Защо българинът мисли единствено за себе си?

• 21 320
  • 417
  •   1
Отговори
# 390
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз бих учила там, не заради възможностите, а най- вече заради самото учене

# 391

Това го пиша защото съм чувала, че доста от образованите родители в България "плашат" децата си с учене в български университет. Та си пращат децата по Холандия и Германия, като по този начин отричат възможността българските университети да се развиват, за сметка на чуждестранните.

Това предполагам си до писала, защото не го видях като първо ти прочетох мнението. Не съм съгласна с болднатото. Защо да не си прати човек детето в по-добър университет, ако го приемат и е възможно, а да го праща в по-лош такъв евентуално, за да дава възможност на университета да се развива? Ще купуваш ли години наред по-лош продукт, макар че можеш да имаш по-добър, за да подкрепяш фирмата производител да има мотивация да го подобри? Според мен трябва да е точно обратното, това е стандартна конкурентна ситуация.

# 392
Вярно е дописах го и съвсем разбирам доводите на родителите, и твоите по-горе. Но то всичко е цикъл - като изпращат децата си в горепосочените университети за цялосен цикъл образование, няма никакво изливане на средства (поради липса на търсене) в нашите университети. Децата, които не могат да си позволят да ходят в чужди университети, няма и с кого да се съревновават като учат в България, защото половината от връстниците им са в чужбина, нивото допълнително спада, и така омагьосан кръг.

Пък тези чуждестранните университети, като се задъхват да обслужват и Азия, Лат Америка и източна Европа, се превръщат в машини за правене на пари, и конвеирни абсолвенти. Държат се на добрата воля, време и усилия на преподавателите, за които студенти в пъти повече от нормалното при изисквания за публикации и професионално развитие, понякога идва в много.

Наистина намирам похвална дедикацията на българската майка да изучи детето си. Моят син нарича източноевропейските майки (по негово наблюдение над съученици) "тигрови майки", въпреки че терминът официално е измислен за азиатските жени. И по мое менние е много силно изразен колкото по към азиатския континент се отива, започвайки от Полша към Китай и през Русия.

# 393
А, да азиатките са страшни. Познати корейци много са ми се оплаквали от амбициозни родители 😆

То и в елитните университети в чужбина (държавните) не се изливат пари ей така във всяка катедра доколкото съм чувала (не съм в академична среда, но имам близък приятел с такава насоченост, та повтарям чутото от него), ами професорите обикалят да убеждават разни спонсори. То е ясно, че и това е проблем и че средства няма. Но аз честно казано не се чувствам длъжник на никоя държава да оставам там и да подобрявам нещо - плащам данъци, а избранниците на народа получават сериозни заплати да инвестират моите данъци в нещо смислено и да подобрят средата. Ако не го правят, ми честно казано се чувствам като недоволен клиент. Гоня си интереса и се ориентирам според това къде ми е на мен най-изгодно. Преди години един семеен приятел ме разкритикува нямало ли да се връщам в България - трудно било, ниски били заплатите,неуредено, корупция, и прочее, ама си било нашето. Въобще не ме докосват тея аргументи - не знам защо да се мъча само и само да стоя някъде, защото там съм се родила, и то в един все по-глобализиран свят. Също конкурентна среда.

И който не осъзнава, че човешкият капитал му е най-важният ресурс, толкова по-зле.

И да допиша - като завършила в чужбина, имах колеги, които бяха тръгнали с по 1000€ изкарани от почасова работа преди това, работеха по време на следването (аз също се издържах сама), завършиха, намериха си работа според образованието и се развиват. Даже тоя аргумент с парите приемам наполовина - начини има, ама на който не му стиска или го мързи - сам си е виновен. Има и социални стипендии и прочее.

# 394
Разбирам те много добре. Мисля обаче, че между мене и тебе стоят поне 15г разлика (може и повече, в моя полза Wink. Аз бях така като заминах - но мисля с времето, а и най-вече защото и с наука се занимавам, започнах да мисля по-безпристрастно - в смисъл, вместо да гледам себе-центрично - малко повече фокус на как около мен нещата функционират. Леко на социологически принцип - cause and effect.

А даже и еволюирам(!) - като емигрирах, не горях от желание да казвам от къде съм точно, докато много рано в онзи етап ми бе обърнато внимание, че България си е много "екзотична" родина. Аз винаги предпочитам да се запознавам с хора, които са от по-малки и не така известни държави, защото като цяло, по народност веднага те плясват в някаква категория и е на принципа този народотип до доказване на противното/различното.

# 395
  • Най-красивата страна
Аз пък с удоволствие обяснявах от къде съм,докато бях студентка в Германия.
Разказвала съм много за България и съм водила тук колежки през ваканциите .
Попадала съм и на лошо отношение разбира се,ама не си оставях магарето в калта..

# 396
  • Paris, France
На мене по едно време ми писна да обяснявам и показвам къде съм родена. В началото се пънех, но после казвах, че е на Балканите, столицата е София и толкоз. Омръзнало ми беше да обяснявам по 100 часа история, език и да показвам на картата и накрая да ме питат това всъщност Боливия ли е или Волга и то хора, които бяха ходили в Боливия. Често бъркаха с Белгия. Единствените ми състуденти, които знаеха къде точно е България и доста, даже повече от мене за бита и живота там бяха една ливанка, двама либийци и момче от Ирак. На иракчанина баща му беше учил в Югославия и беше минавал през България с колата, ливанката имаше чичовци, живеещи в България и братовчеди с майка българка, а либийците бяха идвали на гости, единият при роднина, работил в София, а другата да види майка си, която се е лекувала там. Те бяха единствените, които не ми говореха за поркане или ниския стандарт.

Портиерът на блока, в който живеех често ми повтаряше, че ходел с жена си и петте си деца на почивка и колко било евтино, а българите карали трошки и не можели да си позволят същите хотели. Обясних му, че можем, но предпочитаме да ходим по други места 🥳. Всеки път като ме видеше с куфарите ме питаше в България ли си отивам със стоки и храна за семейството и всеки път му отговарях, че не, отивам еди къде си и в куфарите нося стоки и храна за англичани, живеещи там 🤩. Обяснявах, че им липсват Marmite, Worcester sauce и подобни. Питал ме е и как мога да си позволявам чести пътувания до далечни места. Обясних му, че има гаджета за тази цел. Гледаше малко странно, но нищо не казваше. Много обичаше да се заяжда с арабки, иранки и туркини, особено за облеклото им.

От друг човек, за над десетилетие, негативи не съм чула.

# 397
Да, беше определено по-различно в миналото, когато българите бяха редко срещани на запад.

Аз обикновено питах, ами откъде мислите че съм (аз съм синеока и най-редовно си ме спрягат за полячка, а в Бронкс ме помислиха за албанка). Два пъти ме шокираха, все млади хора бяха - 1997 в Холандия, една испанка ми каза - от България и 1999 в Лондон един индобританец - същото. И двата пъти ме разпознаха по акцента, но тогава интересаът към България беше точно никакъв (а преди време гледах филм с Моника Белучи, която играеше българка), та дори и не си спомням как тези хора бяха разбрали, че и запомнили спецификата на българския акцент. Оттогава не ми се е случвало.

# 398
  • Швейцария
Мен като ме попитат, казвам от България съм и нищо повече.

# 399
Хахах, аз пък доживях българи в българска компания на гости да ме помислят за англичанка преди две години 😀

# 400
  • Paris, France
Хахах, аз пък доживях българи в българска компания на гости да ме помислят за англичанка преди две години 😀

Пияна ли беше?

# 401
На мене по едно време ми писна да обяснявам и показвам къде съм родена.
А аз от началото не си правя труда да обяснявам. Като ме попитат от какъв корен съм, си казвам, че съм българка. България е в Европа и толкоз. Като им видя празните погледи ми става ясно, че нищо не им говори.
Повечето канадци и американци дори си нямат и представа, как да я открият на картата и не ги интересува. Често бъркат България с Унгария, което ми говори за пълна липса на познания по география.
Това са нискообразованите, обаче. Тези, които имат академично образование имат повече пари, пътуват и знаят. Миналата година излизах с двама мъже (с втория още излизам). И двамата знаеха. Ама първият беше наполовина грък, а вторият е израелец.

# 402

Пияна ли беше?
Даже никак.

# 403
Аз пък с удоволствие обяснявах от къде съм,докато бях студентка в Германия.
И аз така, особено на австрийци или французи. Обичам да ги изненадвам.

Преди много години госпожица, както се беше отпуснала в голям кръг да критикува рускини и българки за силния грим и късите поли и че ги разпознава, кимах, кимах и в един момент: "Между другото, аз съм от България." , тя: "Тоест родена там?", "И израстнала." Тя: "Ами, аз имах предвид, хън-мън" Joy Потъна в земята.

Скрит текст:
Който чужденец е бил с мен в Пловдив, е искал да идва пак.

# 404
Аз бих учила там, не заради възможностите, а най- вече заради самото учене

Роузи, заинтригува ме, какво мислиш е по-доброто на американското образование?

Аз имам опит от няколко държави, но дори и днес мога да кажа, че в България 90те имаше много добри преподаватели. Един от най-добрите, по спомен, беше братът на бившия премиер арх Станишев. Той имаше изборни лекции в някакво смешно вечерно време и пълнеше аудиториума. И в чужбина има много добри преподаватели. Аз например от Канада съм впечатлена.

Общи условия

Активация на акаунт