Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 227
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Здравейте не е много по вашата тема  но бихте ли споделили в каква валута бихте обърнали заделени левове.Не целя печелба,а по-скоро не ми се иска да  не ги изгубя.Не смея да инвестирам,нищо не разбирам...

# 121
Най-изгодно е обръщане в евро ( най-малка разлика спрямо централния курс). За всяка друга валута ще те цакат повече. Но не виждам смисъл да го правиш. Иначе долари, франкове, ама и двете валути в момента са скъпи и ако паднат ще загубиш. Но ако не искаш евро, по-скоро долар.

# 122
каква валута бихте обърнали заделени левове.
В каквато и да обърнете инфлацията ще ги яде. Иначе Черна станция е права - в евро ще имате най-малка загуба от курсова разлика

# 123
  • München, Deutschland
Някои може ли да ми даде мнение за този фонд Schroeder ISF Global Smaller Companies. Случайно попаднах на реклама на Карол, че предлагат спестовни планове. Разгледах ги , поисках повече информация  и ми изпратиха на имейл на всичките им планове кои фонове са и какви са печелбите или загубите през последните 5год. Този беше с най добри. Момичето ми каза ,че имат само 1,5%  входна такса, след това нищо не се дължи. Решила съм да вложа малка сума пари , но нямам почти никакви /бих казала никакви/ познания. Не мога за сега да гледам и сама да решавам кои акции да купя.

Включвам се по тази тема.
Първо, хубаво би било да се дава линк към сайта на фонда. Не, че не ползваме гугъл, но все пак улеснява. Wink

Давам линк, от който личи възвращаемостта на год. база, дано да работи така копиран:

https://www.schroders.com/en/za/intermediary/fund-centre/gfc-con … rentPageParam%3D1

С две думи (направо числа) казано - пърформънс на Шроьдерса:

YTD   1 year   3 years

-10,3%     -0,9%      31,0%

А сега да видим този на iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc):

1 Monat        3 Monate        6 Monate       1 Jahr           3 Jahre
-0,93%        -4,41%        0,93%       14,10%   50,14%

Оттук примерно:
https://www.justetf.com/de/etf-profile.html?isin=IE00B4L5Y983#overview

С една дума - не стига, че е по-скъп, бидейки активно  управляван, не стига, че е по-рисков, бидейки с малки компании, ами и възвращаемостта му е по-лоша от тази на най-стандартния и сигурно възможно най-безрисковия и стандартен MSCI World...

----------------------------------------------------

Акаши 87, само така да обръщаш едни пари, при положение, че сме закачени за стабилна валута, като еврото, не виждам ама никакъв смисъл. Левът не е застрашен от девалвации и подобни, защо да го правиш? А, то и Мр. Смит и Станцията са ме изпреварили...

# 124
Хриси, ти през кой посредник купуваш? Ако си в България. Извинявам се, ако е писано вече.

# 125
  • München, Deutschland
Не съм, дори не знам кой какво предлага в детайли в България. Бих започнала от най-големите и известни, ако трябваше да търся, същевременно и бих проверила кои международни имат оферти за България.

Между другото съм Криси, просто така ми се изписва името на латиница. 😃

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 23:53 от chrissy

# 126
Криси не е ли това възвръщаемостта за 5год.? Не копирах линк, защото Карол ми изпрати на имейл с информацията. Може ли да ми обясниш какво значи скъп? От Карол ми обясниха,че има само 1,5% входна такса, при излизане нищо не дължа.  В момента следя един он лайн курс за инвестиране, дано малко се образовам.

# 127
  • Пловдив
Някои може ли да ми даде мнение за този фонд Schroeder ISF Global Smaller Companies. Случайно попаднах на реклама на Карол, че предлагат спестовни планове. Разгледах ги , поисках повече информация  и ми изпратиха на имейл на всичките им планове кои фонове са и какви са печелбите или загубите през последните 5год. Този беше с най добри. Момичето ми каза ,че имат само 1,5%  входна такса, след това нищо не се дължи. Решила съм да вложа малка сума пари , но нямам почти никакви /бих казала никакви/ познания. Не мога за сега да гледам и сама да решавам кои акции да купя.

Включвам се по тази тема.
Първо, хубаво би било да се дава линк към сайта на фонда. Не, че не ползваме гугъл, но все пак улеснява. Wink

Давам линк, от който личи възвращаемостта на год. база, дано да работи така копиран:

https://www.schroders.com/en/za/intermediary/fund-centre/gfc-con … rentPageParam%3D1

С две думи (направо числа) казано - пърформънс на Шроьдерса:

YTD   1 year   3 years

-10,3%     -0,9%      31,0%

А сега да видим този на iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc):

1 Monat        3 Monate        6 Monate       1 Jahr           3 Jahre
-0,93%        -4,41%        0,93%       14,10%   50,14%

Оттук примерно:
https://www.justetf.com/de/etf-profile.html?isin=IE00B4L5Y983#overview

С една дума - не стига, че е по-скъп, бидейки активно  управляван, не стига, че е по-рисков, бидейки с малки компании, ами и възвращаемостта му е по-лоша от тази на най-стандартния и сигурно възможно най-безрисковия и стандартен MSCI World...

----------------------------------------------------

Акаши 87, само така да обръщаш едни пари, при положение, че сме закачени за стабилна валута, като еврото, не виждам ама никакъв смисъл. Левът не е застрашен от девалвации и подобни, защо да го правиш? А, то и Мр. Смит и Станцията са ме изпреварили...

Абсолютно съгласна съм, но както казах не се смятам за разбирач.А както знаем с питане до Рим се стига така че много благодаря за отговорите.

