Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 310
  • 417
  •   1
Отговори
# 360
Къщички със сламени покриви има в малките населени места в Англия. Някои, с явно добре поддържан покрив, изглеждат доста привлекателно, не че бих живяла в такава къщичка. Пиша от телефон и не ми се занимава да качвам снимки, просто питайте гугъл. Ето, например
https://www.coolstays.com/blog/round-ups/20-cutest-thatched-cott … -in-england/21662

# 361
Къщички със сламени покриви има в малките населени места в Англия. Някои, с явно добре поддържан покрив, изглеждат доста привлекателно, не че бих живяла в такава къщичка. Пиша от телефон и не ми се занимава да качвам снимки, просто питайте гугъл. Ето, например
https://www.coolstays.com/blog/round-ups/20-cutest-thatched-cott … -in-england/21662

Виждала съм thatched cottages, но не знаех, че на български му се казва сламен покрив. Аз си представих къщичката на трите прасенца и ме досмеша. Все пак съм живяла в тази държава (ОК) и имам роднини и приятели, които продължават да живеят там. Аз не съм фен на конвертирани плевни, църкви, дървени греди, стари камини и т.н, но хората плащат луди пари за такива неща. Това, че не е моето не го прави повод за присмех. Нека бъдем обективни. Много малко от нас са расли в дворци.

# 362
… От нашата малка държава нищо никога не е зависело и все великите сили са се разпореждали със съдбата ни и продължават да го правят….Няма го съзнанието да се пази околната среда чиста, да не се рушат детски площадки, автобусни спирки, кошчета за боклук и други, да не се драскат, и прочие. Животът ни е такъв, ситуацията ни е такава, държавата ни е такава, ние сме такива.

Можеш ли да ми посочиш коя малка държавица не зависи от “великите сили”? Монако? Андора? Словения? Гърция? И как по-точно великите сили ни пречат да си подредим ВЪТРЕ в държавицата? Със сигурност външната ни политика винаги е била насочвана от някоя велика сила. Но анархията, тоталната неадекватност на всякакви институции относно банални проблеми от ежедневието, си е изцяло наш проблем. Проблем, които произтича от това, че ние не можем да се самоуправляваме! Все някой друг ни е виновен, все някоя велика сила ни е прецакала, все сме изтеглили късата клечка…

Много интересна дискусия за качеството на жилищата. Аз съм съгласна в Невена. От това, което съм видяла в чужбина, в България със среден за страната стандарт, човек може да си позволи по-добро жилище, отколкото в западна Европа при среден стандарт. Съществената разлика за мен обаче идва от инфраструктурата около въпросното жилище - в България тя ще е в пъти по-зле.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 10:22 от GerKa99

# 363
Не е според мен въпрос на наличие на инфраструктура, защото такава има, и е що годе Ок. Невена писа примерно, че в Латинска Америка нямат топла вода и перални. Не съм била, но мъжът ми е живял малко и като дойде за пръв път в България, аз си мислех че ще е в шок, а той ми разправяше, че има по-зле, и не е в Африка.

По-скоро е въпрос на облагородяване на градската среда, а затова се изискват средства. Те най-ранните паркчета, прототипите на съвременните междуградски пространства, са били заключвани и с разрешение за ползване само от жителите на обграждащите ги къщи, които са пращали за тях. Това. 18в, но все още има такива централни, частни паркчета. Много се заключват през нощта, за да няма вандализиране. А иначе някои от основните си имат персонал, за който плаща общината. Всичко е въпрос на средства. И предварително планиране.

След 2 Св война много български архитекти, завършили в Австрия и Германия се връщат в България. Голяма част от архитектурата от онова време е наистина на ниво. А сега просто се чудя..

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 17:38 от ierldan

# 364

Виждала съм thatched cottages, но не знаех, че на български му се казва сламен покрив. Аз си представих къщичката на трите прасенца и ме досмеша. Все пак съм живяла в тази държава (ОК) и имам роднини и приятели, които продължават да живеят там. Аз не съм фен на конвертирани плевни, църкви, дървени греди, стари камини и т.н, но хората плащат луди пари за такива неща. Това, че не е моето не го прави повод за присмех. Нека бъдем обективни. Много малко от нас са расли в дворци.
Обективно, присмех няма в моите думи, в думите на Невена също не долових. Ако думата "сламени" ти се струва принизяваща, предложи по-изискана.
Ето от такива къщички https://www.countrylife.co.uk/property/thatched-cottages-for-sale-173221

# 365
  • Great Britain
Попадала съм преди 20 години,тоест в миналия век.Стандарта е както си го направиш.
В България също много хора успяват да си направят стандарт и да живеят в доста приятни домове, а не във високи панелни блокове с неработещ асансьор.
И ? Ти защо тогава не живееш в България а в добрата стара Англия?

