Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 782
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
Гледам гледам just etf и не намирам нито един vanguard който да е в евро и акумулиращ и да е пълно репликиране.На тези условия ми отговаря само едно Amundi.Всички ли инвестирали във vanguard са го направили в долари някак съм с останала с впечатлението че имаше и в евро.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating
ISIN IE00BFMXXD54, WKN A2PFN2
Пълна репликация, в евро може да се купи чрез IBKR на Xetra, тикер VUAA.

# 241
Ами гледах VUAA но в евро ми излезе само на италианската борса нямах опция за xetra  в IB но бях чела че италианската не  е добър вариант заради ликвидноста, другата опция беше в паунди на лондонската.В крайна сметка купих един дял за проба как стават нещата на iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)  тикер SXR8  но  е в долари а комисионната беше към 7,5 евро. Толкова ли е комисионната по принцип или защото е в долари се получава така?  В крайна сметка има ли разлика дали купувам S&P500 в долари или евро защото те активите са им в долари така или иначе? Извинявам се за глупавите въпроси но нямам опит нито с този брокер нито с етф-и  имам понятие само от форекс.

# 242
  • Русе
Dizzy Face

Каква е тази комисионна?  Имам същият и никога не съм плащала толкова, дори и през Карол.
Да не са вдигнали таксите ИБ?

# 243
  • München, Deutschland
Niss, точно по повод на таксите на ИБ не мога да ти кажа какво е нормално, но вероятно си платила такса от около 2,50-3 евро за покупката, а останалите към 4 евро са еднократна такса за борсата.

Пояснявам: моят брокер взима за всяка борса, на която търгуваш, еднократна годишна такса от около 4-5 евро - т.е. за Милано, за Ксетра, за Амстердам и т.н. - там, където имам активи. Обикновено таксата за до 10к евро покупка би трябвало да е някъде 3-4 евро, при по-евтините брокери. При скъпите може и 15 да е. Тези стойности ги давам за груб ориентир. Може в сумата, която споменаваш, да има вкарана и такса за обръщане на валута, това няма как някой да каже, защото не знаем в каква валута си захранваш сметката в ИБ.

Иначе, не съм сигурна какъв е смисълът да се купува един дял, честно казано, освен ако не говорим за една акция на Бъркшир, A class, примерно. Само губиш излишно пари в такси. По-добре измисли какво искаш да купиш и тогава купи. Ако никога не си купувала през брокера - ок, може една такава пробна транзакция за 100 евро, но оттук нататък, ако всичко е минало гладко, няма причина да се прави това.

И не на последно място, ще спомена отново. Дори и 7 евро да са били таксите, тук говорим по-скоро за buy&hold стратегия, не за day trading. Таксите са пренебрежими на фона на вложената сума.

# 244
Dizzy Face

Каква е тази комисионна?  Имам същият и никога не съм плащала толкова, дори и през Карол.
Да не са вдигнали таксите ИБ?
Ели ето така ми изглежда транзакцията. Може да не е комисионна но както казах нямам опит с платформата но така пише и просто искам да си изясня нещата кое откъде идва защото както казах купих един дял за тест.
Скрит текст:

Chrissy в евро ми е акаунта фонда е в долари. Не се оплаквам просто искам да си сверя часовника както се казва защото ми е първи тест с платформата.

Извинявам се ако ви занимавам с глупости.

# 245
  • Русе
Виж и в извлечението, т.е. генерирай си с днешна дата и там ще лъсне

Изумена съм, честно.

# 246
  • München, Deutschland
Niss, при мен не се чете скрийншотът, много е размазан, но като разцъкаш изплатформата, някъде трябва да имаш всички транзакции и всички парични потоци, все едно като извлечение от банкова сметка. Там се разбира какви точно са таксите - дали за транзакция, дали за борса, дали за превалутиране, дали за превод (ако има), дали за марджин... Най-различни видове такси има, та най-добре в извлечението търси в конкретния случай за какво са ти взели.

# 247
  • Far away from here...
Niss, има две опции за комисионни - tiered и fixed. Коя е избрана? Това го правих още при регистрацията аз, еднократно. Също - акаунтът да е cash.
Вижте блогът на Димитър Ангелов за ИБ, бях пускала линк към него тук - има много детайли.

# 248
Благодаря прочетох статията наистина има много полезна информация, всички през Карол са fixed особено ми се струва важно да се упомене че акаунти през Карол в ИБ са защитени срещу фалит на брокера до 20000€ а ако е директно през ИБ до 100000€.
Да описани са и комисионните 6€ през Карол за етф и 4€ за превалутиране та даже малка ми се струва че ми е комисионната.

# 249
Щом сте през Карол, е ясно защо е такава комисионната. Моята комисионна от IBIS2 (немската Xetra) е точно 1,88€ на сделка.

# 250
  • Far away from here...
Niss, аз не разбрах дали регистрацията Ви е през Карол, но ако сте там и решите да се прехвърлите директно в ИБ, става лесно.
На мен този блог ми е много полезен, описва детайлно стъпките и дори аматьор като мен успя да се справи Simple Smile .

Има ли случайно някой от вас, който е прехвърлял позиции от Revolut в ИБ?

# 251
Да през Карол е реших през тях за да нямам месечна подръжка. За начинаещ мисля че е по-добре а и като не боравиш добре с термините хубаво е съпорта да е на български ако се наложи, че да не се обяснявам като индианец

# 252
Вече няма месечна такса за подръжка или неактивност директно към ИБ. Четете блога, препоръчан по-горе, много е полезен.

# 253
  • Русе
Луна, аз прехвърлям в момента. Отдавна чаках този момент и след вчерашният пост стартирах процедурата.

И аз да се изкажа положително за блога. Щом махнаха таксата за неактивност, веднага се прехвърлих, следвайки съветите от блога.

# 254
  • Far away from here...
Ели, аз не успявам да се справя. Избирам “други региони” и не намирам като финансова институция Revolut в падащото меню… Или пак не съм на правилното място 🤨?

Общи условия

Активация на акаунт