Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 380
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
За посредници не мога да ти дам съвети, понеже не ползвам български такива. За ETF-ите, сравнявай таксите им (да са възможно най-ниски) и Tracking Error (трябва възможно най-добре да следят индекса). Вече има и други неща, които са лични преференции (хеджнати към валута или не, плащащи дивиденти или ревинвестиращи, синтетични или не, и др.). Аз за S&P имам ETF-а на iShares.

Да обърна внимание, че все пак говорим за акции, и макар че индекса е по-малко рисков от единични акции заради диверсификацията си, все пак облигациите са много по-малко рискови (съответно с доста по-ниска доходност) и акциите по принцип НЕ са нискорискови активи.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 17:45 от Анонимен

# 136
Благодаря,  BadKarma Simple Smile

# 137
В стараят тема (към която има линк на страница 1) е обсъждано точно как да се избере ETF следящ S&P 500. Както и какви критерии да се следят при избора на какъвто и да е ETF.

# 138
.Иска ми се да инвестирам сума, която да изпозлвам след 20 години.
За 20 години се инвестира в земя. Много е дълъг периода.

# 139
Е защо? Има си различни стратегии според целите.

# 140
20 години е прекалено дълъг период.
5 макс 8 години. Всичко останало влиза в графата недвижимо

# 141
  • München, Deutschland
Аз пък изключих мислено 20-те години от изречението. Тя да инвестира както намира за добре, пък ако иска след 7г (примерно) да преструктурира инвестицията и да купи друго, след примерно още 2 - пак и на 20-тата година, щом точно тогава ще ги ползва, да продаде каквото прецени... В смисъл, ако инвестициите са смислени, са смислени, дали след1, 15 или 20 години. Ако вече по дадена причина са безсмислени, то това може да стане и след 2г и тогава да се наложи да се подменят. Говорейки за такива дълги периоди, има най-различни варианти.

# 142
20 години е прекалено дълъг период.
5 макс 8 години. Всичко останало влиза в графата недвижимо

Глупости. Не давайте такива съвети на хора, които тепърва навлизат в материята, че ще вземат да ви повярват.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 00:11 от Анонимен

# 143
Има ли фирма или лица, които биха могли да ме консултират какво да правя със спестяванията си? Не разбирам абслоютно нищо от инвестиции и акции. Имоти на сегашните цени не знам струва ли си, изчетох темата, казвате че за злато е късно.
Много се тревожа че седя, чакам и не знам какво да предприема. Бих искала да имам вложения, а не да стоят пари по банки и да се топят.
Но в какво, как? Сигурна фирма която са управлява определена сума, да купува, продва вместо мне, тъй като съм аблютен лаик и не разбирам нищо. Трябва да направя нещо, свита ми е душата. Бих инвестирала не с цел бърза печалба или печалба, колкото да защитя средствата си от “обезценяване”

# 144
  • Русе
Жаклин, за имането има, май доверително управление се наричаше, но никой няма да защити интересите ти както самата ти. Има разни безплатни или платени курсове, с които можеш да положиш основата и да вземеш решение в какво да инвестираш.
Иначе най-елементарно е да купиш някакъв имот. Дори и гараж да е, но не знам дали пазара е подходящ в момента за покупки.

# 145
Глупости. Не давайте такива съвети на хора, които тепърва навлизат в материята, че ще вземат да ви повярват.
Кое точно е глупости? Моля разяснете!

# 146
Кое точно е глупости? Моля разяснете!

Изказването, че задължително трябва да се инвестира в недвижимо имущество при дълъг хоризонт.

# 147
Говорим за 20 годишен с ниска ликвидност. Или препоръката е long-term докато цената върви нагоре? Joy

# 148
Не знам какво смешно има, препоръката е толкова несъстоятелна, че не знам изобщо откъде да я почна. Да не говорим, че за да се препоръча каквато и да е стратегия или портфолио трябва да се знаят много неща, които авторката на поста просто не ни е написала. Ако темата инвестиции ти е интересна, има много материали в интернет, като прочетеш основите ще осъзнаеш защо предложението ти е неоптимално. Ако има милиони, със сигурност има смисъл една част да е в недвижими имоти, но не всичко. И дори тогава има доста по-доходоносни алтернативи на неликвидни инвестиции.

Изобщо всичко да се бута в един тип неликвиден актив без буфер, ако ликвидност дотрябва, е малоумно. А и дори не знаем дали става въпрос за достатъчно пари, за да се покрие цената на имот.

Българинът е изключително невеж на тема инвестиции, тук има само имоти, злато и крипто. Жалка картинка.

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 12:31 от Анонимен

# 149
  • инфантилно и разглезено хлапе
Някой тук разбира ли от опции?
Аз не. Но ми стана много любопитно по какъв начин работят.
 Примерно при акциите е просто и ясно - акцията е поскъпнала с 3%, държателят става с +3% на плюс.
Но при опциите откъде идва тази огромна доходност(или загуба) от десетки, (или стотици) проценти на ден? Какъв е механизмът им на действие?

Попаднах на една интересна история, за едно момче-инвеститор, условно да го наречем Туфи, което, тайно без да казва на майка си, задигнало от нейната сметка всичките и вложени пари за пенсия, и ги вкарало в опции. Това били всичките пари на майката спестени от 3 десетилетия тежка работа, а целта на момчето уж била благородна, чрез агресивна инвестиционна стратегия да умножи първоначалните 100 000 долара х6 пъти, и да направи майка си богата.

Затова през 2021-ва Туфи вкарва спестените от майка му 100 хиляди в опции.
За съжаление нещата не се развиват според плана му и само след 1 месец губи 60 000 долара от парите на майка му. След още малко време нещата стават още по-грозни... Smirk

Общи условия

Активация на акаунт