Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 741
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Аз съм спестявала преди по 15 на месец. Това с минимална сума на месец ми се струва в повече. Имаш такса теглене - пак е процент ако не е настъпило събитието пенсиониране.

По-добре е да си слагаш парите в застраховка живот. Обаче в евро, не в лева.

# 226
  • Варна
Аз имам такава застраховка Живот с месечна вноска. Навремето си направихме и двамата със съпруга ми. За съжаление, неговата се наложи да я ползваме. Получихме всичко както е по договор, плюс спестовен елемент, макар и за много кратко време. Така че моята оценка е много добра.

# 227
А какво мислите за идеята да се спестява в лева чрез допълнително пенсионно осигуряване? В банката ми го предлагат като алтернатива на инв. фонд. Офертата е
минимална сума за спестяване - 40 лева. Има входяща такса от 4%  и такса за откриване на партида, която е еднократна и е в размер на 9 лева.
Тъй като нищо не разбирам в тая сфера, наистина не мога да се ориентирам. Ще съм благодарна, ако ме посъветвате.
Всичко, което искам е доходност, която да покрива таксите, които гълта разплащателната сметка…
Това нещо като допълнително пенсионно доброволно ли ще да е? Третия стълб на пенсионното. Аз не съм използвала, но защо не, зависи още колко години имате до пенсия, колкото повече, толкова по-добре. За добри пенсионни фондове с умно управление на активите се водят дск родина и дзи. Имам застраховка живот, но ми е много скорошна.

# 228
Допълнително пенсионно осигуряване - абсурд.
Алтернатива на инв.фонд - пълен абсурд.

# 229
А какво мислите за идеята да се спестява в лева чрез допълнително пенсионно осигуряване? В банката ми го предлагат като алтернатива на инв. фонд. Офертата е
минимална сума за спестяване - 40 лева. Има входяща такса от 4%  и такса за откриване на партида, която е еднократна и е в размер на 9 лева.
Тъй като нищо не разбирам в тая сфера, наистина не мога да се ориентирам. Ще съм благодарна, ако ме посъветвате.
Всичко, което искам е доходност, която да покрива таксите, които гълта разплащателната сметка…

УПФ и ДПФ едва успяха да компенсират инфлацията през последните 10 години, а това беше период с необичайно висока доходност на финансовите пазари. При текущата им структура (30% акции, 70% облигации и депозити) и високи такси, не мисля, че имат шанс да имат положителна реална доходност.

На практика е по-добре човек да похарчи парите за нещо смислено, отколкото да ги вкара в доброволен пенсионен фонд. Там бавно (а в последните месеци даже не толкова бавно), но сигурно ще губят покупателната си способност.

# 230
Здравейте бях писала преди нова година че се бях засили за Амунди но като прочетох за етф-ите и по-ниските такси викам айде етф да е. И докато се мотах с откриването на сметка в Интерактив Брокерс то почна войната цените паднаха. И си викам пак добре че се замотах. Та сега гледам сайта на ибкр и малко нещо не намирам каквото ми трябва. Искам да си набележа два етф-а върху S&p500 и msci world и да изчакам да видя какво ще стане с войната. Обаче не мога да се ориентирам уж гледам ucits etf но не ми излиза нито един vanguard примерно.Може ли да препоръчате етф базирани на двата индекса. Благодаря

# 231
  • München, Deutschland
Здравейте бях писала преди нова година че се бях засили за Амунди но като прочетох за етф-ите и по-ниските такси викам айде етф да е. И докато се мотах с откриването на сметка в Интерактив Брокерс то почна войната цените паднаха. И си викам пак добре че се замотах. Та сега гледам сайта на ибкр и малко нещо не намирам каквото ми трябва. Искам да си набележа два етф-а върху S&p500 и msci world и да изчакам да видя какво ще стане с войната. Обаче не мога да се ориентирам уж гледам ucits etf но не ми излиза нито един vanguard примерно.Може ли да препоръчате етф базирани на двата индекса. Благодаря

Ползвай този сайт. Тук съм ти филтрирала на S&P500, филтърът е вляво в едно от падащите менюта. За домашно ще провериш и сама ще намериш да филтрираш на MSCI World. Simple Smile

https://www.justetf.com/de/find-etf.html?groupField=index&in … P%2B500%25C2%25AE

Това са предлаганите в Европа ЕТФи, та това е добър сайт, за да гледаш кои изобщо ги има в Европа. След като ги подредиш по критерии (не ти казвам по кои, това е домашно 2 Wink ), цъкваш на избрания и търсиш за ето тези номера, ето ги примерно точно за Вангард ЕТФа, но внимание, в ДОЛАРИ (домашно 3: да видиш в каква валута предпочиташ да купуваш и защо):

Vanguard S&P 500 UCITS ETF
ISIN IE00B3XXRP09, WKN A1JX53

ISIN и WKN са двата номера, по които идентифицираш ЕТФа. Дали единият или другият вече зависи от съответния брокер, при добрите брокери работи с който и от двата номера да потърсиш.

Домашните да се представят до петък за проверка. Joy

# 232
Да знам го just etf и ми е ясно в общи линии какво и как да търся но като влезна в мобилното приложение на Интерактив Брокерс изобщо не намирам този etf на vanguard. Та се чудя проблема в моя телевизор ли е или интерактив не ги предлагат.Останала съм с впечатление че всички купили ли ги все през този брокер са го направили.

# 233
Искам да си набележа два етф-а върху S&p500 и msci world и да изчакам да видя какво ще стане с войната. Обаче не мога да се ориентирам уж гледам ucits etf но не ми излиза нито един vanguard примерно.Може ли да препоръчате етф базирани на двата индекса. Благодаря

Vanguard нямат фондове върху MSCI индексите. Ползват FTSE Russell. Например:

FTSE All-World UCITS ETF Accumulating
EUR - Deutsche Boerse
Ticker iNav Bloomberg: IVWRAEUR
Bloomberg: VWCE GY
ISIN: IE00BK5BQT80
Reuters: VWCE.DE
SEDOL: BJVR0R9
Exchange ticker: VWCE
https://www.nl.vanguard/professional/product/etf/equity/9679/fts … -usd-accumulating

FTSE Developed World UCITS ETF
EUR - Deutsche Boerse
Ticker iNav Bloomberg: IVHVEEUR
Bloomberg: VGVF GY
ISIN: IE00BK5BQV03
Reuters: VGVF.DE
SEDOL: BK1K451
Exchange ticker: VGVF
https://www.nl.vanguard/professional/product/etf/equity/9675/fts … -usd-accumulating

В тях двата вече са включени всички компании от S&P 500, така че е излишно да се комбинират. А и вече САЩ имат много висока тежест във фондовете - 55-65%.

Представянето и на двата фонда е почти идентично с MSCI World. Единият включва развиващи се пазари и това в момента го дърпа леко надолу, но разликата е малка. Все пак те са 10-12% от активите на фонда. В някакъв друг момент ще се представят по-добре.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 21:38 от Daystar

# 234
  • München, Deutschland
Да знам го just etf и ми е ясно в общи линии какво и как да търся но като влезна в мобилното приложение на Интерактив Брокерс изобщо не намирам този etf на vanguard. Та се чудя проблема в моя телевизор ли е или интерактив не ги предлагат.Останала съм с впечатление че всички купили ли ги все през този брокер са го направили.

Кажете как търсите тогава. Знам, че има вангард етфи в ИБ.

Дейстар, даже последно четох за 70% US exposition на MSCI World.

# 235
Погледнах, 68,6% е в момента. Доста хора ограничават САЩ до 50% като добавят други фондове, а не увеличават дяла им допълнително.

# 236
Гледам гледам just etf и не намирам нито един vanguard който да е в евро и акумулиращ и да е пълно репликиране.На тези условия ми отговаря само едно Amundi.Всички ли инвестирали във vanguard са го направили в долари някак съм с останала с впечатлението че имаше и в евро.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 10:02 от Niss

# 237
С грешно впечатление си останала. Почти винаги на борсите в ЕС фондовете се продават в евро, независимо дали съдържат активи, които са в долари, йени, паундове или друга валута.

Няма смисъл да се ограничаваш до full replication. Optimised sampling е почти същото.

# 238
Аз ги намирам фондовете на Вангард по тикър в IB. Обаче не знам дали може да се търгува с тях, защото са само за институционални инвеститори. Може би трябва някой по-малък европейски ЕТФ да се избере.

# 239
Не е нужно да е малък, просто трябва да има retail share class.

Общи условия

Активация на акаунт