Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 59 048
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Аз имам лош опит с Експат. Писала съм назад в темата или в предишната. Накратко абсолютно без никаква криза успяха да ми стопят 25% от портфейла. От мен такса success не са видяли за няколко години. Обаче регулярните таксички си вървят. Повече не искам и да чувам за “специалисти”.

# 421
  • Варна
Назад е коментирано за Карол Брокерс и Schroeders. Търся мнения към днешна дата. Как се справят? Да рискувам ли с тях?

# 422
Schroders имат безброй фондове, няма как да ти се отговори просто така, като цяло.

# 423
  • Варна
Мисля да комбинирам GAIA Helix EUR с някой по-рисков, за който се чудя дали да не е в долари. Например техният International Selection Fund Global Sustainable Growth A натрупване USD. Водят го по-рисков от същия в евро.

# 424
В какво в момента инвестирате пари, които са с относително къс хоризонт 3-5 години и са спестени от текущите ви доходи (т.е. неособено големи регулярни суми, примерно 500 - 2000 месечно) ? Очакванията са за стагфлация, т.е. ще има нови пропадания на акциите  + изяждане на парите от инфлацията.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 10:06 от TafTaf

# 425
  • München, Deutschland
В какво в момента инвестирате пари, които са с относително къс хоризонт 3-5 години и са спестени от текущите ви доходи (т.е. неособено големи регулярни суми, примерно 500 - 2000 месечно) ? Очакванията са за стагфлация, т.е. ще има нови пропадания на акциите  + изяждане на парите от инфлацията.
Лично аз не съм променяла из основи стратегията си. Попринцип съм value-инвеститор, не харесвам growth акциите, защото специално в ИТ бранша (където има много такива) познанията ми са ограничени и не го познавам отвътре. Също не съм и особено голям потребител на услугите му - нито вися толкова по социални медии, тик тоци и инстаграми, нито цъкам игри в свободното си време, нито ползвам особено много абонаменти и платени услуги - било Дисни, Нетфликс или каквито още има... С оглед на това, избирам области от индустрията, които познавам из основи и разбирам. Просто за мен това е най-лесно, защото години наред го работя. В този смисъл, продължавам с тази стратегия и в момента.

Разликата спрямо предишни години е увеличаването на commodities в портфолиото, с което тази година очаквам да завърша на лек плюс, защото компенсират някои други падания.

Та, моят съвет за момента е добре подбрани commodities - може да са метали, горива, зърно... Например аз нямам поглед върху live cattle, какао или кафе и не бих купила това, за сметка на това бързо мога да се ориентирам в цветните метали и да подбера нещо подходящо.
И нещо, което съм споменавала и преди - нека е нещо, от което имаш понятие - или да си ползвател, или да работиш в такава фирма, да сключваш договори, да следиш цени и предлагане... Иначе е малко руска рулетка, ако не познаваш пазара...

Ако пък разбираш от технологии и гроут компании и считаш, че можеш да надушиш такава с потенциал - пазарно моментът сега е добър, аз поне считам, че вероятно до Q2/2023 ще започне излизане от блатото за тези компании, просто лично на мен не са ми в полезрението поради интереси/професия/познания.

Такова нещо да спасиш парите от инфлация няма, инфлацията е за всички ни. Единствено може да се опита човек да накара излишните пари да му носят доход и така да повиши приходите в семейната касичка, така че да компенсира "обедняването" от инфлацията, иначе няма какво да се направи (изключая оптимизирането на разходите, но по този въпрос има много теми тук).

# 426
https://manager.bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8/re … r8n4Hfn7i_2DqpZ1o
Рей Далио очаква срив на акциите с 20%, ако Фед вдигне лихвите до 4,5%

# 427
Имам субективното усещане, че в момента много хора набиват пари в койни, акции, недвижими имоти. Предвид инфлацията и несигурните пазари (работни места) аз реших да инвестирам в обучение и търсене на нова по-добре платена работа. Пак няма да спя спокойно, но поне ще знам, че за разлика от акциите, тук нещата ще си зависят в голяма степен от мен самия. Оставил съм си паричен резерв за няколко месеца напред, ако нещо се обърка. Това не е съвет за инвестиция, а просто споделям. Всеки случай/избор е различен, всеки е готов да поеме различен риск и всеки си ности кръста. Добре е, че мислим различно. Успех!

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 18:44 от Нърд

# 428
Следя тази тема, за да се уча. Не смея да правя изказвания , само мога да питам. Но преди известно време чуждестранен клиент се изказа, че най-добрата инвестиция в момента са парите. Той е японец, живял е много години в Европа, сега в България. Сподели, че китайската икономика отива на зле и се печатат пари без покритие. Че Корея се надига. За мен бе странно, но сега в мрежите чета същото.

# 429
Пари, но в каква валута?

# 430
Пари, но в каква валута?
Древноримска най-добре, не ги лови инфлация.

# 431
мен ако питате няма значение валутата Simple Smile Стига да не е биткойни

# 432
  • Тук и сега
Пари, но в каква валута?
Долари може би...
Злато в накити...

# 433
  • München, Deutschland
Следя тази тема, за да се уча. Не смея да правя изказвания , само мога да питам. Но преди известно време чуждестранен клиент се изказа, че най-добрата инвестиция в момента са парите. Той е японец, живял е много години в Европа, сега в България. Сподели, че китайската икономика отива на зле и се печатат пари без покритие. Че Корея се надига. За мен бе странно, но сега в мрежите чета същото.

Прочетох по-рано, но чак сега успявам да пиша.

Че Азия се променя много съм напълно съгласна. Промените не касаят само печатането на при, има и много социо-икономически аспекти - рестриктивността по отношение на инвестиции, права и свободи, държавен контрол над фирми, медии, енергийни предприятия, държавно диктуван добив на определени суровини... Списъкът например за Китай може да продължи още една страница.

Независимо от това обаче, аз не считам, че държането на големи количества пари в кеш е особено смислено. Не говоря за оборотни пари, за някакви нерегулярни, но планируеми разходи например 3 месеца в бъдещето и подобни, визирам най-вече спестяванията.

Стоейки в кеш / по сметка, парите не могат да свършат никаква друга работа, освен да се обезценят, в момента дори с високи темпове, а в България - с още по-високи от средното за ЕС. Вложени поне имат шанса да доведат до някаква печалба. За хора, които имат идея какво правят и са инвестирали средно- и дългосрочно, сегашните спадове са поредното нещо, за което си казват "И това ще мине.", стига самите инвестиции да са смислени.

# 434
Държането на голямо количество кеш предполага изчакването на някакъв срив на цените на активите, при който този кеш да бъде инвестиран. А дали ще дойде или не, кога ще се случи, колко ще продължи, дали ще се уцели дъното - все неизвестни. И шансът да объркаш нещо е доста голям…

Общи условия

Активация на акаунт