Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 335
  • 417
  •   1
Отговори
# 375
Невена Виролан, Вие сте най-интересният съфорумник за моите 15 години форумен живот /с тази, и с предишната ми регистрация/. Никога не знам какво ще кажете по дадена тема! Чудесно е това! Simple Smile

Факт е, че пътуването из различни страни много помага да откриеш всичките плюсове, на мястото, на което живееш. Плюсове, за които иначе си просто сляп! Живяла съм цял живот в София - и в стара тухла, и в панелка, и в нова тухла, и честно казано, след като видях как живеят хората в Европа, Северна Америка и Африка, ми се струва, че местата, на които съм живяла или живея в момента, са си съвсем ОК. Само нормални тротоари вече нямаме, ама и това ще се оправи един ден.

# 376
Това си е изкуство, да живееш спокойно. Иначе живея по-забързано и това много ми бъркаше в здравето, но проблемът е със сигурност в мен. Прави са си хората да не се стресират и ядосват. Но примерно мен там би ме убило да живея на сегашната ми възраст - след 20-30 години с удоволствие.

Това си е тренд от много дълго време. Младите хора предпочитат северна Европа и северна Америка. По специално градове като Лондон, където всичко се случва. Аз ако можех да се върна назад, бих живяла като млада в Щатите. Канада по принцип ми харесва като култура повече, но дори и по средата на май дърветата там са без листа, сякаш зимата е перманентна, независимо от топлото време. Като климат естествено, Калифорния е страхотна и по-либерална. Природата е необикновена, има латински дух и много открити пространства, храната е впечатляваща.

Но нито Лондон, нито Щатите според мен са подходящи за хора над 35г. Огромните разстояния, пренаселеността, стреса, транзакциалното общуване....

# 377
Но нито Лондон, нито Щатите според мен са подходящи за хора над 35г. Огромните разстояния, пренаселеността, стреса, транзакциалното общуване....
Испания най-добре, всеки следобед - сиеста, всеки уикенд - фиеста Satisfied

# 378
  • София
Не е като да не съм излизала от България, но само в командировки. Бях изумена в Белгия, Монс - по централната улица едни хранителни магазини, които ми напомниха онези от соцвремената - не като асортимент, но като интериор. В сравнение с тях Фантастико ми се видя като нещо божествено.

# 379
Е за какво сте влизали в хранителен магазин, в Белгия само шоколад се яде Fork And Knife Може и сиренца.

# 380
  • София
За шоколад и разни чипсове влизахме. И бира, разбира се

# 381
  • Най-красивата страна
То не всичко в западна Европа е розово ....и не на всеки му харесва там..

# 382
Да но за съжаление, големите, прехвалени и по полярни локации в България се нагласят по западен образец.

Здравеопазването буше на ниво - с малко средства, за всички. Сега повечето Софийски лекари те посрещат с калкулатор, а нивото им ( с тези бизнес магистратури) е на светлинни години от тези на старото поколение, по мое виждане.

# 383
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
И аз мисля, че у нас, в София и големите градове е идеално за стари хора и отглеждане на малки деца, хем е спокойно , хем има всичко

Но ако искаш да успяваш, да се образоваш добре, да ти се случват неща- Западна Европа и САЩ
Аз лично бих искала да съм завършила университет в САЩ

# 384
Роузи, не съм много съгласна, че България е само за стари хора. Това, че има всичко е така, количествено, но не знам дали качествено. Детските градини и след училищните занималните са доста скъпи в чужбина (2000лв). Бабите си гледат маникюра и почивките и не се ангажират с отглеждането на внучетата, както е прието в България, (но пък лели и братовчеди се включват на бартерна основа). Нивото на следучилищна подготовка на родителско ниво, за мен е потресаващо в България - погледнете форума за образование, леко съжалявам местните 4то класници).

В интерес на истината, не мисля че някой сега(2022) да гледа откъде ти е точно образованието. Да речем 2000 определено гледаха, аз две западни магистратури правих, (не че съжалявам). Сега университетите много се състезават да привличат глобален талант и взимат от всякъде - особено Индия, Китай, Бразилия (защото са и най-големи, та пропорционално тези студенти са голяма бройка) и не ги интересува много много къде са завършили кандидатстващите. После с една чужда магистратура и ти се отваря вратата към местния пазар. Но не виждам точно предимството да се завърши американски университет. Може би само за добра работа в САЩ. (На моя приятелка украинка сестра й е гинеколожка и за Щатите трябвало да доучва за мед сестра.)

# 385
За образованието дали гледат откъде е, предполагам, че зависи от сектора. В моя бранш без образование от много добър университет е много трудно да се набуташ по хубавите фирми, въобще не стигаш до интервю. Не че няма изключения, но са си наистина изключения. И там с някой Community College от САЩ ще стане номера точно колкото с примерно някой новоизмислен български университет. Не смятам обаче, че това важи за всякакъв вид работа.

# 386
При добрите и желаните работни места се гледа какъв университет е завършен, там където търсят някой дастои и няма навалица все едно какво си завършил.

# 387
В моята сфера (техническа) се напълни с индийци (предимно, но не само) със западни магистратури само, защото има недостиг в момента. Предполагам, за икономика например, ще е по различно. И все пак, шефката на IMF  не е с бакалавър от световно известен университет, примерно.

# 388
Кристалина Георгиева след докторантурата си в България е участвала в различни програми на Ivy League университети (Харвард и MIT мисля), и това още началото на 90те години. Не е на сегашната си позиция директно заради това, но тогава това ѝе дало със сигурност голям тласък, който само с българско образование не би бил възможен.

# 389
Аз горе писах, че с магистратура от чужд университет се отварят много врати. 2000 не можеше, нямаше между-държавно признаване на квалификации и т.н. или беше доста трудно.

Моето наблюдение е че магистратура и многото препятствия до първата отворена врата на компания, с добра репутация, в която да се докажеш е по-важно, отколкото от къде ти е пре-магистралното образование.

Това го пиша защото съм чувала, че доста от образованите родители в България "плашат" децата си с учене в български университет. Та си пращат децата по Холандия и Германия, като по този начин отричат възможността българските университети да се развиват, за сметка на чуждестранните.

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 17:41 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт