Отговори
# 120
  • В.Търново
Вписвам се, за да споделя, че и аз, май, съм била жертва на емоционални злоупотреби в детството си, но не знам дали могат да бъдат определени като емоционален инцест. Когато бях дете ми се забраняваше да си поискам, след като не съм работила и изкарвала пари, нямах право да искам. Когато е имало моменти, в които съм тъжна и плача, ми се крещеше насреща да спра да плача, за какво съм плакала, какво ми имало, в тези моменти започвах още повече да плача и положението ставаше ужасно, или последваха истерични скандали, които, според родителите ми, аз съм започнала, защото не съм знаела за какво плача и това било неблагодарно, или ме оставаха сама да плача в стаята. Дядо ми злоупотребяваше вербално и физически с мен, постоянно ми казваше,
Не мисля, че твоя случай е такъв.Това си е чист тормоз и безчувственост на близките ти.

# 121
Мисля, че тази жена е била доста умна - вместо да се чуди къде скиторят собствените ѝ деца, просто събира тайфата ученици вкъщи и упражнява контрол, следи да не се изпонапият и да не вилнеят много. Вместо да ги пуска да ходят на море сами, взема още няколко деца и така хем са ѝ пред очите, хем децата не скучаят. Предполагам, че много от приятелите на децата са търсели и житейски съвети от нея, така че и психолог го е играла.
+1
Никакъв инцест няма тук! Широко застъпена практика в Канада.
Децата си гостуват по домовете, ходят дори в чужбина със семейства на приятелите си. Дъщеря ми съм я пускала да ходи до Щатите със семейството на приятелката си. По принцип непълнолетно дете нямаш право да го оставяш само в къщи, пък какво остава за пътувания? В Щатите не могат дори да консумират алкохол в заведение до 21.

Съгласна съм с Равена. Не знам за всички семейства, но повечето тийнове в нашия кръг или квартал не купонясват сами по барове. Събират се на партита у дома на приятел, но обикновено там има и родител. Нормално е да питаш дали има родител в къщата където отиват и дори понякога да провериш, че е така Simple Smile Не се приема за посегателство на личното пространство на тийна Simple Smile   Родителят не е задължително да стои сред децата, но все пак може да се спре да размени дума с някой. Обикновено се познават.

Тийновете не могат да си плащат скъпи ваканции сами и, да, ходят с родителите си или със самотен родител ако имат само един.  А и няма кой да ги пусне сами ако са под 18. Няма нищо странно в това. Познавам и студенти в университет, които пътуват с родителите си на ваканция, особено в чужбина. Няма никакъв инцест в това.

Ако тийн пътува без семейство е по-скоро организирано от клуб, училище, или нещо такова. Говоря за деца преди да завършат гимназия.

Мисля, че този емоционален "инцест" в заглавието на темата е много по-тясно формулиран отколкото се интерпретира тук.

Последна редакция: нд, 27 фев 2022, 18:09 от Cool_Cat

# 122
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
На море и аз обичах да ходя с нашите - баща ми и жена му + придружаваща сбирщина дечурлига.... До към 14г. ходех с тях. После с гадже.
Никой не се е и опитвал да ми обясни, че на 15 не мога да отида за 10 дни с гадже на море. Бахме в някакъв лагер, но просто за там си купихме карти... Нямаше някой възрастен да ни "надзирава"... С кой акъл са ме пуснали... Чудя им се доста на нашите, ама явно наистина са ми имали голямо доверие, че съм възрастна и може да се разчита на мен.. странна работа....

Иначе, и сега би ми било приятно да отида на почивка с тях... За купон са екстра.

# 123

Никой не се е и опитвал да ми обясни, че на 15 не мога да отида за 10 дни с гадже на море. Бахме в някакъв лагер, но просто за там си купихме карти...

Ами знаели са, че сте на лагер Simple Smile  С надзор Simple Smile  По мое време лагерите имаха някакъв контрол така че е нормално да са го предположили.

Веднъж на съседи тийнката се беше оказала сама за уикенд докато родителите й пътуваха и направи голямо парти с патаклама. Целият квартал кънтеше. Спомням си възмущението на съседите наоколо. Като се прибраха родителите, получиха много доклади. Познавам майката и знам, че беше взела "мерки'".  Това беше последното парти от тоя сорт в дома им Simple Smile

Както и да е. Темата е за друг вид отношения.

