Пишещи фурии във вихъра на НЕМСКАТА тема (228)

• 19 125
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
Soft Click, благодаря за поздрава, (приемам, че си поздравила всички ) Simple Smile.
Харесвам песента.

Бибит, имах предвид варенето на жито за раздаване.

# 601
Жито варя, много хубаво го правя, ядем го вкъщи. Не раздавам тук нищо. Няма на кого, а и не изпитвам потребност. Говоря си с моите починали редовно. Бог да ги прости!

# 602
  • Am Dorf (BB)
Може ли да напишете рецептите си за варено жито? Но подробно, като за начинаещи. Аз много обичам, но майка ми вкъщи не прави и съм яла единствено от църквата или когато някой е подавал.

# 603
Сърдечно благодаря на всички за поздравите, снощи се отдадохме на спомени, разгледахме си старите снимки и не съм поглеждала какво сте писали.
Мир на душите на близките ни, които не са сред нас.
Животът продължава,  така е то.

# 604
Добро утро на всички! 🌞
Жито на немски Weizen ли е? 🙏
И аз като Таня ще се радвам
, ако споделите. 😇🙏

В този ден, ако имате като мен близки/познати или роднини починали нека ги помним и носим в сърцата си.Бог да ги прости и мир на душите им. 🙏

# 605
Като ви прочетох сутринта се сетих, че имам едно пакетче грухана пшеница от българския магазин и сварих малко в Инстант пот ( като го варя под налягане не го накисвам предварително и става по-бързо). Сега съм сложила памучна кърпа между тенджерата и стъкления капак, после ще сложа смлени бисквити, начупени орехи и пудра захар на вкус. Нямам точна рецепта за съжаление, в нета има много стъпка по стъпка, със или без стафиди, сушени плодове, ние го харесваме класическо и не много сладко.

# 606
  • Germany
И аз често си варя жито, защото обичам. Не е свързано с помени и разни църковни неща. Нямам обаче рецепта, аз го обичам по-мокро, не такова сухо, както се прави в България. Варя го известно време, после му мятам една кърпа отгоре да постои и да се поразпука, слагам орехи и мед и си го ядем 😉

# 607
Нашите починали близки са в друго измерение и имат нужда от молитвите ни, а църковните неща са тези, които ни показват как най- лесно и бързо можем да им дадем помощ, топлина, любов, милост.

И аз бих се радвала и ще съм благодарна на изпитана рецепта за варено жито.

# 608
  • Немция
Mоята рецепта е за сухо жито, аз го  харесвам сухо, да се рони. Рецептата е като за помен.

Скрит текст:
Ако е само за нас, правя само половин чаена чаша(голяма). Иначе - 1 ч.ч. жито се сварява във вода, в тенджера, за около 1час е готово. В сито се измива обилно със студена вода, оставям да се отцеди и го слагам върху кухненска кърпа да се подсуши. Покрива се и отгоре с кърпа(с гладка структура), може и няколко слоя кърпи. Затискам с тежка книга.
Подсушава се 2-3 часа. Маха се от кърпата. Ако е залепнало, си помагам с нож.

Прибавя се захар на вкус, да речем 4 с.л. захар, галета(2-3 с.л.), настъргана кора от по-голям био лимон, нарязани на ситно орехи, половин ч.чаша.
Заглажда се с ръка в широк кръгъл съд и върху него се засипва с тънък слой галета, тънък слой пудра захар, като всеки слой се затъпква с ръка. По края се поръсва канела, а ако се прави за  помен, се прави кръст от канела.
Преди да почне да се яде, се разбърква.

Количествата на някои съставки са според вкуса, разбира се.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 15:41 от Бибит

# 609
Бибит, благодаря, ще си я запазя да се пробвам. На 4. март е годишнина от кончината на много скъпата моя баба.
Кърпата памучна ли трябва да е? Може ли кухнеска хартия, от ролките?

# 610
  • Немция
Бибит, благодаря, ще си я запазя да се пробвам. На 4. март е годишнина от кончината на много скъпата моя баба.
Кърпата памучна ли трябва да е? Може ли кухнеска хартия, от ролките?
Памучна кърпа.
Кухненска хартия не, ще залепне всичко по нея, ще се накъса хартията.

И аз март смятам да правя, заради баща ми(който отдавна не е сред живите).

# 611
  • Берлин
Поздрав и пожелания за сбъднатост на всички празнували и от мен ❤
Аз съм много емоционална последните дни. Избива ме на рев отакто оня идиот атакува.
А и имам странни постковидни симптоми, точно 4 - сърцебиене, внезапна умора/изтощение, нетърпимо високо либидо нон-стоп и ужасно обострено обоняние (почти мога да отгатна на какво, как и на сой етаж се готви).
А днес мисля за всички любими и близки, които са някъде в друго измерение. И им говоря. Снощи сънувах бабчето.
Извинете, че съм такава ревливо-емоционална. Тест за бременност си направих, че то...или влизам в менопауза . Не знам. Някаква разпадната и никаква съм.

# 612
Специален поздрав за всички 🌞
https://youtu.be/gm-KsrzoXMA

# 613
  • Немция
Папурче, може би имаш по-изострена нервна система след боледуването. Високото либидо не знам дали е минус. Grin
Избягвай новини, това натоварва допълнително.
Ние сме на мач на квартален футболен отбор, пече слънце, та се къса.
Над нас някой лети с делтапланер.

Тоест излез навън най-добре.

Последна редакция: сб, 26 фев 2022, 17:58 от Бибит

# 614
Преди корона бях като хрътка, долавях миризми които други не усещат и ме бъзикаха. Сега нада..нищо
Аз съм спек...хората гледам си го карат по старо му..кроят планове за пътувания, обсъждат тенджери и празнуват карнавал.

Общи условия

Активация на акаунт