Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 726
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
Интересно ми е как глупостите им ще минат през съда, ако някой се опълчи и тръгне да обжалва, след като претенциите им не се базират на никакъв закон.

Примерно утре ако реша да си продам на някой златното синджирче, купено преди 10 години, нападжиите може да поискат да им платя 10% от стойността, щото така им скимнало...

Никой не се е наел да се съди иначе и аз съм любопитна. Иначе все пак говорим конкретно за ИНВЕСТИЦИОННО злато все пак, не за синджирчета и прочее бижута. За тях данък няма.

# 211
Не виждам нищо странно да купуваш 100г кюлче като имаш възможност при добра цена, супер е, ако човек може да си го позволи, особено за злато.

Някои неща има смисъл да се купуват само тогава, когато човек има малко повече пари - имот, злато... Да се купят тези неща с малко пари обрича покупката да бъде неизгодна.

# 212
Аз купувам исторически монети, по-малко капризни са и с голяма делимост, последното ми е особено важно. Но сега е доста висока цената и не е удачно.

# 213
  • София
За златото - купувала съм от офис на Тавекс по моловете.
Винаги служителя ме предупреждава да си пазя касовата бележка за покупката и да я преснимам, че избледнява във времето. Точно за да платя данък само на разликата купува - продава.

# 214
Здравейте, имаме около 20 хиляди, които не искам да стоят в банката. Препоръчаха ни igold bg, но не знаем какви златни монети да си вземем. Дайте ни съвет. Simple Smile

# 215
Здравейте, имаме около 20 хиляди, които не искам да стоят в банката. Препоръчаха ни igold bg, но не знаем какви златни монети да си вземем. Дайте ни съвет. Simple Smile

Най-добре кюлчета:

https://igold.bg/zlatno-kyulche-valcambi-100-g

# 216

Най-добре кюлчета:

https://igold.bg/zlatno-kyulche-valcambi-100-g
Зависи много какво искате да може да си управлявате инвестицията. Аз лично предпочитам по-дребните форми, понеже дават повече свобода с колко злато да се разделите. Освен това монетите се съхраняват по-лесно . В сайта има много подходящи статии.

# 217
Може би наистина ще са монети. Евентуално, ако в бъдеще трябва да ги продам, има ли на кого? Кои би ги изкупил?

# 218
С 5% марж същата фирма.

# 219
Или Тавекс.

Кюлчетата от 100 грама се съхраняват лесно, а и са опаковани и не се надраскват и повреждат. Да, разфасовката е за по-едри пари, ама пък е оптимално близка до борсовата цена на златото.

# 220
Ако е злато - кюлчета или монети. Монетите, които са конвертируеми в Европа са само няколко - с виенската филхармония няма да сбъркате.
По-добре е да се гледа моментната цена на кюлчетата, аз не бих предпочела кюлче от 100 грама, защото е твърде голямо. Трябва да има делимост - например 3х1oz
Само да вметна нещо много важно - в момента цената на златото е на върха си, спредът купува-продава е твърде голям и не е удачно точно сега да се купува.  Който купил през декември - купил. Имаше една много добра статия , ако я намеря ще я пусна. Злато се купува в безоблачни времена, когато всичко е розово.
За съжаление не мога да кажа нещо, което ще помогне да се избегне инфлацията в този момент.

# 221
По принцип имотите са известни с това, че стойността им се покачва с инфлацията и са съответно хедж срещу нея. Но имотният пазар в София (не искам и не мога да се изкажа за цяла България) си се развива май по някакви негови си правила 😄

# 222
Кои имоти?

# 223
Не е съвсем така. Четох статии за китайският пазар на имоти покрай евентуалният фалит на голямата им компания за строителство.

Все си мислех, че сме единствени, но и там е точно като при нас.

Цените растат и то много. Една от основните причини е, че в България вече хич не се търпи да живеят повече от едно поколение. Всеки иска и нормата е да си мечтае докато не го постигне с 35 годишна ипотека да си купи жилище.

Другата тенденция е да се взимат жилища с цел после да се дават под наем. Уж балон, уж не знам какво, но ето - толкова години все не се спуква. Може би и заради това, че има много чужденци, които харесват, че е евтино в страната ни.

# 224
А какво мислите за идеята да се спестява в лева чрез допълнително пенсионно осигуряване? В банката ми го предлагат като алтернатива на инв. фонд. Офертата е
минимална сума за спестяване - 40 лева. Има входяща такса от 4%  и такса за откриване на партида, която е еднократна и е в размер на 9 лева.
Тъй като нищо не разбирам в тая сфера, наистина не мога да се ориентирам. Ще съм благодарна, ако ме посъветвате.
Всичко, което искам е доходност, която да покрива таксите, които гълта разплащателната сметка…

Общи условия

Активация на акаунт