Пишещи фурии във вихъра на НЕМСКАТА тема (228)

• 19 097
  • 778
  •   1
Отговори
# 645
  • Берлин
Добър вечер и от мен. Изревах си сълзите. Но файда от тях няма. Не съм спала грам. Ревах и си мислех какво да направя реално, а не да си сложа украинския флаг на профила във фейса и да съм съпричастна. Организирах камионче с помощи. Смазана съм от умора, но много щастлива. Няколко приятелски семейства, колеги и с активната подкрепа на Мм. Събрахме много завивки, възглавници, чаршафи, одеяла и посуда. Много дрехи и обувки. Сортирахме пред/в закрития гараж на комшия. Друг съсед мина, поздрави и му беше любопитно. Казах му какво правим. Той пък имал хим.чистене в квартала, та дрехите минаха там, във вакуумирани чували и със сертификат за дезинфекция. Колички, ванички, детски играчки много. Приятели на приятелите, комшии... Има хора на тоя свят. Момчето от бензиностанцията забелязало, че взимаме по много кафета. Питал защо. Та от него безплатно вода и пластмасови чаши получихме. Всичко беше сортирано, надписано и след час тръгва към Бг. Камиончето е на позната на позната. Заедно решихме да пратим към Бг. Момчето се връща празно в посока Бг, та стана супер. Още нямам потвърждение от БЧК къде да ги кара нещата.
Многословна съм, ама буквално летя.
Събрахме и някаква сума пари. Решението е да ги преведем на някой в Бг, който да напазарува бебешки пюрета и продукти за хигиена. Може ли на основание за плащане да се пише дарение за Украйна?
Толкова. Отивам да спя. Вечерях дюнер с бира /нито ям дюнери, нито пия бира, ама одеве ми бяха много сладки/.
Та ако някой е много депресиран (както аз бях), може да си помогне сам, помагайки на другите. Лека

# 646
  • Германия
Папурче,  шапка свалям!
Аз от утре пак съм на работа,  знам,  че искат да организират помощ за украинските колеги. Ще видя с какво мога да помогна. Боже, какви времена доживяхме!

# 647
  • Немция
Папурче, впечатлена съм, дано има повече добри и инициативни хора като теб!!! Heart

Взе нещо да ни тресе леко притеснението с този безумник на изток, мъжът ми реши да тегли пари в брой, ей така за всеки случай и вътре в кварталния филиал на банката имало още трима, обикновено е празно в неделя привечер. Дали е случайност или хората се презастраховат...като нас. Може и призрачни сценарии да ни се привиждат вече. Rage

Ще взема да приготвя и важни документи в една папка, но... Божа работа.

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 00:06 от Бибит

# 648
Ох Бибит...аз също си прехвърлих къде какво имам, а детето взело че направило списък на най-важните неща за вземане. Нямаше как да скрия от него, вкъщи си е цяла седмица, а аз гледам новини. Даже бил сънувал, че стреля по него войник.

# 649
  • Немция
Намалила съм новини пред децата до минимум, то и аз се старая да не прекалявам.
Големият е чувствителен и притеснителен по характер, малкият също, макар не толкова.
Знаят някои факти, но дотам. Коментираме помежду си, но гледам да им тече нормално ежедневието.

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 00:39 от Бибит

# 650
Моето малкото се страхуваше от войната , докато мерна по новините какво става. Гледа, мисли и реши, че ако ще се мре скоро сега ми е времето за живот. Взе топката , звънна на футболистчетата от съседните къщи и цял следбед ритаха топка. Децата имат свои начини , пък и някак ни имат доверие .

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 09:15 от bella-ciao

# 651
Папурче, респект! Много ми се иска да се включа и аз в някоя благотворителна акция в помощ. Ще потърся, ако някъде се организира в нашия регион.
Лека и спокойна работна седмица на всички!
В тези времена спокойствието е относително понятие, но все пак.

# 652
PAPURCHE MEHURCHE , благодаря за пламъка, който има в теб и го споделяш с нас!
Вярно е, че помагайки на другите, помагаме и на себе си. Heartpulse

Надявам се, че си спала като бебе и си се събудила като преродена!

Поздравления за невероятната организация, която си успяла да осъществиш! Шеметно, точно както заглавието на темата!
Фурия! Simple Smile

Момичета/момчета, всеки от нас с нещо ще помогне, според силите ни. Важното е, че имаме желание, че е от сърце. Нещата тепърва ще носят своите последици.

# 653
Мили момичета, моля за малко помощ. Синът ми е със здравна застраховка в АОК. Получил е по пощата уведомление за въщане на част от платената застрахователна премия. И документ който да приложи към данъчната си декларация . Въпросът ми е , колкото и глупаво да звучи, на коя интернет платформа се намира данъчната му декларация. Той е студент, има  доходи от миниджоб. Има социален, финансов и здравен номер.
За Нидерландия ми е ясно, там големия ми син попълва данъчна декларация ежегодно. Но  малкия в ДЕ за първи път се сблъсква с това. Има застраховка в АОК от една година.
Предварително благодаря на отзовалите се.

# 654
  • Germany
Г.Д., няма платформа, на която да се качват дан. декларации или поне аз не съм чувала за такова нещо. Този документ, който са му пратили може да го приложи към данъчната си декларация, когато/ако подава такава.

# 655
  • Germany
Е той като студент на миниджоб мисля, че не е задължен да пуска данъчна декларация.

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 18:56 от PeaPink

# 656
  • München, Deutschland
Е той като студент на миниджоб мисля, че не е задължен да пуска данъчна декларация.
И аз така мисля.

# 657
Пускането на данъчни декларации в много малко случаи е задължително. За мини джоб въобще не е. То няма данъци там, каква декларация.

# 658
Момичета по-горе са написали нужната информация .

Синът ви да отиде в офис на АОК и да попита лично относно това "уведомление за въщане на част от платената застрахователна премия".Там ще му обяснят подробно защо и как. (Или по телефона на посочения номер за връзка в уведомлението) .Относно данъчната декларация абсолютно същото да се обади и да пита в Финанцамт(Трябва ли, не трябва ли да пуска данъчна декларация и тн) Вместо да ви притеснява вас като родител от Бг, да се вземе в ръце и да си гони нещата тук сам.

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 19:37 от Анонимен

# 659
Софт е права, не е задължително, но ако пък могат да му върнат някакви пари, защо не? Еlster се казва на данъчното, съвсем скоро се обсъждаше, аз се прехвърлих на wiso, на онлайн платформата, платено е, нещо като 30 Евро, но е много лесно, не ми се налагаше да чета десетки страници за хоум офис и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт