Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 59 831
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
Всяка и никоя. Инвестиция в образование е добра. Реално може да инвестираш във всичко имоти, ниви, облигации, злато, криптовалути. Може да инвестираш и в себе си. Екскурзии около света. Кое е най-доброто никой не може да ти каже.
Между другото гледах, че 30 годишните щатски облигации (bonds) са с доходност 3%. Някой запознат ще хвърли ли светлина как се търгуват имат ли смисъл?

# 286
Каква друга инвестиция би била оптимална вместо акции за млади (~ 30г.) хора (освен широкоспектърни индексни фондове)?

Малко е извън темата, но влагането на време, усилия и ако трябва средства в собственото физическо и психическо здраве. Профилактични прегледи, правилно хранене, спорт, достатъчна почивка и свободно време за дейности, от които не се изкарват пари сега или в бъдеще.

# 287
Две мнения няма по въпроса, че инвестицията в собственото здраве, квалификация и репутация е най-важната и най-доходната, и, че парите далеч не са всичко, но не вреди човек да е и финансово грамотен. На мен някой да ми беше казал на 21 да си отворя един MSCI World и да внасям малки суми, ехе.

Имоти - не са опция, когато живеете в страна с 10% данък върху стойността на имота при закупуване + още един куп такси ( за вписване в основна книга, за брокер), в град, където цените са страшно балонирани и едни от най-високите в световен мащаб, или когато сте мобилни и във всеки един момент може да смените я града, я държава.

Имот за под наем в София - само който не е търсил от разстояние, не знае какъв главобол си навлича, а и цените отдавна не са ниски, трябва си стартов капитал и ипотека.

Злато - ниска доходност.

Облигации - сигурни са, но ROI не е ли много нисък спрямо ETFs? По-добре ETFs?

Криптовалути - според нас не са инвестиция, а чиста спекула. Пазарът е малък, манипулируем и непрозрачен. Какво става, когато целият venture capital, който е закупил койните на частни pre-pre-sales решат в един момент координиранно да капитализират и да орежат всички маймунки на клона? Не, мерси.

Затова се чудя за акциите. По-сигурна инвестиция, при която поне има регулация и (се очаква някаква) прозрачност, макар и доходността да е по-ниска от тази на криповалутите.

# 288
Златото на мен ми докара чудесна доходност пък не знам, но моите цели са дългосрочни.

# 289
Златото на мен ми докара чудесна доходност пък не знам, но моите цели са дългосрочни.
Има ли отделна тема за инвестиционно злато?
Може ли да разкажете малко повече?

# 290
Има ли отделна тема за инвестиционно злато?
Може ли да разкажете малко повече?
Няма , но явно съм се изкала подвеждащо. Дългосрочно съм инвесъирала във златото.  И откакто  съм попнала да купувам лично аз цената му е нарастнала с над 60%. В краткосрочен план не може да се реализират някакви печалби си мисля.

# 291

Изразила съм се неточно. Имах предвид по-ниска в сравнение с индексните фондове, поне така твърдят финансисите, които съм гледала. Моите цели също са дългосрочни 20 години +, не за бърза печалба.

# 292
Днес една голяма разбирачка във ютуб много ме подразни.
Та тази същата каза, че когато има голямо търсене на имоти, по скоро къщи извън града, не трябвало да се купува, а да се чака този интерес да спадне, та чак тогава да се купи нещо.
По принцип е така, това е нормалното пазарно поведение, при нормални обстоятелства.
Но...кажете ми, кое му е нормалното на времената, в които живеем. Може ли нещо да се предвиди? Например, кога ще свърши войната, ще стане ли тя световна, на есен ще има ли шеста вълна от коронавирус, мистериозният вирусен хепатит в САЩ, само на териоторията на тази държава ли ще остане, какво ще се случи с енергоизточниците, с инфлацията.... И такива едни, които правят околната среда на инвеститора много рискова.
Та при такива едни условия, според вас важат ли нормалните пазарни принципи, при една такава пълна непредвидимост?
Аз бих инвестирала в стоки, в дълготрайна храна, в къща с много земя, в здравето си, в себе си....и все от този сорт. Не бих инвестирала на борсата и в разни проекти, не бих инвестирала и в злато, защото ако нещата се бъгнат съвсем, златото не може да ме нахрани, стопли и облече.

# 293
За златото грешиш, но пък не му е моментът в момента, та все едно. Иначе в някакво писание по принцип какво очакваш, освен принципни положения? На практика всеки си решава според своите специфики.

# 294
Аз бих инвестирала в стоки, в дълготрайна храна, в къща с много земя, в здравето си, в себе си....и все от този сорт.
Това е много интересна инвестиционна стратегия

# 295
Купихте ли вчера?

# 296
  • Русе
Не Sad  Не мога да отделям сега и за там. Последният свободен кеш го вкарах началото на годината и сега вече само ще гледам.

# 297
# 298
Какво сме изпуснали?

# 299
Биткойнът се срина пак. Аз избързах и взех на 35к... сега ще го чакам да се засили пак (а дано!).

Общи условия

Активация на акаунт