# 128
  • München, Deutschland
Криси не е ли това възвръщаемостта за 5год.? Не копирах линк, защото Карол ми изпрати на имейл с информацията. Може ли да ми обясниш какво значи скъп? От Карол ми обясниха,че има само 1,5% входна такса, при излизане нищо не дължа.  В момента следя един он лайн курс за инвестиране, дано малко се образовам.

Ето каккво намирам на сайта на фонда. Сайтът е отвратителен, нито линковете работят, нито сърчът, а на всичкото отгоре ограничава по IP адрес нещо, защото сам ми отваря сайта за Южна Африка, а после ми казва, че не съм там... Но както и да е, след дълги борби, ето скрийншот:

Уж дава TER от 1,28%, но не ми става ясно как от 1% mgmt fee и 1,3% текущи разходи, стигат до 1,28% TER... Отделно ентрито от 1%...

Не мога да кажа как са смятали в лилавата диаграма, която пусна, но тя противоречи на собствената им таблица от няколко реда по-нагоре:

Да разгледаме таблицата с малко мисъл.

Първото, което се набива на очи е, че разглеждането по години започва от един случаен ден през февруари, а не от например 01.01. Случаенос? Не мисла. Simple Smile Е, може и да се актуализира примерно месечно, но да оставим това за момента.

1. Ако погледнем последните 12 месеца, реално фондът е на 0 (-0,9%), с други думи - една година бачкат, взимат си текущи и мениджмънт такси, инфлацията се трупа (няка да смятаме с 6% за мин. год.) и какво излиза: -1,28% (такси всякакви) + (-1%) (такса за влизане) + (-0,9%) (перформънс) + (-6%) (с толкова инфлацията е обезценила парите ни) и от този фонд реалният минус е -9,18% за година, без инфлацията, която касае всички: -3,16%. С други думи, за да може дори само да покрие инфлацията си и собствените си такси, този фонд трябва да изкара 10% годишна доходност... Трудна работа, според тези пърформънс данни.

2. Гледаме назад - фев 2020 до фев 2021- годината на корона. Имаме покачване от 34,4%, за календарната 2020 (не ми се рови да изчислявам  от фев до фев), възвращемостта на С&П 500 е 18,4% - ок, фондът печели, НО не и ако погледнем 2021, когато С&П 500 дръпва с още 28,71%. С други думи: С&П 500 за 2020-2021 е +37%, фондът е на +33%, като за две години е взел близо 6% от тази печалба в такси, т.е. реално +27%...

3, Продължаваме анализа назад: годините 2018 и 2019 е на малки минуси (-7%), с таксите: -13%. За това време СП500 бележи растеж от общо +27%...

За мен за това, че има по-лош пърформънс от СП500 даже и с оглед на това, че малките компании са нещо, което е общо по-рисково, това е твърде скъп фонд.

Данни за възвращаемост на СП500, понеже не помня пуснах ли:
https://www.slickcharts.com/sp500/returns

П.С. сметките не ги правих съвсем точно, защото дори и това да напиша ми отне към 1/2 час, за да е подредено, смислено и със скрийншоти, надявам се все пак да е полезно, макар да не смятах до запетайката точно. Wink Знаем се от друга тема, сигурна съм, че с точната сметка на % с калкулатор ще се справиш и сама, аз ти давам само насоките тук. Wink

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 16:30 от chrissy

# 129
Здравейте, разглеждам сайта на карол инвестиционен посредник, за България, такси и комисионни. Може ли някой да уточни, какво се има предвид под %/сума такса на сделка? Секцията с търговия в САЩ и междунарни пазари, си пише на акция. На описанието на платформата за инвестиране, също пише на контракт и на сделка. Как се съотнася това спрямо дадена сума, която съм решила да инвестирам в etf?

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 13:49 от Анонимен

# 130
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ако сумата на това, което ще купуваш/продаваш е от 1 ~ 6000 евро, таксата за покупка е 6 евро
Ако сумата е по-голяма от 6000 евро, таксата за покупка е 0,1% от стойността на покупката.
Това е при т.нар. smart routing

При "директни поръчки" вероятно зависи от мястото/борсата на покупка  -  примерно за Франция, Холандия
0,2% от стойността, минимум 8 евро...

# 131
Криси, ако фондът следи малки компании и друг индекс като Russell 2000 или някой друг small cap индекс е просто грешно да се сравнява с S&P500, защото е като да сравняваш ябълки и круши. Този фонд явно е активен и не следи активно индекс (така изглежда на пръв поглед без да отварям уебсайта) и трябва да се види кой му е бенчмарка и дали е адекватен, защото в повечето случаи не са. На тази база можеш да анализираш, ако пък се разсъждава в контекста на портфолио - този подход и това мерене само на пърформънс е откровено грешен.

# 132
  • München, Deutschland
Съгласна съм, сравнявам винаги с СП500 не смислово, а за да се види като пърформънс сравнение със съвсем достъпен индекс (с много ЕТФи, които може да се купят върху него). Иначе ясно, че зависи и от целта на инвестицията, т.е. с каква цел е купен точно този инструмент, а не друг, прав/а си. Wink

# 133
Много полезна тема Simple Smile

# 134
Здравейте,  страхотна тема. От вдичко написано се ориентирах към фонд, който следи индекса S&P 500,тъй като ми се струва най-малко рисков, на база цялата история. Иска ми се да инвестирам сума, която да изпозлвам след 20 години. Виждам, обаче, че има много фондове, следящи този индекс.  Вие към кой точно сте се ориентирали и като цяло как вземате избор в кой да инвестирате? Сякаш конкретно за тази инвестиция ми се иска да е чрез Уникредит или друга банка, а не Карол, Адмирал и други посредници.

Общи условия

Активация на акаунт