Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 217
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Тоест момичета, малкото заделени левове, които има към този момент за черни дни (недай Боже):

1. Най-добре да си останат така ли
2. За купуване на друга валута или някоя монетка съм закъсняла ли
3. А за погасяване на част от ипотечен кредит има ли смисъл

# 91
По-опитните да споделят, но аз всичко остатъчно бих влагала в акции, с цел дългосрочно инвестиране, и изчакване пазара да се възстанови. Именно затова имам същото питане обаче за предсрочно погасяване на кредит - дали е според вас добра идея, или да ги инвестирам и тях. Ако обаче ЦБ вдигнат основната лихва, а банката няма буфер, да не се окажем с по-високи лихви.

# 92
По-опитните да споделят, но аз всичко остатъчно бих влагала в акции, с цел дългосрочно инвестиране, и изчакване пазара да се възстанови. Именно затова имам същото питане обаче за предсрочно погасяване на кредит - дали е според вас добра идея, или да ги инвестирам и тях. Ако обаче ЦБ вдигнат основната лихва, а банката няма буфер, да не се окажем с по-високи лихви.
Как решавате в кои акции да влагат?

# 93
Имах предвид фондове. Като топ 500 сащ. Също някой спомена суровини, също според мен ще е полезно. Каналите в ютюб, които следя, съветват също при очаквана криза, да се инвестира в здравеопазване, и продукти от първа необходимост

# 94
Тоест момичета, малкото заделени левове, които има към този момент за черни дни (недай Боже):

Според мен винаги има смисъл първо да се издължиш преди да мислиш за инвестиране, особено на това ниво на знания за финансови продукти и пазари, каквото имаш в момента. Аз бих си погасила кредита и едновременно с това бих инвестирала време + средства в обучения и финансово ограмотяване. Има много курсове, книги, блогове, клипчета в интернет. В предишната тема има много линкове. Би ти било полезно дори и да не си професионално в тази сфера и дори и да нямаш крупни суми за инвестиции.

# 95
  • München, Deutschland

Виоила,

по 1: не, така ги изяжда инфлацията, освен ако не става сума за оборотните пари за месеца за сметки, храна, уроци на децата и други текущи.

по 2: не съм привърженик на криптовалутите и тук ще се въздържа от мнение. Иначе да купиш друга валута (нормална, фиатна) и тя да си седи, както и сегашната, няма смисъл. Ако говориш за тип форекс търговия - нещо доста високорисково - надали е добре парите си за черни дни буквално да ги залагаш така. Казвам залагаш, защото допуснах, че нямаш много опит, иначе нямаше да питаш. Извини ме, ако не е така.

по 3: на така зададения ти въпрос не може да се отговори. Ако имаш ниска лихва и можеш с парите за предсрочното погасяване да правиш повече пари инвестирайки, отколкото би ти донесло предсрочното погасяване, тогава няма смисъл. Но зависи и от лихвата, и от условията на кредита. Ако си в Германия, е едно, в България условията са тотално различни и не говоря тук само за лихвения %.

----------------

Забравен профил, къде ги намираш тези клипчета за гледане, направо ти се чудя. Какво значи да инвестираш в здравеопазване? Или да инвестираш в продукти от първа необходимост? Ако си купя тампони, хляб и мляко от магазина, това не е инвестиция...

# 96
Това да стоиш с ипотека и да инвестираш за печалба по-голяма от лихвата е за хазартни типове и професионалисти. За тези, които не са такива, по-добре да си я погасиш, ако няма какво да правиш парите, защото не знаеш какво ти готви утрешния ден, а без дом е много зле.

# 97
  • Варна

Забравен профил, къде ги намираш тези клипчета за гледане, направо ти се чудя. Какво значи да инвестираш в здравеопазване? Или да инвестираш в продукти от първа необходимост? Ако си купя тампони, хляб и мляко от магазина, това не е инвестиция...
Означава акции на фирми, които са в тези сфери, много ясно, не да си купиш сто кутии с тампони и 200 кг брашно Joy
А с "клипчета", блогъри, влогъри, статии и т.н. е задръстен целият интернет, не само Ютуб.

# 98
  • München, Deutschland

Означава акции на фирми, които са в тези сфери, много ясно, не да си купиш сто кутии с тампони и 200 кг брашно Joy
А с "клипчета", блогъри, влогъри, статии и т.н. е задръстен целият интернет, не само Ютуб.

Ако е така, ок. Лично аз избягвам да интерпретирам мненията или ако го правя, е целенасочено и го споменавам изрично. Тъй като Забравен профил каза "продукти от първа необходимост", а не компании за такива стоки, аз към това отговарям, не интерпретирам какво може би има предвид.

Иначе както ти интерпретираш би имало смисъл повече мнението, да, но тук само допускаме. Независимо че аз не съм на точно това мнение, но това е друга тема.

Черна станция, според мен изобщо не е така рисковано и хазартно, зависи колко главница и колко лихва изплащаш, т.е. колко си напреднал в изплащането. Ако си вече напред и изплащаш почти само главница, е едно, ако си в началото - съвсем по друг начин стоят нещата.

# 99
Отговорът ми имаше предвид акции, в отговор на въпроса, как решавате какви акции да купувате. Ако беше проследена последователността на темата, вместо да се вади от контекст, нямаше да има нужда от интерпретации. Посочих вид логика за кризата. Съответно от този вид компании, който умее да разчита финансови отчети. Иначе си има и съответни индекси, освен технологични компании, фармацевтични, финтех и тн.

# 100
Бе то не е за майтап ама се замислям дали за дългосрочна инвестиция не е добре да си купя йоани.

# 101
Не!
Ако говорите за китайски юан, цената му се контролира от банката и ако утре китайската народна власт реши да го девалвира за да отговори на поредната търговска глупост на задокеанските каубои ще акумулирате значителна загуба.
За къса позиция - става. Освен това купуването на валута не е известиция.

# 102
Черна станция, според мен изобщо не е така рисковано и хазартно, зависи колко главница и колко лихва изплащаш, т.е. колко си напреднал в изплащането. Ако си вече напред и изплащаш почти само главница, е едно, ако си в началото - съвсем по друг начин стоят нещата.

Може би, аз в детайли не мога да вляза, защото никога не съм имала ипотека, но си мисля, че каквото и да изплащаш (дали лихва, дали главница), ако не успееш да си направиш вноските все ще има неприятни последици.

Абсолютно съгласна за юаните, това не е нормална конвертируема валута. А и купуването на каквито и да е валути не е инвестиция.

Иначе относно какви акции - САЩ ще се измъкнат неувредени и с потенциал за растеж от войната. За мен най-добре е да се купуват сега акции, номинирани в ЕВРО, но за американския пазар.

# 103
Ако са инвестирани, защо да не може да си покриваш лихвите? Потребителски ипотечен е около 5% годишна лихва. Всичко което докараш над този процент е добре дошло.

# 104
Защото, както всички знаем, може и да си на минус за годината. И ако си вложил всичко, а и ако останеш без работа и други доходи... Но, всеки си "преценя" Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт