Всякакви въпроси относно пералнята - тема 13

• 58 958
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • до най-прекрасния мъж
+1  От личен опит със здравословни проблеми, потвърждавам, че напрактика е точно така. Имало е моменти, перях бельо и хавлии на 95 гр дори. Имаше ефект. Сега, след като родих, пера вече на 60, на бебето дрехите също пера на 60.
Следя отскоро темата, защото и нашата пералня върви към предаване. На 12 г е, има живот все още в нея, но не знам кога ще се предаде. Един път сменихме лагери на барабана, когато беше на 8 г. Иначе, много здрава машинка излезе - базов модел на Електролукс, навремето го взех за 450 лв, беше от евтините перални. Няма даже дисплей, но пере чудесно и много си я обичам. Като имате предвид, че я разглобихме двамата с мъжа ми, който от перални не разбира, наистина излезе желязна. Дано поне ми отгледа детето. Чува се едно виене, но не е от лагерите на барабана, вероятно нещо откъм мотора.

# 526
  • Велики Преслав
Ами дрехиге ми няма да издържат всекидневно пране на 60⁰.
Аз ги обличам за по 8 часа и не се цапам, най-много да се изпотя, но пък пералнята ми плакне страхатно. Ако се изцапам, да пера на 60⁰. Освен това, пера с качествени препарати.

А хавлии и чаршафи пера на 60⁰, но повечето на 70⁰. Ако нещо е оцапано на 80⁰.

Сигурно на патагонски трябва да се обясни на патагонски, че прането с много вода, не е пране, а плацикане. Трябва триене. Плакненето не го включвам, там вода трябва.

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 10:47 от Васил Василев

# 527
  • София
"Сериите ни 7000 с технологията ProSteam® притежават нова функция PlusSteam, за да завърши програмата за пране с пара за по-малко намачкване и по-малко гладене. Дрехите ви остават освежени и без миризма."

някой пробвал ли е тази екстра с парата?
Рекламата копирах от сайта на аег. Излиза, че след пране е възможно остатъчна миризм

# 528
  • София
"Сериите ни 7000 с технологията ProSteam® притежават нова функция PlusSteam, за да завърши програмата за пране с пара за по-малко намачкване и по-малко гладене. Дрехите ви остават освежени и без миризма."

Рекламата копирах от сайта на аег. Излиза, че след пране е възможно остатъчна миризм

Така излиза според думите, написани от някой член на „младия и амбициозен екип“ на рекламната агенция, обслужваща фирмата вносител. Не сме длъжни да му вярваме. Всъщност, този похват се нарича „инсинуация“ - внушаваш нещо без да го казваш директно. Твърдението „Дрехите ви остават освежени и без миризма“ може да е вярно, но от него не следва, че в другите марки и модели перални дрехите ви остават неосвежени и със миризма.

# 529
Не всичко може да се пере на 60С . Зависи от материя , цвят и т.н.
Бели дрехи пера повечето пъти на 60С или 50 .
На 70 С завивки от легла . На 90 С хавлии .
Нормални черни дрехи пера на 40 С , 2 часа и половина близо е програмата .
Деликатни черни дрехи понякога , не обичам , но пера на 30С - 2ч и 15 мин .

# 530
  • София
Само че прането не е само с вода, та да попарваме непременно дрехите. Препаратите си имат спецификация и не е окей да я изключваме от картинката. Щом бактериите от ръцете ни мрат от сапун на доста под 60 градуса, логично е и прането с препарат на под 60 градуса, да върши работа. Да не говорим, че между бактерия и вирус има разлика, все пак. Разбирам защо е такава статията, но точно заради това си разбиране, не я приемам за 100%-ва истина, поне докато не видя самото изследване (а ако човек наистина има интерес, ще го намери).

# 531
Най-много обичам течни препарати , на които пише - "Хигиенично изпиране и при 20 С "..................

# 532
  • София
За 20 градуса още не съм срещала, и такива ли има вече? Grinning До 30 съм мяркала, но и вълна например няма как да изперем на 60, така че би следвало препаратите за вълна да са достатъчно хигиенизиращи на 30-40 градуса. Според мен.
Всеки да пере както иска, само нека не се отнасяме към избора на другите като към нещо ненормално, моля Simple Smile

Скрит текст:
Аз пък най-обичам "учени" от неводещи университети да ги публикуват безкритично и не в цялост... Ама съм учила специализирано за медии и имам на база на какво да обсъждам медийния подход. Ако имах експертиза в биотехнологии,  микробиология или поне химия, сигурно щях да се чувствам комфортно да оценявам и твърденията на производителите на препарати Simple Smile Обаче нямам.

