Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 790
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
  • Русе
Simple Smile Защото това им е търговското име.
Прочети пак коментарите и ще срещнеш името на фирмата собственик и има и други подсказки. Не трябва да избираш други региони, а Щатите. Аз съм вече в статус "позволен" Simple Smile

# 256
  • Far away from here...
Брей, това никъде не го видях…Отивам пак да чета, благодаря 🤗!

# 257
Аз уж четох, уж се запознавах и накрая пак стана мазало. Имам позиции на всякакви борси. И сега идея нямам какво да ги правя. Да ги закривам ли или да ги държа. VUAA го намирам само в Лондон и Италия.

# 258
  • Русе
Аз не разбрах каква ти е драмата...

# 259
Чак драма нямам. Имам позиции на Нюйоркската,  Австралийска и Лондонска борса извън ЕС. Някой ще припомно ли данъците за акции и EFT извън ЕС. По някаква идиотска причина VUAA съм го купил на Лондонската борса. Исках всичко да е в ЕС, ама нейсе от много четене до под кривата круша.

# 260
  • Русе
Ако има сключено СИДДО, ще платиш 10 %, защото толкова е в БГ. За щатски дивиденти мога да потвърдя - толкова % ми удържат. Още не съм продавала, че да видя на живо удържания данък.
Някъде имаше списък на държавите, с които имаме. Май на страницата на НАП беше.

Ако стратегията ти е дългосрочна, дръж си ги. От друга страна не се знае дали няма да вдигнат данъка някой ден, или да въведат за ЕС. Ако искаш всичко да ти е поредено и нагласено, продавай в една календарна година, че после с едно деклариране да ги минеш. Варианти много. Приеми го като житейски урок Simple Smile

# 261
Стратегията ми е дългосрочна. Нямам нито време,  нито знания, нито пък фантазии,  че ставам за трейдър. Във всички случай повече ще загубя от такси тъй като тия покупки бяха на малка стойност с обучителна цел. Да естествено доста научих и сега се ориентирам доста по-добре.
П. П. Вие само в ETF ли слагате или и в акции. Предполагам някои ползват тия шаблони за разпределения. Аз от към акции досега само мотики настъпвам. В момента Нетфликс се е сринал и много ме изкушава.

# 262
ETF също може да са акции, ако следят такива индекси. Може би докато по напреднеш още, ако не се чувстваш сигурен, се концентрирай върху това, иначе може много да се разочароваш ако единичните акции се сринат и с тях и стойността на портфолиото ти. А като се почувстваш по-сигурен можеш разбира се и това да правиш повече. С ETF реално купуваш портфолио, имаш повече диверсификация, което намалява относителния риск.

# 263
аз - в акции, но не следвам модните тенденции да се купува нещо, което е паднало много. Направих тази грешка с Адобе и сбърках. Затова - повече не правя така. Следвам тренда на пазара и купувам в dip_ове на целия пазар.
В този смисъл - нетфликс не ми е опция.

# 264
  • Русе
За акциите следвам логиката на дядо Бъфет. Само компании, дето ще ги има и след 100 години и не се влияят много, много от модните тенденции. Но определено наблягам на ETF-та.

# 265
Знае ли се кои ще ги има след сто години. Историята познава случаи на фирми фалирали за отрицателно време в следствие на развиващите се технологии например. По-скоро трябва да се замисли човек накъде отива света, какви неща се търсят, къде тенденциите се засилват. Но ако беше толкова лесно, всички щяхме да сме милионери.

# 266
Ще ги има и след 100 години, но на каква цена? Това е въпросът.

# 267
  • München, Deutschland
аз - в акции, но не следвам модните тенденции да се купува нещо, което е паднало много.
Това не е модна тенденция, а похват, който го има много преди ние всички тук да започнем да инвестираме. Но понеже хората вече не обичат да четат, прочитат половин заглавие и един анализ и решават, че всичко знаят... Та вероятно така е станало и с купуването на паднали акции...

Да купуваш само защото нещо е паднало, е почти напълно безсмислено. От друга страна, да намериш добра компания, с добро управление, която по една или друга причина в момента е на ниска цена, е съвсем друго... Второто, обаче, изисква много първоначални познания, а след това и мнооого търсене и ровене. Също и задълбочено познаване на дадената индустрия и нагласите към нея. За непрофесионални инвеститори е още повече четенето, защото не биха покрили изискванията за сумите, т.е. 80-90% от супер офертите не могат да се използват и трябва да се намерят останалите 10%, които са възможни.

# 268
Много полезни мнения. Ако визирате мен за падналите акции не е такъв случая. Да наистина няма как ние да сме открили топлата вода. Накратко след като си открих профила в ибкр си купих apple, amd, Intel като фирми с чиито продукти съм запознат и следя анонси, представяния. Което не означава, че има връзка с акциите де. Единствените паднали акции съм взел на фейсбук. За Нетфликс просто виждам втори спад за 4 месеца. Не зная как да определя кое е подценено. Иначе анализи не съм чел. Знам много добре как се списват такъви статии. Както и да е благодаря на отговорилите.

# 269
Много полезни мнения. Ако визирате мен за падналите акции не е такъв случая. Да наистина няма как ние да сме открили топлата вода. Накратко след като си открих профила в ибкр си купих apple, amd, Intel като фирми с чиито продукти съм запознат и следя анонси, представяния. Което не означава, че има връзка с акциите де. Единствените паднали акции съм взел на фейсбук. За Нетфликс просто виждам втори спад за 4 месеца. Не зная как да определя кое е подценено. Иначе анализи не съм чел. Знам много добре как се списват такъви статии. Както и да е благодаря на отговорилите.

аз визирах това, но в добрия смисъл на думата. Казах, че и аз съм правила това и не споделям предходното мнение, което звучи обвинително, че едва ли не не сме информирани и не четем. Всичко е до индивидуална стратегия на човека и е съвсем нормално да се интересуваме от моментно паднали акции, както и от такива, които няма да фалират още 100 години. Всеки мисли различно, затова си правим и портфолио с определен риск.
Аз съм напълно съгласна, че не трябва да се четат статии, които знаем как се пишат. Също така бих допълнила, че знаем как се правят и финансовите отчети.... И аз, като познавач на процесите в една определена индустрия - където работя- никога не бих инвестирала в нея. Познавам и доста банкери, които не пипат акции на банки Simple Smile
Нетфликс имах, но продадох преди години. Не знам защо, но ми се струва, че излезе доста конкуренция и слабо се предствят в Европа, трябваше вече да са увеличили пазарен дял, а те - обратното. Отделно, че по време на ковида този сектор се напомпа много и сега не знам в какво положение е.
Яд ме е, че пропуснах момента за инвестиции в commodities. Вече е късно.

Общи условия

Активация на акаунт