Отговори
# 105
  • Варна
Пред очите си имам случай на самотен родител, който под предтекст, че е близък с децата си направо живее техния живот. Ходи по техните купони, екскурзии, почивки, единствените му контакти са приятелите на децата му, навсякъде и във всичко участва. На мен като страничен наблюдател ми се струва, че подобна близост не е ок за детето, най-малкото връстниците от обкръжението му няма да се чувстват комфортно с родител наоколо непрекъснато. Вие на какво мнение сте по въпроса?
След като историята не е от първо лице единствено число, нищо не мисля по въпроса!
Страничните наблюдатели често виждат и интерпретират нещата по начин който може и да не е съвсем реалния.

Принципно по въпроса нито една от крайностите не е здравословна според мен...

# 106
И аз мисля, че това не е ок, но го наблюдавам и се чудя аз ли не съм в ред нещо и как изглеждат нещата отстрани.
П.П. Да, страничен наблюдател съм за щастие. Не участвам в описания сценарий. Но това не ми пречи да го обсъждам и да търся и други мнения.

# 107
Хъм, ние водихме такъв разговор преди известно време.
Той: ''Ходи ми се на ваканция в Гърция.'' (Ние живеем в Канада.)
Аз казвам: ''Ок, ако искаш мога да направя резервации за идното лято, тъкмо ще си идем до България да видим баба ти.''
Той: ''Ама аз искам с приятели.''
Аз: ''Нямам нищо против. Изкарай си пари за ваканцията и иди с приятели!'' Sunglasses
Мисля, че така е редно. По нашите географски ширини децата напускат дома си на 17-18 и нямат никакви претенции към родителите си да ги подпомагат финансово, нито по-късно да им гледат децата. Далеч съм от идеята да живея заради внуци. Моите родители не са живели заради моите деца, защо пък аз трябва да нарушавам семейната традиция? Laughing
Така че този родител в гореописаната ситуация е важно да се уточни дали не е бил в качеството си на спонсор?
Защото просто няма начин да плащам за нечия екскурзия и да не участвувам в нея! Wink

# 108
  • София
Брат ми е така с майка ми - отдушник за проблемите й в брака. Тя твърди, че той сам реагирал на поведението на баща ми и я защитавал, но не го вярвам съвсем. Не говоря за физическо насилие, такова нещо никога не е имало.
15-16 годишно момче да се занимава с отношенията на родителите си - не вярвам да се случи без да е привлечен на някоя страна.
Съответно, когато съм имала конфликти с майка ми, се започва рецитацията как аз съм по-обгрижваната, защото той заради нея брат ми бил в конфликт с баща ни. Сякаш вината е моя.
Струва ми се, че тя го направи с някакви идеалистични нереални представи за брак и партньор, как неговото семейство няма да е като на нашите. И съответно допусна (според мен) сериозен компромис.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 10:56 от Cuckoo

# 109
А как се нарича, когато майката се държи със сина си, който е голям мъж в зряла възраст, като с дете н три години или като с инвалид? Това също е супер травмиращи, но не знам как се нарича.

# 110
  • BG
А как се нарича, когато майката се държи със сина си, който е голям мъж в зряла възраст, като с дете н три години или като с инвалид? Това също е супер травмиращи, но не знам как се нарича.

Нарича се Едипов комплекс по старата Фройдистка школа. Информацията е оскъдна - за кого е травмиращо, човекът семеен ли е, от типа мамини синчета ли е, ако е семеен съпругата му как приема нещата , как маминка осъществява тормоза , какви мерки е взел срещу атаките на тормозителката, по кое време на деня се случват нещата. Питам, защото работещият човек отсъства едни 9-10 часа от дома, после се връща, има някакви ангажименти към семейството си , иска да си почине и други такива неща...  В чисто технически и логистичен план как се случват нещата ?

# 111
Пред очите си имам случай на самотен родител, който под предтекст, че е близък с децата си направо живее техния живот. Ходи по техните купони, екскурзии, почивки, единствените му контакти са приятелите на децата му, навсякъде и във всичко участва. На мен като страничен наблюдател ми се струва, че подобна близост не е ок за детето, най-малкото връстниците от обкръжението му няма да се чувстват комфортно с родител наоколо непрекъснато. Вие на какво мнение сте по въпроса?

Аз съм раздвоена. Имах съученичка, на която майка и беше овдовяла много рано и жената ги беше изгледала с брат и сама. Половината клас се събирахме у тях най редовно и тая жена беше първа купонджийка и всички и се възхищавахме и искахме нашите да са като нея, даже тия, чийто родители си бяха свестни, но не искаха пуберска дандания  в къщи. Вечно мъкнеше на море с нейните деца и по някой от приятелите им. Всички и казвахме по име, включително и децата и. Ходили сме с нея и приятелката ми на кино, вземали сме я от работа. Според мен си беше много добра майка, но като чета тая тема се чудя дали някой не би го определил по друг начин. И двете и деца към момента имат семейства и нямат видими поражения. Все още са много близки с майка си, водят я на почивка, живеят наблизо, чух, че не е добре със здравето, но е и възрастна вече.
Като деца не ни е минавало през ум, явно сме мислели, че и е минало времето (не е била на повече от 35-40 когато бяхме ученици), но сега се чудя защо не си е намерила друг мъж. Явно не е искала, или пък е била дискретна. Или животът около децата и е бил достатъчен.

