Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 58 812
  • 754
  •   1
Отговори
# 270
Ако под горното мнение се имаше предвид моето, не беше изобщо обвинително. А че списващите не знаят за какво говорят масово си е просто вярно. Банкерите не пипат акции от банки, защото в много случаи на хората на високи позиции им е забранено. Както хора занимаващи се професионално с определени инвестиции често имат рестрикции да инвестират в определени индустрии или компании.

И да, ако човек не се чувства сигурен, най-разумно е да започне с ETF. Като не разбираш и си купиш две акции и се помислиш за инвеститор очевидно не ти е ясно, че рискът в портфолиото, обективно погледнато е огромен. Затова казах диверисификация.

Кой ще е фалирал или не след 100 години няма откъде да знаете.

# 271
Здравейте! Записвам се в темата с въпрос. Дали можете да препоръчате подходящи книги, издания относно търговията с акции и финанси като цяло? Аз имам съвсем базови познания в областта, занимавала съм се предимно с пасивно инвестиране в ETFs , крачката към активното не смея да я направя все още, защото имам чувството, че е голяма занимавка, а и всички съветват как човек не трябва да инвестира в нещо, което не разбира на 100%, така че ето ме тук с въпросчето. Simple Smile Ще се радвам на препоръки. Благодаря.

# 272
Оценка на акции ли имаш предвид или какво точно? Кажи и ще препоръчаме Simple Smile

# 273
Да, нещо такова. Simple Smile Оценка на акции, трейдинг стратегии и каквото още е важно за активното инвестиране като ноухау. Книга, информационни статии или учебници, които да дават разбиране и основа. Вие как започнахте да търгувате с този вид финансови инструменти? Четохте ли преди това някъде или директно скочихте в студената вода и е било учене в движение?  Аз, признавам си, нямам много общо с икономиката и, преди да започна с пасивното инвестиране с ETFs, попрочетох две книжки на Gerd Kommer по въпроса. Те ми помогнаха изключително много, но активното инвестиране е отново различно.

# 274
Оценка и анализ на акциите на фирми се прави с финансови модели, за които трябва да си много наясно със счетоводните стандарти - според зависи от компанията за развитите пазари IFRS или US GAAP обикновено (или евентуални други счетоводни стандарт според фирмата, която се оценява), включително с приликите и разликите между тях и как да приравниш и сравниш едните счетоводни стандарти с другите. Ако не си наясно със счетоводството или нямаш афинитет и интерес към него, това е дълга и мъчителна работа и само ти можеш да си прецениш дали си заслужава усилията. Цялата програма CFA е за анализ и разбиране на ликвидните финансови пазари, стари учебници като pdf със сигурност могат да се намерят онлайн. Има си част и за equities. Не знам дали ще ти се занимава да ги четеш. Гледала ли си в YouTube, има много видеа на тема stock valuation?

Акции могат да се сравняват с multiples също (P/E, P/B, P/S, EV/EBITDA и други), това е елементарно, но е силно стилизиран подход и честно казано ако се гледат тези неща в изолация не знам колко смисъл би имало. Освен това като изключим теорията, на практика движенията на пазарите зависят от много външни фактори и настроенията на инвеститорите също.

В търговията с акции трейдинг стратегията е една - купуваш евтино и продаваш скъпо. Има математически модели, които на базата на котировките предсказват кое как трябва да се развие, но доколкото разбирам това твоето е по-скоро от собствен интерес. Има и технически анализ (technical analysis) на пазарите, който обаче не е точна наука. При търговията с деривати има стратегии, но там човек трябва да се запознае с отделните видове инструменти преди това.

Доколкото знам има сайтове, където можеш да си направиш mock portfolio и да си го следиш, за да видиш как ще се развива. Пробвала ли си с нещо такова да видиш как ще върви? Не мога да препоръчам такава платформа, не съм ползвала.

# 275
Благодаря, BadKarma! Тази програма CFA или подобна (олекотена) дали е отворена за всички или само за абсолвенти с икономическо образование - звучи точно като това, което ме интересува, но може би е на мноooго по-високо ниво, отколкото аз бих могла да следя. Simple Smile) Моето образование е в друга професионална сфера, най - близкият ми до иконoмиката предмет е бил здравен мениджмънт, не знам колко би ми помогнало Simple Smile) особен афинитет към счетоводство нямам, но определено ме интересуват финансовите пазари. Счетоводните стандарти свързани ли са с fundamental analysis of stocks? Би ли препоръчала някой стар учебник за equities? Честно казано, предпочитам това, отколкото да се лутам в един куп несистематизирани статии или видеа онлайн.  

В интернет все още не съм гледала нищо конкретно по темата. Буквално сега започвам да се интересувам. Ти дали си доволна от някой добър канал за stock valuation? Има най - различни, сигурно? Както споменах, досега съм се занимавала само с индексни фондове като опция да инвестирам спестявания така, че да имам няколко процента ROI над годишната инфлация - нищо кой знае колко значително, колкото годишната инфлация да не "яде" парите. Слушала съм икономически дискусии на тема ETFs vs. недвижим имот vs. други инвестиции и съм се ориентирала, че за момента най-добра опция за нашето домакинство е именно ETF + stocks, които да диверсифицират портфолиото и да увеличат годишния ROI до 8-10%, или колкото е постижимо за млади инвеститори. Инвестиционният ми хоризонт е дългосрочен. Интересувам се от value investing.

Нямам бърза работа да влизам на пазара с акции, много са ми рискови все още. Нищо не разбирам и в общи линии изборите ми май-май са два: - много четете/ образоване по темата или консултация с брокер + четене/образоване. Smile Най-добре второто, като намерим читав консултант.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 20:03 от Анонимен

# 276
Може и без икономическо образование. Не бих ти препоръчала да се записваш в програмата обаче ако не се занимаваш или не искаш да се занимаваш с инвестиции професионално. Това е професионална квалификация. Скъпо е, изпитите си тежки и ако няма да се занимаваш с това просто няма смисъл да се влагат толкова усилия. И все пак тази програма ти дава базата,  познанията след нея са добра основа, но не те прави супер инвеститор или нещо такова. Учебниците ги има и по разни торенти, можеш да потърсиш и тези на Kaplan Schweser за CFA. Те са доста по-сбито написани от оригиналните на CFA Institute. Скъпи са, затова не е задължително да ги купуваш, дори да намериш някакви стари като pdf начинът, по който се правят моделите не се е променил. Ако тези по счетоводство са стари обаче е възможно стандартите да са се сменили. Започваш от първо ниво, ако те интересуват само акции гледаш книгите за Accounting и Equities. Фундаменталния анализ е свързан с определянето на fair market value, и ако го правиш с финансов модел (както се прави по принцип) ти трябват много добри познания по счетоводство. Гледат се разбира се позиция на компанията в пазара, развития в сектора и прочее освен другото.

Аз не гледам такива канали, така че нищо не мога да ти препоръчам. Дори и да решиш да работиш с посредници е хубаво да се образоваш доколкото имаш интерес, че някои пробутват пълни боклуци.

# 277
  • München, Deutschland
anadiflores, аз досега не съм намерила една книга или една програма, която да ми казва всичко или която, след като съм я прочела, да ми е просветнало. Ти какво имаш предвид под активно инвестиране? Дейтрейдинг, просто по-честа търговия от веднъж на 3 месеца или статут на professional trader? За първите две, можеш да си ги правиш и така, за третото си има съвсем конкретни и специфични изисквания, на които трябва да отговаряш.

Ако просто за финансово образование говорим, най-доволна съм била от статиите в Инвестопедия. Те са написани малко досадно, защото повтарят едно и също нещо по 100 пъти, но пък съдържат най-същественото. Оттам нататък, интернетът е твой, ако някоя тема те заинтригува повече. Канали в ютюб, клипчета, блогове и подобни неща не следя и не мога да ти препоръчам.

По отношение на professional trader статута, ето изискванията за Европа, т.е. за ЕС поне. Трябва да отговаряш на 2 от 3 и тогава имаш възможността да си отвориш и професионален акаунт:

Скрит текст:
To qualify as a professional trader, you will need to provide evidence that you meet two of the following three criteria:

- Do you currently work or have worked in the financial sector in a professional position for at least a year, requiring knowledge of derivatives trading?

- Have you averaged ten significantly sized transactions per quarter, during the past year?

- Do you have a financial instrument portfolio, including cash deposits, exceeding €500,000?

