Как спестявате в ежедневието?

  • 66 478
  • 1 486
  •   1
Отговори
# 1 350
  • Мнения: 1 639
За да сготвя за седмица напред , колко тенджери, тигани и тави + купи, дъски за рязане и др трябва да изцапам? Ти ако готвиш едно ястие за 2 часа, няма как 3-4 да не са ти пълен работен ден в кухнята. Не излизат сметките просто.
Не е така. Готвенето на 3-4 неща едновременно спестява много време и усилия. И наистина отнема не повече от 3-4 часа, именно защото се правят едновременно, с преценка кое колко време му трябва и кое след кое да "заложа" на котлона. Ако варя боб, на който му трябват 2 часа варене, ще сложа първо него и няма да му "бая" и да бездействам, докато се свари, а продължавам със следващата манджа. Случвало се е да готвя едновременно на 4те котлона + да пека нещо във фурната. Имам 2 тигана, две тенджени и една тава, а не цяла сергия посуда - трима сме, достатъчни са ми. Имам и огнеопорни кутии, които по принцип са с плътни капаци за съхранение, но ако се налага мога да пека и в тях. После всичко се порционира в стъклени кутии, а тенджерите, дъските и купите тъкмо ми пълнят една миялна. Ако заредя добре хладилника в неделя, осигурявам вечеря за трима в неделя, понеделник и вторник, и обяд за двама в понеделник, вторник и сряда. Закуската е овесени ядки + евентуално плодове, така че там готвене няма.
Сряда вечерта готвя още едно или две неща по-набързо, а петък или събота си позволяваме и някаква храна отвън (пица, китайско и т.н.)

Начин да спестя не толкова пари, а време, е че периодично купувам 2-3кг лук и моркови и си ги изчиствам, нарязвам и замразявам в кутии в единични порции за едно готвене.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 17:07 от HoneyBee33

# 1 351
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 208
Такъв маратон по готвене си причинявам само по Коледа 😊
По добре да карам само на яйца и салата, но да не си го причинявам ☺️ Аз по принцип мразя да готвя, само това че обичам да ям ме кара да го правя.

# 1 352
  • Мнения: 1 639
Такъв маратон по готвене си причинявам само по Коледа 😊
По добре да карам само на яйца и салата, но да не си го причинявам ☺️ Аз по принцип мразя да готвя, само това че обичам да ям ме кара да го правя.
За мен е ежеседмично. Щом държим да ядем готвено логично се налага някой да готви. Аз обичам да готвя и това е предпочитания ми вариант, вместо всеки ден след работа, защото вечер времето е по-ограничено.
А аз съм изключително експедитивен човек и мултитаскинга не ми е проблем.

# 1 353
  • Мнения: 52 483

Едно време в моето детство така беше. Майка ми или баба ми (нямаше разпределение на домакинска работа по равно между половете) готвят по една голяма тенджера супа и голяма тава манджа в неделя. После се налага да ям от това поне до четвъртък, когато вече ям супер изсъхнала мусака, да не говорим че вече всичко в хладилника вони на въпросните манджи, даже и десертите. Joy Ама такива времена бяха, бедни, и така ни отгледаха. Сега този "мил" детски спомен да ям суха манджа от неделя в четвъртък, няма да си го причиня. До ден днешен определени народни български гозби не мога да ги ям заради тези спомени.
И да, иначе от гледна точка на пестене, излиза супер икономично, в това няма спор.

Aма то и сега са бедни времена, ама на време Simple Smile Подобна практика пак пести, но не пари, а време. И при нас се готви в неделя и се яде поне и в понеделник. После се готви в сряда и се яде поне и четвъртък.  Вторник може да е нещо по-импровизирано на скарата, или риба на фурна, петък поръчка, събота салата и мезета, лятото таратор...
Няма кой да готви всеки ден. Иначе като готвя съм далеч от пестене, ако сравнявам с готвенето на майка ми - тя готвеше ориз с месо, аз месо с ориз Simple Smile
Но обичам да пестя от промоции, нещо като спорт ми е и се забавлявам.

И това, дето яденето на същата манджа за втори ден било нещо лошо, не важи за всичко. Всякакви супи на втория ден даже са по-вкусни. А ние често ядем само супа, ама в супата кило и половина месо + други неща Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 17:23 от Черна станция

# 1 354
  • Мнения: 812

Едно време в моето детство така беше. Майка ми или баба ми (нямаше разпределение на домакинска работа по равно между половете) готвят по една голяма тенджера супа и голяма тава манджа в неделя. После се налага да ям от това поне до четвъртък, когато вече ям супер изсъхнала мусака, да не говорим че вече всичко в хладилника вони на въпросните манджи, даже и десертите. Joy Ама такива времена бяха, бедни, и така ни отгледаха. Сега този "мил" детски спомен да ям суха манджа от неделя в четвъртък, няма да си го причиня. До ден днешен определени народни български гозби не мога да ги ям заради тези спомени.
И да, иначе от гледна точка на пестене, излиза супер икономично, в това няма спор.

Aма то и сега са бедни времена, ама на време Simple Smile Подобна практика пак пести, но не пари, а време. И при нас се готви в неделя и се яде поне и в понеделник. После се готви в сряда и се яде поне и четвъртък.  Вторник може да е нещо по-импровизирано на скарата, или риба на фурна, петък поръчка, събота салата и мезета, лятото таратор...
Няма кой да готви всеки ден. Иначе като готвя съм далеч от пестене, ако сравнявам с готвенето на майка ми - тя готвеше ориз с месо, аз месо с ориз Simple Smile
Но обичам да пестя от промоции, нещо като спорт ми е и се забавлявам.

И това, дето яденето на същата манджа за втори ден било нещо лошо не важи за всичко. Всякакви супи на втория ден даже са по-вкусни. А ние често ядем само супа, ама в супата кило и половина месо + други неща Simple Smile

И за мен спестяването на Време е по- важно. И ми е важно да е сготвено с хубави продукти и да е вкусно. Имам наблюдение от ресторант пицария, не ми се пише какви вкусове се постигат с различни добавки и захар. Това в домашното готвене няма как да стане. Изобщо Смятам, че Всичко в живота, хубавия, се гради на две думи - Любов и Грижа.

# 1 355
  • Мнения: 9 301
Който не работи няма как да ме разбере, че прибирайки се в 18 часа няма как да почна да готвя. Затова си приготвям в неделя няколко ястия да имаме поне до сряда. Не губя много време, ползвам 2 котлона и фреъра. Така съм спокойна, че имаме качествена топла храна всяка вечер. Моят мъж не готви, ама не мисля да го сменям по тази причина. Той вдига масата, разтребва кухнята и нарежда съдомиялната. Не мисля, че пестя по този начин, правя го за удобство.

# 1 356
  • Мнения: 1 731
Прочетох тук за полетата от Лидъл. Днес взех, но нещо не успявам да се ориентирам как се приготвя. Аз мислех, че ще е в насипен вариант и ще трябва да се свари и после да се запече на фурна, но така в пакета ми се вижда, че сякаш вече е сварена. Моля който я е ползвал да сподели.

# 1 357
  • Мнения: 52 483
Прочетох тук за полетата от Лидъл. Днес взех, но нещо не успявам да се ориентирам как се приготвя. Аз мислех, че ще е в насипен вариант и ще трябва да се свари и после да се запече на фурна, но така в пакета ми се вижда, че сякаш вече е сварена. Моля който я е ползвал да сподели.

Уффф, докато схвана какви са тези полета Grinning

Аз съм доволна и я правя по следния начин:
- Нарязвам на филии (точно осем филии, нито много тънки, нито много дебели се получават).
- Подреждам в тавичка, не слагам нищо, само пека 30 минути на 200 градуса.
- Докато се пече разтапям масло с малко червен пипер, до леко запържване.
- После вадя от фурната, сипвам в чинии (обикновено по 2 парчета на човек), всеки си ги залива с разтопеното масло и поръсваме с настърган пармезан (пак от Лидл).
- После се яде Simple Smile

# 1 358
  • Мнения: 22 279
Режеш на филии - тях евентуално на "пръстчета", - и приготвяш както искаш - запържваш, запичаш, с масло, с някакви подправки, със сирене, или с някакъв сос със сирена и т.н.

За готвенето - у нас сме двама готвещи възрастни, няма проблем с това кой да готви - готви този, който е наличен в кухнята Simple Smile Другият върши нещо друго. Понякога се разменяме - единият започва готвенето, печенето или каквото е там, другият довършва.

# 1 359
  • Мнения: 4 330
Едно е да хапнеш същото еднократно на следващия ден, докато още е прясно, друго е да ядеш една манджа от понеделник до четвъртък.

# 1 360
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 780
Откакто сме само двамата с ММ, съм заложила само на бързи яденета. Не обичам да готвя и гледам да спестявам усилия.
До нашия блок има ресторантче с обедни менюта. Готвят добре, но доста еднообразно. Колкото и да  не е скъпо, за всеки ден е повече, отколкото ако се готви в къщи.

# 1 361
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 208
Добре де,
Ако сготвя 2 супи, 2 яхнии и печено пиле с картофи например, за трима възрастни по две порции на човек, това са ужасно много кутии! Че в хладилника имам и други неща - сирене, кашкавал, шунка, маслини, един рафт с разни туршийки и чушлета, пресни зеленчуци за салата... Къде по ягодите да сложа толкова манджорляк 😁

# 1 362
  • Мнения: 4 330
Добре де,
Ако сготвя 2 супи, 2 яхнии и печено пиле с картофи например, за трима възрастни по две порции на човек, това са ужасно много кутии! Че в хладилника имам и други неща - сирене, кашкавал, шунка, маслини, един рафт с разни туршийки и чушлета, пресни зеленчуци за салата... Къде по ягодите да сложа толкова манджорляк 😁
Виждала съм на гости при свекървата. Хладилникът е като тетрис, натъпкан до дупка с продукти с изтичащ или вече изтекъл срок + манджи на поне няколко дни. Извадиш ли нещо, после трябва специални умения да наредиш пак тетриса. Grinning

# 1 363
  • Между гори и планини
  • Мнения: 12 208
И после от къде мирише?
Не е моето това. И на работа съм ходила, прибирах се в 18.30 и в 19.30 сме сядали на масата. По добре едни принцеси да изпека и една салата, пак има три групи храна. Или риба или месо на тиган ( фурна) и салата. Пък почивните дни нещо по- времееко.

# 1 364
  • Мнения: 6 792
У дома никой няма да яде едно и също ядене повече от два пъти. Готвя 3+1 или 3+2 порции всеки ден. Прибирам се в 17:30 и до 20:00 не само съм сготвила, но и сме вечеряли и съм готова за сън. Понякога се случва да готвя сутрин много рано, преди работа.

Общи условия

Активация на акаунт