# 533
+1  От личен опит със здравословни проблеми, потвърждавам, че напрактика е точно така. Имало е моменти, перях бельо и хавлии на 95 гр дори. Имаше ефект. Сега, след като родих, пера вече на 60, на бебето дрехите също пера на 60.
Следя отскоро темата, защото и нашата пералня върви към предаване. На 12 г е, има живот все още в нея, но не знам кога ще се предаде. Един път сменихме лагери на барабана, когато беше на 8 г. Иначе, много здрава машинка излезе - базов модел на Електролукс, навремето го взех за 450 лв, беше от евтините перални. Няма даже дисплей, но пере чудесно и много си я обичам. Като имате предвид, че я разглобихме двамата с мъжа ми, който от перални не разбира, наистина излезе желязна. Дано поне ми отгледа детето. Чува се едно виене, но не е от лагерите на барабана, вероятно нещо откъм мотора.
Ако не е с инверторен мотор, то най-вероятно са четките на мотора- графитени "пръчки", поставени в пластмасови държачи. Сменят се лесно и са евтини. Трбва да са по размер и да имат съответния наклон. Ако се износят прекалено, под пералнята може да се види присветване. Най-добре е да се свалят и да се занесат в магазина, за да се вземат точните. Не е нужно да са оригинални.
https://www.delta-elis.com/index.php?lan=bg&cat=3&prc=1& … ;prs=293&srt=*%20%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%98_%D0%93%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%20%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8&clrsrch=1

# 534
  • до най-прекрасния мъж
Petiaivanov, ето такава е, но не помня точния модел, EWF12040W мисля, че е. Сега не мога да я видя, че малката спи. 1200 оборота, 5 кг, Eco valve. Мисля, че не е инвертор.

# 535
  • Велики Преслав
Да, с отваряем казан.
Мотора е колекторен, като исвен четки, както правилно е описала Petiaivanov, може и лагерите на мотора може да свирят.

# 536
Да, с отваряем казан.
Мотора е колекторен, като исвен четки, както правилно е описала Petiaivanov, може и лагерите на мотора може да свирят.
Така е, но и това не е скъп ремонт и щом уредът си е ОК и с отваряем казан, си заслужава ремонта.
Обикновено се сваля само моторът и се носи в сервиз за ремонт. Не е нужно целият уред да се носи.

# 537

Аз имам АЕГ protex plus не знам коя серия е, не знам може ли да се нагласи да завършва програмите си с пара, но си има две отделни програми за пара. Една 31 минутна и една 21.
За по малкото гънки е вярно. Омекотител ( ако се слага такъв) се усеща повече да, но освежаване на не носени дрехи както го пишат в инструкциите си е пълна глупост. Друго, тениски и блузи с много дебели щампи или некачествени такива се развалят при 31 минути с пара ( установено от собствен опит) ползвам предимно 21 минутната и то не за всяко пране. Без омекотител когато пера  и пусна парата дрехите стават мекички и по-малко намачкани. Но пак ще се повторя тази функция на мен ми харесва, но не е за всякакви дрехи.

# 538
  • до най-прекрасния мъж
Да, с отваряем казан.
Така е, но и това не е скъп ремонт и щом уредът си е ОК и с отваряем казан, си заслужава ремонта.
Обикновено се сваля само моторът и се носи в сервиз за ремонт. Не е нужно целият уред да се носи.
Благодаря и на двама ви, много ценна информация.
Отваряме е казанът, да. ММ сам изби лагерите и ги смени. За мотора няма да се справи навярно, но по-важното е, че е ремонтопригоден. Вероятно са лагери, той го предположи още преди 4 г, като смени лагерите на казана. Тогава се чу мотора, че шуми. Но засега си кара така, не е страшен шум, просто се чува свирене.

# 539
  • Велики Преслав
Ами мотора е по-сложен. Повечето, не са със шпилки да се отварят, а трябва да се разпробият придържащите елементи, да се отвори и от там нататък, подобно като на казана.
Лично аз, след като видя състоянието на колектора, го минавам на струг много финно, почиствам между колекторните пластинки, сменям лагерите, и правя със шпилки.

Общи условия

Активация на акаунт