# 366
Разликата.
Капитализъм - в Ню Йорк има хора под мостовете,които се топлят на запалени варели,но отгоре минава кадилак.
Комунизъм - никой не спи под моста,но привечер минава по някой москвич. Yum

# 367
И ? Ти защо тогава не живееш в България а в добрата стара Англия?

Хаха, то едно време, (90те и началото на 00) си беше почти невъзможно да отидеш да живееш, където и да е извън България. Единствена опция беше добрата стара София. Сега, ограниченията са почти никакви: ама въобще я няма вече тръпката.

И в които и да е голям световен град (Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско) да отидеш - не знаеш в коя държава си - такава смесица от етно-физиономии е.

В Америка (а и в Канада също), бездомните си говорят сами на себе си и са много жалка картинка. Това в Европа е рядкост.

# 368
За мен е почти без значение кой в каква къща , блок живее, а как живее. Как се забавлява, Какъв му е социалния кръг. И в палат да живея, ако по цял ден съм вътре с домакинска работа и поддръжка на къща: не мога да му завидя.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 23:55 от christina1980

# 369
  • Great Britain
За мен е почти без значение кой в каква къща , блок живее, а как живее. Как се забавлява, Калъв му е социалния кръг. И в палат да живея, ако по цял ден съм вътре с домакинска работа и поддръжка на къща: не мога да му завидя.
Живеещите в палати имат личен обслужващ персонал.Не ги мисли.

# 370
За мен е почти без значение кой в каква къща , блок живее, а как живее. Как се забавлява, Какъв му е социалния кръг. И в палат да живея, ако по цял ден съм вътре с домакинска работа и поддръжка на къща: не мога да му завидя.
Грешиш..по важното е съседите ти как ще се ,, забавляват,,. Защото аз заради активния ,,социален,, живот на някои съседи вече трети апартамент съм на път да продада..

# 371
  • Paris, France
Скрит текст:
В къща извън място с целогодишно топъл климат не желая да живея. На мене живота в къща ми действа депресиращо, дори когато къщата е на оживено място.

Панелни блокове тук има и в скъпи квартали. Градинките са изключително добре поддържани.

Стандартът може и да може човек да си го направи сам, но не може да избяга от хората, с които работи, с които се разминава по улиците, от спешното здравеопазване. В Лондон родих преждевременно в 29та седмица. В частна клиника и да исках, нямаше да ме вземат. Лудница са им болниците, но им свалям шапка за организацията и всичко, което правят за обикновените хора.

Блу като писа за мокета, се изприщих отново. Сетих се и за старите кенефи, в които имаше поне 2 легена вода до ръба горе. Също, че в баните и кухните няма сифон. Във Франция е същото. Имаме сифон в единия килер, но в кухнята, банята и тоалетната няма. В миналото там са слагали пералните. В Испания, Португалия, цяла южна Америка и България, навсякъде има сифони на пода в кухните и баните, даже в панелките.

Във Франция масово няма течаща вода в тоалетните (извън резервоара за кенефа), нито душ да се подмиеш, нито биде, нито даже умивалник. У свекърва ми бидето беше в банята, но за да се стигне до нея се минава през коридор, хола и още един коридор. Е, без гащи ли да припкам из апартамента? Вечно влизаме с пластмасова кана с вода. И Не, нямаме право да добавим душ или умивалник. Тъпа работа.

Мене в български асансьор ме беше страх от дете и си ходех пеша до 8мия етаж или който ми трябва. Асансьорите масово нямаха вътрешна врата. Тук има едни миниатюрни, с решетки в старите сгради. И в тях не ми е приятно.

В Англия ми харесваха баните с прозорци. Сегашната ни няма.

И пак, предпочитам 15 етаж с изглед към Витоша, в панелен блок с неработещ асансьор пред 200 квадрата тухла в Севлиево или Сусурлиево.

ierldan, панели имаше и в Англия. Строени са след края на втората световна за да се настанят милионите прииждащи работници и служители от Индия, Кариби итн. През 90те почнаха да ги бутат и да строят тухлени сгради на тяхно място, по-ниски и без асансьори.

А като стана дума за олющена мазилка, в ОК са решили въпроса прагматично. Къщите и блоковете им са масово неизмазани отвън. Виждат се тухлите. Няма мазилка - няма какво да се лющи. Май и в Америка е разпространено. Има и с по 2 реда тухли и между тях въздух или слама, добре изолирани. Ходила съм в такава в Шотландия.

