава за съжаление...

Трябват усилия....обичам да имам пари за всичко...Великолепни са гъбите!

# 1 236
  • София
  • Мнения: 38 096
Гъбите челадинки е невъзможно да се сбъркат...
Възможно е. Аз също мислех, че са едни и това е.

Качамак обожавам от дете, хубав и качествено направен с брашно, не с грис.
Синдермьо, ако знаете какво ми е мммм.

И както никой не яде - вари се и излива в разлата тава. Като изстине се реже на ромбове и се запържват в масло. Едно гости две тави изяде, месото ми отиде зян Joy

# 1 237
  • Мнения: 813
Гъбите челадинки е невъзможно да се сбъркат...
Възможно е. Аз също мислех, че са едни и това е.

Качамак обожавам от дете, хубав и качествено направен с брашно, не с грис.
Синдермьо, ако знаете какво ми е мммм.

И както никой не яде - вари се и излива в разлата тава. Като изстине се реже на ромбове и се запържват в масло. Едно гости две тави изяде, месото ми отиде зян Joy
За първи път чувам с брашно качамак. Много интересно.

# 1 238
  • София
  • Мнения: 38 096
Е, той от царевично брашно се прави, не от грис Grinning
Но е времеемко и трудно.
За съвременната домакиня не е удачно.

# 1 239
  • Мнения: 52 510
Никога няма да се хвана да бъркам качамак, но си купуваме редовно полента от Лидл. 30 минути на 200 градуса, полива се с разтопено масло с малко червен пипер и се поръсва с настърган пармезан. Лесно и вкусно.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 21:15 от Черна станция

# 1 240
  • Мнения: 813
Е, той от царевично брашно се прави, не от грис Grinning
Но е времеемко и трудно.
За съвременната домакиня не е удачно.

И аз така зная с царевично брашно. В недалечното минало сме го яли и по ресторанти. Идеално и меню в сряда или в петък, когато гледам да не се яде месо.

# 1 241
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 780
Никога няма да се хвана да бъркам качамак, но си купуваме редовно полента от Лидл. 30 минути на 20 градуса, полива се с разтопено масло с малко червен пипер и се поръсва с настърган пармезан. Лесно и вкусно.
На кой щанд го намирате?

# 1 242
  • Мнения: 52 510
На онези с промоциите. Нарязвам го точно на 8 филийки, към 2 см дебели, така ни е оптимално.
И струва 3 лв, а стават 4 порции.

П.П. На 200 градуса, не на 20 градуса Grinning

# 1 243
  • Мнения: 2 035
Аз никога не съм яла качамак, грис, и това италианското от Лидл. Не харесвам неща с брашно, нито фрикасе, нито каша и такива неща.
Гъбите ги познавам отлично. Имаме  вила в гората, на много високо и чисто място. Израстнах там, познавам всички гъби и абсолютно всички билки, които виреят там. Малини, боровинки и ягодки берем всяко лято. Правя сладко, но не го ям, замразявам боровинки за киселото ми мляко. Боровинките в гората нямат нищо общо с тези големите и безвкусни по магазините.

# 1 244
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 846
Аз пък един такъв пакет хвърлих почти цял. Не ни хареса изобщо, правих го на тиган, мисля. От италианската седмица е.

Общи условия

Активация на акаунт