Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 230
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Този сценарий е когато кредита е усвоен незабавно и не носи никаква полза. Например 2.5к кредит за нов телефон.
Но 30к с ипотека вложени в нещо на 11% са около 5% плюс при това с изплащане и на главница

# 106
Този сценарий е когато кредита е усвоен незабавно и не носи никаква полза. Например 2.5к кредит за нов телефон.
Но 30к с ипотека вложени в нещо на 11% са около 5% плюс при това с изплащане и на главница

Супер, покажи ми това нещо с гарантирани 11% и веднага ще вложа и 300К.  Ама защо си мисля, че има и сценарий тези 300 К да станат 250 К.

# 107
Гарантирана доходност имат само американските облигации. Всичко друго е преценен риск.
Аз с преценен риск докарвам до малко под 10% годишна и то след санкциите на Русия

# 108
Ми браво на теб.

# 109
Здравейте, кои фондове на Амунди бихте препоръчали за инвестиране в облигации или по-скоро какво да гледам, когато инвестирам в тях. Целта е някаква сума пари да не се обезцени съвсем. От банката ми казаха, че нямам такса за откриване на сметка, имам 1.5% първоначална такса и това е. Инвестицията ще е в евро.

# 110
A защо облигации, а не акции. Черна станция споменава по-горе акции в ЕВРО за американския пазар
И коя е вашата банка

Здравейте, кои фондове на Амунди бихте препоръчали за инвестиране в облигации или по-скоро какво да гледам, когато инвестирам в тях. Целта е някаква сума пари да не се обезцени съвсем. От банката ми казаха, че нямам такса за откриване на сметка, имам 1.5% първоначална такса и това е. Инвестицията ще е в евро.

# 111
Банката чрез която ще се купува, е Булбанк. Сумата, която ще се инвестира, не е голяма, предполагам брокер даже няма да прояви интерес да участва.
Доколкото разбирам възвръщаемостта при облигациите е по-ниска, но и рискът е по-малък.

# 112
Това да стоиш с ипотека и да инвестираш за печалба по-голяма от лихвата е за хазартни типове и професионалисти. За тези, които не са такива, по-добре да си я погасиш, ако няма какво да правиш парите, защото не знаеш какво ти готви утрешния ден, а без дом е много зле.

Принципно съм съгласна. За сега лихвения процент на кредита ни е добър(нисък) в България сме. Мислех си и за варианта, както се очаква покачване на лихвените %, когато това се случи евентуално да погасим предсрочно някаква сума и да преговаряме за леко намаление на % тогава.
Само си разсъждавам и да настина нямам никакъв опит.
При мен има и емоционалният момент, част от парите са ми от татко, който загубих наскоро и който е спестявал от пенсията с 400 лв....И не искам да изгорят така, както преди 20 години пак неговите:(
Та затова се чудя и мая:(

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 09:49 от vioila

# 113
Аз съвсем лаишки бих посъветвала да погасите каквото можете по кредита и след това ако имате свободни средства да мислите за инвестиции. Но моят подход е доста консервативен Simple Smile

# 114
  • Far away from here...
Банката чрез която ще се купува, е Булбанк. Сумата, която ще се инвестира, не е голяма, предполагам брокер даже няма да прояви интерес да участва.
Доколкото разбирам възвръщаемостта при облигациите е по-ниска, но и рискът е по-малък.
Таксата не е само 1,5 процента, защото конкретният фонд също начислява такси, някои имат и допълнителна за добро представяне.

# 115
Аз съм пълен лаик какво се правят средствата , които имаш. В момента имам налични поради наследство в УниКредит. Много се чудя в какво да ги вложа, така ще да не се изпарят. Консултирам се със служители в банката , но все пак не ми е ясно кое ще ми донесе приходи, а не само да ли държи парите и да плащам такси. В един момент си мисля да купя имот, ако намеря подходящ , но знам ли след време децата ми къде ще искат да живеят и дали този имот ще е полезен за тях. Наистина много го мисля. С кого е правилно да се консултирам. До момента съм разполагала само със средства от заплата и тези много ги мисля

# 116
Таксата не е само 1,5 процента, защото конкретният фонд също начислява такси, някои имат и допълнителна за добро представяне.
Няма нищо за такива такси в договора. Казаха само за този 1.5%

# 117
Пийкок, и аз все още се образовам по темата. В момента проучвам, както ме посъветваха по-назад в темата, да си отворя сметка в карол интернешънъл брокерс, да инвестирам в индексни фондове от ETF, дългосрочно. Следя по интернет кои етф да закупя, интересуват не такива с по-голям дял акции спрямо бондове. Бондовете са много ниско доходни, но ги слагат, защото са по-ниско рискови, за да намалят цялостния риск на фонда. На мен лично много полезен ми е сайтът на vanguardinvestоr.co.uk. Дск също предлагат инвестиционни сметки, но таксите и комисионните ми се сториха високи на фона на това, което се предлага в чужбина, което не трябва да е повече от 1%. И също, търся ниска такса за транзакция, т.е при вноска колко ми удържат. Защото 4% от примерно както е при инвестиционната ми застраховка с месечно удържане от заплата, ако е на голяма сума, се усеща. Направих също инконсултация с експат, но там си казаха, че комисионите от кспиталовата печалба са им по-високи, защото има инвеститор, който ти управлява портфейла, има и изискване за 10000лв стартова сума за отваряне на портфейл. За себе си съм преценила, че не искам те да ми решават кои фондове да слагат и махат в портфейла ми и да им плащам, и че след като съм срещала препоръки за дадени фондове от различни източници и мога горе долу да видя как се движат във времето на сайта на инвестиционните посредници, предпочитам сама да закупувам и периодично да преразглеждам, ако трябва. Идеята е, че тези фондове по моето разбиране са вече наготово създадени пакети от акции, няма нужда да следиш коя компания как се развива постоянно и да играеш хазарт. Затова не ми се плаща и на инвеститор да ми управлява сметката. Да, сигурно ще цели максимално да оптимизира печалбите, просто защото самият той също прибира тлъсти бонуси за добро представяне, от моята капиталова печалба.

# 118
  • Far away from here...
Няма нищо за такива такси в договора. Казаха само за този 1.5%

Всеки фонд публикува информация за дължимите такси в документа с ключова информация за инвеститорите.

# 119
Някои може ли да ми даде мнение за този фонд Schroeder ISF Global Smaller Companies. Случайно попаднах на реклама на Карол, че предлагат спестовни планове. Разгледах ги , поисках повече информация  и ми изпратиха на имейл на всичките им планове кои фонове са и какви са печелбите или загубите през последните 5год. Този беше с най добри. Момичето ми каза ,че имат само 1,5%  входна такса, след това нищо не се дължи. Решила съм да вложа малка сума пари , но нямам почти никакви /бих казала никакви/ познания. Не мога за сега да гледам и сама да решавам кои акции да купя.

Общи условия

Активация на акаунт