# 124
Винаги съм знаела, че нещо не е наред във връзката с майка ми. Спомням си, че още в началото на тийн годините си, твърдях, че се чувствам, сякаш аз съм майката, а тя дъщерята. Всичко започна със самоубийството на баща ми. Травмиращо събитие само по себе си. Майка ми се разпадна. Озлоби се спрямо него и се прие за жертва. Не можех да си позволя да показвам, че страдам, защото тя приемаше страданието по баща ми, като предателство спрямо нея. Научих се да си мълча и да не споделям.
Нямаше приятели. Ние с брат ми, бяхме нейната опора за всичко.
Спомням си, когато за първи път отидох на бригада в чужбина. Хората около мен страдаха от липса по близките си, а аз за първи път се чувствах свободна.
Дойде ужасния момент, в който я диагностицираха последен стадий на рак. Срина се. Нямаше сила у себе си да се бори. Разчиташе на нас да открием тази сила. Срам ме е да си призная, но се дразних на това. Яд ме беше на нея, че така се разпадна на парчета и очакваше от мен и брат ми да я съберем. Отиде си.
Останах с ужасното чувство на вина, че можех да направя повече.
Не ме разбирайте погрешно. Не я виня. Всичко това го казвам с огромна обич, но също така осъзнавам колко много вътрешни проблеми имам за разрешаване и не знам откъде да започна.

# 125
Аз никога не съм имала нормални отношения с родителите си като "дете-възрастни". Била съм подложена на огромен инфантилизъм от тяхна страна, който продължава и до ден днешен. Мисля, че те никога не пораснаха в житейски и емоционален план. Което е много жалко. Единственото, което ме е спасило да не стана като тях или да се превърна в неловка тяхна производна е природния инстинкт за самосъхранение. Още от малка съм търсила друг пример, за друг родител, от който да черпя опит. И го намирах. Несъзнателно животът ме е срещал и поставял в определени ситуации, в които намирам точно техния антипод. Към днешна дата имам чувството, че съм израснала въпреки родителите си, а не благодарение на тях. Може да звучи безумно, но за мен е така. Не съм близка с нито един от двамата, но сякаш бездната между мен и майка ми е по-голяма. Емоционално съм преживяла доста неадекватни житейски ситуации, които не бих искала да преживява едно дете. Не са лоши хора за пред хората поне. Но никога с действията си не са ми давали добър пример. Никога не са били далновидни, мъдри и уседнали, както би следвало.  Исках да изчезна от живота им. Гледах как живеят и търсех обратния пример. Тази следа и болката, че нямаш онази сигурност, която родителят дава, остава завинаги в живота, но смятам че дори с осъзнаването на проблема, което при мен е от ранна детска възраст, това е някакъв напредък. В момента не съм откъсната от тях. Държим връзка, но тя за мен е все така непълноценна и мъчителна. Благородно завиждам на хората усетили майчина и бащина любов и грижа в пълния смисъл. Аз никога не съм усещала сигурност и ред с тях. Опитвам да огранича негативното влияние от това положение, което няма как да се промени, като се опитам да дам тази грижа и порядък на моите деца. Донякъде се радвам, че мога да споделя това тук, защото не съм говорила с никого на тази тема и не бих. Не съм отчаяна, давам си сметка, че животът не е цветя и рози само, давам си сметка че те са имали и имат причина да бъдат такива. Може би не са имали избор.  Не мога да ги променя. Но аз мога да бъда различна, въпреки всичко.

# 126
Попаднах на една много хубава статия за взаимоотношенията родител - дете. Препоръчвам я:

Скрит текст:

В тази статия има и линк към клип, който нагледно и много образно обяснява тази неразривна връзка между майка и дете и как от нея страдат и двете страни, как им е трудно да я прекъснат:

Скрит текст:

Въпреки всичко си мисля, че не е редно да обвиняваме родителите си, защото те могат да дадат това, на което са способни. Най-вероятно те също са имали такива отношения с родителите си. А техните родители през какво са преминавали - войни, глад и какво ли още не. Главната цел е била да се оцелее. Това се сещам сега, особено когато гледам новините в днешно време...Един психолог беше казал, че по време на война, жените се превъщали в мъже и  ставали камък и за всичко били отговорни те.... Та, не им е било лесно и на тях.

Моля се на Бог да живеем в мирни времена, за да можем да живеем спокойно и  да дадем пример на децата си и да имат те самите  по-добър живот, както и  на поколенията след нас/ тях!