# 112
Ако си бръмнат в главата, би го определил - да!
Гореописаният пример е точно за добър родител, който никога не е изгубил връзка с децата си.
Аз лично, докато бях с бившия си признавам, че е имало моменти, когато буквално сме си живели живота.
И може би точно в този момент са се генерирали липси, които ни изядоха впоследствие главата като родители.
Все си мисля, че ако бях сама никога нямаше да допусна това да се случи.
Аз се самозалъгвах обаче, че имам до себе си човек и дори да сме допуснали грешки двамата заедно ще ги поправим.

# 113
Аз съм раздвоена. Имах съученичка, на която майка и беше овдовяла много рано и жената ги беше изгледала с брат и сама. Половината клас се събирахме у тях най редовно и тая жена беше първа купонджийка и всички и се възхищавахме и искахме нашите да са като нея, даже тия, чийто родители си бяха свестни, но не искаха пуберска дандания  в къщи. Вечно мъкнеше на море с нейните деца и по някой от приятелите им. Всички и казвахме по име, включително и децата и. Ходили сме с нея и приятелката ми на кино, вземали сме я от работа. Според мен си беше много добра майка, но като чета тая тема се чудя дали някой не би го определил по друг начин. И двете и деца към момента имат семейства и нямат видими поражения. Все още са много близки с майка си, водят я на почивка, живеят наблизо, чух, че не е добре със здравето, но е и възрастна вече.
Като деца не ни е минавало през ум, явно сме мислели, че и е минало времето (не е била на повече от 35-40 когато бяхме ученици), но сега се чудя защо не си е намерила друг мъж. Явно не е искала, или пък е била дискретна. Или животът около децата и е бил достатъчен.

От гледна точка на един тийнейджър такива родители са много яки. Всички приятелчета му завиждат за късмета. Когато пораснат обаче, започват да разсъждават по друг начин.
Ролята на родителя е да е родител – човекът, който очертава границите и следи за тяхното спазване.
Ролята на приятелите е съвсем друга. При децата и подрастващите не е полезно двете роли да се смесват.
Родителят излиза от ролята си на възпитател и става приятел едва след пълнолетие. Когато вече може (и трябва!) да възприеме детето си като равен. И да се наслади на общуването между тях като между равни.
Преди това не е желателно, дори вредно. И тази тема е точно за такива патологии.

# 114
Мисля, че тази жена е била доста умна - вместо да се чуди къде скиторят собствените ѝ деца, просто събира тайфата ученици вкъщи и упражнява контрол, следи да не се изпонапият и да не вилнеят много. Вместо да ги пуска да ходят на море сами, взема още няколко деца и така хем са ѝ пред очите, хем децата не скучаят. Предполагам, че много от приятелите на децата са търсели и житейски съвети от нея, така че и психолог го е играла.

# 115
  • София
Кое й е умното да събира непълнолетни чужди деца?

# 116
едно време като бях тийн се случваше редовно да си ходим на гости и да се събираме по няколко хлапета, като редувахме къщите.. често и с преспиване, за приятели от съседен град...да общуваш свободно с родител на приятел, си беше напълно естествено... Grinning

сега за съжаление тази тенденция не съществува, освен по селата, при баба и дядо, по време на ваканции... Confused

# 117
Мисля, че тази жена е била доста умна - вместо да се чуди къде скиторят собствените ѝ деца, просто събира тайфата ученици вкъщи и упражнява контрол, следи да не се изпонапият и да не вилнеят много. Вместо да ги пуска да ходят на море сами, взема още няколко деца и така хем са ѝ пред очите, хем децата не скучаят. Предполагам, че много от приятелите на децата са търсели и житейски съвети от нея, така че и психолог го е играла.
+1
Никакъв инцест няма тук! Широко застъпена практика в Канада.
Децата си гостуват по домовете, ходят дори в чужбина със семейства на приятелите си. Дъщеря ми съм я пускала да ходи до Щатите със семейството на приятелката си. По принцип непълнолетно дете нямаш право да го оставяш само в къщи, пък какво остава за пътувания? В Щатите не могат дори да консумират алкохол в заведение до 21.

# 118
Ако е често си е инцест отвсякъде. Каква работа има майката в моята приятелска компания или на купона ? Тя не е част от моята компания, от моя клас. Не бива да живее моят живот. Трябва да си живее нейния.

# 119
По-скоро, такова поведение ми говори или за тотален контрол фрийк или за тотален безживотник, а.к.а. човек лишен дори от зачатъци на личен живот. Че то, смисълът на тийнейджърския купон не е да се изпонапиеш, а да купонясваш БЕЗ мама и тате. Добре, че женицата не е решила да проконтролира и сексуалния живот на децата си, че не ми се мисли какво би било участието ѝ там.

Общи условия

Активация на акаунт