# 278
Според мен има предвид активна селекция, не просто следване на бенчмарка.

# 279
Благодаря отново. Не съм се изразила точно, не, не искам да се занимавам с инвестиции професионално. Просто искам само да разбирам какво правя, в какво инвестирам и да мога да преценя стойността на определени акции / сектор сама. Имам чувството, че ми липсват знания и ще бъде добре да се ограмотя финансово в тази насока преди да закупя каквото и да е . Понякога дори и оценки на рейтинг агентури за дадена компания не са надеждни - параден пример Wirecard скандалът преди няколко години, които минаха с летящи знамена всички одити преди да банкрутират. Трудно ми е някакси да си представя да започна да инвестирам в акции, препоръчани в някой YouTube канал,  или от посредник, без да разбирам и да нямам никакъв контрол върху решението. Ще питам приятели в БГ за този учебник на Каплан Швезер, че в Германия, където живея, за торенти се плащат солени глоби.

@Chrissy, благодаря!
Да, именно за финансово образование говорим. Под активно инвестиране имам предвид инвестиране в акции и др. фин. инструменти, които да outperform-нат индексите и предлагат по-добър ROI при по-голям риск. Daytrading, scalcing не са за мен, евентуално swing trading с акции би било, но там данъците също играят роля. Доколкото знам при продажба на акции през първата година на закупуването им в Германия се заплаща 25% данък, ако не са променили нещо, което също трябва да се калкулира в печалбата. Като цяло, целта ми е да диверсифицирам портфолиото с акции в дългосрочен хоризонт.

# 280
Бях писал по-рано в темата. Препоръчвам:
If you can - William Bernstein
Four pillars of investing - пак от него
Little book of common sense investing - John Bogle
Bogleheads.org - wiki и форум
Banker on wheels - европейски сайт
Каналът на Ben Felix в YouTube
Rational Reminder podcast в YouTube

Работата е там, че никой не иска да чете Simple Smile

# 281
Интересно Simple Smile Ще ги чек-на.

Книгата на J. Bogle си я закупих в Audible - 5 часа е, слушам си я в движение и се образовам финансово-инвестиционно. Препоръчаха ми и "The Intelligent Investor" na B. Graham и есетата на Buffet. 

# 282
  • München, Deutschland
Ух, тоя Интелиджънт инвестор... Моето издание е 800 страници, защото е последното преиздавано и с някакви коментари... Още съм някъде на около 400-ната, на мен ми е тегаво за четене и много отдалечено с примерите си от днешния свят. Поради тази причина последното издание има и тези дъъълги коментари, в които "четат" книгата и от нов поглед. Честно казано е он холд засега при мен. Ще я прочета някога, но не я считам за решаваща...

И есетата на Бъфет започнах, но там трябва празна глава и осмисляне, а не просто минаване през страниците. И там съм прекъснала и чака подходящ момент. Но е хубава.

Харесва ми и Big debt crises на Рей Далио, но и тя е няколкостотин страници. Там прочетох първата и за мен интересна част, подробните анализи във втората част от книгата също ще чакат  други времена. Simple Smile

# 283
По-добре си спестете мъките и не влизайте в играта с избор на акции, сектори, време на влизане и излизане от пазара. Съответно не бих препоръчал четенето на книги на такива теми.

Сигурно е, че ще похарчите много време, нерви и пари за комисионни и данъци. Въобще не е сигурно, че ще има смисъл.

# 284
Chrissy, Intelligent investor я започнах като аудиокнига и мога да кажа, че е точно това, което аз търсих за моето ниво на познание и цели в момента - общи принципи и стратегии на инвестиране, запознаване с финансовите пазари, кои основни грешки да избягваме, еtc. Все неща, които на един човек по-навътре в материята или с икономическо образование, са до болка познати, но за лаици като мен са интересни и полезни. Някои ги знам от онлайн финансови съветници в YouTube, но представени систематизирано и с исторически поглед към инвестиционния мениджмент, както в книгата, няма и база за сравнение. За есетата на Бъфет отзив не мога да дам, но са следващата книга в списъка Simple Smile

DayStar, благодаря много за препоръките за книги и блогове, време да има само човек да ги прочете. Simple Smile Аз също не съм на 100% убедена, че ще търгувам активно с акции, все още съм на етап проучване, макар че една книга, конкретно насочена към избор на акции, сектори, на мен би ми била интересна да я прочета като практическо  know how, което не означава, че ще тръгна да прилагам директно препоръките.

Каква друга инвестиция би била оптимална вместо акции за млади (~ 30г.) хора (освен широкоспектърни индексни фондове)?

Общи условия

Активация на акаунт