# 127
  • Бургас
Мога да препоръчам няколко полезни четива по темата:
"Порасналите деца на емоционално незрели родители" Линдзи Гибсън
"Отсъстващи бащи, загубени синове" Ги Корно
"Отровните родители" Сюзън Форуърд, Крейг Бък

# 128
Привет. Купих си книгата на Линдзи Гибсън. Наистина е добра и я препоръчвам.
Аз също нямах дълбока връзка с родителите си, тъй като са ме създали твърде млади и това до някаква степен ме накара да имам усещането, че имам по-големи брат или сестра от колкото майка или баща.
Никога не погледнаха на задълженията си като родители насериозно, просто най-нагло ме сравняваха с децата на тоя и оня (които между другото са подкрепяни от родителите си) и ми набиваха канчето как от мене нищо не ставало.
Не веднъж са ми натяквали и то като дете, че съм им провалила живота, не че без мен щяха да цъфнат и вържат... ама да се намират на приказка.
Много рядко се интересуват от това как съм - като говоря с тях първо ме затрупват с цялата си негативна енергия и след като цялата тирада спре понякога идва въпроса: А ти как си? (и то не винаги), за това отбягвам да говоря с тях.

# 129
  • Бургас
"Майчината любов" на Анатолий Некрасов също много добре илюстрира проблема за емоционалния инцес. Първо е излязла под заглавието  "Оковите на майчината любов "

# 130
  • Швейцария
Искам и аз да споделя за моята трагедия. Баща ми почина, когато бях на 9. И се почна...Майка ми не се прибираше и не знаех къде е. Звънях по всички болници и нейни приятелки, чаках в 22 ч на улицата да й видя силуета, че се задава. Оправданието беше, че й става лошо...Нито една нейна приятелка не се намеси да й каже нещо, напротив казваха ми да се държа с мама добре. И така до днес. Аз вече съм на 46, живея в чужбина. Разбира се, аз издържам майка ми. От 18 годишна...Но това не е достатъчно. Всяка минута се звъни, че вдигнала кръвно. Последната нощ я прекарах с нея на телефона, за да я успокоявам за кръвното. Не мога да спя, причува ми се , че звъни и нещо се е случило с кръвното й. Пия една торба лекарства за нервите и приспивателни. Вече не действат. Развих страхово разстройство още от малка, да не би да загубя и майка си след баща си. Стигнах до там да моля тукашни лекари да я лекуват по Скайп, с надеждата да спре това. Изобщо не съм мислила да имам деца и нямам. Нямам сили за тях просто. С ММ нямам проблеми. И най-лошото е, че аз съм психолог и чудесно знам, че майка ми разби живота ми, а не мога да се откъсна. Стара е, сама е, не мога да я променя. Опитах да не се чуваме. И това не става. Веднага мисля, че умира и получавам паника. Благодаря ви, ако сте изчели този чаршаф.

# 131
Мисля, че може да обвиняваме родителите си за преживяванията ни като деца, но като зрели възрастни имаме способността да се преборим с дефиците и страховете от детството. Не е лесно, но пък и не е редно да се примиряваме с извинението, че са ни съсипали.

# 132
  • Швейцария
Мисля, че може да обвиняваме родителите си за преживяванията ни като деца, но като зрели възрастни имаме способността да се преборим с дефиците и страховете от детството. Не е лесно, но пък и не е редно да се примиряваме с извинението, че са ни съсипали.

Да, с още хапчета, докато психиатърът вдигне ръце, а най-добре в комбинация с 20 години психотерапия? Е, при мен не помогна. Как точно едно дълбоко травматизирано и развило психични разстройства дете, което е станало възрастен, ще има способността да се пребори? Аз, дето съм от бранша и около мен са сума ти колеги психолози, вече 40 години се боря със себе си. И да не забравяме, с обществото, защото винаги чувам едно и също. "Тя ти е майка, не можеш да я оставиш. Как може да говориш така за собствената си майка?"

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 19:59 от JennyBG

# 133
  • Далечният изток
Джени, нищо ново няма да кажа най-вероятно, но да, възрастни хора не могат да се променят, особено когато не осъзнават, че има проблем. Единственото, което можеш да направиш, е ти да се промениш, да промениш начина, по който гледаш на тях, да промениш отношението си към тях. Обичай и пази себе си!

# 134

Да, с още хапчета, докато психиатърът вдигне ръце, а най-добре в комбинация с 20 години психотерапия? Е, при мен не помогна. Как точно едно дълбоко травматизирано и развило психични разстройства дете, което е станало възрастен, ще има способността да се пребори? Аз, дето съм от бранша и около мен са сума ти колеги психолози, вече 40 години се боря със себе си. И да не забравяме, с обществото, защото винаги чувам едно и също. "Тя ти е майка, не можеш да я оставиш. Как може да говориш така за собствената си майка?"

Хубавото е, че имаш съпруг който те подкрепя, нали така. Успяла си да създадеш хубава връзка, която не е малко.

Общи условия

Активация на акаунт