Много ми харесваха сламените покриви, но поддръжката им е скъпа.

Сега и ако пуснете актуални снимки на жилищата си, ще ви призная за ово е стандарт Simple Smile

То је животни стандард, али да ли је квалитетан? Ще ме скъсаш 🥳

Боже, ти сериозно ли ги говориш тези неща!? Не зная къде си живяла и къде живееш, но всички тези генерални обобщения ме разбиват!
Какво им е на къщите в САЩ и Канада? В колко такива си живяла? Или поне влизала? Или пък на къщите във Великобритания? Просто ме разбихте с тези описания. А това за сламените покриви е черешката на тортата.

Сериозна съм, да. Как какво им е на къщите в САЩ, Канада и Великобритания? Нищо им няма, но на умерен климат не искам да живея в къща. Написала съм, че такъв живот ме депресира.

Обичам да живея в едноетажен апартамент с балкон(и), в блок в оживен квартал, да не мисля за поддръжка на парно и топла вода, нито за изриване на сняг и чистене на двор или тротоар. Искам да чувам човешка реч, на всякакви езици, непрекъснато, да чувам музика. Искам да мога да изляза пеша да си напазарувам, да се разходя по магазините, да изпия едно кафе с приятелка. Искам да виждам хора по улиците по всяко време на денонощието, а не да минават по 2 коли на час и никакви хора.

Не се виждам да живея в предградие с къщи, нито в центъра, но в къща. Не искам да качвам стълби в апартамента или къщата, които са и често тесни. Не искам чакъл в двора. Не харесвам прозорците от тип гилотина, които са рядкост в Канада и САЩ, но ги има.

Влизала съм, разбира се, и съм преспивала в северноамерикански къщи, но не съм живяла там. В Канада не бихме живяли заради климата, в някой южен щат бихме, но за кратко. Харесвам мек, умерен, влажен климат без снеговалежи и без горещини. Също тропически.

Не само аз харесвам сламени покриви. Изглеждат красиво, изолират много добре, не се разпадат при буря или ураган.

ierldan, тук половината французи си говорят сами, без да са клошари. През 90те беше лесно да се замине. През 80те не можеше.

А за панелките - не знам на какъв период се укрепват структурно, но е възможно. По принцип бетонът има 100 години живот, нали?

# 372
От нашата малка държава нищо никога не е зависело и все великите сили са се разпореждали със съдбата ни и продължават да го правят.
Не съм съгласна - ние сами си вредим, а не отвън. Просто нашите политици, като видят власт, не могат да се спрат да крадат. Някаква много лоша среда е политиката, все едно влече предимно хора без морал. И човек в един момент наистина маха с ръка и спира дори да гласува. Толкова вече да се е нагледал на лъжци. И тъй като масово хората са се предали, онези си правят пък съвсем каквото искат.

# 373
Невена, много ми е интересно да ти чета писанията. Въпреки, че понякога се възмущавам от употребените епитети. Моето семейство са франкофони и аз много мечтаех като дете един ден да живея във Франция. По онова време си беше мечта в София да живееш (80те), да не говорим за чужбина (западна Европа). Имаше разни пътуващи по Либия и Куба и толкова. През 90те също не беше лесно, аз имам безброй перипети, за които със смях и тъга се сещам понякога.

Не се получи моят мечтан живот във Франция, съдбата друго ми нареди - но това, което винаги ми е било много интересно, е общуването с хора ор всякакви националности, възрасти, прослойки, образование. Това, естествено, в София нямаше как да се получи. И съм много благодарна на емигрантската си съдба за това. Сега, след всичките тези години, се връщам често, и някаква носталгия ме гони, трудно определима е и не е тягава или натрапчива, а по-скоро много тънка и неочаквана. Затова и често тука се опитвам да напомням за хубавите неща, които има в България, а те са много.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 15:28 от ierldan

# 374
Франция е много красива държава с много богатства. Много време съм прекарала там, основно в Париж и в прованса. Огромна част от страната все пак не познавам, а бих искала. В Париж е много пъстро, в прованса хората са много спокойни и не бързат заникъде - не ми изглежда да се стресират. Помня как стоях в един супермаркет и се изнервих, че си дрънкат някакви глупости с някаква клиента на касата. А аз исках да си плащам и да си заминавам. Но никой не направи забележка и не изглеждаше изнервен. Това си е изкуство, да живееш спокойно. Иначе живея по-забързано и това много ми бъркаше в здравето, но проблемът е със сигурност в мен. Прави са си хората да не се стресират и ядосват. Но примерно мен там би ме убило да живея на сегашната ми възраст - след 20-30 години с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт